Ako zvládnuť žiarlivosť na úspešnú sestru?
Ahojte... v poslednej dobe som začala naozaj chorobne žiarliť na moju sestru. Je odo mňa o dva roky mladšia. Pár rokov dozadu vyštudovala pomerne zložitú výšku, získala nejakú prax a utiekla do zahraničia. Už tam žije druhým rokom, naši rodičia ju neustále navštevujú, chvália sa ňou, sú hrdí. Všetkým hovoria len o nej, ako je finančne zabezpečná, aká je šikovná. Ak príde na rodinné oslavy, točia sa iba okolo nej, všetci sa vypytujú iba na ňu. Ja mám manžela a dieťa, z dcérky sa všetci chvíľu potešili, no ako príde sestra, je debata hneď okolo nej. Hrozne žiarlim, pretože sestra nemá ani priateľa, ale očividne nemá o pozornosť núdzu. Už aj s manželom som sa kvôli nej hádala. Všetci ju obdivujú, že odišla a že je tak samostatná... mam dojem, že ja som tak nikoho nezaujímala. Je nejaký spôsob ako sa s tým vyrovnať?
Porozprávaj sa s ňou, možno zistíš, že to nie je až také super... napríklad mne by bolo z takejto pozornosti a neustáleho pretriasania mňa na stretnutiach neuveriteľne trápne, určite by som si to neužívala... predpokladám, že s tebou sa vidia častejšie ako keď ona príde iba občas zo zahraničia, proste im nie si taká "vzácna", nemajú na teba toľko otázok...
tak sa z manzela a dcerky tes ty 🙂 pripieva ti to nejak k lepsiemu pocitu, ze ziarlis? druhym nerozkazes, koho maju obdivovat, asi im imponuje sestrin sposob zivota (samostatnost a financna sebestacnost je dnes velmi v kurze), no tak nech ju obdivuju.. ty si mysli svoje..
alebo by si aj ty radsej 'utiekla' do zahranicia a uzivala si peniaze a slobodu, ako rodinu? s tym uz neporadim, ako sa vysporiadat, ked si si zle vybrala
@anonym_autor
Problém je ale u teba. Nie si v živote šťastná. Nezijes to, čo chces. Seba ries
Mne pripada ze nie si spokojna so svojim zivotom a preto ziarlis na nezadanu uspesnu sestru, ktora sa zrejme ma dobre
Mám úplne to isté ale už neriešim. Bolo to tak odmalička a vždy aj bude. Som hrdá sama na seba a to stačí. Sestra nech si žije svoj život
@anonym_autor nelutuj sa a zmen co sa ti nepaci. na sebe a svojom zivote.
@anonym_autor
Problém je ale u teba. Nie si v živote šťastná. Nezijes to, čo chces. Seba ries
@zmrzlinka2021 nemusi to tak byt.. clovek moze zit, ako chce, ale ked je vsetkymi naokolo podcenovany a prehliadany a nema s kym vlastnu spokojnost zdielat, plus ked sa este 'musi' pohybovat v spolocnosti takych ludi (ked je to rodina), tak to prijemne nie je a pokial nie je uplne vymeditovany jogin, tak kludne to v nom moze vyvolavat rozne negativne pocity
Ja som spokojná s tým čo mám, naši rodičia nás vždy viedli k tomu aby sme raz založili rodiny, sme pomerne veriaca rodina. Aj preto nechápem tie chválospevy na jej spósob života, dcérku by som k nej určite nepustila, pretože podľa mna žije nadivoko.
@zmrzlinka2021 nemusi to tak byt.. clovek moze zit, ako chce, ale ked je vsetkymi naokolo podcenovany a prehliadany a nema s kym vlastnu spokojnost zdielat, plus ked sa este 'musi' pohybovat v spolocnosti takych ludi (ked je to rodina), tak to prijemne nie je a pokial nie je uplne vymeditovany jogin, tak kludne to v nom moze vyvolavat rozne negativne pocity
@reanda súhlasím, som stastna za svoj život a nemenila by som, len to ze je vyzdvihovaná iba sestra a ja kritizovaná od malička nie je vobec príjemne. Iba jej sa vzdy pomáhalo lebo iba ona žiadala pomoc. Ale neviem ci to je žiarlivosť alebo krivda
Nieje to skôr o tom, ze je vzacnejsia lebo je preč?a chcú jej možno dať viac pozornosti aby sa necitila opustená a pod.?
