Bývanie v partnerovom byte
Ahojte chcela by som sa Vás opýtať na názor ohľadom mojej situácie s priateľom. Priateľ má svoj byt a chce aby sme po svadbe bývali v tom byte. Za čo mu mám dávať peniaze? Momentálne tam nie som každý deň (na dve noci z týždňa idem aj domov), ale nakupujem tam potraviny, drogériu, kúpila som aj skrine, spotrebiče, dekorácie a pod. Upratujem, varím, snažím sa, aby nám bolo dobre. Ide však o to, že sa cítim zle, keďže mu vôbec za nič neprispievam. Priateľ ma ani nič nepýtal, len občas sa tam cítim aj napriek tomu všetkému ako na návšteve. Dal mi to aj on pocítiť a aj jeho rodina, keď sa niekedy stretneme.
Dal Ti pocitit ze si unho ako na navsteve (a Ty hlupa tam nakupujes, peries, varis, upratujes, a to tam ani nebyvas) a idete sa brat? Asi nerozumiem.
Ty mas vlastne byvanie? Ak nie, kup si ho pred svadbou a prenajmi. Jemu polku energii zatial ak by pytal. Nic ti nepatri … v pripade rozvodu sa stahujes ty s cim si prisla.ak ma hypo bud zuzit bsm alebo sa na rovinu porozpravat. To si vyjasni pred svadbou
Ja neuznavam taketo byvanie. Bud do spolocneho alebo teda nech kazdy ma vlastnu nehnutelnost este pred svadbou. Nesla by som takto byvat. A nespoliehala by som sa ani na nejake posvadobne sluby. Nikdy nevies co sa stane. Mozes skoncit za dverami s dvoma igelitkami. Ano vela ludi povie naco by kupovali ine ked on ma. Ale ja nie zom za taketo riesenie.
Ja toto vždy riešim predtým ako začnem chodiť ku priateľovi a pravidelne, nakupovať, upratovať.... Alebo najneskôr na začiatku takýchto návštev. Vždy tak nejak obojstranne a hlavne prirodzene prišla na rad takáto téma.
Citujem ta " Dal mi to aj on pocítiť a aj jeho rodina"
Si si istá, ze on bude ten pravý? Kupila si dekorácie, OK. Ale ze aj spotrebiče. Vcasom ti môže vykricat, ze byt je jeho ,zbal si veci a odchod. Financie treba vyriešiť pred svadbou , sadnite si a porozprávajte sa o tom ako to on predstavuje do buducna a podla toho sa riad. 🙂
@anonym_autor Ako konkretne ti to dava pocitit? Ja by som sa snazila vyriesit nejak financovanie byvania. Urcite by som si svoj podiel na byvani nechcela "odrobit" varenim alebo upratovanim. Predpokladam, ze byvas u rodicov, teda byvanie v priatelovom byte je pre teba vyhodne, navyse ked nechce od teba aby si mu prispievala. Skus sa s nim ale dohodnut, ze domace prace si rozdelite.
Potraviny a drogériu - pre seba a on si kupuje svoje alebo kupuješ komplet ?
Spotrebiče - konvicu či hriankovač po 20€, alebo tv za 400€, práčku za 700€ ?
Skrine - 2 malé alebo vstavanú na 4m stenu ?
Nechápem prečo investujes do cudzieho bytu, kde ti nepatrí z neho ani len kľučka ? Nechápem prečo ste sa nedohodli o nejakej úhrade za tvoje spotrebované energie - napr 30% z nákladov by si prispela, potraviny a drogériu na polovicu. No a domáce práce - nákupy, variť,prať, žehliť, upratovať, umývať okná wc kúpeľňu aj to sa striedajte/ delíte, alebo iba ty tam fungujes ako slúžka/ gazdinka na fulltime ?
A že ti dali viac x najavo že si tam návšteva ti nevadí, ešte ti nedoplo za čo ťa majú ?!
Investor a domáci spotrebič, ktorý keď všetko uprace a zariadi, vymenia za nový, čerstvý, s plným vreckom.
Bodaj by som sa mýlila...
