Ako zvládnuť napäté rodinné vzťahy s rodičmi?
Ahojte chcem sa spýtať pretože už neviem ako ďalej. Odstěhovala som na Slovensko keďže muž je Slovák.Bohuzial vzťahy s mojimi rodičmi sú od tej doby na bode mrazu... Nerobí to dobre ani môjmu mužovi...naši stále dávajú prednosť bratrovi ktorý si postavil dom a bydli blízko nich ....keby nebolo môjho otca tak neviem či by dom bol hotový...jde o to že vôbec si skoro nevolame...pripadám si v začarovanom kruhu...muž je neznáša, mne je z toho .....chodíme tam raz dvakrát do roka a to aby sa neřeklo mám tam staru babku... máma keď mi chce volat tak volá iba keď je na ceste z roboty z auta...stále nemajú čas ...samé akcie ...atd...cez víkend keď chce volat tak iba si vzpomene v 8 hodin vecer keď už syn ide spať.....minulý rok som sa s nimi povadili keďze sme neprišli na Vianoce ( syn bol chorý) že sme si dovolili neprijet...letos je syn chorý od minulého týždňa a mama mi napíše po 4 dňoch ako sa má syn že nemůže volat že tam má vnučku ktorá spí...☹ .....poraďte ako im normálne vysvetliť že fakt toto je už cez...(Nesnesu pravdu a hned sa urazí ked im to poviem)
Ďakujem za rady
Mama ti vola, ked ide z prace. Teda ti vola.
Vydala si sa, mas uz svoju rodinu. Syn bol chory, mama zavolala po 4 dnoch. Ak si ju potrebovala, mohla si zavolat ty. Mas manzela. Jeho rodicia vas vari navstevuju/volaju kazdy den?
Nerozumiem prečo nechápeš, že keď ste preč, pozornosť sa sústreďuje na toho, kto tam ostal. Dá sa to vôbec ináč? Ak zavoláš rodičom ty, zaujíma ich ako sa máte? Zaujíma teba, ako sa majú? Keďže sa im nepáčilo, že ste nemohli prísť, tak asi im na vás záleží, ináč by im to bolo jedno. Nebude len tvoj pohľad nejaký prekrútený? Prečo ich muž neznáša? Čo jeho rodičia? Trošku sa v tom strácam a neviem, kde je pointa.
Ale čo vlastne chceš? Majú svoj život, ty máš svoj život.
Vieš ako sa hovorí: zíde z oci, zíde z mysle.
Tiež neviem kde je pointa. Si z Česka? To môžete prísť aj vy kedy chcete. Prečo sa s mužom neznášajú?
Stále očakávaš, že mama vyvinie iniciatívu. A ty? Čo robíš ty preto, aby boli vaše vzťahy lepšie? Syn bol chorý na vianoce ....a zvyšok roka? Prečo tam idete len dvakrát do roka a muž ich nemá rád? Lebo pomáhajú bratovi? Je bližšie k nim tak je to logické, vy ste sa odsťahovali tak musíte rátať s tým, že k vám nenabehnú zakaždým keď si budete priať a budú vám pomáhať.
ja ti celkom rozumiem. Cítiš pocit krivdy a možno lútosť. Pravdou je, že aj keď si už veľká baba, stále si ich dcéra. Bohužiaľ, mnoho rodičov sa správa, akokeby mali len jedno dieťa/jedného= Tvojho brata. Viem, nieje to fér. Nespravíš s tým nič 🤷♀️ horká slina vždy ostane... Sústreď sa na svoj pokojný a fajn život s manželom...
Pis po cesky, ked si Ceska, neboj sa, bude ti tozumiet... Ten spojeny cesko-slovensky maglajz sa nedal docitat
neporozumela som, co autorka chcela povedat, no ak chcela povedat, ze jej rodicia maju blizsi vztah s jej bratom, je to logicke, pretoze ak ziju blizko seba v uzkom kontakte, zdielaju svoje dennodenne zazitky, potreby, sny, starosti atd, a to sa da iba ak ste v uzkom kontakte. Akonahle sa odstahujes dalej, casom sa prestanete rozpravat o malickostiach, napriklad, ze ti spadol pohar a rozbil sa, ze dnes ma dieta soplik, a ine somariny. Ti, co ziju daleko od povodnej rodiny, casom pri telefonickych kontaktoch vynechavaju denne banality, ani sa to neda, ak telefonuju raz za cas, a pri osobnych stretnutiach 1-2 x za rok je vztah formalnejsi, Vsetci su uz aj trochu zmeneni, kedze maju vytvoreny iny zivotny styl, vratane povodnych rodicov, ktorym pribudli nove skusenosti napriklad s vnucatom, s ktorym vyrastaju spolu, mozno povodni rodicia nikdy neboli v domacnosti odstahovaneho dietata, nepoznaju jeho zvyklosti, zazemie, tak sa postupne vztah schladzuje, a neda sa to utuzit navstevou raz za rok. Ale toto vsteko je v poriadku, treba brat aj A aj B, treba si uvedomit, ze je to prirodzeny vyvoj, a snazit sa mat pekne vztahy , ktore nebudu tym co boli v minulosti, ale budu na inej urovni
Čo akože je cez?
Autorka, rozumiem Ti, že Ťa to mrzí a chcela by si s rodičmi lepší vzťah. Vezmi mamu na kávu, na obed, keď tam budete a porozprávajte sa. Povedz jej o svojich pocitoch, že Ťa mrzí, že ste sa odcudzili, že ju ľúbiš a potrebuješ. Že aj keď si si našla lásku mimo domova, ich dcérou predsa byť neprestavas..zavolaj rodičom cez Skype, aj s kamerou. Uvidíš.. Držím palce.

A ty im koľkokrát zavoláš a opýtaš sa ako sa majú? A koľkokrát si ich pozvala k vám? Či to len oni si majú spomenúť?