Dlhodobý život bez muža verzus život v partnerstve
Otázka je skôr mierená na tie, ktoré prežili dlhé roky ako single a potom si našli vzťah. Pripadne žili dlho vo vzťahu(nie toxickými) a teraz sú dlhodobo single. A to nedobrovoľne, jednoducho sa im nedá dlhodobo niekoho spoznať alebo udržať a psychicky to neznášajú dobre. Je cítiť veľký rozdiel vo vnímaní sveta, života, pocite spokojnosti, šťastia, bezpečia, stability emočnej aj finančnej(delenie nákladov), mať stále parťáka na zdieľanie dňa, dovolenku, výlet, dobrú večeru,rôzne akcie, svadby…určitý “status” zadanej ženy (keďže mnohí považujú staré dievky za niečo fuj)? Taktiež čo sa týka sexu a jeho vplyvu na stres, pripadne fyzické zdravie(panvové dno, bedra a kríže, keďže sa pri tom zapájajú). Cítite markantny rozdiel v živote s mužom a bez muža?
Ja mám 36, nikdy som nemala vzťah, nesiem si traumy z primárnej rodiny, ktoré trvá dlho riešiť, aj keď ktovie, ci niekedy vyriešim. Všade sa píše, že človek musí byt šťastný sám so sebou, inak nebude šťastný ani v páre. No len ja mám pocit, že to najdôležitejšie, čo mi chýba, je muž a deti. V práci som toho už dosiahla veľa. Nenudim sa nikdy, veľa čítam, rada varím, behávam, chodím do fitka, som veľmi samostatná po každej stránke, teda musím byť, ale vyčerpáva ma to. Som zvyknutá byt stále sama a neužívam si to, len mi nič iné nezostáva. Nie je pre mňa potešenie ísť sama na dovolenku a kamarátky maju rodiny. Snažím sa tváriť, že je to pre mňa akože v pohode, nech nevyzerám zúfalo, ale nie je. Skúšala som zoznamky, singles a skupinové akcie, ale nie je to ono. Nakoniec plánovaná aktivita nevyjde, lebo každý niekoho ma. A chodiť na výlety s pármi a rodinami, to je ako byť piate koleso na voze. Taktiež rodinne oslavy, keď sesternice a bratranci predstavujú partnerov. A to nehovorím o svadbách, keď sa zrazu všetci dvihnú tancovať. Už sa aj takýmto akciám vyhýbam. Do nejakého bistra sa pôjdem najesť aj sama alebo spoznať cudzie mesto. Ale nie je to na zážitkovú večeru, wellness a pod. O sexuálnej stránke a sebavedomí ani nehovorím. Strašne sa pred známymi ľuďmi hanbím, že si neviem nikoho nájsť. A áno, nejakí záujemcovia boli, ale nebolo to obojstranné.
@anonym_autor ja by som sa pozrela na fakty. Polovica manželstiev sa rozvádza. Nájsť ľudí, čo spolu prežili ( a myslím tým boli šťastný, nie že to dajako vydržali kvôli deťom ) celý život asi ani nepoznám. Fakty sú také, že tvojim cieľom na zemi nie je byť šťastný skrz muža, ale zdokonaľovať sa, prežiť útrapy a byť lepším, pochopiť svoj " kríž" a byť dobrým človekom. Musíš si viac vážiť čo máš a to zdravý rozum, domov, prácu, voľný čas, ... zdravie a vôbec všetko. Ženy v partnerstvách sa môžu trápiť a vyzerať navonok, že je všetko OK. Je fajn mať dobrého muža, ale radšej byť sama ako s nesprávnym mužom. Takto by som sa na to pozrela. A nebrať vzťahy tak vážne.
@anonym_da6410 to si velmi pekne napisala.♥️
@anonym_autor konečne niekto, kto úprimne popisuje vzťah navonok šťastného osamelého života. Len veriť, že raz sa možno tvoja spriaznená duša niekde objaví. Ale treba tomu nejakým spôsobom ísť naproti, neizolovať sa. Ale s časom, vekom, je to ťažšie, človek má už takmer nezmeniteľné návyky.
