Ako zvládnuť manželovu nervozitu a nadávky?
Som veľmi nešťastná. Nech robím čo robím nedokážem byť šťastná. Môj manžel vkuse je nervózny kričí za všetko. Že deti robia bordel za to, že pohár je v poličke na inom mieste. Že, keď je v robote nič nerobím, že všade je bordel. Čo neni pravda ale tak deti rozhadzu. Najstaršia dcéra už ani nechce byť s ním doma lebo je stále najedovany. Radšej je s kamarátkami vonku. Chcela som ísť dnes, že pôjdeme všetci spolu na výlet. Nakoniec povedal, že nejdeme lebo je tam vstup 8e a majiteľ chce na to m len zarobit. Tak zas len lezime v posteli a poobede pôjdeme na ihrisko. Chcela by som od toho života viac. Niekedy sme chodievali niekam stále aj jeho to bavilo vymýšľal program a teraz už nič vôbec. Minule dcéra v obchode niečo zhodila a on na celú predajňu vulgárne nadával až nejaká cudzia pani mu začala dohovarat. Keď mu niečo poviem tak aj na mňa povie, že som p.ca. On býva hore aj do pol 4 v noci a potom výspava cez obed spolu s dcérou. Ja musím ísť k dcére keď sa zobudí okolo 14:00 a on si vyspava aj do 16:30. Nez sa zbalíme von tak už je večer a ideme len na najbližšie ihrisko. Chcem aby sme chodili spolu ako rodina. Asi je to len výlev ale dnes to na mňa doľahlo.
@anonym_autor ty nepotrebuješ výlevy a chodiť niekde ako šťastná rodinka keď šťastní nie ste. Že necháš týrať seba je tvoja vec ale prečo doprdele nechrániš aspoň deti?
Vezmi na ten výlet deti ty. Keď už máš chlapa blbca, tak netrestaj za to deti.
Môj to robil tiež. Dlhé boje, hádky, dohováranie. Potom som to prestala riešiť. Maximálne ho napomeniem keď už počujem piatu nadávku behom 5 minút a potom zmení slovník - ko*ot nahradí za kompót, ch*j za fešák a z nervozity sa stane celkom sranda 🙂.
Čo pomohlo? 2 veci. Začala som sa s ním rozprávať a počúvať ho. Príklad - Čo v práci? A už spusitil. A ja som mu do toho neskákala, kým sa nevyrozprával čo ho štve. A teda bolo toho hodne. Len som mu povedala že nechápem ako toto vydrží a že aj keby chcel prácu zmeniť, má moju plnú dôveru a budem stáť pri ňom. A tým že sa začal viac otvárať a rozprávať, upokojil sa tak nejak celkovo. Chcelo to čas, ale on potreboval dať von čo ho sere, a keď mohol, dostal svoje okienko, celkovo sa jeho systém upokojil.
A druhá vec - potajomky som ho nahrala. Šli sme autom niekde a pustila som na telefóne nahrávanie a bola som ticho. A on šiel jak motorová píla, nadával, hrešil, hromžil, prskal. Bola to 15 minútová nahrávka ktorú som mu následne poslala že páči sa, mojich 15 minút vedľa teba. A teda ako si to vypočul, niečo pochopil a veľmi, veľmi to ustálo.
Ale stane sa výnimočne aj dnes že ho premôže nervozita a hučí jak delo, ale naučila som sa nechať ho tak nech sa vyhučí a on sám po chvíli príde že vníma že je extrémne nervózny. A prejde to. Čím viac som s ním bojovala, tým to bolo horšie, čím menej, tým sa to paradoxne upokojilo.
Ale takto - na mňa si nedovolí povedať škaredo, vie že by to bolo len raz. Teda raz mi povedal hnusne ale nie až hentak jak tvoj tebe, spravila som to čo on neznáša najviac - odišla z domu a prišla až potme a povedala som mu že som bola v lese. On mi povedal - veď som povedal prepáč. A ja na to len OK, tak potom prepáč. Ale hentakú nadávku by mi povedal iba raz. Zas maj trošku sebaúcty.
