Cítim sa využívaná priateľmi: Robím chybu?
Ahojte. vždy som sa snažila byť dobrá kamarátka pre svoje kamarátky, pomohla som, mohli mi zavolať pomaly aj o 3 ráno ja som pomohla, ale pomoc bola vzájomná, predtým sme chodili von a často sa stretávali.. Teraz máme s mojimi 2 blízkymi kamoškami 27 a obe keď si našli partnerov som doslovne po x rokoch prestala existovať. Ja chápem, že keď si človek nájde partnera tak väčšinu času chce tráviť s ním ale ja som jednu nevidela aj začiatku januára (predtým sme sa aspoň 1x alebo 2x mesačne stretli a volá mi len vtedy keď sa s partnerom poháda, mňa sa počas toho rozhovoru ani nespýta ako sa mám a stále mi hovorí to isté, oni sa už pól roka hádajú pre to isté a druhá detto. Neviem, či som spravila chybu ja, či som bola moc dobrá nápomocná alebo čo ale fakt sa cítim, že už volajú len keď niečo potrebujú a stane sa im niečo negatívne.. Som u toho smutná.. Jedna mi povedala, že tak to chodí, že si mám nájsť partnera aj ja a pochopím a druhá sa vyhovára na nedostatok času..
Áno, je to smutné, ale takto to proste chodí. Nejdem polemizovať, či je to správne alebo nesprávne, ale asi to nezmenis. Priority sa v živote menia. Ak ste naozaj dobre kamošky, vydiskutujte si to všetko, ale tak rataj s tým, že ony už delia svoj čas inak a prirodzene, že pre Teba ho majú menej, keďže budúcnosť so plánujú s partnerom. Nájdi si nejaké konicky, vypĺňaj čas inak. A určite ich netráp výčitkami, že na Teba nemajú čas.
Trochu ano, viazes sa na 2 osoby … cas plynie a ludia prichadzaju, odchadzaju a zivotne situacie sa menia. Nebud 24/7 k dispozicii a netrap sa tym. Keby si mala partnera tiez by si delila svoj cas. Otoc stranu … po svete beha xy dalsich ludi. Je to normalne, ked budete mat rodiny, casu bude este menej … prirodzene “starnutie”
keď ti zavolá ráno o 3 h tak alebo nezdvihni, alebo zdvihni a povedz že chceš spať lebo ráno ideš do práce , alebo do školy a pod. nech zavolá okolo obeda že vtedy má obednú prestávku a len kvôli nej sa vzdáš aj prestávky. A polož.
Trochu ano, viazes sa na 2 osoby … cas plynie a ludia prichadzaju, odchadzaju a zivotne situacie sa menia. Nebud 24/7 k dispozicii a netrap sa tym. Keby si mala partnera tiez by si delila svoj cas. Otoc stranu … po svete beha xy dalsich ludi. Je to normalne, ked budete mat rodiny, casu bude este menej … prirodzene “starnutie”
@anonym_06577d práveže ja keď som ho mala som si našla čas sa spýtať a napísať ako sa kto má, ako kto žije a na tieto blízke kamošky som si čas nasla aapon raz za mesiac na kávu..
@anonym_autor Autorka, nehovorim,ze sa mate hned rozkamosit, ale mozno je uz nacase to upratat. Pises, ze sa ta pocas rozhovoru ani nespytaju ako sa mas- skus jej najblizsie, ked sa ti bude stazovat a na teba ani nepomysli sa narovinu opytat, ci vie vobec ako sa mas ty a co mas nove ty, a to normalne kludnym tonom jej povedz, ze ano riesite stale jej problemy, ale ze co ty? Ci ju vobec zaujimas viac nez butlava vrba ako kedysi. Uvidis ci a co ti na to povie. Ved aj ty mozes mat nejake problemy, to neznamena,ze ked nemas priatela tak si odkundes, aj single clovek moze mat cokolvek na srdci co ho tazi. Ono idealny rozhovor takyto by bol osobne, napriamo si veci vyrozpravat, ale ked pises,ze si na teba nespravia cas ani 1x v mesiaci, tak je to ozaj smutne. Lebo clovek za to,ze niekoho ma by nemal kvoli tomu zanevriet na priatelstva, aj ked teda by bola intenzita stretnuti mensia. Lebo kludne sa to moze raz otocit a potom pociti,ze spravila hlupost. Dala by som tomu sancu este na otvoreny rozhovor a ked by si to dotycna(ne) uvedomila(li), tak by to bolo fajn. Avsak ked nie, treba sa zial pohnut dalej aj bez nich, lebo cim dalej budes znasat len ich problemy budes ako taky odpadkovy kos pre nich a budes mat pocit,ze im na tebe nezalezi uz vobec ako kedysi. Vyskusaj to este rozhovorom, ste kamosky, nemaju sa preco urazat za to,ze sa pravom ozves. Drzim palce
@anonym_06577d a ešte k tomu vztah tej jednej je podla mna nefunkcny a ona sa ho stále drzi ako kliest a stale riesime to iste.
