Čo treba vedieť o rozchode a dieťati?
Ahojte, s expriateľom máme dieťa, ktoré pôjde do školky. V blízkej dobe si budem hľadať bývanie s dieťaťom (podnájom). Aktuálne bývame tiež v podnájme. ex sa bude sťahovať naspäť do rodičovského domu, kde má svoje podlažie.
Máme relatívne priateľský vzťah. Takže kopu veci, ktoré bude potrebné dohodnút by som chcela, tak pomaly riešiť už teraz. Prácu si budem musieť po skončení RD hľadať novú lebo som pracovala v niekoľko zmennej práci. Zatiaľ, čo sme sa rozprávali, tak dieťa by malo väčšinu času tráviť so mnou. Každý druhý víkend bude u neho a kedykoľvek počas týždňa môže byť s ním poprípade iná dohoda, dlhši čas počas dovolenky alebo podobné. Rozchádzame sa my, nechceme kaziť väzby medzi dieťaťom a rodičom.
Príspevok na dieťa a daňový bonus budem poberať ja. Ale okrem tohto na čo si dať pozor? Chceme si spísať dohodu a potvrdiť ju notárom alebo také niečo, ešte som to neštudovala ako presne sa to robí. Chcela by som byť chránená, teda my aby sme boli. Čo žiadať a na čo zabudnúť? V akej sume sa pohybuje vyživné? Keď bude dieťa choré tak budem ja na OČR, dá sa to nejako vykryť, aby sme počas mojej práceneschopnosti mohli voľne dýchať? Keďže jemu nebude vznikať žiadna ušlá mzda. Prosím, poraďte mi. Alebo akékoľvek doležité informácie na ktoré si treba dať pozor.
Ďakujem.
@pribinak Jeho prijem neviem dokladovať, má firmu napísanú na iného človeka, kde vystupuje ako konateľ a všetko má nastavené na čo najmenšie. Preto by som chcela, aby sme sa dohodli lebo jeho situácia je na papieroch iná ako reálne je. Keby o tom rozhodoval súd, tak by to bolo dokopy nič.
Tak potom navrhni napr 200 eur + napr 50 na sporiaci účet
Ten by vôbec nebolo zle založiť. Dohodnúť sa, že za akých podmienok sa bude dať z neho zobrat oeniaze, ale priorita bude sporenie na niečo výnimočne
Prixhystaj si všetky výdavky na dieťa a podľa toho pocitaj výživné
Autorka, sudy nerozhoduju podla akoze prijmu, takychto oteckov ojebavacov uz maju plne zuby. Dolezitejsie su vydavky a zivotny standard ocka
@pribinak 200€ je taká akože dostacujúca suma? To je tak asi 5% z jeho príjmu. Keď si predstavím, že nájom, strava, drogéria, oblečenie, voľnočasové aktivity, lieky, práce neschopnosť, škôlka,… podľa čoho sa určuje to výživné? Lebo keď som čítala pár diskusii, tak mne tie sumy prídu smiešne, rodič, ktorý ostane s dieťaťom je vo výraznej nevýhode porovnani s rodičom, ktory pošle vyslovene pár stoviek eur a pár krát do mesiace sa mu o kúsok zvyšia výdavky, nehovoriac o tom, že má dostatok času + nevymeškáva v práci pokiaľ nie je sám chorý. Takto.. ja ho nechcem vycucat, do prace budem chodit aj ja, takze prijem mat budem len by som chcela aby to bolo fer
Moze byt do vydavkov na dieta zapocitany aj najom?
Spises si všetky výdavky.. Nájom elektrika plyn, smeti.. Internet, telefón.. Proste všetko čo platíš, reálne náklady, strava, lieky, poistky, ak nastúpi do škôlky, škôlka.
Tak máš prehľad o jeho prijme, keďže píšeš ze 200e je 5perc.
Ahoj máš spísaný a podaný Návrh na zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti a Návrh na úpravu rodičovských práv a určenie výživného?
@brendaa Ahoj, nemam este nic spisane, budeme to este len riesit preto sa informujem ake su moznosti a potrebne veci.
Kľudne aj na kuratele ti poradia, drzim palce
Odkiaľ ja mam vedieť aký má on príjem?
Ahoj, v linku je orientacna tabulka na vypocet vyzivneho podla prijmu. Samozrejme, moze to byt aj viac.
https://www.justice.gov.sk/aktualne-temy/minist...
@mk22 ten odhad je cisto moj nazor, ale cca tak nejako mi to vychadza keď vidim čo plati a kupuje si, do jeho financii ma nikdy nezasvatil, on vie iba o mojich lebo je to lahko dohladatelne aj na internete ake prijmy ma matka na rd.. ked sme sa bavili o tom akou ciastkou by prispieval, tak navrhol 350€ s tym, že by sa podielal z vlastnej iniciativy podla potreby.
Moj odhad na vydavky je taky ze len najom by som platila minimalne 500€, strava by mozno bola tak do 200€ aj s liekmi a drogeriou pre dieta, oblecenie tak do 100€, vacinou by to bolo asi take narazove podla sezony, oblecenie casto pride k nam aj samo od znamych a rodiny po inych detoch, hracky kupujeme len na sviatky, hracky tiez k nam pridu z druhej ruky pocas roka, skolku vyhliadol on sukromnu, kde sa plati okolo 300€ plus asi 50€ strava, ale o tejto skolke nie sme este presvedceni, mozno pojde do klasickej, ak ho zoberu lebo mu zle vychadzaju roky. Smeti sa platia 35€ rocne, mozno tento rok uz bude aj viac este neviem. Čo by cca tych 350€ pokrylo, ale ked ostanem doma na ocr alebo pn, tak moj prijem vyrazne klesne kedze predpokladam, ze prve roky vo skolke budu plne chorobnosti. Moja predatava je, ze by sme sa dohodli na sume 400-500€ aby še mohli dostajne zit. Len neviem ci je mozne vysplhat sa na takuto sumu s rozumnym vysvetlenim pre vsetky strany.
