icon

Cítim sa iná: Môže ísť o autizmus?

29. jún 2024

Mnohokrát si hovorím,či nemám autizmus.Na zakl.skole som bola naj .žiačka.Potom som nejak stratila záujem o učenie a vôbec mi tak od puberty začali hovoriť ľudia,že som povahovo zvláštna.Chcela som niekam zapadnúť,začala som fajčiť,popíjať príležitostne.To som už všetko zanechala,čo je super.Teraz mx.Mam40 a som samotár,nemám kamarátky,z detstva jednu,dve.Ked som v kontakte s učiteľkami deti,s inými rodičmi a s kymkvek kdekoľvek, mám pocit ,že ma považujú za trocha takú ako inú.

lija22
29. jún 2024

to je malo na autizmus. Ach kiez by vsetci autisti boli takyto.

autor
29. jún 2024

@lija22 áno,moje dieťa má túto dg,tak aj preto ma to vedie aj týmto smerom.Asi je to málo na autizmus,viem.

thereisabear
29. jún 2024

Môžeš a nemusíš. To ti povie len diagnostika.

ani_kimi
29. jún 2024

Mam to isté. Objednala som na diagnostiku.
A ty potrebuješ vzťahy, kamarátov? Ja to veľmi potrebujem, ale nemám. Pretože pre ľudí vyzerám divné (správanie), a nemôžem to zmeniť... Mala som aj psychoterapiu 6 miesacov, ale nič.

tibor79
29. jún 2024

Môže to byť aj povaha, vrodená črta, temperament taký. Nemusí ísť o aut.

januska12323
29. jún 2024

Nie si len introvert?

kikusenka1
29. jún 2024

Skôr by som povedala ze si introvert

anketkarka
29. jún 2024

Možno si len introvert. A dnes je taká divná doba, že ľudia preferujú takých ukážkových, ideálnych (akože), takých čo spĺňajú všetko čo je dnes in. Keď si jedinečná a niečim výnimočná, tak nečakaj nejakú ,,oblúbenosť" To je dobou. Nie Tebou.

autor
29. jún 2024

@ani_kimi No tiež by som chcela,no už som taká strnula,že zas niekoho nie im odradim 🤔🙃🙂.Keď som sama sebou,čo sa snažím,tak som väčšinou sama a keď sa s niekým bavím,som nervózna,že niečo pokazim,

babulkomale
29. jún 2024

@anketkarka prosim ta a kedy ludia chapali inakost? Nikdy, radsej "ine" deti hodili zo skaly alebo zabili hned pri porode. Praveze teraz sa az extremne snazime integrovat vsetko vsade.

loliki
29. jún 2024

Ahoj. Si presne taká, aká máš byť. Prečítaj si knihu Obklopený idiotmi. Žijeme v takej dobe, že každý si myslí, že má pravdu on a ten druhý je divný. Mám syna, ktorý exceluje na súťažiach, má dobrú pamäť, koncentráciu, cieľavedomý, vytrvalý, poctivý, rozumný, precízny... vďaka čomu dosahuje úspechy. A príde mudrlant a opýta sa ma, či nie je autista. No comment. Buď sama sebou. A buď dobrá k sebe.

loliki
29. jún 2024

Sú introverti a extroverti. Ty budeš asi skôr introvert so všetkými dobrými vlastnosťami, čo k tomu patri.

anketkarka
29. jún 2024

@babulkomale to čo píšeš je extrém. Ale ja pisem o netolerancii v spoločnosti. Iní ľudia sú na okraji spoločnosti aj napriek snahe. Viac to cítiť v malých mestách a na dedinách. Vo väčších mestách sa to snaží uhrať na toleranciu. Ale skôr je to o ignorácii a ľahostajnosti.

anketkarka
29. jún 2024

@autorka nedokážeš nič pokaziť, nemusíš sa báť. Je to o sebadôvere.

autor
29. jún 2024

Ďakujem pekne všetkým ♥️

terry658
29. jún 2024

Ja si tiež prídem že som pre druhých divná. Ani sama neviem prečo. Kedysi som nemala problém nadviazať kontakt ale od určitej doby to prosto nejde a som akoby pre ostatných divná. Mne to až tak nevadí už. Mám svoj svet plný ľudí, ktorí sú naozajstný priatelia a nejak mi to stačí. No okruh známych nemám nejaký veľký.

autor
29. jún 2024

@ani_kimi tiež sa asi objednám na diagnostiku

autor
1. júl 2024

@terry658 rozumiem uplne

k47
2. júl 2024

Autizmus je momentálne tak široký pojem... V konečnom dôsleku ide o to, aby si sa poznala a prijala taká, aká si. A aby si našla spôsob, ako zlepšiť veci, ktoré ťa trápia, napríklad tie vzťahy. Niekomu na to diagnóza pomôže, niekto sa možno len o to viac zakuklí. "Iná" si tak či tak, ak ťa za inú považuje tvoje okolie. (Niekedy sa dá vymeniť okolie za sebe podobnejšie.)
Ja som teda tiež hľadala nejakú diagnostiku, ale nenašla a potom som to vzdala 🤷‍♀️ (Kde ste našli?). Teraz sa radšej učím zbaviť sebakritiky, nelásky a porovnávania sa s nejakou predstavou, aká by som mala byť, keď nie som.

autor
2. júl 2024

@k47 ďakujem.Ja tiež ešte neviem,kde diagnostikujú dospelých.

thereisabear
2. júl 2024

Diagnostiku dospelých robia v Adept Žilina (osobne nepoznám, len to často vidím ako odporúčanie)

autor
2. júl 2024

@thereisabear ďakujem 😊,aj keď Ba by bolo viac k ruke,Za tiež v poho este