Ako zvládnuť toxického kolegu na pracovisku?
Baby, som nešťastná. Mam výbornú prácu, ktorá ma baví, casovo stiham aj deti do skoly/ zo skoly, som tu spokojná, ALE...
Je tu kolega, ktorý ma velmi zlú povahu.
Problem je ten, ze musíme pracovať spolu v jednej miestnosti aj náplň prace je spoločná. Nemôžem si ho nevšímať a robiť si svoje. Sme tu len my dvaja na celé oddelenie.
Ako toto zvládnuť?
Nemám kam inam ísť, inak by som tu uz davno nebola. Strasne ma jeho poznamky dávajú psychicky dole, strasne vztahovacny, urazlivy a zároveň on je tu oveľa skúsenejší, šikovnejší. Nemozem mu nic povedať, lebo by ma psychicky znicil, je to taky clovek. Ja som zas psychicky labilnejsia, liecim sa na úzkosti, neviem byt asertivna, radsej som ticho. On to zjavne vycitil, ze na mne si moze vylievat frustraciu
Co by ste mi poradili? Šéf je jeho kamarát, tadial cesta nevedie.
Ďakujem aspoň za vyrozpravanie a prípadne rady.
ahoj, mam skúsenosť, s takouto kolegynou … mna to dalo tak psychicky dole, ze som z tej prace musela odist a dostala som úzkosti strasne, musela som brat lieky … ( tie úzkosti uz mozno niekde vo mne boli ale som si ista ze ona spôsobila to ze mi to tak silno vypuklo ) … pretoze som denno denne pracovala s extrémne toxicitou osobou, tiez bola v tej praci dlhsie a skúsenejšia, ale strasne ma davala dole, vkuse nepríjemná, ked som sa co i len snazila obrániť extrémne sa urazila a zacala kricat … strasne to bolo, nikdy viac to nenecham zájsť do takeho štádia pri niekom ,..
podotýkam ze takáto bola bezdovodne, proste ked vstala zlou nohou, ja som sa snazila byt stale mila a nekonfliktna, ani v tej praci som nerobila nic zle, so vsetkymi ostatnymi kolegami som vychádzala super, proste si namna zasadla a nebolo cesty spat
Ja sa snazim maximalne s nim vychádzať, nikdy neprovokujem, to su vyslovene jeho osobné problémy (viem aké) ktoré si vybija na mne, lebo nema na kom inom. Sme tu len my dvaja, o to je to horšie, ze nemam sa kde zavrieť a pracovat sama alebo nevšímať si, pretoze obsah práce je spoločný. Chvíľu je dobre, potom zas. Budem musiet odísť, len nemam kam zatiaľ.
Nemozem ostať bez peňazí, plat tu mám na moje znalosti výborný..velmi ma to mrzí, ze jeden človek dokáže takto zneprijemnovat zivot, pritom by sme si tu mohli uplne super vychadzat.
Takito hajzlici by potrebovali (ked vsetkych slusnych, snaziacich sa, lojalnych kolegov postupne vystvu), keby dostali za kolegu rovnako protivneho hajzlika.
Mozno skusit prechadzat jeho vylevy mlcanim s miernym usmevom (akoze, ano moj pekny, mas pravdu)? Bez tvojho odporu ich to mozno "nebude naplnat" (bavit).
Takito hajzlici by potrebovali (ked vsetkych slusnych, snaziacich sa, lojalnych kolegov postupne vystvu), keby dostali za kolegu rovnako protivneho hajzlika.
Mozno skusit prechadzat jeho vylevy mlcanim s miernym usmevom (akoze, ano moj pekny, mas pravdu)? Bez tvojho odporu ich to mozno "nebude naplnat" (bavit).
