icon

Ako zvládnuť neznesiteľné správanie po odvykaní od fajčenia?

17. máj 2025

Ahojte kvôli náhlym srdcovým problémom bol priateľ nútený zo dňa na deň prestať s fajčením. Bol to úplne normálny človek relatívne vyrovnaný zvládal stres a napätie. Odkedy prestal (4 dni) je na nevydržanie. Hada sa uráža domysla si hľadá problémy neustále otvára témy na konflikty nechce prestať nedá sa ho ani ignorovať ani diskutovať,, obviňuje ze sa nezaujímam ze mu nie som oporou atď.. No strašne. Trvá to štvrtý deň a ja už mám nervy na dranc. Chápem ze je ťažké prestat so závislosťou ale ako podpora jemu som si dala záväzok ze prestanem so sladkým na ktorom som roky závislá ja. Držíme tento "pôst" spolu. Podporujem ho rozprávam s nim stojím pri nom ale keď si zo mňa bude robiť fackovacieho panáka dlho to nevydržím. Dokedy mieni používať ako výhovorku nedostatok nikotínu? Začal viac jest cukríky keksy a bludy.. Ako náhrada. No je ako pes a je to zo dňa na deň horšie. Nejaké rady ako toto zvládnuť? Nenechám po sebe hulakat len preto ze on ma "abstak". Zas nejaké hranice mam. Po kadiaľ ho podporovať a kedy ho v tom už nechať samého a dištancovať sa? Včera urobil žiarlivostnu scénu neprávom ma obvinil z niečoho čo má len vo svojej hlave na kričal na mňa ako na malé decko a dnes čakal sex, to kde sme? Na akej planéte toto tak funguje? Odmietla som ho tak sme sa pohádali ešte viac a ešte horšie. A čuduje sa ze ho nechcem

Strana
z2
evcagabi
17. máj 2025

Kup mu cigarety 😅

viestta
17. máj 2025

ma abstak

pe_mi
17. máj 2025

Len vydržať
Každá odvykačka je ťažká
Je to obdobie.taketo veci posilňuju vzťah,ja to tak vnímam.
Aj keď teraz to tak nevidíš

bororka
17. máj 2025

Mne môj muž kúpil cigarety. Jeho chápem. Ten abstak je asi tak PMS x 200. Aby si pochopila.. Nie úplne sa to dá ovládať. Aaaale, netrvá to večne. Priprav sa, že mesiac ťa takýto čaká a všetko skôr, prekvapí. Neber si nič osobne, je to preňho ťažké. Benefity budete čerpať po zbytok vášho spoločného života. Drž sa

simsalabim
17. máj 2025

A take tie odvykacie naplaste by nepomohli?

domkakvet
17. máj 2025

Tak v tomto pripade len vydrzat, je to abstakom, chyba mu to.

hankab
17. máj 2025

Dohodnite sa, ze budete fungovat v “núdzovom režime” aspon kym sa mu trochu neulavi z toho abstaku. Kazdy z vas si bude robit svoje, rozpravat sa budete iba o nevyhnutnych veciach - co budete jest, ci treba nieco surne urobit, atd. Proste to pretrpiet nasilu a zbytocne neriesit temy, ktore v nom vyvolavaju emocie. Lebo teraz sa mu znasobuju x1000.

marca12
17. máj 2025

Ma tazky abstak,neber si k srdcu jeho nalady a urazky. On sa nevie a nedokaze ovladat. Najhorsie su prve 2 tyzdne az mesiac.

nicoletta98
17. máj 2025

Viem, že asi nebudeš mat na take veľmi náladu, keď je k tebe hnusný, ale skús ho zamestnať. Pustite si nejaky film (ideálne, kde sa nefajčí - nejaký rodinný 😁), choďte sa niekam prejsť.. niečo, čo mu nebude pripomínať cigy. Ak nebude chcieť, tak by som ho nechala tak a pan boh s ním 🤣
A k tomu, že vyvoláva hádky atd, nehľadá si zámienky? Aby nakoniec si nešiel zapáliť kvôli “tebe” 😁

jogy1984
17. máj 2025

Ja som videl seriál kde apstinetciu nikotínu riešili sexom . Iný ľudia to nahradili nezdravým jedlom alebo športom . Stratégia spočíva aby pôžitok s cigariet nahradil iným pôžitkom . Tak to bude lepšie znášať

julia_romeo
17. máj 2025

Odvykanie od nikotinu vie byt psychicky aj fyzicky extremne narocne, hlavne u ludi, co fajcili dlhsie. Niektori si to fakt "odbiju" na okoli, lebo ich telo a mozog su rozhodene. Lenze: zavislost nie je ospravedlnenka na vsetko.

