Cítite sa po interakcii nervózne a vyčerpaní?
Ahojte. Chcem sa opýtať či to má niekto podobne. Po interakcii s ludmi sa cítim nervózna (nie nahnevaná ale proste cítim, že ma to nesmierne vyčerpáva) niekedy mi trvá aj 2 hodiny (niekedy aj viac) kým sa opäť ukľudním a vrátim sa k mojim bežným činnostiam. Pri tom môže ísť o bežný rozhovor, ale cítim taký vnútorný nepokoj. Neviem či je to tým, že som introvert alebo je to nejaká úzkostná porucha. Najlepšie mi je doma, keď nemusím s nikým nič riešiť, ale nie vždy sa to dá.
U introvertov normalne. Ale pozor, velmi lahko to moze sklznut do socialnej fobie.
Ja sa na pracovne stretnutie musim vzdy velmi premahat a aj ked trva 15 min, tak nasledne este 3 hodiny sa z neho spamatavam. Tiez som introvert.
Aj ja to tak mam po interakcii bud s cudzimi ludmi alebo s mnohymi ludmi. Tiez som introvert a nerobi mi to dobre, niekedy ma z toho boli hlava.
Toto nie je normálne. Určite vyhľadaj psychológa, toto nože byt forma úzkosti či fóbie
Mám to podobne. Potrebujem potom čas pre seba a byť sama so sebou v kľude. Nie je to úzkostná porucha. Len sme introverti.
@zmrzlinka2021 introvert uplne bezne trpi pri vynutenych rozhovoroch 🤷🏻♀️ so susedmi, s postarkou, s cudzimi ludmi, so vzdialenou rodinou, na obchodnych rokovaniach. 33r to tak mam. Mala som aj socialnu fobiu, takze to viem porovnat. Vtedy som to vnimala este 100-nasobne horsie.
Vau.Uplne bez záujmu rýpať sa pýtam.Kde pracujete žienky,keď to máte až takto?
☕ Introvert je tiež plnohodnotný človek ... Môže to byť obyčajná tréma - obávaš sa či odpovieš dobre - si nervózna, rozhodí ťa to. Záleží na tom, či ti to prekáža, alebo nie. Ak to cítiš tak, že to chceš zmeniť, dá sa s tým pracovať napr. pod vedením psychológa, ...alebo túto paniku vezmi sama do rúk - postav sa tvárou ku problému, vyhľadávaj situácie v ktorých sama oslovíš človeka a konverzuješ. Stačí 3 vety, napr. oslovíš predavačku a opýtaš sa na nejaký výrobok, prihovoríš sa susedke vo výťahu, prihovoríš sa dieťaťu, oslovíš starú tetušku - ponúkni sa že odnesieš nákup 🙂 , možností je dosť. Hľadaj odvahu, zhlboka dýchaj, priprav si vopred, čo asi povieš. Ty rozhodneš čo s tým. Neboj sa, si o.k., každý čosi má ... 🌞
@zmrzlinka2021 ale introverta interakcia vyčerpáva a energiu čerpá v samote, inak súhlasím.
@amazonka13 krásne napísané, ďakujem. 😊🍀 ale toto nie je to, čo by mi vadilo. Ja práveže nemám záujem s ľuďmi viesť tieto small talky. 😃 ale pekný príspevok, cením si to. 😊
@0silvia0 aj priatel je inrovert a tiez to ma tak ako ty, dokonca sa niekedy s cudzimi ludmi vonku zarozprava a nepusti ich k slovu 😁 nuz, ja som asi vacsi a viac ma to vycerpava. A ano, aj priatelova rodina ked pride na navstevu, tak sa musim velmi nutit tvarit sa, ze sa z toho tesim. A nejde o to, ze by som ich nemala rada. Len fakt nie som dobra v tom, pytat sa pre mna cudzich ludi ako sa maju a co robili posledne 3 mesiace.
@autorka to prichadzaš do kontaktu s ľuďmi raz za deň, raz za čas? Alebo píšeš len o kontakte s nejakým druhom ľudí? Stretneš susedu, dáte smalltalk a Ty sa dávaš do normálu dve hodiny? Smalltalk nikdy nemôže íst do hĺbky, takže Ťa nemôže tak vyčerpať ako opisuješ. Je to prehnaná reakcia, ktorú by som určite riešila s psychológom. Stretnutia, ktoré si vyžadujú dlhší kontakt, osobnú angažovanosť,stretnutia bez možnosti výberu či s tým človekom komunikovať chcem, tak tie môžu vyčerpávať. Človek sa ale musí vedieť naučiť zvládať túto vyčerpanosť pre svoje dobro v čo najkratšom čase. Nepripúšťať si do hĺbky takéto interakcie. Inak si ubližuje sám sebe ako sa v tom patlá. Za svoje myšlienky si je zodpovedný každý sám.
@anketkarka mňa small talky nevyčerpávajú, len nemám o ne záujem. Ale keď tak nad tým rozmýšľam - možno to ani nie je tak ľuďmi ako tým, že keď mám veľa podnetov, tak z toho som potom nervózna a vystresovaná. A to bude asi tým že mám adhd. 😃
@hankab tak ta posledna veta ze nie si dobra v tom pytat sa cudzich ludi ako sa maju a co robili posledne 3 mesiace 😃 ja som extrovert a tiez to nenavidim, pretoze mna to nezaujima ani trocha ...
zeny, som velmi rada za tuto temu inak 🙂 pomaha mi to rozumiet, ked sa rozpravam s introvertom preco nieze nechce, ale skor trpi zjavne...mam vela ludi v time introvertov a aj napriek tomu, ze sa im snazim dat vydychnut co najviac ako ich team leader s nimi musim hovorit z casu na cas a chcem.im to co najviac ulahcit
Tu sa nasuva otazka, ci si so spravnymi ludmi.
Skús si niečo pozrieť aj o vysoko citlivých ľuďoch. Možno sa v tom nájdeš.
@ibamy2 áno, tá hypersenzitivita úplne sedí... ďakujem za tip. 😊🍀

Si introvert, to je normálne 🙂