@anonym_autor bola som zopár rokov po rozvode sama, aj keď sme sa s ex na všetkom dohodli a ostali sme priateľmi, bola som rada, že som sama, nehrnula som sa do ďalšieho vzťahu, Prvé dva, tri roky som si veľmi užívala to, že si môžem všetko robiť podľa seba, bola som na seba hrdá, ako všetko aj s dieťaťom zvládam, musela som sa v živote posunúť, aby som si udržala tú životnú úroveň, ktorú som mala v manželstve a to sa mi podarilo. Nemala som nikdy ani ako slobodná, ani ako rozvedená problém s tým, že som bez partnera, že idem sama do kina, na dovolenku, na kávu, čo si kto o tom myslí, mi vždy bolo fuk, nezaoberala som sa tým. Ale po čase mi začali chýbať rozhovory, pocit, že je tu niekto, kto sa o mňa postará, keď ochoriem a to napriek tomu, že to hravo zvládlo vtedy už takmer dospelé dieťa. Bolo mi smutno, začala mi chýbať intimita, nie len sex, ten sa dá realizovať aj s priateľom s výhodami, ale chýbali mi bozky, objatia, pritúlenie, pohladenie. Aj som stretla zopár mužov, ktorí mali o mňa záujem, s jedným som aj mala pár mesiacov vzťah, ale všetci boli tie typy - že radšej sama. Potom sa potvrdilo to, že nájdeš, keď nehľadáš. V čase, keď som mala frmol v práci, popri tom som chodila do školy a na vzťah mi veľa času neostávalo, stretla som muža svojho života. Našťastie bol vytrvalý, sme spolu už druhé desaťročie a ľutujem, že sme sa nespoznali skôr. Netvrdím, že žena nemôže prežiť šťastný a spokojný život aj bez muža, ale ja nie som asi tým typom. Nehádž flintu do žita, si ešte mladá, úprimne ti želám, aby si našla toho pravého.
a v com vidis zakladny problem ze si "nevies" najst partnera. je to nedostatok prilezitosti? si introvert? mas vysoke naroky? vis to pomenovat?
Autorka, ja som bola single do 48 rokov a veľakrát som sa cítila ako ty. Navyše som často prepadla intenzívnym platonickym láskam, z ktorých som sa dlho spamätávala. Teraz mam priateľa, s ktorým si rozumiem a je nám spolu dobre. Nie je také intenzívne, ale to nevadí, emočne som už vyčerpaná. Potrebujem vsak aj čas pre seba a svoj kľud, na ktorý som bola dlho zvyknutá. Priateľ by najradšej bol so mnou stále, ja potrebujem aj par dni bez neho. Keď to tak zhrniem, je mi lepšie teraz vo vzťahu.
@anonym_autor konečne niekto, kto úprimne popisuje vzťah navonok šťastného osamelého života. Len veriť, že raz sa možno tvoja spriaznená duša niekde objaví. Ale treba tomu nejakým spôsobom ísť naproti, neizolovať sa. Ale s časom, vekom, je to ťažšie, človek má už takmer nezmeniteľné návyky.
@anonym_b33ad2 Po stretnutiach s rodinou a s “bývalými kamošmi” sa cítim ešte horšie. Stačí že vidím ich rodinný zivot, je to ako soľ do rany. Takisto “nevinne” otázky alebo poznámky sú pre mňa zraňujúce. Tak tu svoju osamelosť precítim oveľa viac, než keď som izolovaná v cudzom veľkomeste. S “novými” kamošmi sa cítim lepšie, lebo nevedia moju minulosť a že som celý život sama. Zoznamky, chodenie “von” a singles akcie sú za tie roky už frustrujúce.
