icon

Ako zvládnuť život s manželom workoholikom?

Dnes o 12:01

Ahojte,

V poslednej dobe zápasím s tým, ako sa vysporiadať a nastaviť svoje prežívanie každodenného života po boku workoholika.
Sme manželia už cez 10 rokov, máme jedno dieťa, nechýba nám po materiálnej stránke vôbec nič. Materstvo ma napĺňa, avšak neviem sa zbaviť pocitu, že môj manžel má prácu - či už svoju profesiu alebo aj prácu manuálnu (v rodine okolo domu) vždy na vyššom mieste ako mňa a syna. Je mi ľúto že 80% programu ačasu so synom trávime len vo dvojici, že mu uteká jeho detstvo a že on z vlastnej iniciatívy nevyvýja nejakú túžbu byť spolu ako rodina.
Po rozhovore samozrejme áno, keď niečo potrebujem zariadi veci tak ako treba, zarába peniaze, stará sa...Len mi je ľúto že musím byť vždy ja tá, ktorá niečo spoločné vymyslí. Ak program nevymyslím, tak to pre neho znamená vždy prácu.

Žijete niekto takto? Občas som ako slobodná mamička (samozrejme s nadsázkou, nechytajte a prosím za slovíčka)...

ali_mora
Dnes o 12:06

@anonym_autor a už si mu to aj povedala, čo ťa trápi, riešila si to s ním? Aké má na to argumenty?

autor
Dnes o 12:08
@ali_mora

@anonym_autor a už si mu to aj povedala, čo ťa trápi, riešila si to s ním? Aké má na to argumenty?

@ali_mora áno jasné, vždy to na nejaké obdobie pomôže a sme spolu trochu viac, ale po nejakom čase je to zasa takto. Uvedomila som si že to je asi jednoducho jeho povahová vlastnosť ktorú nedokážem zmeniť.

kvietok2012
Dnes o 12:18

Neviem kolko má dieťa rokov ale daj mu ho nech sa stará a sprav si program sama, s kamoskami...

ali_mora
Dnes o 12:28
@anonym_autor

@ali_mora áno jasné, vždy to na nejaké obdobie pomôže a sme spolu trochu viac, ale po nejakom čase je to zasa takto. Uvedomila som si že to je asi jednoducho jeho povahová vlastnosť ktorú nedokážem zmeniť.

@anonym_autor tak ale nemyslím si, že je to správne riešenie sa s tým zmieriť lebo čo potom, keď dieťa vyrastie? Budeš chodiť stále niekam s kamarátkami alebo čo? Chápeš, musíš myslieť aj do budúcna čo bude, teraz máš dieťa, jemu venuješ čas ale čo potom keď vyrastie?

anonym_e3feac
Dnes o 12:31

Tak neviem aj my bežne pracujeme aj 12 hod denne.

anonym_8e78e5
Dnes o 12:36

Ja som bola workoholik. Zbytočne mi dohovárali, stopla ma až choroba a potom som prehodnotila život.

anonym_d94896
Dnes o 12:47

Toto nie je workoholik. Len hlada unik z rodinneho zivota.

beatta7
Dnes o 13:05

ani mne to neznie ako workoholizmus. 🙈 skor mi to pripada ako neustale hladanie sposobov ako netravit spolu cas.

thereisabear
Dnes o 13:07

A keď vymyslíš program, tak sa pridá?

autor
Dnes o 13:12
@thereisabear

A keď vymyslíš program, tak sa pridá?

@thereisabear ano pokiaľ môže pridá sa.

anonym_9a3321
Dnes o 13:13

@anonym_autor koľko má dieťa?Aj tú robotu okolo domu treba spraviť tak sa pridajte do synom.Workoholik podľa mňa nie je.zeny majú nereálne predstávy málokedy sa chlap hra s formickami na piesku.Mozno ty chceš chodiť na výlety, zoo a jeho to nebaví tak často.

majlo1234
Dnes o 13:17

Ano zijeme tak. Stve ma to. Ale co s tym spravim. Bavili sme sa o tom velakrat, neviem ci si uvedomuje, ze deti su male len raz a ze zivot nie je len o praci.

anonym_39d5b5
Dnes o 13:19

On sa nezmení pokiaľ sám nebude chcieť. Pre workoholika je práca ako vzduch ktorý dýcha. On sa snaží aby ste mali všetko a zároveň aby niečo vybudoval. Porozprávajte sa o tom. Povedz mu, že by si bola rada, keby niekedy aj z vlastnej iniciatívy niečo vymyslel a prekvapil syna. Nech si vyberie deň voľna a vezme ho len tak niekde na futbal, alebo na zmrzlinu.. Skús sa s ním porozprávať, že chceš aby jeden deň v týždni bol čisto o nich dvoch a jeden deň o vás ako o rodine.

thereisabear
Dnes o 13:22
@anonym_autor

@thereisabear ano pokiaľ môže pridá sa.

To je podstatné. Ostáva sa ti len zmieriť, že program vymýšľaš ty. Alebo si k tomu sadnite spolu. Zapíšte si to do kalendára, možno si tak nájde viac času.

martinmmartin
Dnes o 13:34

Tam bude asi problem ktory si predstav ako misky vah...... doma verzus robota. Doma uvrestane usmudlane decko co je jeho manager , povinnosti, nudny chaos, nic vzrusujuce, otravne problemy ktore doteraz neboli , sexy frajerka vymenena za zmamickovanu osobu ktora ma ine priority.