PS dekorácie nerátam
@anonym_autor moja vlastná skúsenosť: začala som bývať s frajerom v jeho byte. Zobrali sme sa ,bol to stále jeho byt. Keď sme sa mali sťahovať do väčšieho tak nastala kríza, skoro sme sa rozviedli. Podpísala som mu vylucenie z BSM na novy byt (počas krízy som odišla na polroka k rodičom). O pár rokov som si kúpila ja svoj byt, vylúčila ho z BSM. Takže dosť silno Ti odporúčam kúpiť si svoj byt a dat ho do prenájmu este teraz. Aby si si aspoň tie dekorácie a spotrebiče k tej igelitke vzala potom "do svojho" keď sa niečo stane 😉🙏
Tak asi o4borim ústa este predtým ako sa tam nastahujem a opýtam sa, ako sa.budeme na spoločnom spolunazivani podieľať finančne.
Ťažká otázka?
@anonym_autor hlavne by som na to nepristúpila z dlhodobého hľadiska..
Ak spoločné bývanie, tak jedine spoločná nehnuteľnosť.
Teda opravujem - ak by som nemala vlastné bývanie - platí, čo píšem vyššie.
Ak by som vlastnú nehnuteľnosť mala a nasťahovala sa k nemu, normálne by sme sa porozprávali o predstavách financovania.
Ale keby mi priateľ dáva pocítiť, že v jeho byte som návšteva, so svadbou by som počkala.
@anonym_autor moja vlastná skúsenosť: začala som bývať s frajerom v jeho byte. Zobrali sme sa ,bol to stále jeho byt. Keď sme sa mali sťahovať do väčšieho tak nastala kríza, skoro sme sa rozviedli. Podpísala som mu vylucenie z BSM na novy byt (počas krízy som odišla na polroka k rodičom). O pár rokov som si kúpila ja svoj byt, vylúčila ho z BSM. Takže dosť silno Ti odporúčam kúpiť si svoj byt a dat ho do prenájmu este teraz. Aby si si aspoň tie dekorácie a spotrebiče k tej igelitke vzala potom "do svojho" keď sa niečo stane 😉🙏
@anonym_fc8c5f ale aj tak je to veľké riziko, že sľúbi vyriešenie BSM a nesplní. myslím že svoj byt si postrážil, ale keby ti nepodpísal vylúčenie na tvoj byt - čo urobíš ? mylsím všeobecne , nielen na teba. lebo sľuby sa sľubujú a skutek utek. čo je tvoje je aj moje, čo je moje je len moje, do toho ťa nič -takéto prúpovídky poznám dlhé desaťročia.
Ty kupuješ do jeho bytu spotrebiče, dekorácie a on ti povie že si u neho na návšteve ? Wtf. V takomto prípade by som spolužitie v jeho byte po sobáši veľmi zvážila, rovnako ako aj celú svadbu.
A propo ja u niekoho na návšteve nevaríme, neupratujem, nenakuoujem, nestarám sa o domácnosť na návšteve. Na návšteve som hosťom.
Do cudzieho bytu by som nič drahšie nekúpila ani tam nič neplatila. Ani tam neinvestovala. Buď to bude aj môj byt alebo všetko co na ten byt miniem bude formou pôžičky a budem mať na to doklad. Je to jeho byt jasné ze sa tam cítiš ako na návšteve. Ja som raz mala ponuku ísť k niekomu bývať odmietla som necítila som sa tam dobre a bol to jeho byt kde by som nemohla nič urobiť ako mne vyhovuje.
@anonym_autor je to jeho byť a dal ti to pocítiť. Tak sa toho drž a nedaj sa obalamutiť.
Trvaj na spoločnej nehnuteľnosti. ( Túto nech predá a nová bude spoločná v katastri napísaná aj na neba)
Alebo nech si nechá svoju a ty si kúp svoju na úver a peniaze dávaj tam. Môžeš bývať U NEHO- V CUDZOM, ale dekorácie, spotrebiče a pod. kupuj do svojho, byt prenájmi a hypo splácaj z prenájmu.
NEBUD HLUPA A NEDAVAJ PENIAZE DO CUDZIEHO NIKDY SA TI TO NEVRATI SPÄŤ.
Tiež by som silno zvážila poskytovanie služieb pre priateľa. Raz sluzka- navždy slúžka ( a keď budú deti, úplne všetko bude na teba) a to, aby Vám bolo dobré sa má starať aj priateľ, nie len ty!!!