To, ze je podrazdeny, sa da chapat. Ale to, ze z teba robi terc a ventiluje si frustraciu hadkami, vycitkami a ziarlivymi vystupmi, uz nie. To uz nie je "abstak". To je zla hranica.

Mas pravo povedat dost. Tvoja podpora nema znamenat, ze sa nechas urazat, psychicky nicit alebo zneuzivat. Inak mu nepomahas – len mu umoznujes, aby sa v tom cykle utvrdzoval. Skus mu pokojne, ale jasne povedat, ze rozumies, ze ma tazke obdobie, ale ze takto sa s tebou rozpravat nebude. Ze si tam pre neho, ale nie ako boxovaci mech.

A ze ak to ma takto pokracovat, tak si potrebuje dat do poriadku hlavu sam. A mozno aj s pomocou odbornika – fakt. Lebo toto nie je len o cigaretach. Je to o tom, ako zvlada stres, hnev, ziarlivost a vlastnu frustraciu. A to sa abstinenciou len obnazilo, nevyvolalo.

Tvoja trpezlivost je fajn, ale hranice su este dolezitejsie. Podpora nie je samovzdat sa.

domiklik
17. máj 2025

Zamkni ho do izby

michellemary
17. máj 2025

Neporadím, ale asi pred dvoma dňami som v jednom spomienkovom článku na Jiřího Bartošku čítala, že jeho manželka sa ho tiež niekoľkokrát pokúšala odučiť od cigarety, a vzdala to, lebo z jej príjemného, gentlemanského muža sa stal, citujem: "besný pes". 😀Tak len, že nie si v tom sama...

autor
17. máj 2025
@jogy1984

Ja som videl seriál kde apstinetciu nikotínu riešili sexom . Iný ľudia to nahradili nezdravým jedlom alebo športom . Stratégia spočíva aby pôžitok s cigariet nahradil iným pôžitkom . Tak to bude lepšie znášať

@jogy1984 nebudem s nim spať ak bude na mňa hulakat tak ako včera. Obvinil ma ze som spala s kolegom ze sme na sebe nacapeni pritom sme spolu riešili pracovnú vec (aj on je môj kolega preto údajne niečo videl a rieši to). Som typ ženy kde libido a city klesajú po každom konflikte a nebudem mat chuť len tak z ničoho ked sa chlap správa bez rešpektu. Pred mesiacom som potratila keď som bola tehotná robil mi veľa stresov a neriešil ze mi to ubližuje. Chyba to nebola jeho proste príroda stalo sa. Ale mohol ma stresov ušetriť. Nezaujímalo ho ako sa cítim nechcel sa o tom so mnou rozprávať. Kým moje kamošky rodili ja som domov odišla s prázdnym bruškom a prázdnym náručím. Pochopiteľne šestonedelie menej sexu. Teraz chuť už nie je vôbec keď sa chová ako kreten. Týždeň sme sa dohadovali na dnešnom dni tešili sa ze konečne budeme spolu a vychutnáme si jeden druhého. Prdlajs. Včera vyvolal konflikt nejak sme to ututlali. Dnes zasa na to prišlo keď sme išli do obchodu a kým sme išli domov vyložil mi tašky a zabuchol auto nakoľko som mu predtým asi 10 min povedala ze dnes nech sex nečaka ak sa takto chova ze chuť nemám. Lebo pánko si myslel ze ma pouraza a ja mu roztiahnem nohy?? A neskôr povie ze všetko preto lebo abstak. Ja tiež nehukam keď mám pms a nehľadám zámienku na hádky. Sme dospeli kus sa ovládať či?

autor
17. máj 2025
@michellemary

Neporadím, ale asi pred dvoma dňami som v jednom spomienkovom článku na Jiřího Bartošku čítala, že jeho manželka sa ho tiež niekoľkokrát pokúšala odučiť od cigarety, a vzdala to, lebo z jej príjemného, gentlemanského muža sa stal, citujem: "besný pes". 😀Tak len, že nie si v tom sama...

@michellemary fúú takže je dačo na tom ze človek to môže prežívať ťažko.. Chápem povie urobí niečo čo nie je vhodné.. Ale jemu to ani nie je ľúto. Nemrzí ho to nepríde a neospravedlni sa. Ešte povie ze dobre ze sa včera pohádal lebo stále si to myslí co aj včera

autor
17. máj 2025
@julia_romeo

Odvykanie od nikotinu vie byt psychicky aj fyzicky extremne narocne, hlavne u ludi, co fajcili dlhsie. Niektori si to fakt "odbiju" na okoli, lebo ich telo a mozog su rozhodene. Lenze: zavislost nie je ospravedlnenka na vsetko.

