icon

Cítite sa po interakcii nervózne a vyčerpaní?

2. feb 2025

Ahojte. Chcem sa opýtať či to má niekto podobne. Po interakcii s ludmi sa cítim nervózna (nie nahnevaná ale proste cítim, že ma to nesmierne vyčerpáva) niekedy mi trvá aj 2 hodiny (niekedy aj viac) kým sa opäť ukľudním a vrátim sa k mojim bežným činnostiam. Pri tom môže ísť o bežný rozhovor, ale cítim taký vnútorný nepokoj. Neviem či je to tým, že som introvert alebo je to nejaká úzkostná porucha. Najlepšie mi je doma, keď nemusím s nikým nič riešiť, ale nie vždy sa to dá.

ina2405
2. feb 2025

Si introvert, to je normálne 🙂

hankab
2. feb 2025

U introvertov normalne. Ale pozor, velmi lahko to moze sklznut do socialnej fobie.
Ja sa na pracovne stretnutie musim vzdy velmi premahat a aj ked trva 15 min, tak nasledne este 3 hodiny sa z neho spamatavam. Tiez som introvert.

0silvia0
2. feb 2025

Aj ja to tak mam po interakcii bud s cudzimi ludmi alebo s mnohymi ludmi. Tiez som introvert a nerobi mi to dobre, niekedy ma z toho boli hlava.

pribinak
2. feb 2025

Toto nie je normálne. Určite vyhľadaj psychológa, toto nože byt forma úzkosti či fóbie

zmrzlinka2021
2. feb 2025

@ina2405
@hankab
Toto nie je o tom, že človek je introvert. Introvert nie je čudák. Introvert vyhľadáva skôr hlbšie rozhovory, menšie skupinky ľudí a nabíja sa osamote.

Autorka,
O akých ľudí ide? Koľko si s nimi? Nie sú to emocni upíri?

niki35
2. feb 2025

Mám to podobne. Potrebujem potom čas pre seba a byť sama so sebou v kľude. Nie je to úzkostná porucha. Len sme introverti.

hankab
2. feb 2025

@zmrzlinka2021 introvert uplne bezne trpi pri vynutenych rozhovoroch 🤷🏻‍♀️ so susedmi, s postarkou, s cudzimi ludmi, so vzdialenou rodinou, na obchodnych rokovaniach. 33r to tak mam. Mala som aj socialnu fobiu, takze to viem porovnat. Vtedy som to vnimala este 100-nasobne horsie.

0silvia0
2. feb 2025

@hankab ja napriklad pri postarke, predavacke, v praci s ludmi netrpim, toto davam v pohode. Ale neznasam napriklad vianocne posedenia, formalne navstevy ludi, ktori mne nie su blizki, ale zo slusnosti musim konverzovat. Cize aj toto ma kadzy introvert inak.

doriiis
2. feb 2025

Vau.Uplne bez záujmu rýpať sa pýtam.Kde pracujete žienky,keď to máte až takto?

amazonka13
2. feb 2025

☕ Introvert je tiež plnohodnotný človek ... Môže to byť obyčajná tréma - obávaš sa či odpovieš dobre - si nervózna, rozhodí ťa to. Záleží na tom, či ti to prekáža, alebo nie. Ak to cítiš tak, že to chceš zmeniť, dá sa s tým pracovať napr. pod vedením psychológa, ...alebo túto paniku vezmi sama do rúk - postav sa tvárou ku problému, vyhľadávaj situácie v ktorých sama oslovíš človeka a konverzuješ. Stačí 3 vety, napr. oslovíš predavačku a opýtaš sa na nejaký výrobok, prihovoríš sa susedke vo výťahu, prihovoríš sa dieťaťu, oslovíš starú tetušku - ponúkni sa že odnesieš nákup 🙂 , možností je dosť. Hľadaj odvahu, zhlboka dýchaj, priprav si vopred, čo asi povieš. Ty rozhodneš čo s tým. Neboj sa, si o.k., každý čosi má ... 🌞

ina2405
2. feb 2025

@zmrzlinka2021 ale introverta interakcia vyčerpáva a energiu čerpá v samote, inak súhlasím.

autor
2. feb 2025

@amazonka13 krásne napísané, ďakujem. 😊🍀 ale toto nie je to, čo by mi vadilo. Ja práveže nemám záujem s ľuďmi viesť tieto small talky. 😃 ale pekný príspevok, cením si to. 😊

hankab
2. feb 2025

@0silvia0 aj priatel je inrovert a tiez to ma tak ako ty, dokonca sa niekedy s cudzimi ludmi vonku zarozprava a nepusti ich k slovu 😁 nuz, ja som asi vacsi a viac ma to vycerpava. A ano, aj priatelova rodina ked pride na navstevu, tak sa musim velmi nutit tvarit sa, ze sa z toho tesim. A nejde o to, ze by som ich nemala rada. Len fakt nie som dobra v tom, pytat sa pre mna cudzich ludi ako sa maju a co robili posledne 3 mesiace.

anketkarka
2. feb 2025

@autorka to prichadzaš do kontaktu s ľuďmi raz za deň, raz za čas? Alebo píšeš len o kontakte s nejakým druhom ľudí? Stretneš susedu, dáte smalltalk a Ty sa dávaš do normálu dve hodiny? Smalltalk nikdy nemôže íst do hĺbky, takže Ťa nemôže tak vyčerpať ako opisuješ. Je to prehnaná reakcia, ktorú by som určite riešila s psychológom. Stretnutia, ktoré si vyžadujú dlhší kontakt, osobnú angažovanosť,stretnutia bez možnosti výberu či s tým človekom komunikovať chcem, tak tie môžu vyčerpávať. Človek sa ale musí vedieť naučiť zvládať túto vyčerpanosť pre svoje dobro v čo najkratšom čase. Nepripúšťať si do hĺbky takéto interakcie. Inak si ubližuje sám sebe ako sa v tom patlá. Za svoje myšlienky si je zodpovedný každý sám.

autor
2. feb 2025

@anketkarka mňa small talky nevyčerpávajú, len nemám o ne záujem. Ale keď tak nad tým rozmýšľam - možno to ani nie je tak ľuďmi ako tým, že keď mám veľa podnetov, tak z toho som potom nervózna a vystresovaná. A to bude asi tým že mám adhd. 😃

0silvia0
2. feb 2025

@hankab presne, mne ked niekto sadne, rada sa porozpravam. Lenze problem je, ze mne malokto sadne😀.

fairyy
2. feb 2025

@hankab tak ta posledna veta ze nie si dobra v tom pytat sa cudzich ludi ako sa maju a co robili posledne 3 mesiace 😃 ja som extrovert a tiez to nenavidim, pretoze mna to nezaujima ani trocha ...
zeny, som velmi rada za tuto temu inak 🙂 pomaha mi to rozumiet, ked sa rozpravam s introvertom preco nieze nechce, ale skor trpi zjavne...mam vela ludi v time introvertov a aj napriek tomu, ze sa im snazim dat vydychnut co najviac ako ich team leader s nimi musim hovorit z casu na cas a chcem.im to co najviac ulahcit

domkakvet
2. feb 2025

Tu sa nasuva otazka, ci si so spravnymi ludmi.

ibamy2
2. feb 2025

Skús si niečo pozrieť aj o vysoko citlivých ľuďoch. Možno sa v tom nájdeš.

autor
3. feb 2025

@ibamy2 áno, tá hypersenzitivita úplne sedí... ďakujem za tip. 😊🍀