@anonym_fc8c5f ale aj tak je to veľké riziko, že sľúbi vyriešenie BSM a nesplní. myslím že svoj byt si postrážil, ale keby ti nepodpísal vylúčenie na tvoj byt - čo urobíš ? mylsím všeobecne , nielen na teba. lebo sľuby sa sľubujú a skutek utek. čo je tvoje je aj moje, čo je moje je len moje, do toho ťa nič -takéto prúpovídky poznám dlhé desaťročia.
@cacianka áno chápem Ta ako to myslíš. Keby mi to nedovolil, tak u mna rozvod. Preto upozorňujem autorku príspevku aby sa zabezpečila vopred. Ja ľutujem len jediné, že som si ten byt nekúpila o 7 rokov skôr. Keď som podpisovala vylúčenie z BSM tak notárka to bez obalu môjmu mužovi natrela, že som mu v podstate pomáhala splatiť hypotéku aj keď som platila iné veci a režiu , je to ako keby som mu pomahala so splátkami a nič z toho nemám. Takže potom sa môj muž uvedomil a podpísal mi vylúčenie z BSM "na oplatku". A pre mna bola táto vec klincom do rakvy nášho manželstva este okrem iných veci. Takže som teraz rada ze ten byt mam. A teraz pri rozvode mi vykrical že môžem byť rada,že mi vôbec dovolil kúpiť si byt a vylúčiť ho z BSM😖. Vravím, ľudia sa v kritických situáciách ukážu v celej svojej nahote a "káse".
@anonym_autor Ako ti dal priateľ a jeho rodina pocítiť, že si tam len na návšteve? Daj príklad.
@anonym_autor Dal mi to aj on pocítiť a aj jeho rodina, keď sa niekedy stretneme. - toto je problem. Ty si nemozes vziať hypo bars aj na garsónku este pred svadbou? Nech mas nieco aj svoje
@anonym_autor prepáč, ale je tu o tomto naozaj málo diskusii?
Pokial si ôk s tým, ze budeš platiť do konca života cudzí byt (mam na mysli náklady a pod.) a o pár rokov môžeš ostat na dlažbe aj s taškami a deťmi, tak smelo do toho.
A inak naco si mu zariaďovala jeho byt, toto naozaj nechápem...
@cacianka áno chápem Ta ako to myslíš. Keby mi to nedovolil, tak u mna rozvod. Preto upozorňujem autorku príspevku aby sa zabezpečila vopred. Ja ľutujem len jediné, že som si ten byt nekúpila o 7 rokov skôr. Keď som podpisovala vylúčenie z BSM tak notárka to bez obalu môjmu mužovi natrela, že som mu v podstate pomáhala splatiť hypotéku aj keď som platila iné veci a režiu , je to ako keby som mu pomahala so splátkami a nič z toho nemám. Takže potom sa môj muž uvedomil a podpísal mi vylúčenie z BSM "na oplatku". A pre mna bola táto vec klincom do rakvy nášho manželstva este okrem iných veci. Takže som teraz rada ze ten byt mam. A teraz pri rozvode mi vykrical že môžem byť rada,že mi vôbec dovolil kúpiť si byt a vylúčiť ho z BSM😖. Vravím, ľudia sa v kritických situáciách ukážu v celej svojej nahote a "káse".
@anonym_fc8c5f ach, takže to nebolo také ružové. že vylúčime, ok, recipročne, na úrovni. uvedomil sa veľmi nakrátko, a pamäť mu zlyhala nad slovami notárky, že si mu pomohla splatiť, ale chruňo sa ukázal, čo skrýval pod pokrievkou. toto je tá jeho nahota ! že dovolil ti - skoro som opľula monitor. chrapúň, takže vieš prečo je ex.
@anonym_autor prepáč, ale je tu o tomto naozaj málo diskusii?
Pokial si ôk s tým, ze budeš platiť do konca života cudzí byt (mam na mysli náklady a pod.) a o pár rokov môžeš ostat na dlažbe aj s taškami a deťmi, tak smelo do toho.
A inak naco si mu zariaďovala jeho byt, toto naozaj nechápem...
@lienka.7 ani ja, ale my ženy máme /cítime nejakú podvedomú potrebu hniezda - priestor kde sa cítime dobre a zariadime ho podľa svojho vkusu a potrieb. kontrolky začnú blikať dosť neskoro, niekedy veeeeľmi pozde.
