icon

Chorá sestra si vešia na krk kripla

30. júl 2023

Možno mi napíšte že sa do toho nemám starať nie je to môj život, istý čas som si to pravidelne opakovala, predsa mi to nedá...
Mám sestru, dvojča, mamka ma priviedla na svet v poriadku ale so sestrou sa potrápila, bola zle otočená a ďalšie, napokon sa narodila iba na další deň, mamka nám po komplikáciách umrela, sestra bola oproti mne malilinká, zistili jej rôzne postihnutia, od narodenia má iba jednu obličku, tá druhá bola často chorá. Vyrastali sme u babky, v desiatich nám umrela aj babka, zostal iba dedo ale on aj s otcom dosť pili. Musela som prevziať vedenie domácnosti a byť matkou sestre, dbať na jej diétu, užívanie liekov, správnu životosprávu. Tak v puberte aj neskôr sa najviac búrila proti mne. Raz pri hádke som jej vytkla veci ktoré som potom sama oľutovala. Nejak sme sa odcudzili...
Keď som spoznala muža odštahovala som sa k nemu volala som aj sestru ale nechcela, zrazu bola vydatá za chlapa šla bývať do vedľajšej dediny. Aj keď mi nesadol, sestra bola šťastná ako nikdy. Napriek zdravotným problémom má dvoch synov. Posledné roky jej manželstva bol horor. Muž ju podvádzal, ubližoval,ona mu stále odpustila, ten chlap nikdy nepracoval, doslova živorili. Sestra to predo mnou všetko tajila až do dňa keď jej 15 ročný syn neprichytil otca s milenkou v parku. Chlapík sa vyhražal synovi aby doma nič nepovedal napokon ho dobil, že skončil v nemocnici so zlomeným nosom a podozrením na otras mozgu. Kebyže sa vtedy náhodou v nemocnici nestretneme tak neviem , neviem...
Bola som pri nej keď požiadala o rozvod a výživné, zháňala právnika, nový podnájom, prácu, vypisovala tlačivá , žiadosti. Prisúdili jej 30e výživné na jedno dieťa, čo spolu s jej inv.dôchodkom ledva stačilo na nájomné. Pomáhala som jej finančne aj potravinami. Ten stres jej zhoršil zdravotný stav.
Prešli tri roky od rozvodu, ona dala sa do poriadku, od jesene má novú známosť. Žial poznám toho chlapa a jeho názory (zdravotné,politické, teórie sprisahania)už dávnejšie. Chlapík po pár mesiacoch vzťahu ochrnul, možno nikdy nebude chodiť teraz je na vozíčku a ona si ho nasťahovala do podnájmu, pritom chlap má poschodový dom. Ani nie 150cm vysoké žieňa sa naťahuje sama so skoro dvojmetrovým chlapom. Nechcem sa jej miešať do vzťahu,viem že ju nemôžem držať za ruku ako keď bola malá, zároveň sa však o ňu strašne bojím, jej zdravie je veľmi krehké. Babke som pri smrteľnej posteli sľúbila že sa o ňu vždy postarám.
Dnes má zarazil jej status na fb o zásnubách.
Je tu taká čo musela byť matkou sestre? Čo by ste robili na mojom mieste?
Je tu taká čo musela byť matkou sestre? Čo by ste robili na mojom mieste?

Strana
z2
syslik81
30. júl 2023

a rozpravala si sa sa s nou preco niesu u neho v dome? je na nu dobry? nazvat cloveka kriplom za to ze je chory?? to aj tvoju sestru tak oslovujes?

zmrzlinka2021
30. júl 2023

Porozprávala by som sa s ňou a rešpektovala jej rozhodnutie. Viem že ti krváca srdce, ty však nemôžeš nikoho meniť. Ver, že si tým sama prechádzam a moje srdce veľmi plače.

marca12
30. júl 2023

Jej nazor nezmenis,mozes jej byt len na blizku,porozpravat sa s nou,pomoct jej,ale nemozes jej rozkazat,s kym ma zit. Mam nieco podobne so sestrou. Zije s otrasnym chlapom,velmi ma to trapi,ale nezmenim to. Musim sa to naucit prijat a netrapit sa.

alickapusinka
30. júl 2023

Si zdravá ak áno tak nech si rada a nepíš o cudzom človeku že je kripel. Dnes si zdravá zajtra už byť nemusíš.