Ano, je to mozne, ak ma na to prijem a ty si spises opodstatnene naklady a oblecenie od znamych nespominaj. Aj oblecenie je naklad, teraz mas od znamych, o rok-dva mat nemusis.
všeobecne sa neráta len otcov vklad do výživného....plus tvoj, takže on keď prispeje 350€ ty by si mala tiež...
@mondolina tak to co som vypisala som nasledne vydelila dvomi okrem najmu ten som zaokruhlene na dieta dala tiez 250€ s tym ze urcite su aj ine vydavky na ktore si prave spomeniem co by mohla byt cca taka ciastka rovnajuca sa polovice mojho podielu na delbu vydavkov
A všetko si nechať potvrdiť.
Žiadna ústna dohoda- čo je psano, to je dano.
Dnes môžete byť za dobré, o polroka to platiť nemusí.
Zamiluje sa a zrazu nebude mať vás ani peniaze, hoci dnes je fajn
@mk22 obaja to chceme spisat a dat potvrdit, nemame v plane ziadne ustne dohody preto zbieram tipy na co nezabudnut pri takej dohode z realneho zivota tych ktory si tym presli
všetko čo sa týka dieťaťa výživné, stretávanie schváliť súdom.
A este ma zaujima co sa vam osvedcilo pri vymene deti alebo aky rezim je pre deta co najmenej zatazujuci? Nechceme nu vytvarat ziadne traumaticke zazitky.
*cas
@mk22 tomu rozumiem, ale stiedava alebo ciastocna starostlivost alebo ine podoby.
Striedava je iba pre vyspelých ľudí, ktorým skutočne záleží na deťoch.
Ak sa viete dohodnúť, ak nie si ta matka, kt si myslí že dueta je iba jej a ocko nech dobehne sem tam, tak skus striedavu.
Hľadaj si bývanie blízko otca, nech ste vzájomne jeden druhému po ruke.
Tým pádom to bude fér, ak co sa týka OCR, chorôb, Dr..
Ako si hore písala.
Partner by súhlasil so striedavou star?
@mk22 Budeme bývať pravdepodobne vo vedľajšom meste, čo je iba pár kilometrov, ak sa nám podarí nájsť rozumný podnájom tam. V každom prípade, ak by sme nenašli tam, tak stále by sme hľadali len v takom okruhu, aby to bolo blízko. Najprv sme sa bavili o striedavaj starostlivosti, to bol aj pôvodný zámer, ale od toho som ho trochu odhovárala ja, aby nemalo dieťa z toho úplny chaos hlavne v čase, keď bude mať škôlkársky alebo školácky režim. On má prácu časovo flexibilnú, ja asi mať nebudem, ale viem si lepšie menežovať čas než on. Tak asi aj sám usúdil, že by som bola dôslednejšia v nastolení režimu vyhovujúcemu pre dieťa. A on je všeobecne taký typ, že je skôr na srandičky ako na výchovu s pevnou rukou. Ale verím mu. Je už straší a asi aj potrebuje viac času pre seba a svoj pokoj. Čo mne vyhovuje lebo ja by som bola kľudnejšia, keď by bolo dieťa viac pri mne, ale som naklonená akejkoľvek rozumnej dohode prospech dieťaťa.
Ale ako to bude fungovať v praci ukáže len čas, tak teda ak ma niekto nejakú skusenost, počúvam… 🙂
*fungovať v praxi
Mysli aj na to, že výdavky na dieťa vekom rastú. Maj to podchytene, nech ta to nezaskoci. Dobre vzťahy teraz, neznamenajú dobre vzťahy aj o 5-10 rokov. Daj vsetko na papier, pre dobro dieťaťa. Striedavu by som pri malom dieťati neriešila, potrebuje zazemie, istotu, režim.
Ako bolo spomenuté, určite spísať dohodu a schváliť súdom.
400-500e z otcovej strany na dieta + teda rovnaka ciastka z matkinej strany na dieta aby ste mohli dostojne zit? Nasa 5 clenna rodina ma vydavky 800e a myslim ze zijeme dostojne.. varime si sami, nemame ziadne specialne skoly, klasicke kruzky.. niekedy take chrapunstvo je viac na skodu, radsej mat navrhnutých 350e co je podla mna az az, ako sa natahovat a pokazit si aketake vztahy s ex..
@brokolicajezdrava predpokladam ze byvate vo svojom 🙂 to dost meni situaciu ohladne vydavkov
@brokolicajezdrava Tiež si myslím, že bývate vo svojom. Keby ste bývali v podnájme, tak by ste sa do 800€ nezmestili aj keby ste veľmi chceli. Nájmy idú od od 500€ a vyššie.

K tomu výživnému je potrebné sa dobodnut napr aj na mimoriadnych výdavkoch, napr dieťa potrebuje okuliare, alebo kúpeľný pobyt tak aby ste šli s platbou pol na pol
Čo sa týka výživného tak aký má príjem?