Cirkevný sobáš bez poučení: Je dôvod na anuláciu?
Ahojte. Máme s mužom cirkevný sobáš. Sobášil nás jeho rodinný kňaz . Bolo to úplne bez poučení aj bez spovede. Je to dôvod na anulaciu?
No ,ale manzelia by mali byt v stave posväcujucej milosti, a myslim si ze aj pocas obradu ak je teda obrad v rimokalolicky, alebo grekokatolicky, tak by mali v ten den prijat sv prijimanie.,Teda lebo v tychto cirkvach, ktore som vymenovala, uz ten obrad, hoci si ho akoze vysluhuju snubenci,je sviatost.,a sv.prijimanie sa moze podavat aj pocas obradu.,Takze spoved je na snubencoch,,ta mohla byt aj trebars pred 4 tyzdnami,ale je postatne, aby duse boli bez smrtelneho hriechu,..ale teda myslim si, ze to sv prijimanie by mali mat hoci aj rano pred sobasom,. No , s tym sv prijimanim sa treba pre istotu poradit (moc neviem ako je to teraz ) ci sa moze pred sobasom v ten den, alebo pocas obradu,,Ale to viem na 100% ze musia byt v stave v posväcujucej milosti, teda bez smrtelneho hriechu.. No a to poucenie,,ked vsetko vedia, nemusi byt nutnost,,My sme poucenie nemali, knaz mi dal len brozurku o sviatostnom manzelstve.a vsetko pochopila, aj bez poucenia
No ,ale manzelia by mali byt v stave posväcujucej milosti, a myslim si ze aj pocas obradu ak je teda obrad v rimokalolicky, alebo grekokatolicky, tak by mali v ten den prijat sv prijimanie.,Teda lebo v tychto cirkvach, ktore som vymenovala, uz ten obrad, hoci si ho akoze vysluhuju snubenci,je sviatost.,a sv.prijimanie sa moze podavat aj pocas obradu.,Takze spoved je na snubencoch,,ta mohla byt aj trebars pred 4 tyzdnami,ale je postatne, aby duse boli bez smrtelneho hriechu,..ale teda myslim si, ze to sv prijimanie by mali mat hoci aj rano pred sobasom,. No , s tym sv prijimanim sa treba pre istotu poradit (moc neviem ako je to teraz ) ci sa moze pred sobasom v ten den, alebo pocas obradu,,Ale to viem na 100% ze musia byt v stave v posväcujucej milosti, teda bez smrtelneho hriechu.. No a to poucenie,,ked vsetko vedia, nemusi byt nutnost,,My sme poucenie nemali, knaz mi dal len brozurku o sviatostnom manzelstve.a vsetko pochopila, aj bez poucenia
@vorkola tak teraz som zistila, ze môj sobáš je neplatný?😁 nebola som na spovedi, ani prijímanie sme nemali
@vorkola tak teraz som zistila, ze môj sobáš je neplatný?😁 nebola som na spovedi, ani prijímanie sme nemali
@marhulka13 nebol to evanjelický obrad? Tam sú dosť rozdiely..
No ale toto nebol katolícky sobáš, však?
@marhulka13 nebol to evanjelický obrad? Tam sú dosť rozdiely..
@13uzivatelka11 nie, katolícky. Manžel je síce evanjelik, ale ja nie a svadba bola v rímskokatolíckom
@13uzivatelka11 nie, katolícky. Manžel je síce evanjelik, ale ja nie a svadba bola v rímskokatolíckom
@marhulka13 a to vám akože farár dovolil alebo to bolo dáko po známosti? Katolíci maju s týmto problém práveže..
@marhulka13 a to vám akože farár dovolil alebo to bolo dáko po známosti? Katolíci maju s týmto problém práveže..
@13uzivatelka11 co nám povolil? Nebolo to po známosti, iba nám povedal, že svadba bude bez omše, lebo je veľa sobášov v ten deň.
Nie, dvovody, ktore si uviedla nestacia na anulaciu
Toto nie sú dôvody na anuláciu.
Inak... zaujímavé,čo všetko chceme pred svadbou obísť,koho každého oklamať a nakoniec by sme sa radi to,čo sme tak obchádzali volať "za svedka" keď chceme anulaciu.
Sobáš sa anulovať nedá,dá sa iba skúmať,či bol platný manželský súhlas. Ak platný nebol,nevzniklo manželstvo.
@anonym_autor jedine si anulujes vzťah s cirkvou 😁
@vorkola vobec nie je podmienkou platnosti katolickeho manzelstva ani spoved, ani prijimanie. Bola som na niekolkych svadbach bez omse, kde ani nebol obrad prijimania. Myslim, ze ta nauka by sa nemala vynechavat prave z dovodu, ze ludia potom netusia, ake su podmienky platneho manzelstva. Lebo nauka, spoved , prijimanie, dokonca ani milost posvacujuca to nie su.
Nakoľko poznám dekana, ktorý robí sudcu na takýchto súdoch, nie nie je to dôvod na anulaciu. Dôvod musí byť závažný aby mohli anulovat. Si druhá manželka a nevieš o tom, pri tom prvá nie je zosnula a mali svadbu v kostole, klamal ti o svojom zdravotnom stave ale nejak vyrazne a podobne. Volajú sa k tomu svedkovia normalne je sud, musíš mat dôkazy. Dá sa aj rozviesť ale tiež musia byť zavazne dôvody. Nič nie je ľahké z cirkevného pohľadu. Tam to nejde ako keď civilné sa dohodnete a váš rozvodu za 5 minút
Ja poznam dve rodiny kde anulovali manzelstvo - v jednom pripade muz tajil homosexualitu, normalne mal dieta s tou zenou ale viedol druhy zivot a vedel o svojej orientavcii aj pred svadbou a druhy kedy nedoslo k naplneniu manzelstva ani po vyse roku. Zena bola tak fanaticka ze odmietala vobec sex so svojim manzelom.
A o com vas nepoucil? A ak si veriaca preco si sa nesla vyspovedat? Vtedy ti to nevadilo a teraz zrazu dovod na anulaciu? Ako trochu tomu nerozumiem

Urcite nie. Náuka, a uz vobec spoved nie je podmienkou sobasa. Knaz sa tak moze rozhodnut zosobasit bez nauky ludi, ktorych pozna a o ktorych vie, ze napr ziju v duchu krest.hodnot, rozumeju co je sviatostne manzelstvo atd.