Bola som sama asi 6rokov a vôbec mi akosi nenapadlo,že mi chýba chlap. U mňa to bolo tak, že svoj dlhodobý vzťah, snáď po skončení strednej,som stratila zo dňa na deň (umrel). Kým som sa dala dokopy,trvalo to 6 rokov cca. Vtedy som myslela len na prácu a zamestnávala som myslel všetkým možným,aby som nemyslela na stratu. Potom prišiel do života "nový vietor" ☺️ v podobe náhodného stretnutia,už som ho chcela viac spoznávať,cítila som,že to môže fungovať a sme spolu už snáď vyše 4 rokov. 3roky z toho bývame spolu,fungujeme ako pár(on práca,ja práca, domácnosť,spoločné koníčky atď) a až na občasné "výmeny názorov"(hádkami by som to nenazvala)ktoré sú asi všade,môžem povedať,že som dobre urobila,keď som ho už na začiatku neodpísala (pretože som to robila, keďže záujemcovia boli,ale z mojej strany bol len chlad a nezáujem). Človek by mal byť asi aj dlhšiu dobu sám(po zlých, ťažkých skúsenostiach), poznať seba,aby potom mohol niekoho iného spoznávať a fungovať v páre naďalej.
a v com vidis zakladny problem ze si "nevies" najst partnera. je to nedostatok prilezitosti? si introvert? mas vysoke naroky? vis to pomenovat?
@pralinka25 Nedostatok príležitosti, náročnosť v tom, že ma priťahuje len jeden typ mužov…hanbím sa dať najavo záujem, keďže podvedome očakávam odmietnutie a odmietnutie je pre mňa zraňujúce od kohokoľvek, nie len od muža. Ak sa mi niekto zapáči, tak zo je vždy raz za čas a veľmi intenzívne, vredy zo stresu sa pri danom mužovi správam úplne nemožne. Čakám nejak, že ho zaujmem natoľko, že vyvinie aktivitu. Potom platonicka “láska” nevyjde, znášam to dlho veľmi zle. Najlepšie roky som stratila lietaním po zahraničí za prácou.
@anonym_autor som starsia, mam to rovnako. Uz som viacmenej zmierena. Som spokojná. Samozrejme som sklamaná, ze nemám vytúženú rodinu. Ale nemám na vyber. Zijem ako viem.
Napíšem ti svoju skúsenosť. Dlhé roky v rôznych spoločných bytoch, posledných 9 rokov som bývala sama na ubytovni...kamarátov stále vela okolo seba, atď. Keďže som bola v zahraničí tak vždy sa našli v mojom okolí Slováci s rovnakým statusom.
Takto som žila ca do 39.
Potom som sa teda rozhodla, že skúsim zoznamku a nasla si partnera, ktorý sa za mnou vysťahoval do zahraničia. Ja som návrat na Svk nevidela vobec ako dobré riešenie. .
Stav teraz asi taký, že 2 skvelé deti, ale partnera pomaly ako 3.dieta. všetko naďalej riešim sama, naháňam sa práca a domácnosť, deti atď...takze oveľa viac práce ako za slobodna, výhody len to, že mám úžasné 2 deti.
Nemám doma chlapa čo by ma podržal, sex nula bodov, atď...ale deťom otca brať nechcem a nebudem lebo ako otec je úžasný.
Ale jedine pozitívum pre mne z toho sú 2 deti. Takze aj takáto moze byť realita.
@pralinka25 Nedostatok príležitosti, náročnosť v tom, že ma priťahuje len jeden typ mužov…hanbím sa dať najavo záujem, keďže podvedome očakávam odmietnutie a odmietnutie je pre mňa zraňujúce od kohokoľvek, nie len od muža. Ak sa mi niekto zapáči, tak zo je vždy raz za čas a veľmi intenzívne, vredy zo stresu sa pri danom mužovi správam úplne nemožne. Čakám nejak, že ho zaujmem natoľko, že vyvinie aktivitu. Potom platonicka “láska” nevyjde, znášam to dlho veľmi zle. Najlepšie roky som stratila lietaním po zahraničí za prácou.