Ja som mala 2 moznosti. V prvom pripade ex byval u mna. Platil mi najom, ako stala 1 izba v danom meste. Ale komplet vsetko v byte islo na mna. Spotrebice, nabytok aj prerabka. Ked sme sa rozisli, odisiel s igelitkou, ako dosiel.
U dalsieho partnera som byvala ja. Neplatila som najom, ale platila som stravu a drogeriu. Byvali sme v AT, takze tie ceny za stravu a a za byvanie boli obe vysoke, byvanie vsak bolo o nejake 2 stovky drahsie. Nabytok, co som doniesla, som pri rozchode aj odniesla. Spotrebice boli spolocne, ale tie som tam nechala, nerozisli sme sa v zlom a pomahal mi s prerabkou...
Ty tam robis vsetko. Upratujes, varis (platis v sluzbach!), nakupujes potraviny a drogeriu (co sa vyrovna a v mnohom aj predci vysku nakladov na byvanie, pricom Tvoje peniaze sa prezeru a jeho zhodnotia v byvani, ak do toho rata aj vysku hypoteky). A este do toho kupujes nabytok a spotrebice (naozaj tu staru skrinu ani este 2x vymenenu pracku do ineho bytu po rozchode neprenesies, lebo mozno Ti ani do novej kupelne nevojde). A Teba niekto povazuje za navstevu?
VEEEEELMI zvaz tento vztah, lebo aj ked sa roztrhas, nic od Teba nebude povazovane za dost. A ked budes na rodicovskej, automaticky sa okrem komplet sluzieb manzelovi, dietatu (detom), domacnosti aj jeho rodine, bude ocakavany aj Tvoj financny prispevok do domacnosti. A navsteva budes aj potom, lebo podla neho a jeho rodiny si prisla byvaniu ako slepe kura ku zrnu.
Pozor, ak si vezmes hypo, po rozvode idu zaplatene splatky napoly. Ak kupis byt po svadbe, byt bude oboch. Davaj si velmi velky pozor.
Ja som mala 2 moznosti. V prvom pripade ex byval u mna. Platil mi najom, ako stala 1 izba v danom meste. Ale komplet vsetko v byte islo na mna. Spotrebice, nabytok aj prerabka. Ked sme sa rozisli, odisiel s igelitkou, ako dosiel.
U dalsieho partnera som byvala ja. Neplatila som najom, ale platila som stravu a drogeriu. Byvali sme v AT, takze tie ceny za stravu a a za byvanie boli obe vysoke, byvanie vsak bolo o nejake 2 stovky drahsie. Nabytok, co som doniesla, som pri rozchode aj odniesla. Spotrebice boli spolocne, ale tie som tam nechala, nerozisli sme sa v zlom a pomahal mi s prerabkou...
Ty tam robis vsetko. Upratujes, varis (platis v sluzbach!), nakupujes potraviny a drogeriu (co sa vyrovna a v mnohom aj predci vysku nakladov na byvanie, pricom Tvoje peniaze sa prezeru a jeho zhodnotia v byvani, ak do toho rata aj vysku hypoteky). A este do toho kupujes nabytok a spotrebice (naozaj tu staru skrinu ani este 2x vymenenu pracku do ineho bytu po rozchode neprenesies, lebo mozno Ti ani do novej kupelne nevojde). A Teba niekto povazuje za navstevu?
VEEEEELMI zvaz tento vztah, lebo aj ked sa roztrhas, nic od Teba nebude povazovane za dost. A ked budes na rodicovskej, automaticky sa okrem komplet sluzieb manzelovi, dietatu (detom), domacnosti aj jeho rodine, bude ocakavany aj Tvoj financny prispevok do domacnosti. A navsteva budes aj potom, lebo podla neho a jeho rodiny si prisla byvaniu ako slepe kura ku zrnu.
Pozor, ak si vezmes hypo, po rozvode idu zaplatene splatky napoly. Ak kupis byt po svadbe, byt bude oboch. Davaj si velmi velky pozor.
@lopka1313 veľmi trefne a výstižne - za jeho aj jej peniaze sa byt stále zhodnocuje, ale jedlo a drogéria sa míňa každodenne. lebo on sa stravuje a umýva za jej €, na to asi nemíňa, tak mu zostáva viac € na splátky za byt. kedže nevieme ako presnejšie to majú nastavené, píšem všeobecne.