@anonym_autor @anonym_autor moja mama bola (a je) v rovnakej situácii ako ty. Aj keď som ju dlhé roky prosila (najmä keď som bývala ešte s našimi), aby od neho odišla, tak neexistovalo. Skončila som v 18 na psychiatrii a teraz už 5 rokov bývam čo najďalej a síce mamu milujem, rozhodla sa pre neho nie pre nás (mňa a súrodencov). Takže ak chceš podobný osud pre svoju dcéru, ktorá už teraz radšej nie je doma ako áno, tak polračuj v snahe zachrániť niečo čo nemá zmysel. Potom keď sa nejaké dieťa začne rezať, utekať z domu a celý život bude psychicky v prdeli, tak sa ti poďakuje. Môže sa z toho dostať ako ja, ale nečakaj, že svoje deti uvidíš viac ako 2-krát do roka. Utekaj kvôli deťom, keď už nie kvôli sebe.
@anonym_autor hrozne takto zit, v takej atmosfere, s vulgarnymi nadavkami. Pises ze taky nebol, kedy sa zmenil? Mozes si dovolit od neho odist, ak sa nezmeni?
Bozemoj, dalsia nesvojpravna...
To je manželstvo. Si žena to to je tvoj životný údel.
Nemohla by som byt s takym debilom… chudak dieta. To sa potom ludia cuduju, co je taky narast detskych psychiatrickych pacientov. Odpovede sa skryvaju v takychto diskusiach. Ked v takomto prostredi vyrasta decko, aku bude mat psychiku? Zamysli sa. Tu nejde o to, ze nejdete na vylet za 8€ vstup, ale len na ihrisko, ale o nieco ovela hlbsie a komplexnejsie, co moze mat dalekosiahlejsie nasledky prave pre vasu dceru. Riesit to zacni hned, uz vcera bolo neskoro.
@anonym_autor Preco taky je? Lebo s nim nespavas. Prisli deti a uz ho nepotrebujes len aby platil.
Nebude zo psa slanina, ani z vlka baranina, z tvojho chlapa normalny muz, uz poprerazal dna pripustne mozno u frustrovaneho 70tnika s nastupujucou demenciou. Ostava ti len jedno, zit si svoje, po svojom, minimalozovat vplyv psychopata na decka. Dceru posli spat o 9.,rano chodte na vylet, ten brucun nech si navari a vyhoni, vsetko si lepsie spravi sam... ty budes v klude na vylete🌲🌲🌲
tvoj manž. vyspáva cez deň , lebo má depresie. Jemu treba dobrého psychiatra ktorý by ho dal do parády. Predpísal by mu lieky a o mesiac by bol z neho iný človek.
@anonym_autor on sa zmení, keď sa zmenis ty.Ked začneš chodiť von sama s deťmi, kamarátkami...buď sa spamätá a pridá sa, alebo nech sedí doma.a čo robí to 3:30 hra hry, alebo fetuje?potom je nervózny a nemá nervy na nikoho.podla mňa by ti bolo vonku a možno aj v živote lepšie bez neurotika.Primitiv čo žene vulgárne povie iná by ho hnala svinským krokom.
Nedovilol tak zo sebou zaobchadzať ty mu nevieš vynadat do lakomcov a nech sa pozrie aké majú iné deti otcov čo s nimi bicykluju, chodia von, venuju sa im?Deti odídu a tebe zostane doma debil čo nemá normálneho slova
@anonym_autor porozpravaj sa s nim v klude. A zacni sa modlit, vytrvalo a srdcom. Pohnu sa lady. Je treba odrezat rodinu od sustavneho digi zivota..to urobi neplechu v mnohych vztahoch..
@anonym_autor porozpravaj sa s nim v klude. A zacni sa modlit, vytrvalo a srdcom. Pohnu sa lady. Je treba odrezat rodinu od sustavneho digi zivota..to urobi neplechu v mnohych vztahoch..