To, ze je podrazdeny, sa da chapat. Ale to, ze z teba robi terc a ventiluje si frustraciu hadkami, vycitkami a ziarlivymi vystupmi, uz nie. To uz nie je "abstak". To je zla hranica.

Mas pravo povedat dost. Tvoja podpora nema znamenat, ze sa nechas urazat, psychicky nicit alebo zneuzivat. Inak mu nepomahas – len mu umoznujes, aby sa v tom cykle utvrdzoval. Skus mu pokojne, ale jasne povedat, ze rozumies, ze ma tazke obdobie, ale ze takto sa s tebou rozpravat nebude. Ze si tam pre neho, ale nie ako boxovaci mech.

A ze ak to ma takto pokracovat, tak si potrebuje dat do poriadku hlavu sam. A mozno aj s pomocou odbornika – fakt. Lebo toto nie je len o cigaretach. Je to o tom, ako zvlada stres, hnev, ziarlivost a vlastnu frustraciu. A to sa abstinenciou len obnazilo, nevyvolalo.

Tvoja trpezlivost je fajn, ale hranice su este dolezitejsie. Podpora nie je samovzdat sa.

@julia_romeo no dnes som mu dala najavo ze to nebude fungovať tak ako to funguje u rodičov. Jeho otec nakrici na mamu pouraza ju a večer pohode majú sex. Odmietla som ho kým sa bude takto správať nemam chuť a nútiť sa nebudem, urazil sa ešte viac. Neskôr povedal ze čakal že ho prídem objať, no chudák,. Nie je to on co mal prísť a ospravedlniť sa? Nie je on ten co mal prísť a povedať ze mu je to ľúto a už nebude takto reagovať? Alebo hocičo. Ale ešte na mňa hodí vinu lebo som ho nešla ukludnit. Čo na neho platilo včera dnes neplatí a zajtra zas bude platiť niečo iné. Nevidím mu na očiach co chce. A ak aj niečo chce riešiť vždy sa dá primerane a nie takto..

unicornlady
17. máj 2025

Keď si bola tehotná, robil ti veľa stresov...
Takže výbušný bol vždy. Len sa to teraz viac prejavuje, lebo má absťáky.

alickapusinka
17. máj 2025

Och skonči to s nim.Nájdi si normálneho chlapa s ktorým utvoriš rodinu a budete mať deti.A nie absťak ma bola aj predtým vybušní a preto som potratila.Za takým by som sa ani neobzrela a nech si najde ineho fackovacieho pánka.TY by si mala skončiť s ním a najsť si chlapa ktorý ťa bude ľúbiť a utvorite spoločnu rodinu.Všetko zmenila veta potratila som zo stresov. No neverím vlastným očiam. Ja mám dosť TY si z neho vynervovana. Nič sa nestava nahodne.Asi si mala nejake varovanie preto zrejme sa to stalo. Vyber lepšieho otca pre tvoje deti a nie takeho vybušneho somára.Takže bol vždy taky len teraz absťak pre fajčenie.A neboj bude to ešte horšie a neprestane pochybujem.Och skonči to s nim.Podľa mňa ta s nim dobre nič nečaka. Môj názor.Určite mnohe z nás sa chytili za hlavu aj ja by som radila ved mu to prejde ale až do vety bola som tehotna potratila som zo stresov čo mi robil.No a konečna vystupovať.

veselo_neveselo
17. máj 2025

No, abstak je svina.
Nech si ide zacvicit, na prechadzku. Alebo najst hobby, kde musi robit s rukami. Treba mu zamestnat hlavu.
Poradte sa s Dr ci by neboli nikotinove naplaste docasnym riesenim.

A este, skus to nebrat teraz osobne. Nie je to on, mozno sa nevie tak uplne ovladat, nema filter. Viem, ze si nasrata, ale teraz musis vztah potiahnut ty. On ti ti dufam vrati ked budes niekedy tehotna 🙂

alickapusinka
17. máj 2025
@veselo_neveselo

No, abstak je svina.
Nech si ide zacvicit, na prechadzku. Alebo najst hobby, kde musi robit s rukami. Treba mu zamestnat hlavu.
Poradte sa s Dr ci by neboli nikotinove naplaste docasnym riesenim.

A este, skus to nebrat teraz osobne. Nie je to on, mozno sa nevie tak uplne ovladat, nema filter. Viem, ze si nasrata, ale teraz musis vztah potiahnut ty. On ti ti dufam vrati ked budes niekedy tehotna 🙂

@veselo_neveselo píše že jej robil stresy nervy a že potratila bola tehotna.

veselo_neveselo
17. máj 2025
@alickapusinka

@veselo_neveselo píše že jej robil stresy nervy a že potratila bola tehotna.