Ale ona nepotrebuje robiť veci pre ocenenie okolím. Ak to robí a hľadá chválu, hľadá vlastne lásku, ktorá sa jej asi nikdy nedostávala. Ak by bola spokojná, dopraje sestre, teší sa z nej. Jedno je tvorenie sa, druhé naše vnútro. A čo keď je ten druhý úspešnejší? Je to zle?
@reanda súhlasím, som stastna za svoj život a nemenila by som, len to ze je vyzdvihovaná iba sestra a ja kritizovaná od malička nie je vobec príjemne. Iba jej sa vzdy pomáhalo lebo iba ona žiadala pomoc. Ale neviem ci to je žiarlivosť alebo krivda
@anonym_3e4722
Prečo to v sebe nesie ako krivdu? U nás to bolo to isté, ale nebrala som to tak. Proste bola to realita a nesudila som nikoho.
@anonym_3e4722 skor ten pocit krivdy.. kazdopadne je to jedno, lebo aj tak sa s tym clovek nakoniec musi vysporiadat sam.. ako som uz pisala, druhych neprinutis, co si maju mysliet a citit, mozes sa snazit vysvetlit, ale to tiez vacsinou moc nezabera 😔
@anonym_3e4722
Prečo to v sebe nesie ako krivdu? U nás to bolo to isté, ale nebrala som to tak. Proste bola to realita a nesudila som nikoho.
@zmrzlinka2021 lebo to pokračuje aj v dospelosti a som este primlada na tento level mentálnej vyzretosti😅 pretože spôsob zastavania a vyzdvihovania sestry ide ruka v ruke s kritikou a urážaním mojej výchovy. Keby mi dali svaty pokoj nevadilo by mi ze sestra bola a je naj.
@anonym_3e4722 skor ten pocit krivdy.. kazdopadne je to jedno, lebo aj tak sa s tym clovek nakoniec musi vysporiadat sam.. ako som uz pisala, druhych neprinutis, co si maju mysliet a citit, mozes sa snazit vysvetlit, ale to tiez vacsinou moc nezabera 😔
@reanda Ano len u nas to moja rodina dohnala do extrému. Sestra so mnou prerušila kontakt a s rodicmi som ho zase obmedzila ja a nejak sa to snazim spracovať a vyriesit. Mas pravdu v konečnom dôsledku záleží iba na mojich deťoch, mužovi a aby sme boli šťastní 🙂
@zmrzlinka2021 lebo to pokračuje aj v dospelosti a som este primlada na tento level mentálnej vyzretosti😅 pretože spôsob zastavania a vyzdvihovania sestry ide ruka v ruke s kritikou a urážaním mojej výchovy. Keby mi dali svaty pokoj nevadilo by mi ze sestra bola a je naj.
@anonym_3e4722 lenze problém je ich správanie k tebe, nie sestra.
Ale ona nepotrebuje robiť veci pre ocenenie okolím. Ak to robí a hľadá chválu, hľadá vlastne lásku, ktorá sa jej asi nikdy nedostávala. Ak by bola spokojná, dopraje sestre, teší sa z nej. Jedno je tvorenie sa, druhé naše vnútro. A čo keď je ten druhý úspešnejší? Je to zle?
@zmrzlinka2021 to je sice pekne, ze nepotrebuje robit veci kvoli uznaniu okolia, ale uprimne - je to ludske chciet byt prijaty a uznany a pochybujem, ze niekto dokaze byt ako clovek fakt spokojny, ked zije v spolocnosti, kde to nezaziva..
ale pisala som to skor vseobecne, konkretne tuna autorka mi tiez nepride uplne ok sama so sebou.. mam dojem, ze zije nieco, k comu bola vedena a teraz nechape, preco nezne obdiv, ale zne ho ta druha, co zije akoze 'nespravne'
@anonym_3e4722 lenze problém je ich správanie k tebe, nie sestra.
