icon

Dá sa zmeniť impulzívny priateľ vďaka terapii?

24. júl 2025

Ahojte, mala som priatela, s ktorym to klapalo takmer vsade, doplnali sme sa, mali sme rovnake zaujmy aj hodnoty akurat bol aj je velmi impulzivny a neovlada svoje emocie, nevie prebrat za ne zodpovednost, vzdy to otoci smerom ku mne, vinil ma, obvinoval, kritizoval, domyslal si, bol ziarlivy.... Mali sme jednu hadku, kde ma na verejnosti ponizil vulgarne mi nadaval, boli tam ludia a bolo to velmi neprijemne. Po tomto incidente som to ukoncila.. Teraz po troch mesiacoch ma vyhladal s tym, ze chodi na terapiu, ze si uvedomil, ako sa sprava a chce to riesit a bol by rad ak by som mu dala znova sancu. Chodi dva krat do mesiaca na sedenie a ja neviem vobec ci dat mu sancu a ak ano ako postupovat aby som si aj odsledovala ze naozaj sa meni.. Alebo to uzatvorit.
Vie sa vobec zmenit, dokaze mu v tom terapia pomoct?

Co by ste robili?

Dakujem

krasneleto
24. júl 2025

@anonym_autor zivotna skusenost hovori, ze kazdy si zasluzi sancu a kazdy moze pochybit.. ak to bol jeden incident, musis ty vediet ci to dokazes odpustit... otazka je , na ake sedenia chodi a ci je to len vec impulznosti... ja by som sancu dala... najma ak je zjavne, ze si to sam uvedomil.

martyzpp
24. júl 2025

@anonym_autor za mna nie. Ak ostanete spolu a dotiahnete to az k manzelstvu a detom, az vtedy prichadzaju naozajstne starosti a vtedy sa aj z kludnych ludi vplyvom nevyspanosti a stresu (zaciatky s detmi) stavaju obcas prisery. Tvoj priatel je takyto aj bez deti. Pre mna by to bol red flag. Je skvele, ze to riesi aj by som mu popriala vsetko dobre a drzala mu palce ale to je vsetko.

0silvia0
24. júl 2025

@anonym_autor s cholerikom sa dá žiť pri žene-salámistke. Ale toto čo popisuješ mi pripadajú už narcistické črty, len ty vieš do akej mier sú rozvinuté. Prečítaj si charakteristiku porúch osobnosti, hlavne tej narcistickej a potom sa rozhodni.

mischy00
24. júl 2025

Dôležité je, či chodi na terapie preto, aby zapracoval sam na sebe alebo preto, aby ťa ohúril a získal späť. Aby sa po návrate nestalo to, ze uz terapie pôjdu bokom. Ako sa hovorí, doveruj ale preveruj ...

marianarem
24. júl 2025

@anonym_autor Urcite sa vie zmenit, ale podla mna este preslo malo casu, ta terapia bude dlhsia podla mna. Ja by som s nim isla na jedno jeho sedenie a poradila sa aj s terapeutom, ze ako to vidi.
Inac presne na tuto temu je film Antwone Fisher, ak si nevidela. Skutocny pribeh, kde sa jeden muz snazi u terapeuta spracovat.svoje vybuchy hnevu.

anonym_1d8f02
24. júl 2025

Mala som podobnú skúsenosť. Bolo to dávno (cca 20 r.), vzťah trval 4-5 mesiacov a dokonca som dostala facku, okrem nadávok. Mohol sľubovať, riešiť terapie.... viac som nebola ochotná to znášať. Asi sa veľmi za tie roky nezmenil, lebo je stále sám, nemá rodinu, deti... a to má 50 rokov.
Podľa tvojho opisu to bude pravdepodobne manipulátor a narcista, tak opatrne s druhou šancou.

anonym_1dca99
24. júl 2025

Povedala by som mu že po roku terapii sa rozhodnem,že teraz je ešte málo,aby sa netešil nebral to ako samozrejmost a vykašľal sa na to ale aby sa snažil. Ale za ten rok možno spoznas niekoho iného, alebo s ati to v hlave inak usporiada a povieš si že nie,ale nechaj si čas na premyslenie, a buď trochu nedostupná aby ťa nemal istú hneď ale vedel že sa musí fakt snažiť . Ak je narcista tak ho to odradí alebo uvidíš jeho skutočnú tvár

petronelag
24. júl 2025
@anonym_1dca99

Povedala by som mu že po roku terapii sa rozhodnem,že teraz je ešte málo,aby sa netešil nebral to ako samozrejmost a vykašľal sa na to ale aby sa snažil. Ale za ten rok možno spoznas niekoho iného, alebo s ati to v hlave inak usporiada a povieš si že nie,ale nechaj si čas na premyslenie, a buď trochu nedostupná aby ťa nemal istú hneď ale vedel že sa musí fakt snažiť . Ak je narcista tak ho to odradí alebo uvidíš jeho skutočnú tvár