deti95060810
30. júl 2023

ťažká životná situácia... verím že ťa to strašne hnevá, trápi, ale asi s tým nenarobíš nič. sestra chce byť šťastná .... len za akú cenu....
ja by som skúsila psychológa - že čo s tým sa dá robiť. ak nemáš e na psychológa - skús vyhľadať túto pomoc cez net - pomerne často sa tu spomína.

deti95060810
30. júl 2023

https://ipcko.sk/ - skús pozrieť

autor
30. júl 2023

@syslik81 ten dom má 7izieb dve kúpeľne, býva tam sama jej budúca svokra...je to na našej ulici
Ten chlap ma fakt vytočil už X krát. Pár rokov dozadu bol ženatý, jeho žena bola učiteľkou mojich detí. Bola mi dobrou kamarátkou. Zistili jej že má rakovinu, muž jej pchal do hlavy liečbu pomocou byliniek a iné alternatívne liečenie. Liečbu v nemocnici úplne odmietla, verila mužovi. Keď zistila že to nezaberá sklamala sa v mužovi, zverila sa mi s praktikami jej muža ktoré tu nechcem rozpisovať. Bola som z toho zhrozená . Ona nesmierne trpela v tom vzťahu, keď sa jej otvorili oči požiadala o rozvod, začala s klasickou liečbou ale to už mala vysoké štádium a metastázy, už jej nebolo pomoci.
Za tú dobu čo tu bývame na dedine už nejedná žena s tadiaľ s plačom ušla.

deti95060810
30. júl 2023

autorka, asi chceš povedať že to je poriadny baran, bojíš sa o sestru, ale asi viaceré tu pobúrilo ako si ho nazvala - v návale zlosti...
ale ja sa ti ani nečudujem...🙄

simona20201309
30. júl 2023

Toto je strašne smutný príbeh 😒
Tvoja sestra túži byť milovaná za každú cenu q asi jej nič nepomôže, len opäť sa popalit
Jedine co môžeš urobiť, je stat pri nej keď príde vytriezvenie

autor
30. júl 2023

Áno, má pravdu nazvala som ho tak lebo som strašne naštvaná, šokovaná a plná obáv.
Je to toxický človek, tu v dedine sa v súvislosti s ním a jeho zdravotným stavom často opakuje fráza ,,karma je zdarma,, ja som si to nevymyslela. Bývame tu iba 15rokov , on tu býval 50r

kacena4
30. júl 2023

ja som v podobnej situacii, vychovala som sestru tiez ma zdravotne problemy je na ID.... za mna musis ju nechat zit si svoj život a ked ta bude potrebovat byt tu pre nu a nic jej nevycitat. aj ona chce byt milovala ak to našla v chlapovi ktory ochrnul co uz... môže poziadat o opatrovatelsky príspevok mozu sa nastahovat k nemu aby usetrili na podnajme je vela možností... ty len stoj pri nej a bud jej oporou. drzim obom palceky

autor
30. júl 2023
simona20201309
30. júl 2023

Kripel je normálny slangový výraz slová mrzak. Nerobte dramu

ema22270
30. júl 2023

No chapem ta, ze sa o sestru bojis a aj opravnene. Nemyslim si, ze podla opisu to dobre dopadne. Skor aj tvoju sestru vyuzije, ona so zdravotnymi problemami sa nema co natahovat s tazkym muzom. Neviem si to teda ani zivo predstavit. A hlavne, ci jej vobec prispieva na domacnost, je to zvlastne, ze on ma velky dom a nastahoval sa ku nej. To nie je ok. Vyuziva ju.

olimuc
30. júl 2023

Nemozes ju vzdy zachranovat, max pomoct jej detom, aby sa nenakazili debilitou buduceho byvaleho 🤷🏻‍♀️ kym nedostane rozum sama ne presvedcis ju. Bohuzial, niektore zeny zoberu hocijakeho rumburaka, hlavne nech je…

deti95060810
30. júl 2023

@simona20201309 len je to troška škaredé.. poznáme aj krajšie slovo - invalid, postihnutý a pod.