@zmrzlinka2021 ono je to komplikovane lebo sestra velmi rýpe a robi naschvaly a potom si užíva ze su rodicia proti mne
@zmrzlinka2021 to je sice pekne, ze nepotrebuje robit veci kvoli uznaniu okolia, ale uprimne - je to ludske chciet byt prijaty a uznany a pochybujem, ze niekto dokaze byt ako clovek fakt spokojny, ked zije v spolocnosti, kde to nezaziva..
ale pisala som to skor vseobecne, konkretne tuna autorka mi tiez nepride uplne ok sama so sebou.. mam dojem, ze zije nieco, k comu bola vedena a teraz nechape, preco nezne obdiv, ale zne ho ta druha, co zije akoze 'nespravne'
@reanda ale ja nemám pocit, že autorka je neprijata. Či ty to tak čítaš?
Vieš, ja som dosiahla toho dosť, ale nie kvôli obdivu iných, ale kvôli sebe.
Ja som spokojná s tým čo mám, naši rodičia nás vždy viedli k tomu aby sme raz založili rodiny, sme pomerne veriaca rodina. Aj preto nechápem tie chválospevy na jej spósob života, dcérku by som k nej určite nepustila, pretože podľa mna žije nadivoko.
@anonym_autor teba serie, že sa má v živote lepšie.. to je klasická slovenská vlastnosť. Rodina ju vidí mali, tak im je vzácnejšie. Ty si pri nich, vidia tá stále, ale majú ťa tiež (asi) radi. Vieš, že si si svoj život zariadila dobrovoľne a sestra takisto.. nikto ti nedal príkazom, aby si sa vydala a mala deti.
@zmrzlinka2021 ono je to komplikovane lebo sestra velmi rýpe a robi naschvaly a potom si užíva ze su rodicia proti mne
@anonym_3e4722 v čom do teba rype?
@anonym_3e4722 ono toto byva paradoxne taky nastroj od zivota na tvoju podporu... aby si si na tom kontraste mohla co najlepsie uvedomit, kto si a co vlastne chces.. lebo na kontrastoch to je najlepsie vidno.. a keby si mala 'svaty pokoj', tak mozno na niektore veci prichadzas dlhsie a tazsie si ich uvedomis.. aj ked nie je to moc prijemny nastroj 😀
@anonym_3e4722 v čom do teba rype?
@zmrzlinka2021 napríklad ked mama povie ze robim zle toto a toto tak sestra sa pridá, vysmieva sa zo štýlu akým vychovavam, v rodinných skupinách dava podryvacne komentáre. Väčšinou malichernosti ale nazbieralo by sa dost. Teraz sa uz nad tým pousmejem ale s týždňovým babom som len plakala 😅
@anonym_3e4722 ono toto byva paradoxne taky nastroj od zivota na tvoju podporu... aby si si na tom kontraste mohla co najlepsie uvedomit, kto si a co vlastne chces.. lebo na kontrastoch to je najlepsie vidno.. a keby si mala 'svaty pokoj', tak mozno na niektore veci prichadzas dlhsie a tazsie si ich uvedomis.. aj ked nie je to moc prijemny nastroj 😀
@reanda Ano ja som vďačná aj za taketo skúsenosti. Ale psychoterapia je celkom nákladná😂😂 hlavne som si uvedomila kto stal pri mne ked som potrebovala podporu a kto mi prikladal
@reanda ale ja nemám pocit, že autorka je neprijata. Či ty to tak čítaš?
Vieš, ja som dosiahla toho dosť, ale nie kvôli obdivu iných, ale kvôli sebe.
@zmrzlinka2021 ano, ja to tak citam.. a tato tema nie je o tebe, ty to mas zrejme inak
@malinkajozka dakujem pekne za skúsenosť. Ak nezaberie co robim urcite vyskúšam 🙂

Dopraj a bude Ti dopriate …..však tvoje dieťa bude chodiť za niu do zahraničia na prázdniny ….k najlepšej tete na svete