Ja neplatím nič manželovi od nastahovania a bývam u neho už 18 rokov. Platila som nákupy potravin, ktoré som potrebovala k vareniu, drogeriu, pracie prášky, kupila som kuchynskú linku, veľkú cast nabytku(som mu povedala, že v prípade rozchodu mu zostane maximálne v byte vaňa, keby som si mala všetko pobrať). Ale nemal hypotéku, čiže byt ho stoji mesačne teraz do 300eur so všetkým aj s internetom(predtým to bolo samozrejme menej). Keď by som si napočítala, koľko mna stalo všetko (ale nemyslím tým len môj čas za varenie a pod (mesiac dozadu som platila sama dovolenku pre celu rodinu za 2600 eur a pod.), tak som mu neni absolútne nič dlzna. Takze si to nastavte tak, aby to bolo spravodlive (ja som sa k nemu sťahovala z noveho prerobeneho bytu rodicov, ktorý kúpili kvôli mne, bývala som sama, platili mi ho, lebo som študovala, takze drahy podnajom by som platit nemusela, čiže dávať mu stovky eur mesačne za to, že chcel, aby som s ním žila, by mne spravodlive neprislo.
@anonym_fc8c5f ach, takže to nebolo také ružové. že vylúčime, ok, recipročne, na úrovni. uvedomil sa veľmi nakrátko, a pamäť mu zlyhala nad slovami notárky, že si mu pomohla splatiť, ale chruňo sa ukázal, čo skrýval pod pokrievkou. toto je tá jeho nahota ! že dovolil ti - skoro som opľula monitor. chrapúň, takže vieš prečo je ex.
@cacianka keby som dokázala byť taká razna pred x rokmi, tak tieto skutočnosti zistím skôr. Nie po x rokoch revania do vankúša a pátrania po pravde. Hold človek musí vyrásť zo svojej naivity ,dozrieť a dokázať si uvedomiť že najviac Ti ublíži len človek ktorého miluješ, ostatní Ti ublížiť nemôžu. Preto bez obalu poviem každej mladej žene, že rozprávka "žili spolu šťastne až kým nepomreli " je častokrat iluzia, ktora skončí možno v momente ako sa žena odváži dávať nepríjemné otázky ohľadom peňazí, sexu, rozdelenia povinnosti . Bohužiaľ vstupujeme do života mladí, nezrelí, plní očakávaní a s vierou že keď niekoho ľúbim, tak to nemôže predsa skončiť.
@cacianka keby som dokázala byť taká razna pred x rokmi, tak tieto skutočnosti zistím skôr. Nie po x rokoch revania do vankúša a pátrania po pravde. Hold človek musí vyrásť zo svojej naivity ,dozrieť a dokázať si uvedomiť že najviac Ti ublíži len človek ktorého miluješ, ostatní Ti ublížiť nemôžu. Preto bez obalu poviem každej mladej žene, že rozprávka "žili spolu šťastne až kým nepomreli " je častokrat iluzia, ktora skončí možno v momente ako sa žena odváži dávať nepríjemné otázky ohľadom peňazí, sexu, rozdelenia povinnosti . Bohužiaľ vstupujeme do života mladí, nezrelí, plní očakávaní a s vierou že keď niekoho ľúbim, tak to nemôže predsa skončiť.
@anonym_fc8c5f pravda pravduca.
Keď som vstupovala do manželstva, r.1987, tak takéto povedomie veru nebolo, ani podpora od žien sa rady ako a načo sa sústrediť pred výberom partnera a vyslovenim "áno".mať ten vek a terajší rozum, bola by som úplne inde
@anonym_autor dali ti to pocitita to v akom zmysle?
@anonym_autor takto podobne začína každý z príbehov žien, ktoré po rozvode mali nárok na nič. Za mňa celé zle.

Po svadbe budu vsetky peniaze vase spolocne, takze mu nebudes davat na nic. Akurat ze spolu budete platit jeho byt. (Pri rozvode budes mat narok na polovicu zaplatenych splatok hypoteky - kedze budu platene z vasich penazi.)
Ale chapem, ako to myslis. Sadnite si a uplne uprimne sa porozpravajte, ake su vase ocakavania, moznosti a najdite kompromis.