Suhlasim s @madeincssr. On cerpa energiu z tvojich reakcii na neho. Ignoruj, lahostajne sa usmievaj, prikyvuj, a mysli si, aky je to kreten. Nemozes mat pri praci sluchadla a iba na debaty, ked potrebujes nieco prebrat, si ich davat dole? A ked zacne s vylevmi a otrasnym spravanim, povedz, ze si dostala hnacku a nemozes sa mu venovat. :D Vzdy sa nejako vyhovor. Slusne, mudro, hlupo, proste posli ho do prdele a nevenuj mu ani stipku energie navyse. A pozri si nejakych mentorov, ako zvladnut takehoto trula, na nete je navodov na mraky.
Ked nereagujem, pokracuje dalej ironicky, vycitavo: "Tebe to je jedno, ale..." a ide zas dokola
Alebo: No este sa usmievaj. Pritom sa neusmievam!
Podsuva mi veci, ktore nie su pravda, neda si to vyhovoriť atd.
Ale ten ton uplne hrozný. Ja uz fakt neviem, ja sa jednoducho neviem odstrihnúť.
Ked nereagujem, pokracuje dalej ironicky, vycitavo: "Tebe to je jedno, ale..." a ide zas dokola
Ale ten ton uplne hrozný. Ja uz fakt neviem, ja sa jednoducho neviem odstrihnúť.
@anonym_autor to sú typy ľudí ktorí znepríjemňujú prácu a život a iní nebudú, je na tebe aká si odolná, potichu si hľadaj druhú prácu aby si mala možnosti,
@anonym_autor to sú typy ľudí ktorí znepríjemňujú prácu a život a iní nebudú, je na tebe aká si odolná, potichu si hľadaj druhú prácu aby si mala možnosti,
@alenka58 budem musieť, hladam, zatial neúspešne
toto je velmi nestastna situacia, kedze po vsetkych ostatnych strankach ti praca vyhovuje. asi sa neda praca nejako rozdelit, vsak? ako jedna moznost by bola, skusit jeho taktiku nanho, len neviem, ci by si to dala.
@anonym_autor takže bud budete vychádzať, alebo nebudete vychádzať...nič medzitým bue je... Ako dlho tam pracuješ?
Skús neformálny rozhovor, povedz akú máš predstavu, pomenuj "problém"... Nie si mu podriadená.... Riešiť iba pracovné veci
toto je velmi nestastna situacia, kedze po vsetkych ostatnych strankach ti praca vyhovuje. asi sa neda praca nejako rozdelit, vsak? ako jedna moznost by bola, skusit jeho taktiku nanho, len neviem, ci by si to dala.
@sadkoni presne preto ma to štve, ze idealna práca. Len keby namiesto neho bol niekto iný. No ale žiaľ, nic nie je dokonalé asi 🫤
@sadkoni presne preto ma to štve, ze idealna práca. Len keby namiesto neho bol niekto iný. No ale žiaľ, nic nie je dokonalé asi 🫤
@anonym_autor odíď...zničí ta
@anonym_autor odíď...zničí ta
@anonym_f9aecb tiez radim odist, ja som to tak trpela a trpela az kym ma to nezložilo …. Dlhodobo sa neda to ignorovat, vo vnútri ta to bude zožierať … hladaj nieco ine
@anonym_autor ja som mala tiez tu pracu dobru, ale ked ta znici pochopis, ze to nestalo zato tam s nim ostávať … jeho nezmenis, je to hnusny protivny clovek co si riesi nejake svoje komplexy, aspon ta moja kolegyna taka bola .. dokonca sa stali pripady ze som ju este ja chcela utešiť, aj ked som vedela aka je zla a zakerna, mala nejaky problem so zákazníkom, a chcela som ju podporiť, ona este obrátila kartu proti mne a vysla som z toho najhorsie 🤣 ruky prec od takýchto, karma im to vrati
@anonym_autor presne to isté som zažila len s tým rozdielom že na mňa kolega neprehovoril pol.roka. taký bol nasratý že má posadili k nemu do jeho kancelárie. A museli sme spolu spolupracovať. Snažila som sa byť milá asi týždeň potom som ho začala okázalo ignorovať a po štyroch rokoch plakal keď som odchádzala...daj tomu čas...niekedy si ľudia ťažko zvykaju na seba
@anonym_autor Skus si nacvicit par fraz. Ano, mas pravdu. Ano, je to tak. No vidis. Hej. Mozno. Neviem. Co uz...