@anonym_1dca99 Aj ja si myslím, že toto je ešte krátke obdobie na terapiu, ale ako poznám týchto impulzívnych ľudí oni sa v základe nezmenia, iba sa bude trochu kontrolovať, ale môže sa mu to vymknúť spod kontroly pri väčšom strese, ja by som sa k nemu nevracala.

sim_simonka
24. júl 2025

Za mňa nie. Mne to pripadá ako narcisticka porucha. Ty ľudia spravia všetko aby si ta získali spať a keď im opäť sadnes na lep tak ta majú v hrsti. Ak už ste sa rozišli, nechala by som to tak…

Naozaj si skús prečítať rôzne články, skúsenosti iných žien, opis narcistov. Možno budeš prekvapená aká je realita…

anonym_835067
24. júl 2025

@anonym_autor ani by som sa nezamýšľala nad tým, aby som mu dávala šancu. Na čo si kaziť život, keď je dosť iných? Akú máš záruku, že nebude o rok, o dva, o päť tam, kde bol, kým ste sa rozišli? A je veľmi veľká pravdepodobnosť, že to bude vekom len horšie a horšie.

olimuc
24. júl 2025

Nie … ziadna terapia nezmeni cloveka natrvalo. On iba potlaca v sebe nieco, co tam stale je … alkoholik sa nevylieci, on abstinuje …. Ked sa prestane ovladat a napije je tam, kde bol .. povaha cloveka sa nezmeni on v sebe tu impulzivitu potlaci ,.. a ked mu prepne vybuchne.

anonym_f699b0
24. júl 2025

pri takomto type človeka som bola. Nikdy viac. on sa nezmení ani keby chodil na terapie denne. Museli by mu predpísať lieky na ukľudnenie - ale tie brať isto nebude.
uvedom si že je to typ človeka.
to sa bude opakovať neustále tie jeho záchvaty zúrivosti. Ak budete mať deti, veľmi ťa to bude mrzieť ak budú vyrastať v takomto prostredí.

tundra
24. júl 2025

Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú.
Význam
Príslovie vyjadruje skúsenosť, že pri snahe získať si niekoho sa často dávajú prehnané sľuby .
Zdroj:Internet

lujza123
24. júl 2025

Ja si zas myslím že každý sa vie zmeniť, ked vedome so sebou pracuje
Všetci totižto máme nejaké vlastnosti ktoré ked im dáme voľný priebeh môžu byt veľmi zlé ale ak ich ovládneme môžu byt prospešné

Dám ti príklad. Človek môže byt otrasný lakomec, ale ked s tým pracuje zmení sa na niekoho kto vie byt štedrý, ale zároveň vždy vie ušetriť a ma finančnú rezervu. Byt vo vzťahu s lakomcom je peklo, naopak mať spoločnú kasu s človekom co niečo vie aj odložiť môže byt super.

Inmupzivny človek ked sa neovláda môže mať vybuchy hnevu, nadávať, na druhu stranu ked zo sebou pracuje zmení sa na niekoho kto vie vzdy dať normálnym spôsobom najavo emocie ktoré prežíva , všetko hneď povie na rovinu, nezduva sa ale hneď to pusti von.
Čo je podľa mňa ovela lepšie ako tie ofučane typy pri ktorých ani srnka netuší co sa im zas nepaci a taký co používajú pasívnu agresiu cele dni aby vytrestali partnera

Takže za mňa osobne, keby vidím ze ten človek naozaj a úprimne chce so sebou niečo robit tak mu šancu dám.

enmery
24. júl 2025

Ja pôjdem proti prúdu. Toto, čo si opísala už nie je len o impulzívnosti. Nehnevajte sa, ale par mesiacov spolu a urážať a ponizovat ženu este aj na verejnosti, ktoru ma chrániť a ľúbiť. Ziarlivost, prekrucanie atď. Pre mňa je toto iba ďalší manupulatórsky krok, hej, 3 mesiace chodím na terapiu /reálne koľko sedení/daj mi šancu. Nie, este raz nie. Tento človek ma toho viac ako len impulzívne. Už len samotná chorobná ziarlivost je zložitou vecou na terapiu. Este ste spolu dokopy nič ťažké neprežili, nemali deti. Nie. Toto ak sa vôbec má zmeniť,bude na roky terapie.
Žiadna šanca. Ma to robiť pre seba a dlhodobo..podľa mňa je tiež líznutý nejakou poruchou, citovo vydiera terapiou, aby si Ťa pripútal naspäť. On chce naspäť svoju obeť a rukojemníka a okolo lásky to ani nešlo. Spomenieš si raz na moje slová.