@anonym_autor A aký typ mužov ťa priťahuje?
@anonym_autor A aký typ mužov ťa priťahuje?
@kavasaki370 tmaví, mužní, vysokí …okolo seba mam väčšinou svetle typy…muž so svetlou kožou a svetlými vlasmi aj keby bol fotomodel so skvelým charakterom u mňa nemá šancu čo sa týka chémie. Veľmi ma to obmedzuje vo výbere, ale neviem to prekonať.
@anonym_autor Ja som bol do cca 33 sám vzťahovo. Ani frajerku som nemal ani sex. Potom prišlo 15r. Manzelstvo a teraz sme so synom dvaja. Ovdovenie.
Chýba mi si pokecať, robiť spolu niečo a vsetko vlastne ten status vzťahu.
Zasa na druhej strane nie som tak materialne, ci teda financne schopný. Co je u vecsiny zien RED FLAG. Viem skvelo variť. Vydal som kucharku. Som sefkuchar byvaly. Rezbarčim, malujem občas obrazy. Olejom. Som skor prirodný typ. Mal som dlho svoju kravku na mlieko. Ale je raka doba, že aj keď ponuknete vsetko, este to nič neznamená.
Vnimam, že sex je skvelý ohladom vitality a kondicie tela. Viem ze mam ztuhnutu casť chrbta okolo krizov. A viem, ze jedine sex pomoze. Teda milovanie s partnerkou. Cvocim dlhodobo celynzivor. Cinky, pilates, joga, workout. Ale nenahradí to tie pohyby, ktore su pri milovaní.
Som smutný, že som sám. Aj keď som vesela osoba. A viem byť velmi dobre aj sám. Je toho na mňa veĺa proste. Syn ma domace vzdelavanie. 6rocnik. Sme na dome.
@kavasaki370 tmaví, mužní, vysokí …okolo seba mam väčšinou svetle typy…muž so svetlou kožou a svetlými vlasmi aj keby bol fotomodel so skvelým charakterom u mňa nemá šancu čo sa týka chémie. Veľmi ma to obmedzuje vo výbere, ale neviem to prekonať.
@anonym_autor Tak zrejme potom južanské typy ti treba. Snedosť hm. Som dostatočne vysoký. Vlasy čierné. Nie som ale snedý hehe 😀.
Treba ti gréka či tak 🙂
@anonym_autor asi by bolo rozumnejšie neupínať sa veľmi na svoj vysnívaný typ muža (tmaví mužní snedí na bielom koni sú len v telenovelách). Ono tá chémia môže prísť s miernym oneskorením, ak toho správneho muža viac spoznáš, zo začiatku možno ako "len" kamoša/priateľa, s ktorým si mimoriadne porozumieš.
@anonym_autor asi by bolo rozumnejšie neupínať sa veľmi na svoj vysnívaný typ muža (tmaví mužní snedí na bielom koni sú len v telenovelách). Ono tá chémia môže prísť s miernym oneskorením, ak toho správneho muža viac spoznáš, zo začiatku možno ako "len" kamoša/priateľa, s ktorým si mimoriadne porozumieš.
@anonym_b33ad2 Myslím bežne tmavé typy, akých je aj na Slovensku kopec, nemyslím tmavých ako napr Ronaldo. Veľmi takých chcem a ako just ma obchádzajú
@anonym_b33ad2 Myslím bežne tmavé typy, akých je aj na Slovensku kopec, nemyslím tmavých ako napr Ronaldo. Veľmi takých chcem a ako just ma obchádzajú
@anonym_autor Ty máš potrebu sa zamilovať do svojej predstavy o mužovi, nie do človeka samotného. V tom je tvoj problém. Čítala som aj ostatné príspevky, kde ženy píšu, že boli single istý čas, zažili aj sex, intímny život s partnerom. Autorkin problém je z iného súdka.