@veroni2 Pobavilo😅😂😆
Boze toto forum ide dole vodou, tak chlap zene nadava, ze je p*ca, a zena tu dostane rady, ze s nim ma spavat, ist von bez neho alebo nebodaj pomodlit sa 😀 Pomoc
@anonym_autor V takomto vztahu nebudes nikdy stastna, lebo tvoj chlap je vulgarny nervak. Prec od neho, ak mas kam…Hlavne deti si zasluzia iny vzor, nie toto 😕
Boze toto forum ide dole vodou, tak chlap zene nadava, ze je p*ca, a zena tu dostane rady, ze s nim ma spavat, ist von bez neho alebo nebodaj pomodlit sa 😀 Pomoc
@anonym_autor V takomto vztahu nebudes nikdy stastna, lebo tvoj chlap je vulgarny nervak. Prec od neho, ak mas kam…Hlavne deti si zasluzia iny vzor, nie toto 😕
@anonym_61abcb Spravna slovenska zena ma na na sebe nechat drevo rubat😆😄
@anonym_autor To, čo opisuješ, nevyzerá ako „len zlá nálada“, ale ako dlhodobo nahromadená frustrácia, ktorá ide von cez hnev a nadávky. Keď je človek vnútorne nespokojný, unavený, bez cieľa alebo radosti, často začne reagovať podráždene na maličkosti, lebo tie sú len spúšťač. Neskoré ponocovanie, vyspávanie, nechuť plánovať, odmietanie výletov a neustále kritizovanie sú často znaky, že muž stratil energiu a zmysel, niekedy aj motiváciu niečo budovať. Hnev sa potom vylieva na najbližších, lebo doma sa cíti „bezpečne“, aj keď je to pre rodinu veľmi zraňujúce. Nie je to tvoja chyba ani chyba detí.
Veľmi často pomáha, keď má muž jasnú aktivitu, pohyb, zodpovednosť alebo niečo, kde sa cíti užitočný a rešpektovaný, lebo stagnácia a pasivita zvyšujú nervozitu. PROSTE AKO TU NA MK PÍŠU NIEKTORÉ ŽIENKY, ŽE MUŽOVI TREBA DAŤ ROBOTU AJ VNÚTRI DOMU, PRAŤ,RIADY, VYSÁVAŤ A PODOBNE.Lebo potom má veľa prebytočnej energie na nadávky.Proste mu nedať všetko pod " nos" , navariť, oprať a ešte všetko znášať.
Videl som to na sebe, keď manželka bola 3 týždne v kúpeľoch a musel som vymýšľať, čo budem variť, dával som prať podľa "návodu" ,čo som si napísal,ako to robí manželka.Len mäso na varenie som kupoval dve hodiny.Lebo v jednom obchode nemali všetko ,v ďalšom vypredané,v ďalší bol zavretý atď atď. Aj tak som potom väčšinu vyhodil,lebo syn mäso neje, dcéra zjedla trochu a keďže som to robil ani mi to nechutilo.Asi to niektoré poznáte....
Dôležité je však aj to, že nadávky a ponižovanie nie sú v poriadku a nemali by sa normalizovať, lebo to zraňuje teba aj deti. Ty túžiš po normálnom rodinnom živote a to je úplne legitímne, nie prehnané.
Moja biblická verzia: Niekedy je za takýmto správaním aj vnútorná prázdnota, ktorú človek nevie pomenovať a potom ju zapĺňa hnevom a nespokojnosťou smerom k rodine. Ako muž môžem povedať, že s tým mám vlastnú skúsenosť viac než 25 rokov. Veľmi mi pomohlo prijať to, čo o mne hovorí Biblia, nežiť len z výkonu a frustrácie, ale z identity, ktorú dáva Boh, zažiť obnovu srdca cez Ducha Svätého a byť v spoločenstve ďalších mužov, ktorí sa navzájom povzbudzujú k zodpovednosti, službe a láskavosti. Keď muž nájde zmysel, prijatie a smer, často sa zmení aj atmosféra doma. Povedané po lopate,ak ja zažívam, že som milovaný Boží syn a mám obrovskú hodnotu pred Bohom,potom tú lásku viem dávať manželke, svojím deťom, ľuďom okolo a dúfam, že aj trošku tvojej rodine.
Sme spolu 24 rokov,od ideálu mám ďaleko,ale určite nenadávam manželke alebo deťom.Ked ma niečo naštve,tak počkám ( napríklad pri nejakej robote) kým ma to prejde. atď atď.