iowa2
24. júl 2025
@enmery

Ja pôjdem proti prúdu. Toto, čo si opísala už nie je len o impulzívnosti. Nehnevajte sa, ale par mesiacov spolu a urážať a ponizovat ženu este aj na verejnosti, ktoru ma chrániť a ľúbiť. Ziarlivost, prekrucanie atď. Pre mňa je toto iba ďalší manupulatórsky krok, hej, 3 mesiace chodím na terapiu /reálne koľko sedení/daj mi šancu. Nie, este raz nie. Tento človek ma toho viac ako len impulzívne. Už len samotná chorobná ziarlivost je zložitou vecou na terapiu. Este ste spolu dokopy nič ťažké neprežili, nemali deti. Nie. Toto ak sa vôbec má zmeniť,bude na roky terapie.
Žiadna šanca. Ma to robiť pre seba a dlhodobo..podľa mňa je tiež líznutý nejakou poruchou, citovo vydiera terapiou, aby si Ťa pripútal naspäť. On chce naspäť svoju obeť a rukojemníka a okolo lásky to ani nešlo. Spomenieš si raz na moje slová.

@enmery súhlasím presne,

Očividne porucha osobnosti
Absolútne NIE, ani neuvažuj autorka , že mu dáš šancu! Ponižovanie, vulgárne nadávky, kritika atď, to je čistá porucha - úplný ignor mu daj a pozor na neho!

vilma7
24. júl 2025

Ľúbiš ho? Ak áno šancu mu dat môžeš a Ak sklame, tak dovi dopo....ale kto vie o co mu ide.

anonym_baa22d
24. júl 2025

Nie, to nebol jeden výstup, ale kritizoval ta, žiarlil, obviňoval.Je rozdiel narcisticka porucha a narcisticke črty tie máme skoro všetci.Ale bola by som rada, že som sa ho zbavila takýto ľudia to majú ako svoju crtu a tá sa nemení.Tak ako z introverta nebude extrovert a z cholerika nebude flegmatik.Teraz ti narozprava ako sa lieči a vydrzi mu to do prvej hadky

sova7
25. júl 2025

Určite nie. Hneď po tom výstupe na verejnosti by bol kompletne bloknuty a už by som ho neriesila. 6 sedení je strašne málo a on je takáto osobnost ta sa v zásade nemení môže akurát sa naučiť korigovať svoje spravanie ale to je robota na roky. Ak si myslí že za tebou príde s tým že chodí na sedenia takže je za vodou a dúfa že ti to bude stačiť je to veľmi nepríjemny signál že nemáš dosť silne hranice on toho porobil toľko že toto by si mala brat ak mas rada samu seba ako obrovskú stopku že do vzťahu s ním už nepôjdeš a dávno mal byť minulosť bez možnosti návratu

marek775
25. júl 2025

To sa podoba na hranicnu alebo narcisisticku poruchu osobnosti. To sa meni tazko, ale da sa s tym pracovat, ale trn clovek si to musi uvedomovat, akceptovat, ze ma problem, prijať zospovednost za ublizovanie a chciet sa zmenit. Potom - a len potom - mu moze dialekticka behavioralna terapia (pripadne ina) pomoct s kontrolou emocii a ohladuplnejsim a ferovejsim pristupom.

anonym_1a5644
25. júl 2025

Nie, druhé šance sa takýmto nedávajú, lebo sama sebe ublizis a budeš si búchať hlavu o stenu prečo si mu dala šancu. Ak si bez neho už 3 mesiace, pokračuj ďalej vo svojej ceste. Jednoznačne nie. Mala som aj ja tú "česť" chodiť s podobne orientovaným človekom a keď som sa neskôr spätne pozrela, na čo som mu davala šancu, až ma na zvracanie ťahalo. Nie, nie a v žiadnom prípade nerozmyslaj. Toto je silne narcisticka porucha a narcizmus sa zmeniť nedá, keďže tí ľudia sú posahani v základoch. Utekaj čo ti nohy stačia!

sova7
26. júl 2025
@enmery

@enmery presne tak. A ak chodi tri mesiace na terapiu to je nič. To sú 3 alebo 6 sedení.