@anonym_autor Autorka, nehovorim,ze sa mate hned rozkamosit, ale mozno je uz nacase to upratat. Pises, ze sa ta pocas rozhovoru ani nespytaju ako sa mas- skus jej najblizsie, ked sa ti bude stazovat a na teba ani nepomysli sa narovinu opytat, ci vie vobec ako sa mas ty a co mas nove ty, a to normalne kludnym tonom jej povedz, ze ano riesite stale jej problemy, ale ze co ty? Ci ju vobec zaujimas viac nez butlava vrba ako kedysi. Uvidis ci a co ti na to povie. Ved aj ty mozes mat nejake problemy, to neznamena,ze ked nemas priatela tak si odkundes, aj single clovek moze mat cokolvek na srdci co ho tazi. Ono idealny rozhovor takyto by bol osobne, napriamo si veci vyrozpravat, ale ked pises,ze si na teba nespravia cas ani 1x v mesiaci, tak je to ozaj smutne. Lebo clovek za to,ze niekoho ma by nemal kvoli tomu zanevriet na priatelstva, aj ked teda by bola intenzita stretnuti mensia. Lebo kludne sa to moze raz otocit a potom pociti,ze spravila hlupost. Dala by som tomu sancu este na otvoreny rozhovor a ked by si to dotycna(ne) uvedomila(li), tak by to bolo fajn. Avsak ked nie, treba sa zial pohnut dalej aj bez nich, lebo cim dalej budes znasat len ich problemy budes ako taky odpadkovy kos pre nich a budes mat pocit,ze im na tebe nezalezi uz vobec ako kedysi. Vyskusaj to este rozhovorom, ste kamosky, nemaju sa preco urazat za to,ze sa pravom ozves. Drzim palce
@motylik2559 veď to, ja mam napriklad dosť svojich aktivit tiez nemám nejak extra času ale aspon raz za čas by sme mohli ístl na kávu…. A to byvame kusok od seba..
@motylik2559 veď to, ja mam napriklad dosť svojich aktivit tiez nemám nejak extra času ale aspon raz za čas by sme mohli ístl na kávu…. A to byvame kusok od seba..
@anonym_autor Skus to este tak ako som ti napisala, to je taka povedzme posledna sanca, aby si uvedomili. Porozpravaj sa s nimi narovinu. Ked to pochopia ok a ked nie tak arrivederci, teda pokial nechces po case z toho zcvoknut.
Pól je severný/južný.
Tiež som niečo podobne riešila minulý týždeň. Uzavrela som to pozitívne. Som rada, že viem byt nápomocná a robí mi to radosť. Kvôli pomoci nič nestradam, ani moje deti. A opačnú stranu ľutujem, že sú v takých sračkách, kedy si nevedia pomôcť samy. 🤷♀️ tak som im to aj naservírovala…. Červenali sa ako západ slnka🙈
Je velmi tenka hranica medzi pomocou a vyuzivanim. A tiez sa v zivote ludske cesty rozchadzaju. Ja som sa poucila, ze uz nerobim butlavu vrbu kazdemu a nedavam sa vyuzivat. Vela ludom som pomahala s ked mali oni mne, zrazu ma ani nepoznali. Uprac si v zivote a zmier sa s tym, ze kamaratstva koncia, ludia sa menia.
@anonym_autor robis chybu, ze sa dokažeš obetovať len tak pre niekoho, kto za to nestojí
stalo by sa to raz, dva krát a možno aj tretí krát a skončila by som v režime byť tu pre druhú stranu kedykoľvek a akokoľvek k dispozícii. Tiež som sa už poučila, z detstva som si niesla traumu a nastavenie "slúžiť a byť tu pre druhých" o nejakých svojich potrebách som začala uvažovať až ďaleko v dospelosti, keď až po 30tke som si uvedomila, že toto nastavenie je cestou do pekla, s množstvom zdravotných problémov. Otočila som si život hore nohami a začala ho budovať odznovu, stále sa učím, akoby od základov, o čom su vzťahy (aj tie rodinné) - že to nie je jednostranná vec, ale obojstranná. Ani v obchode nezaplatíš 100 eur za niečo, čo stojí len 10 eur! A ani v práci neostaneš dobrovoľne o 2 hodiny dlhšie, ak máš odpracované☝️ ...tak prečo dávaš druhým viac, než oni tebe?

No tak nabudúce, keď budú volať skús nezdvihnut. Robíš chybu v tom, že si stále po ruke niekomu, kto ťa má v podstate na háku. Priateľstva vznikajú a zanikaju. Ľudia v živote prichádzajú a odchádzajú.
Takže tvojim akože kamoškam daj zbohom a sustred sa na seba.