Verzus robita :

Vie v tom chodit, dari sa mu , dokaze presne povedat ak spravim toto bude to pozitivne, ma tam slovo - co povie to plati, jasne definovany svet bez prekvapeni. Kolegovia co su radost, vazia si ho he v tom dobry a citi to...

Preco by mal doma travit viac casu???

luccys
Dnes o 13:48
@anonym_9a3321

@anonym_autor koľko má dieťa?Aj tú robotu okolo domu treba spraviť tak sa pridajte do synom.Workoholik podľa mňa nie je.zeny majú nereálne predstávy málokedy sa chlap hra s formickami na piesku.Mozno ty chceš chodiť na výlety, zoo a jeho to nebaví tak často.

@anonym_9a3321 Aha takze jeho to nebavi. A ju to bavit musi. Este to tak, aby sa chlap venoval vlastnemu dietatu😏😌

prabinka
Dnes o 13:56

Nie je workoholik, to sa prejavuje úplne ináč. Fakt by som sa s ním o tom narovinu riadne porozprávala a ak sa to nezmení, tak by som to riešila asi tak, že by som mu dala ultimátum. Aké, to už je na tebe.

anonym_5afe62
Dnes o 14:13

moja mama bola presne takáto, vždy si hľadala nejakú prácu, najskôr doma, potom šila druhým, potom išla do práce, potom sa dobrovoľne staral o príbuznú, potom o ´dalšiu a potom o kamošku - len aby nemusela byť doma s nami, deťmi, lebo proste nevedela ako s nami tráviť čas a okolie jej dávalo spätnú väzbu, aká je úžasná

anonym_286085
Dnes o 14:48

@anonym_autor ťažko súdiť a niektoré by takúto situáciu možno brali hlavne tie ktoré majú málo financií. Vieš čo? Užívaj si života, bud sama alebo s dieťaťom, naozaj nie je nič lepšie ako sa venovať sebe a kľudne si môžeš splniť svoje sny, veľa cestuj, maj koníčky, maj veľa priateľov..možno takto to budeš mať oveľa lepšie ako keby si bola s niekym iným a ten by sa už vôbec nevedel o nič postarať. A co ma prísť, to pride..

anonym_709f1e
Dnes o 16:03

moj muz bol a aj je workoholik. mnohokrat som s nim mala debatu, ze aj my s nim chceme travit cas. a ked uz to bolo neunosne, ze sme ho pomaly nevideli cele tyzdne (rano o 5.30 z domu, vratil sa domov okolo polnoci, cez vikendy sme ho niekedy nevideli niekedy len na hodinku-2 a potom zase prisiel az po polnoci).
ja som tiez fungovala ako slobodna mamicka, vzdy len ja a dieta, cez tyzden v lete sami dvaja na zmrzku, na bicykel. cez vikend ku kamoske na vylet, alebo k inej na chatu. raz tak prisiel "skor" domov, ulozila som dieta, zavrela dvere a vyletela na neho ze ked chce takto fungovat tak odchadzame od neho, ja takto zit nechcem, decko ho nevidelo uz tyzdne. tak navrhol parovu terapiu, a az tam po niekolkych mesiacoch z neho vyslo, ze co je za tym a postupne sa rozbalovalo dalej ake ma bloky. po usmerneni a debate s terapeutkou dosiel k tomu, ze travi s dietatom cas. sama som mnohokrat robila zo seba debilka pred dietatom, ze take nieco neviem, ocko je v tom lepsi, nech ide za nim, nech nejaku hru hra s nim. ale niektore hry hrame spolu. niekedy som ich az nutila aby sli vonku len oni dvaja lebo ja mam nejake povinnosti. samozrejme pre dieta to bol sok, ze zrazu nie je so mnou ale s otcom. dovtedy som ja rano vodila aj vyzdvihovala dieta, to sa rozdelilo s tym, ze ja idem rano s dietatom, popoludni ide muz. ak je kruzok tak ho tam zavezie a potom privezie domov. casom si zvykli obaja. nastavili sme doma, ze doma nie je len mama ked nieco ale je tu aj otec, ktory je tu pre neho tiez a moze sa na neho spolahnut, je tu pre neho ked nieco potrebuje. vsetci mame svoj cas, ja s dietatom a taktisto aj muz s dietatom a taktiez travime ten cas vsetci spolu.
Takto som vytvorila priestor, kde muz travil ten cas s dietatom, pritom niekedy mu musel cosi vymysliet, a casom uz aj sam muz navrhuje kam by sme mohli ist. dovtedy som musela vsetko len sama vymyslat, hladat-bola som z toho uz vycerpana ale dospeli sme k tomu, ze vymyslame obaja (nie je to pre muza priliz komfortne ale vie ze aj ja som na tom podobne) ale snazi sa, a vidi ze ten vztah s dietatom sa neuveritelne vyvija, a dieta je nadsene, ze oco s niecim prisiel a bolo to super. a ja este aj potvrdim, ze ano toto s cim prisiel oco je super.
tym, ze sme chodili kazdy mesiac na terapiu, tak mal kazdy mesiac pripomienku, ze nieco musi robit-nielen s nami dvoma ale aj s dietatom. inak sa s nami terapeutka rozluci-nebude stracat cas s niekym, kto nema zaujem na sebe pracovat.

Akonahle nechas situaciu v tom, ze ty si budes zit len s dietatom, bez muza, to sa vam vztah rozpadne a aj jeho vztah s dietatom.