Nie je povinné mať vztah len preto ze ho majú druhí. Ja deti mám ale dobrého muža som nemala. Neviem co je to láska co je to milovanie kde sa úplne odovzdám.. Chyba mi to? Možno niekedy. Ale väčšinou nie. Mam 31 naučila som sa existovať sama 😃detičky mam ale nemám kamošky nemám v blízkosti seba inú rodinu.. 🤷♀️
@anonym_autor príliš sa upínaš na ten výzor u muža, hrozí nebezpečenstvo, že aj keď by si ho stretla a on by mal o teba záujem, budeš prehliadať všetky negatívne vlastnosti. Máš predstavu, len do nej môžeš dosadiť nesprávneho muža. Mne sa tiež vždy páčili čiernovlasí, s hnedými očami, aj som takého našla, no po rokoch sa manželstvo rozpadlo a dnes mám modrookého, už prešedivelého a chémia medzi nami bola niekoľkonásobne väčšia ako s ex. Možno budeš prekvapená, ale svojím spôsobom ťa chápem, ja by som nemohla mať muža nižšieho od seba, mohol by byť krásavec, povahovo úžasný človek, aj tak nie
no budes to mat sakra tazke s takymito predstavami a trvanim na vzhlade ako si opisala.Ja napriklad si nepotrpim ze musi byt taky a onaky vzhladovo myslim.Farba oči,vlasov atd a aj tak nemam stastie.Ale nastastie som nikdy nebola vydata a teda nepokazila som si tym padom zivot s nejakym tlkom co by za to nestal.Aspon to ked uz nic ine
@anonym_autor príliš sa upínaš na ten výzor u muža, hrozí nebezpečenstvo, že aj keď by si ho stretla a on by mal o teba záujem, budeš prehliadať všetky negatívne vlastnosti. Máš predstavu, len do nej môžeš dosadiť nesprávneho muža. Mne sa tiež vždy páčili čiernovlasí, s hnedými očami, aj som takého našla, no po rokoch sa manželstvo rozpadlo a dnes mám modrookého, už prešedivelého a chémia medzi nami bola niekoľkonásobne väčšia ako s ex. Možno budeš prekvapená, ale svojím spôsobom ťa chápem, ja by som nemohla mať muža nižšieho od seba, mohol by byť krásavec, povahovo úžasný človek, aj tak nie
@anonym_e4039b Je to možné v začiatkoch. Koľkokrát, keď vidím chlapa pre mňa 10/10, pomyslím si, že tomu by som dala aj “pol kráľovstva”. Ale zase ja som veľmi kritická, hajzlov a rôznych zlých ľudí odhalím veľmi rýchlo. Z rodiny som naučená čo sú red flags.
Ked das sancu dtretavat sa s clovekom, ktory ta nepritahuje len preto, ze je svetly, mozno prekvapis samu seba a zalubis sa. Ver mi.
@anonym_autor dobry vztah je lepsi ako dobra samota

@anonym_autor ja by som sa pozrela na fakty. Polovica manželstiev sa rozvádza. Nájsť ľudí, čo spolu prežili ( a myslím tým boli šťastný, nie že to dajako vydržali kvôli deťom ) celý život asi ani nepoznám. Fakty sú také, že tvojim cieľom na zemi nie je byť šťastný skrz muža, ale zdokonaľovať sa, prežiť útrapy a byť lepším, pochopiť svoj " kríž" a byť dobrým človekom. Musíš si viac vážiť čo máš a to zdravý rozum, domov, prácu, voľný čas, ... zdravie a vôbec všetko. Ženy v partnerstvách sa môžu trápiť a vyzerať navonok, že je všetko OK. Je fajn mať dobrého muža, ale radšej byť sama ako s nesprávnym mužom. Takto by som sa na to pozrela. A nebrať vzťahy tak vážne.