@alickapusinka jaj vidim, to tam nebolo ked som zacala pisat. To je tak, ked infomacie kvapkaju postupne a nie su vsetky naraz v otazke, to je potom tazko radit.

lllaila
17. máj 2025

Nech si kúpi defumoxan. Liečba vypína v mozgu centrum závislosti. Stojí 30 eur, neobsahuje nikotín, človek prestane fajčiť bez abstakov, je kľudný a veľmi dobre sa vyspí. Brala som to, odporúčam

autor
17. máj 2025
@unicornlady

Keď si bola tehotná, robil ti veľa stresov...
Takže výbušný bol vždy. Len sa to teraz viac prejavuje, lebo má absťáky.

@unicornlady nie ze výbušný ale mal laxny prístup k určitým veciam. Výbušný sa stal až teraz

autor
17. máj 2025
@alickapusinka

Och skonči to s nim.Nájdi si normálneho chlapa s ktorým utvoriš rodinu a budete mať deti.A nie absťak ma bola aj predtým vybušní a preto som potratila.Za takým by som sa ani neobzrela a nech si najde ineho fackovacieho pánka.TY by si mala skončiť s ním a najsť si chlapa ktorý ťa bude ľúbiť a utvorite spoločnu rodinu.Všetko zmenila veta potratila som zo stresov. No neverím vlastným očiam. Ja mám dosť TY si z neho vynervovana. Nič sa nestava nahodne.Asi si mala nejake varovanie preto zrejme sa to stalo. Vyber lepšieho otca pre tvoje deti a nie takeho vybušneho somára.Takže bol vždy taky len teraz absťak pre fajčenie.A neboj bude to ešte horšie a neprestane pochybujem.Och skonči to s nim.Podľa mňa ta s nim dobre nič nečaka. Môj názor.Určite mnohe z nás sa chytili za hlavu aj ja by som radila ved mu to prejde ale až do vety bola som tehotna potratila som zo stresov čo mi robil.No a konečna vystupovať.

@alickapusinka nájsť si normálneho chlapa je nemožné.. Resp nad ľudský výkon a fakt veľký zázrak z vesmíru. Nemám šťastie na mužov. Rodičia mi ohľadom toho neboli dobrým príkladom snažím sa neopakovat ich chyby.. Oni práve sa hádali ja sa hádam snažím vyhýbať. Otec mamu bil a do kadecoho nútil ja zas si viem postaviť hlavu. Ľúbiť ho asi mam ho rada ale ľúbiť snáď asi ani neviem. Neviem ako ma normálny vzťah fungovať, som vďačná aspoň za to ze mam s kým tráviť chvíle veď máme aj veľa pekných momentov. Ja som na vzťahy blbá asi chcem byť sama a mat pokoj. Tie nervy a zlomené srdce za to nestojí

autor
17. máj 2025
@lllaila

Nech si kúpi defumoxan. Liečba vypína v mozgu centrum závislosti. Stojí 30 eur, neobsahuje nikotín, človek prestane fajčiť bez abstakov, je kľudný a veľmi dobre sa vyspí. Brala som to, odporúčam

@lllaila o tom som ešte nepočula 🙂 super ďakujem 🩷

alickapusinka
17. máj 2025
@veselo_neveselo

@alickapusinka jaj vidim, to tam nebolo ked som zacala pisat. To je tak, ked infomacie kvapkaju postupne a nie su vsetky naraz v otazke, to je potom tazko radit.

@veselo_neveselo hej ja som sa zhrozila a ona rieši jeho absťak.

denkabemommy
17. máj 2025

Ale bez cigariet človek nemá fyzický absťák, len psychický. Kúp mu túto knihu https://www.martinus.sk/704555-jednoduchy-sposo... pomôže mu pochopiť, že mu len j*be na hlavu 😅. Ja som prestala fajčiť a nemala som pocit, že mi to chýba, našla som si iné aktivity 😊

Aha, čítam komentáre, tak jemu nepomôže nič, len prefackať…

rozculena
17. máj 2025

radšej buď sama,ako s debilom.
Nechci vzťah len preto,aby si nebola sama,to nie je dobrý dôvod

januska12323
17. máj 2025

On nie je debil bez cigariet on ním bol aj predtým len teraz má výhovorku.

marica61
17. máj 2025

Ja si myslím, že je nervózny z toho, že mu zistili nejaký problém so srdcom a boji sa, čo bude ďalej.

Strana
z2