icon

Ako zvládnuť obťažovanie od doterného kolegu?

25. jún 2025

Ahojte, mam doterneho a slizkeho kolegu (60r), ktory ma v minulosti pravidelne slovne obtazoval sexualnymi narazkami a "vtipkami". Napriek tomu, ze som mu jasne davala na javo, ze sa mi to nepaci, v tom pokracoval. Obratila som sa s tym na vedenie, oni ma vysmiali, ze ved o nic nejde a som citlivka.
Zdepatalo ma to, citila som sa bezbranne, ponizene a zahanbene (najma pred ostatnymi kolegami, ktori boli casto svedkami jeho nevhodnych komentarov).

Tento jeden slizniak sa mi neskutocne zhnusil a prerastlo to do akejsi neznasanlivosti, ktoru pred nim samozrejme neskryvam. Priznavam, som na neho naozaj velmi neprijemna, ale bohuzial nedokazem sa pretvarovat. Avsak, odkedy sa s nim nebavim (a ak uz, tak len raznym tonom), dal mi viac menej pokoj.

Napriek tomu nedokazem zniest jeho obcasnu pritomnost v kancli, okato sa mu vyhybam. Uz mi je to aj trapne, ale nedokazem inak. Co by ste robili na mojom mieste vy?
Inak svoju pracu milujem a urcite ju menit nechcem.

Strana
z2
deti95060810
25. jún 2025

alebo by som počítala dni do jeho dôchodku, alebo dala výpoveď...
ale skôr druhú možnosť. 😉

autor
25. jún 2025
@deti95060810

alebo by som počítala dni do jeho dôchodku, alebo dala výpoveď...
ale skôr druhú možnosť. 😉

@deti95060810 nemozem dat vypoved, mam naozaj dobru pracu a nechcem o nu prist kvoli jednemu staremu uchylakovi...

ha_ha
25. jún 2025

Nič. Veď už si to riešila, dávaš mu najavo odstup, vyhýbaš sa mu, on už s tým obťažovaním prestal, tak čo chceš ďalej riešiť? Ignor, až na úplne nevyhnutné veci.

ika02
25. jún 2025

Nejde on už o chvíľu do dôchodku? Vydrž to, nevšímaj si ho, nereaguj na jeho poznámky. Keby bol doterný slizoun, povedz: "Prepáč, ale nemám rada takýchto doterných ľudí. Cítim sa nepríjemne, môžeš mi urobiť láskavosť a vyhýbať sa mi? Určite to prospeje atmosfére na a pracovisku. Verím, že to dokážeš akceptovať. Ďakujem." Niektorým debilom to nedochádza, keď nepovieš na rovinu. Zažila som, zabralo to a mala som pokoj.

denkanr
25. jún 2025

Ja som kvôli tomu dala výpoveď. Lebo rovno traja uchyláci, dvaja šéfovia aj vedúci. Tiež starci, drzí jak prasatá. Pokiaľ sa tam chceš zdržať, uchylakovi poriadne hnusno vynadať medzi 4 očami

ika02
25. jún 2025

Ja som dala preto výpoveď, keď som mala 22-23 rokov. Nedokázala som na "plnú hubu" ho poslať do ri.i. Teraz nemám problém si otvoriť ústa a urobiť si poriadok.

autor
25. jún 2025
@denkanr

Ja som kvôli tomu dala výpoveď. Lebo rovno traja uchyláci, dvaja šéfovia aj vedúci. Tiež starci, drzí jak prasatá. Pokiaľ sa tam chceš zdržať, uchylakovi poriadne hnusno vynadať medzi 4 očami

@ika02
@denkanr
No ja som mu v tom case povedala, ze je to nevhodne a nikto nie je na jeho trapne poznamky zvedavy. Inokedy som mu povedala, nech si svoje reci necha pre seba. Nic nezaberalo. Az potom, co som sa mu zacala zamerne vyhybat a zabranovat priestoru na akukolvek komunikaciu. Je mozne, ze ak by som sa mu nevyhybala, tak by v tom pokracoval, neviem.

autor
25. jún 2025

Ale on nie je taky len na mna, raz davnejsie povedal pred ostatnymi chlapmi v kancli, na ucet inej kolegyne ze "by ju dal, lebo je pekna a je to prirodzene". Potom sa postazoval, ze s nim jeho manzelka nespava a ze mu to chyba.
Raz povedal, ze jeho manzelka zacala behavat ale jemu sa nechce chodit s nou. Ze si ma jeho zena na behanie obliect eroticke spodne pradlo, aby ho motivovala chodit behat s nim

autor
25. jún 2025

Raz som sa pytala, ci nema ibalgin. Pozrel sa mi do oci a s plnou vaznostou povedal, ze na bolest hlavy pomaha sex... casto ma komentuje, hodnoti postavu, vlasy atd atd.

