Dokáže sa človek uvedomiť?

4. jan 2024

Dva roky každodenný boj. Či veriť osobe, ktorá tak veľmi zradila alebo veriť intuícii, ktorá však môže byť zamaskovaný strach. Tá osoba sa za ten čas veľmi zmenila k lepšiemu, naozaj je to človek, z ktorého cítiť dobro. Ale ten strach z ďalšej zrady je neúnosný. Otázkou je, dokáže sa nejakým spôsobom človek spamätať a zmeniť svoje Ja od základov?

pralinka25
4. jan 2024

ja verim ze clovek sa vyvija, dozrieva a uci ale musi sam chciet. ale od zakladov sa nemeni nikto. nejde zmenit svoju podstatu. da sa naucit na vlastnej chybe co uz urobit nechcem ale na tom musi cloveku zalezat. neda sa to robit na popud ineho.
kto je raz naprilad nervak moze sa naucit ovladat svoje emocie, pracovat s nimi ale musi na to vyvinut obrovske usilie a chciet to ale nervak je stale len sa kroti.

autor
4. jan 2024

@pralinka25 áno napríklad také negatívne vlastnosti ako nervak človek veľakrát získava už v rannom detstve od rodičov, tak to vnímam, že od základov. Dajú sa takéto dlhodobo zakorenené vlastnosti zmeniť? Ak si dajme domu človek skutočne uvedomí podstatu svojho správania.

marca12
4. jan 2024

Pokial na sebe pracuje,tak ano. Ale uplne to neodstrani. Ja som napr.nervak. bohuzial zdedila som tuto vlastnost po matke,ale velmi som cely zivot na sebe pracovala aj pracujem a posledne roky som uplne kludna. Nevravim,ze ma nieco nevytoci,ale dokazem sa ovladat. No nie kazdy to dokaze. Na cas sa kazdy vie pretvarovat,ale az casom uvidis,ci sa naozaj zmenil. Zo dna na den to nejde,to su roky uvedomovania sa.

pralinka25
4. jan 2024

ja si myslim ze daju ale malokomu sa to podari. ten clovek musi mat perfektnu sebadisciplinu (tu ma extremne malo ludi) musi k tomu dospiet a dozriet sam. a idealne asi aj nejaka terapia alebo nieco take. ja poznam jednu zenu ktora navstevovala nejakeho odbornika (neviem kto presne to bol ci nejaky kouc alebo psycholog alebo kto) ale ona takto na sebe pracovala lebo bola nervacka. ja som na nej videla zmenu ale zaroven som aj videla ake obrovske usilie ju to stoji a je pravda ze niekedy to proste neustala. hoci tie vylevy neboli take caste a hrozne a dokazala sa potom hlavne ospravedlnit ale obcas to nedala. na druhej strane fakt sa snazila.
kazdopadne malokto ma taku vydrz a odhodlanie. a teda vek je v tomto pripade nepriatel. cim je clovek starsi tym viac straca schopnost ovladat sa. takze casom sa to aj tak moze vratit vo vyssom veku.

autor
4. jan 2024

Toto čo ste opísali sa dá na tej osobe vidieť. Risknúť teda a pokračovať v kontakte s takou osobou alebo sa odstrihnúť a nezaživat tie zlyhania, straty sebakontroly a následné uvedomenie sa? Frekvencia sa rapídne zmenšila, naozaj ten človek pôsobí že si uvedomuje svoje chyby.
Podržať takú osobu alebo odstrihnúť?
@pralinka25
@marca12

marca12
4. jan 2024

Ked sa na to pozeram z mojho pohladu,ja som bola nervak,ale zase nie taky,ze by trpelo moje okolie,lietali veci okolo mna,nekricala som tak,ze ma na druhom konci ulice bolo pocut. Vo mne to skor vnutri vrelo. Ja osobne by som s hlucnym nervakom nedokazala zit ani by som mu nedala sancu. Prave to,ze ta stratil,ho moze nakopnut k zmene. Ja by som mu dalsiu sancu nedala. Je ozaj malo ludi,ktori sa skutocne zmenia. Sanca,ze je to prave tento je miziva. V tomto som sebec a vzdy som myslela na buducnost. Ja sa chcem mat dobre,doma chcem mat pohodu,chcem,aby sa moje deti mali dobre a podla toho som si vyberala partnera pohodaka. Neznesiem pri sebe nervozneho cloveka. Prave preto,ze som prezila detstvo so "sialenou" mamou,nechcem to zazivat aj v dospelosti.

aandrea9
4. jan 2024

Podržať alebo odstrihnúť? Dva roky riešiš tuto dilemu? Je to tvoj partner alebo iba známy?

deti95060810
4. jan 2024

teraz o teba asi bojuje..
akonáhle zistí že ťa má v hrsti - zas sa vráti do starých koľají...

aandrea9
4. jan 2024

@deti95060810 nebuď taký pesimista

deti95060810
4. jan 2024

@aandrea9 skúsenosť , ktorá ma vyšla poriadne draho... presne tento problém.

pralinka25
4. jan 2024

No ono sa da pretvarovat aj 2 roky. Tak je otazne ci pocas tejto doby zistis ci ide o skutocnu zmenu alebo len pretvarku a manipulaciu. To by sa.musel ten clovek zmenit celkovo aj voci celemu okoliu. Neviem zalezi ci ti stoji za to davat sancu. Ty ju davas uz dlho. Sancu na ukor seba nedavaj. Ak ty mas trpiet tak to pusti. Musis mat iste hranice. Tazko povedat ked toho cloveka nepozname

aandrea9
4. jan 2024

@deti95060810 to ma mrzí ale nehadzme ľudí do jedného vreca 🤷‍♀️

loliki
4. jan 2024

Často máme na iných nároky, aby sa zmenili. Ale nikto nie je dokonalý. Tak ako ty máš v sebe opatrnosť, obavy, pochybnosti, strach, tak ten druhý má v sebe energiu, odvahu, silu, možno výbušnosť, ktorú ťažko zastavíš. Vzájomná tolerancia a prijatie by pomohlo k spolunažívaniu. Z 2 príspevkov ťažko radiť.