deti95060810
30. júl 2023

@olimuc rumburaka....🙂

autor
30. júl 2023

@olimuc sama sestra učí deti aby ľudom hovorí že ujo X je lepší ako bol otec

bluka2
30. júl 2023

Toto dobre nedopadne, als bohuzial nemozes nič robiť. Chápem, že to musí bolieť pozerať takpovediac na jej zánik po tom všetkom, čo si robila od 10 r. Na tvojom mieste by som sa snažila byt čo najviac s jej deťmi. Chudáci, ti nemajú dobrý začiatok do života. Preto svoj pri nich, nech majú ten pevný bod a istotu u teba v tom chaose. Dozeraj na nich, nech v citlivom veku majú niekoho a nemusia hľadať únik v drogách, alkohole, stavbách a pod.
Sestra nemôže už mať ďalšie deti, hej?

autor
30. júl 2023

Pred tým ako ochrnul chodila s deťmi na víkendy k nemu domov ale jeho mater je tak isto toxicka osoba ako jej syn, necítila sa tam dobre. Strašne sa správala k nej aj k jej synom. V čase keď ešte netušila že kto je moja sestra, sme s deťmi raz zastali pred krčmou na kofolu, stará tam došla hlasno sa sťažovala na sestru a deti, vyjadrovala sa o nej ako o k....e, na sestru hovorila že jej syn ju má iba ako matrac, na deti používala výrazy ktoré by som nepoužila ako ak by ma ozaj vytočili.

autor
30. júl 2023

@bluka2 vzhľadom na náš vek už pravdepodobne nie, deti majú teraz 17 a 12. Jej deti nikam nechodia, pomáhajú jej v domácnosti. Ja mám dve dcéry, deti sa nekamarátia.

autor
30. júl 2023

Kým žila s manželom tak držala deti ďalej od o mňa, lebo sa bála že sa prerieknu aké majú doma peklo, chodila s nimi k psichologovi, deti nemajú vybudované s mnami vzťah, pre ne som zlá lebo im nedoprajem

liusa82
30. júl 2023

komentáre som nečítala, ale tiež by ma to naštvalo a sestre by som chcela pomôcť a asi by som jej toho chlapa vyhovorila ale či poslúchne pochybujem..čudujem sa,že si znova aj niekoho obviazala na krk po tom všetkom.Mne už stačil už len ten jej muž prvý čo to bolo za kreténa.A toho aj niekto vôbec chce? že frajerku ma,nezamestaný leňoch.No komu je načo taký chmulo.Ja len kolkokrát kukám aký má niekto život a osud a neni im riadne dopriate od narodenia až po starobu kolkokrát.Zdravie o ničom.No ja riešim len malichernosti fakt a somariny ked to tu tak čítavam

autor
30. júl 2023

@ema22270 si predstav , že chlap sedí v invalidnom vozíku žena stojí vedľa neho a on je stále vyšší

domkakvet
30. júl 2023

Tak s tymto zrejme neurobis nic, akurat mozes vyjadrit svoj nazor a co sa tyka domu neviem preco by tam mali ist byvat, ked sa tam neciti dobre a lepsie je dvom samym ako pri svokre, este by bolo dobre vybavit mu nejaku opatrovatelku aby tvoja sestr nebola na tie prace sama.

katka700
30. júl 2023

Autorka je to smutný príbeh a neviem ako poradiť. Mám pocit, že tvoja sestra sa domnieva, že za to v akom stave sa narodila môžeš istým spôsobom ty a si jej povinná to celý život vynahradzovat. Už si zvykla že sa o ňu staráš, finančne jej pomáhaš a ťahás ju z problémov do ktorých sa vlastnou hlúposťou dostala. Ty ju podporujes, pomáhas jej a ona deťom vtlka do hláv že im nedoprajes. Dokedy chceš platiť za to že si sa narodila prvá?
Chcelo by to úprimný rozhovor aj za cenu toho že možno bude posledný. Ak chce robiť napriek vlastným zdravotným problémom opatrovatelku uchylnemu kretenovi je to jej rozhodnutie ale nech nečaká že zas skočíš a budeš ju zachranovat. Povedz jej to bez servítky narovinu nech sa spamätá. Babke si na smrteľnej posteli slubila, že sa o sestru postarás. Postarala si sa na úkor vlastneho detstva ktoré si kôli nej nemala. Kurník sopa fakt tej madam chúďatku najväčšiemu povedz že si jej dvojča nie mater. Tak nech láskavo raci dospieť a začne sa správať zodpovedne napríklad tak že si na plece nezavesi miestneho cocota. Ak chceš pomáhať, vytvor si vzťah s jej deťmi a pomôž im, zaplať krúžok alebo ich vezmi k lekárovi keď treba lebo ich mater a jej alternatívny konšpiratorsky trtko to určite nespravia.