ha_ha
25. jún 2025

Na bolesť hlavy ale sex pomáha, konkrétne na tejto poznámke nevidím nič urážajúce. Ani na tom, čo hovorí o svojej žene, to sa predsa teba netýka.

autor
25. jún 2025
@ha_ha

Na bolesť hlavy ale sex pomáha, konkrétne na tejto poznámke nevidím nič urážajúce. Ani na tom, čo hovorí o svojej žene, to sa predsa teba netýka.

@ha_ha ale je to v kolektive ludi nevhodne, obzvlast ked to hovori predomnou. Akoby cakal, ze ten sex budem mat s nim? A preco musi kvoli jeho sexualnej frustracii trpiet kazda zena naokolo?

ha_ha
25. jún 2025

Ale prečo tým trpíš? Veď ho ignoruj. Jedným uchom dnu, druhým von.

autor
25. jún 2025

To som uviedla ako par prikladov z miliona, on si stale nasiel nejaku zamienku aby mohol temu otocit na erotiku. Skratka je mi to extremne neprijemne, je to trapne a evidentne nevie kedy je dost. Absolitne nerespektuje hranice.

ha_ha
25. jún 2025

A teda ešte to robí? Písala si, že už s tým prestal.
Obávam sa, že ak to 60 ročný robí celý život a nepohla s ním ani sťažnosť u vedenia, ani tvoje reakcie, tak sa asi nedá čakať, že sa zmení. Tak zmeň seba. Nepripúšťaj si to. Tebe je už natoľko zhnusený, že už akúkoľvek poznámku od neho berieš zle. Nepočúvaj ho.

ika02
25. jún 2025

Koľko máš rokov? Staršie ročníky v tom nevidia nič nevhodné, chlapi bežne takto "lichotili" ženám na pracovisku. Komentovali vlasy, postavu, oblečenie, mali dvojzmyselné narážky.... No dnes sa na to pozeráme inak. Nebuď vzťahovačná, robí to aj iným, tak nerieš. Keď sa dá, vyhýbaj sa mu a ignoruj ho. Žiadny pozdrav s úsmevom, žiadne vtípky, aby nemal dôvod si myslieť, že sa snažíš nadviazať rozhovor.

viestta
25. jún 2025

Myslim si, ze je uplne najvyssi cas aby si zdvihla hlas a razne ho upratala tam kde patri. Vyhybanim nic nevyriesis. Na hrube vrece hruba zaplata. A vedenie, je tiez uplne krepe, pretoze toto mali riesit. Ale aj vedenie ma vedenie, kludne sa stazuj na nich, ze to neriesili. Harasment je harasment a ako taky je na pracovisku nepripustny. Ak to veduci neriesi, tak to schvaluje, takze je rovnako vinny ako ten slizon. Stazuj sa na vedenie pisomne.

viestta
25. jún 2025
@ika02

Koľko máš rokov? Staršie ročníky v tom nevidia nič nevhodné, chlapi bežne takto "lichotili" ženám na pracovisku. Komentovali vlasy, postavu, oblečenie, mali dvojzmyselné narážky.... No dnes sa na to pozeráme inak. Nebuď vzťahovačná, robí to aj iným, tak nerieš. Keď sa dá, vyhýbaj sa mu a ignoruj ho. Žiadny pozdrav s úsmevom, žiadne vtípky, aby nemal dôvod si myslieť, že sa snažíš nadviazať rozhovor.

@ika02 to akoze ked robi aj inym zenam, je to v poriadku? To akoze je uplne v poriadku, ze svojimi slizkymi recami siaha na dostojnost cloveka, dostojnost kolegyne, dostojnost zeny? To, ze ostane to neriesia neznamena, ze to je v poriadku. V poriadku to nie je ani keby ona bola jedina zo stoviek zamestnankyn, ktore slizon recami obtazuje a zidna sa na neho nestazovala. Uvedomujes si, ze si v podstate viktimizovala zakladatelku temy, zrelativizovala nedostojne jednanie toho slizona a ospravedlnila ho?
(Akoze nie som ziadna citlivka, aj povtipkovat viem, aj na kucerave tam. Ale odtial potial. S takym hulvatom by som si dala rady velmi rychlo, ale to som ja. Ale preco by mali trpiet tie, ktore si s huvatom poradit nevedia?)

