Dá sa u týranej ženy obnoviť sebaúcta?
A dá sa popracovať na syndróme obete, či je to bez efektu?
@pribinak poznáš nejakú dobrú psychoterapeutku ktorá sa tomu venuje?
Vieš, tá čo vyhovuje 1 nemusí vyhovovať 2. Na fcb je skupina hľadám psychológa psychoterapeuta.
Tam napíšeš vserko čo pozadujes a niekto z tvojho mesta sa ti ozve
Da sa. Je to beh na dlhe, predlhe trate, za asistencie dobreho terapeuta. Zial, u zien v azylovych domoch som sa stretla s opacnym trendom, tie vzorce su v nich prehlboko… znicene, nenapravitelne znicene zivoty.
@drahomirrra vnímam že poškodenie je tak hlboké, že to bude len taká ošetrovateľská psychoterapia.
Dostala som sa z toho. Pocas tyrania som posledny rok chodila k psychologicke, potom este asi 2 roky navyse. Chcela so mnou robit terapie, no ja som sa potrebovala len vyrozpravat. Nic neradila, len pisala a pisala, co vravim,niekedy mi davala vreckovky, niekedy ponukla cokoladov. Asi poslednych 10 sedeni mi robila relaxacne cvicenia. Po sediacky som si uvolnovala telo ako na joge, od oncekov prstov. Potom mi vzdy myslienky upriamila na nieco. Napr. miesto, kde som, kam chcem ist, nech si predstavim pleca, alebo spomenula nejake slovo a so zavretymi ocami som videla obraz.
Mne pomahalo to rozpravanie a plakanie, pretoze pred ludmi som sa velmi hanbila a asi to "stazovanie sa" muselo zo mna vyjst. Psychologicka vravela, ze clovek sa po rozvode spametava 3-5 rokov zvycajne. Spametala som sa. Este predtym som sa prihlasila na zoznamku, uplne omylom, tam som anonymne komunikovala s muzmi, hlavne zo zahranicia, pretoze o realny vztah som nemala zaujem a precvicovala som si anglictinu. Slovaci sa chceli stretnut a mali sexualne narazky, co mi nepripadalo vhodne.
Bola som na tom az tak, ze som sa bala vyjst von, aby som nestretla ex. Ked ma znami videli, pytali sa, co sa deje, pretoze som velmi zostarla, zle vyzeram. Tak som sa hanbila este viac a bala aj reakcii okolia.
Odkedy s nami otec deti nebuval, postupne som sa zotavovala. Bola som, samozrejme, nutena chodit von. Postupne som sa opat zacala rozpravat s ludmi, usmievat. A postupne som sa stala opat tou usmievavou zenou, na ktoru je spolahnutie 🙂
Dolezite. Deti trpia najviac! U nich sa ta trauma nesie. Nevedia riesit problemy, pretoze nemali vzorce spravania sa. A niekedy sa to u nich prejavi. Mam velke vycitky, co sa tyka deti, ale su kedinecne osobnosti.
Teraz mam opat problem. V minulosti sa milenka ex stazovala dcere, ta mala nocne mory, zakrocila som, nech do toho moje deti nepletie. Minuly tyzden som pobadala zmeny u syna - taky smutok, stratenost. Ta ista milenka sa zacala stazovat synovi a opat ho vracia do traum z detstva. Teraz jej ani zavolat nemozem, pretoze syn sa mi uz nezdoveri. Ta milenka s ex nebyva, oni sa stretavaju, len ked maju naladu a chut. Ale preco otravuje moje deti vo veku, ked cerstvo dovrsili dospelost??? Preco ich nici ta zenska??? Ked som kej volala, nech necha deti na pokoji, ohovorila ma pred dcerou. Opat som v strese kvoli detom :(
Da sa dostat s traumy. Treba odpustit. Sebe odpustit je najhorsie. Neviem si odpustit to, ze aj ja som zacala bit deti, ked som bola bita ex. Ze som nedokazala ochranit nevinne deti.
Oni boli okolim tiez "bite", nielen doma. O sebauctu deti sa treba starat tiez.
Ja, ako dospela som sebauctu ziskala spat. Deti opakuju po rodicoch, cize sebauctu maju,. Najhorsie je, ze ked mama si neveri, neveria si ani deti.
Este dopisem, na zaciatku som bola na strane tej milenky, aj pred detmi som ich situaciu obhajovala, ale ona opat nici nas vztah a uz pomerne vyrovnany zivot deti?! Prijali otca takeho, aky je, odisiel od nich strach a obvinovanie sa, ze sa budu spravat ako on, lebo su aj jeho potomkovia a ona ich hucka proti vlastnemu otcovi a tym padom aj proti ich vlastnemu ja 😔 Preco?
Tazke je obnovit doveru deti k rodicovi, ked vas neochranil pred ich druhym najblizsim clovekom (ich otcom) a sama mama upadla do kriku, aj bitky.
Syndrom obete. Zvyknem este stale obvinovat seba, ze za vsetko mozem ja. Nielen vo vztahu s otcom deti, ale aj ked sa v beznom zivote nieco nevyderi. Je to paradox, pretoze som sebaista, verim si, no ked nieco nevyjde, mam pocit, ze to je kvoli mne, aj ked to nevyjde z cisto objektivnych pricin
@eva8 Dakujeme za tvoje svedectvo, nech je mementom pre vsetky zeny, ktore si myslia, ze druheho vedia zmenit.
Vela sil a uz len stastie v tvojom zivote ❤️❤️❤️
@drahomirrra dakujem, mas skusenosti s roznymi pripadmi ❤️
Uz som snad o.k., preto mozem o tom rozpravat.
Chcela som povzbudit, ze zena, z ktorej niekto robi nic, nie je nic, aj ked si je tazke vazit samu seba po tom vsetkom. Nech sa neboji prijat uctu od druhych, darmo jej niekto vsugeruvava, ze si ju nezasluzi. Postupne si tak opat zacne vazit samu seba. Laska a ucta je prirodzeny prejav, nie je to nieco, co si treba zasluzit.
Cloveka (tyrana) nezmenime, ak sa sam nechce. To je ako so zavislostou
@eva8 ❤️
❤️

Dá, hĺbkovou psychoterapiou. Samizrjme, že treba počítať s tým, že je to dlhodobá záležitosť, nie pár sedeni