autor
30. júl 2023

@liusa82 nie neposlúchne, úpne má odbila, som zlá lebo ich chcem rozdeliť, nechcela som jej pchať do hlavy krčmové klebety len fakty čo viem o ňom. Potom mi znova vykričala tú vetu čo som už sto krát oľutovala že som povedala pred asi dvadsiatimi rokmi, že som sa mohla na všetko vykašľať a ísť študovať tam kam som chcela.
Nešla som tam, aj keď ma tam prijali, aj keď to výchovný poradca v škole aj ostatný učitelia odporúčali, aj napriek to že sa na tú školu som veľmi túžila ísť, a bol ťažké sa tam dostať. Tá škola bola ďaleko, musela by som bývať na internáte, jediné mi mátalo v hlave kto by sa postaral o sestru...Potom zomrel aj dedo a otec nás neuživil, chodila som na brigádu, doprevádzala som sestru po doktororoch, chodila sestre na rodičovské. Stále som dúfala, že keď sa po škole zamestnám bude to lepšie, ale s minimálkou sa moc poskakovať nedá. Spravila prijímačky , chcela diaľkovo študovať, tak ma aj s práce vykopli. Nakoniec som to po druhom semestri vzdala, chýbali mi základy, gro spolužiakov šlo s tej či podobnej strednej kam som ja nemohla. To všetko popri práci starostlivosti o domácnosť, sestru a otca.

miadi
30. júl 2023

Sestra je dospela je jedno ze si jej nahradzala matku . Zije svoj zivot a ty stym nic neurobis. Ani Keby si bola jej mama. Este bud rada ze si ho zobrala k sebe do podnajmu aspon on nepride. Bolo by horsie Keby sla zit do toho domu s jeho matkou tam by bola posledna. Takto ho lahsie vyšupne spet do domu ked bude vztah chciet ukoncit. Ty nemozes zit za nu jej zivot mala by si respektovat jej volbu a netrapit sa zbytocne. Mà co chce . A ked to nebude chciet tak sa zariadi. Z jej uhlu ona si len zije svoj zivot a ty ju vecne viniš ze tebe “ znicila” tvoj Lebo si sa o nu starala. Ona to mozno ani nepotrebovala tu tvoju obetu Ved si len o den starsia ako ona. A cely zivot sa davas do pozicie “ matky” ze si mudrejsia. Chces ju kontrolovat. Nemusi jej to byt prijemne. Ak s nou chces mat vztah uprimny a hlbsi zacni ju brat ako rovnocennu ako sestru . Aj s jej chybami a zlym vkusom na mužou. Ty ju nezmenis no mozes zmenit svoj pohlad na nu svoj pristup k nej.

ahhola
30. júl 2023

Nastal čas na úprimný rozhovor. Nie zo segrou, ta už je stratená a závidís jej, akého chlapa zasa klofla🤣ale s jej synmi. Skus ich niekde odchytiť, pozvať na kávu a pekne im objasniť, ako sa veci majú, ako si sa obetovala pre ich matku, ako si narazila dvoch kretenov po sebe, ved si musí pamätať, ako mu vyspravil fasádu.... Rozbil nos. Oni majú páky na to odtrhnúť pobláznená mamku od toho "invalida" skôr ako jej praskne stavec, vytecie platnička, potom bude pre chalanov neskoro. Výchcany prerástly parazit sa nacucne na ženu, ktorá nemá nič len holý chorý život. Chalani toto všetko musia vidieť, len im pomôžeš správne zatriediť fakty a segra nech si vyberie... Synovia alebo staránie sa o obludu, ktorá ju znivoci. ⚰️

karolinakr
30. júl 2023

A ako jej chces niečo vyhovorit, ked sa s tebou ani nebaví. Ked si pre nu obetovala mladosť, skolu, karieru, tak prečo sa ti chrbtom otočila? Vdaka je kde? Ked vam vsetci poumierali, treba držat spolu
Nie si zodpovedna za jej život, vyberat jej partnera, tahat zo sračiek
Ked ma muz 7izbovy dom a radsej sa budu tlačit v podnajme..
Proste ako si zariadi, tak bude mať..Nech je zodpovedna za svoje činy
A čim ju ten chromy akože omámil?
Kašli na to..
Nirktorym ludom sa neda pomôct

Strana
z2