ika02
25. jún 2025
@viestta

@ika02 to akoze ked robi aj inym zenam, je to v poriadku? To akoze je uplne v poriadku, ze svojimi slizkymi recami siaha na dostojnost cloveka, dostojnost kolegyne, dostojnost zeny? To, ze ostane to neriesia neznamena, ze to je v poriadku. V poriadku to nie je ani keby ona bola jedina zo stoviek zamestnankyn, ktore slizon recami obtazuje a zidna sa na neho nestazovala. Uvedomujes si, ze si v podstate viktimizovala zakladatelku temy, zrelativizovala nedostojne jednanie toho slizona a ospravedlnila ho?
(Akoze nie som ziadna citlivka, aj povtipkovat viem, aj na kucerave tam. Ale odtial potial. S takym hulvatom by som si dala rady velmi rychlo, ale to som ja. Ale preco by mali trpiet tie, ktore si s huvatom poradit nevedia?)

@viestta prečítala si si aj moje predošlé reakcie? Nikde som to ani jedným slovíčkom neschválila jeho slizké správanie sa.

marryliese
25. jún 2025

chápem, že ti to je nepríjemné. Tiež by mi to bolo. Kolega nie je 20 ročný kamarát aby mi rozprával o tom, že s ním žena nespí a že sa má eroticky obliecť. Absolútne nevhodné na pracovisko. To, že on je tak zvyknutý a robí to každej nie je dôvod aby si to akceptovala. Prečo by to mala ignorovať? Lebo je starý? Lebo je zvyknutý? Lebo sa tak rozpráva? No tak nech sa s ňou naučí rozprávať inak. Prečo by sa mu ona mala prispôsobovať? A keď nemá voči kolegyni rešpekt, opakovane by som sa sťažovala alebo dala výpoveď. Nebavilo by ma to počúvať.

ika02
25. jún 2025
@viestta

@viestta a tým "robí to aj iným" som myslela, že nie je zameraný len na osobu autorky, ale je to debil, ktorý takto obťažuje všetky ženy, s ktorými príde do kontaktu. A určite si ešte pripadá veľmi vtipný a neodolateľne zaujímavý.

motylik2559
25. jún 2025

Ahoj, no podla mna narazka,ze na bolest hlavy pomaha sex nie je vobec vhodna ani vtipna od 60 rocneho kolegu, ktory si ocividne s prepacenim vyhoni nad kazdou kolegynou na hajzli. Nepoviem kebyze je to normalny kolega, ktory nema denne uchylacke reci a sprava sa inak normalne a ze to treskne v ramci srandy...to sa este da pochopit aj zasmiat. Ale nie od takeho, akeho opisuje autorka. Autorka, ako to riesia s nim ine kolegyne??? Lebo myslim si, ze kedze vedenie je v tomto smere uplne o hovne (aj ked si myslim,ze riesit by to rozhodne mali), tak by si mu mala raz a navzdy zavret tu jeho nechutnu uchylnu papulu a kludne aj zvysenym tonom ak by este mal narazky. Toto si rozhodne nema co dovolat na pracovisku, to nie je ziadny strip bar za co si to on zrejme myli. Ak este nieco zacne nebud k nemu mäkka a ani slusna uz...lebo na takychto uchylov take neplati,ze slusnost...uchyl si to vysvetli este po svojom-slusnost=zaujem (nech povies slusne negativne cokolvek)...treba tvrdo a z ostra! Drzim ti moc palce🤗

lucilaines
25. jún 2025

Na takychto gerojov najlepsie zabera byt asertivna a pouzivat ich vlastne reci. Ich to potom prestane bavit. Tiez sme mali takeho kolegu, baby, co sa pri blbych reciach cervenali a vadilo im to, pri tych si nedal pokoj. Mne to bolo srdecne jedno, som povaha, ktora pusta blbe reci jednym uchom dnu a druhym von. Ked nieco smeroval na mna odpovedala som mu v podobnom duchu, castokrat som dostala do rozpakov ja jeho. Na ooznamku s ibalginom by som mu odpovedala, ze super rada,no skoda, ze tu prave nie je nikto s kym by sa mi ten sex nehnusil, urcite by to pomohlo. Pri blbych poznamkach o jeho zene by som mu povedala, ze jej vobec necudujem, ze s nim nespava a tym, ze ho vola behat mu asi chce nieco naznacit. Neviem ci si takyto asertivny typ, ale ak nie, tak podla mna proste staci pretocit oci pri blbych reciach, povedat jezis ty si ozaj maximalne trapny fero, a robit si dalej svoje. Zbytocne plytvas energiou a myslienkami na cloveka, ktory si to nezasluzi.