Bojím sa, ze odidem niekde inde a bude to este horsie - vztahovo. Peniaze by som oželela, len nech su tam fajn vztahy a atmosfera.
uz si nanho skusila navrieskat? ak nie, skus este toto.
Skús mu povedať, že ťa z neho bolí hlava a že budeš rada, ak sa okrem pracovných vecí nebudete baviť o ničom inom. Povedz, že prácu berieš vážne a iné veci rozoberať nechceš a nezaujímajú ťa. Ja som dosť otvorená a normálne by som mu povedala, že otravné blaboliny ma nezaujímajú
podotýkam ze takáto bola bezdovodne, proste ked vstala zlou nohou, ja som sa snazila byt stale mila a nekonfliktna, ani v tej praci som nerobila nic zle, so vsetkymi ostatnymi kolegami som vychádzala super, proste si namna zasadla a nebolo cesty spat
@anonym_ded2ed Babka vravievali,ze na hrubé vrece hrubú záplatu... Kto je nepríjemný, na toho nie som milá ani ja.Komunikujem len o tom co je z pracovnej stránky nevyhnutné a som odmerana,lebo myslieť si,ze sa správanie dotyčného zmeni voči mne, keď mu neoplácam jeho nevrlost,je omyl
@anonym_autor takého kolegu máme aj my a kompletne nikto s nim nechce robiť. Mňa k nemu priradili nedávno a budeme spolu pol roka deň čo deň len my dvaja. Kedysi sme spolu párkrát robili a odchádzala som domov s plačom. Nepomohol deptal ma doberal si ma atď, teraz mi všetci vyslovili "úprimnú sústrasť" ze s nim budem sama tak dlho 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🙉 ze bude zle budem unavená nasrata. Vieš čo? Prvý deň bol taky ze sme boli ticho robili si každý svoje, druhý deň sme konzultovali základné veci. Prešiel týždeň dva a ani raz sme sa nepochytili ani raz nebol sprostý ani jednu blbú poznámku nemal. Ale aj ja som iná ako vtedy co sme spolu robili. Stali sme sa parťákmi. Všade hovorí ze sa mu so mnou dobre robí počula som to aj na vlastné uši a ze keby bolo potreba aby sme ostali v takej zostave aj dlhšie tak by to toho išiel. A vieš čo? Ja tiež. Dobre sa mi s ním robí, aj sa zasmejeme aj porozprávame poradíme pomôžeme si. Je komplikovaný lebo je, ale aj ja som. Je to o pochopení a zvyknutí si,.. Bola som pripravená ze bude rýpať budem sama nebude mi mat kto pomôcť a prešli sme cez to. Nemusíte sa mat radi ale aspoň vydržať spolu tých 8 hodín denne. Ono keď do neho nikto nerype asi je normálny. Lenže kolegovia co s nim robia hovoria ze ho nevedia vystáť ze ma svoje dni, vtedy lepšie sa mu neozývat maximálne sa ho spýtať ci potrebuje pomoc atď. Asi som prišla ako na neho
ja som slabá povaha, odišla by som
Práve preto, že je šéf jeho kamarát, by som za tým šéfom išla!!!

ahoj, mam skúsenosť, s takouto kolegynou … mna to dalo tak psychicky dole, ze som z tej prace musela odist a dostala som úzkosti strasne, musela som brat lieky … ( tie úzkosti uz mozno niekde vo mne boli ale som si ista ze ona spôsobila to ze mi to tak silno vypuklo ) … pretoze som denno denne pracovala s extrémne toxicitou osobou, tiez bola v tej praci dlhsie a skúsenejšia, ale strasne ma davala dole, vkuse nepríjemná, ked som sa co i len snazila obrániť extrémne sa urazila a zacala kricat … strasne to bolo, nikdy viac to nenecham zájsť do takeho štádia pri niekom ,..