Týmto ti chcem povedať, že váš vzťah a manželstvo má nádej.Lahke to nebude, cesta bude dlhá ale možná.Kadial prejde jeden oslík, prejde aj druhý.Drzime ti palce.
Píšeš "chcela by som od života viac"- tak kde je problém? Pre boha, ženy, majte trochu sebaúcty- načo sú vám takíto manželia? Takíto "otcovia"? To necháš život ničiť sebe aj deťom??? Raz by môj muž vulgárne vynadal dieťaťu za to že niečo zhodilo v obchode- a bolo by to prvý a posledný krát. Na čase s tým niečo spraviť, včera bolo neskoro....aj ty aj deti si zaslúžite viac....
@anonym_autor prečo čakáš na zázrak, ktorý nepríde? On ti zakazuje ísť vonku bez neho? Zakazuje ti usmievať sa? Zakazuje ti ísť s deťmi do zoo? On nech bude doma. Ak to tak chce, ale deti neoberaj o zážitky, o mamu, ak on sa odmieta podieľať, tak kým vy prídete z výletu, on nech poupratuje, veď je to aj jeho.
@anonym_autor Jezis, to je teda manzel🤦♀️ Ved on na vas z vysoka serie a ked neserie, tak po vas huci. Pride ti ok, ze dcera ide radsej von, ked on spusti? Tie deti v tomto ziju. Ty chces viac, ale on viac ocividne nechce, ked mu je vela dat 8eur, aby jeho deti mali zazitok. Co mas z takehoto zmrda? Mas dve moznosti, bud to trp dalej, ale aspon teda s detmi rob programy sama, ved on nemusi chodit s vami a pre tie deti hadam aspon ty ako matka chces, aby mali nejake pekne zazitky a tesili sa z niecoho, uz ked doma pocuvaju debila, alebo chodte od seba a dopraj konecne pokoj detom, aby vyrastali aspon vklude a ty tiez.
No Bože s takýmto hňupom tráviť čas. To, že je stále z niečoho podráždený a nervózny je jedna vec i keď už to nie je ktoviečo. Ale to, že zjape a vulgárne nadáva je úplne iná káva. Vystavovať tomuto seba a ešte aj deti ? Ako to vidíš do budúcna? A hlavne keď deti začnú kopírovať správanie.
@anonym_autor prečo si ešte s ním? Ze ty si ochotná trpieť, ok, si dospelá žena a je to tvoje rozhodnutie. Ale prečo necháš s takýmto cholerikom žiť aj vaše deti?
Veď to .. tie deti taký život....🙄
Od kedy sa takto správa? Nemá milenku? Môj ex začal niečo veľmi podobné praktizovať, prišla som na to, že mal bočák.
Tiež si myslim že má psychický problém.Treba to riešiť.To vyspávanie,vulgarne nadavky.Potom to prejde do agresivity.Keď to nechce riešiť,začni planovať život bez neho .Život máš len jeden a je priliž kratky aby si ho žila takto.Držím palce.
To je manželstvo. Si žena to to je tvoj životný údel.
@anonym_854bbc ti snáď nemyslíš vážne?!
Môj ex mi tiež nadaval a preto je ex .....Môj terajši manžel mi nikdy škarede nepovedal....maximalne že mi dnes ide karta 😄. Vylet vždy organizuje on teda kam a kedy veci balim ja...Takže si buchmi do stola nech sa spamäta alebo ho kopni do zadku.
@anonym_autor ako tu uz bolo spomínané, si nesvojprávna? Vyliať srdce vies, ale na to, aby si spravila nieco pre svoje stastie, tak nie. Preco? Lebo deti, lebo zazemie, lebo peniaze, lebo co? ...ak su vymluvy, vpred sa neposunies, ale potom nefnukaj.

tak na vylet by som sla sama s detmi aspon pridete na ine myslienky bez stresu ze niekto bude po vas kricat. Inak sa da agresivita tlmit aj liekmi, psychoterapiami ale to musi manzel chciet nieco s tym robit. Ak on je spokojny moc s nim nepohnes, nas otec bol taky nervak teraz ma 79 a je nervak stale aj na vnucata len uz po nich neziape ale ide radsej nasrato prec zas nechodime tam casto zeby mali nejaku ujmu z toho. Ja som vyberala flegmatika maximalneho