viestta
25. jún 2025
@ika02

@viestta a tým "robí to aj iným" som myslela, že nie je zameraný len na osobu autorky, ale je to debil, ktorý takto obťažuje všetky ženy, s ktorými príde do kontaktu. A určite si ešte pripadá veľmi vtipný a neodolateľne zaujímavý.

@ika02 "Nebuď vzťahovačná, robí to aj iným, tak nerieš. " Takze to je v poriadku, ked to robi aj inym?

viestta
25. jún 2025
@ika02

@ika02 a ked je to debil, tak to treba riesit a nie uspokojit sa s tym, ze aj inym to robi a tie, hlupe, to neriesia.

ika02
25. jún 2025
@viestta

@ika02 "Nebuď vzťahovačná, robí to aj iným, tak nerieš. " Takze to je v poriadku, ked to robi aj inym?

@viestta asi dnes nečítaš s porozumením. Nikde som nenapísala, že je to v poriadku.

viestta
25. jún 2025
@ika02

@viestta asi dnes nečítaš s porozumením. Nikde som nenapísala, že je to v poriadku.

@ika02 ale pises, ze nema riesit. To je akoby si napisala, ze je to v poriadku.

mon8060
25. jún 2025

Urobila by som to isté.mozno s tým rozdielom že ja by som ho úplne ignorovala.prestal by proste existovať.

som_realistka
25. jún 2025

moja bývalá kolegyňa by iba nahlas prehodila - hladnej svini sa iba o kukurici sníva, to zvyčajne zaberalo na "veselých kolegov" alebo, "moj dedo mal bujaka, ale keď veľmi blbol tak zavolal veterinára a bol z neho vôl"

moonlight1210
26. jún 2025

To je prave to, ze na kazdu jednotlivu taku poznamku sa da povedat, ze to predsa nie je take zle.
Ale ked ich je niekolko denne, skoro kazdy jeden den, dookola, tak by strelili nervy kazdemu.
Tu nejde o to, ako ne/závažné su. Ale o to, ze 1000x cosi udola psychicky aj slona (manipulatori o tomto tiez vedia svoje).

Takze potom staci toho cloveka vidiet a citime odpor, hnus, psychicku nepohodu, v podstate vyraba traumu.
Nasledne si vypocujeme od druhych, ze sme len precitliveli, a ze ked uz tak, tak si ho nemame vsimat. Ibaze pre nas je obmedzujuce uz aj to, ze vobec sa vyskytne v nasej blizkosti a rada nevsimaj si ho je pre nas asi ako pre arachnofobika, ze ma toho pavuka v izbe proste ignorovat.

Najjednoduchsie na pochopenie je si predstavit, ze je to to iste, akokeby sa denne snazil o nu aspon plecom zlahka obtriet, obsuchnut sa o nu, ked ju stretne.

Tie narazky su rovnako invazivne do intimnej zony ako tie obtretia, aj ked nie viditelnym sposobom.

autor
26. jún 2025
@viestta

Myslim si, ze je uplne najvyssi cas aby si zdvihla hlas a razne ho upratala tam kde patri. Vyhybanim nic nevyriesis. Na hrube vrece hruba zaplata. A vedenie, je tiez uplne krepe, pretoze toto mali riesit. Ale aj vedenie ma vedenie, kludne sa stazuj na nich, ze to neriesili. Harasment je harasment a ako taky je na pracovisku nepripustny. Ak to veduci neriesi, tak to schvaluje, takze je rovnako vinny ako ten slizon. Stazuj sa na vedenie pisomne.

@viestta dakujem za pochopenie a ze si sa ma zastala. Prave s reakciami "ved o nic nejde" "su to len reci, on je uz raz taky" "nevsimaj si to" som sa stretla nie raz a preto sa to aj bojim povedat nahlas, lebo sa to otoci proti mne.
Bud na to, ze som citliva, beriem si to osobne, pripadne padla aj otazka, ako sa obliekam do prace (obliekam sa normalne, ziadne vystrihy/sukne atd., prave aj kvoli nemu)

Strana
z2