Dovolenka v Japonsku s kamarátom: Ako to vysvetliť partnerovi?
Ahojte. Mám čerstvého frajera 3 mesiace po 4 rokoch single života. Nečakane to vzniklo. A som za to rada. Len je tu jedna vec. S mojím najlepším kamarátom ( poznáme sa 22r, aj naša rodina sa pozná roky rokúce). Chodili sme doteraz posledné 4 roky na veľa dovoleniek alebo výletov. Nič medzi nami nebolo a nebude. Nikdy by si to nedovolil ani. Aj keď kľudne mohol skúsiť ( celý čas som bola single, aj on... ale nie, nič )
No a nastáva otázka. Máme vybraté Japonsko už 2-3 roky. Nešli sme doteraz,lebo zbierame spoločne financie ( každý na svoj účet ofc ) že sporenie na Japonsko ( je to predsa drahšia dovolenka), a sme dlhšie dohodnutí že pôjdeme v roku 2027. Aj pozrieť preteky áut. Toto všetko je moje vysnene celý život... Pozerám miesta, teším sa.
No a teda...neviem ako to povedať frajerovi. Nepríde mi to fér zrušiť celú dovolenku voči najkamošovi ( frajer by nešiel, nikdy neletel,a zo začiatku chcem ísť s ním na kratší let niekde ale to sa nepodarí najbližší rok,dva z jeho strany aj tak ...kus sa vyhováral aj.. tak neviem či sa mi podarí cestovať vôbec ako doteraz ale Japonsko je môj celoživotý sen. A chcem ísť.. + kamoš vie po japonsky a anglicky ( ja za to nie ) , takže nestratime sa) a plus nepríde mi to ani voči frajerovi fér. Neviem, čo mám úprimne robiť. Je chápavý a dá sa s ním komunikovať väčšina vecí.
Áno,poviete mi,že si to mám otočiť , celú situáciu, ale predstavila som si že keby išiel s jednou kamoškou čo má ( v rámci partie jedna dlhoročná zo strednej školy.., iné kamošky baby nemá,je striktný že s osobou opačného pohlavia není normálne ísť von osamote ani na polhodinu okolo domu( najkamoš je zároveň aj môj sused, občas sa prejdeme von),keď je človek vo vzťahu. A ja na to že samozrejme ale o môjho kamoša 25r neprídem len kvôli tomu že to vraj není normálne.. ) tak by som tolerovala,ak by to bolo dlhšie dohodnuté. Ale keby je to kamoš čo ho poznám 2-3 roky,celé by som to zrušila a obetovala asi aj môj sen... Ale toto je iná situácia... Čo by ste robili vy? Ako mu to opatrne povedali? ( Najkamoš už pozerá letenky a chce kúpiť už a som v akomsi bloku. ) A klamať nechcem že letenky už boli kúpené... Akože aj to by sa dalo( milosrdna lož ) ale no... Rok dopredu ťažko.
Poraďte mi....
Mňa by sklamalo, že neviem o Tvojom sne a že by si mi to nepovedala čo najskôr, aby som sa mohol prispôsobiť a ísť tiež. Podľa mňa je to jediná možnosť, mrzelo by ma, keby kvôli mne nejdeš, ale aj keby si šla s kamošom a ostal by som doma.
dosť nepríjemná situácia. s terajším partnerom sa rozprávaj o svojom sne, by poznal o čom snívaš. Možno sa ku vam pridá. Neustále mu to spomínaj. Na koľko by ste tam išli? mesiac? To by mohol tvoj partner vydržať.
Tak opacne tema,aj tu napisem,ze by ma to ani vo sne nenapadlo ist s niekym inym ako vlastnym muzom na dovolenku alebo spoznavacky.
S frajerom sa rozid a s kamosom si zacni vztah.Tak bude vsetko ok.
@anonym_autor mas frajera 3 mesiace a vylet naplanovany na rok 2027...aku mas zaruku ze ten vztah fo vtedy vobec vydrzi? A uz teraz sa chces vzdat sna?
Frajerovi povedz ze si uz dlho sporite a mate taky plan, bude vediet a sa podla toho zariadi. A tebe sa za rok tiez moze zmenit situacia a mozno si uvedomis ze uz bez frajera nechces ist nikam asen bez neho nie je az taky lakavy...mozno ano a mozno nie, no to teraz nemozes vediet a nemala by si to uzatvarat, len otvorene komunikovat
@anonym_autor ste spolu velmi kratko, t.j. vas vztah nemusi ani vydržať.. ale o svojom sne by som mu povedala.. ale na druhej strane, sa spytaj samej seba, ak teda spolu vydrzite a on by isiel na vylet s najlepsou kanoskou a nie s tebou, ako by si sa citila ? Vies, za 3 mesiace, este nemate taky vztah uz za rok može byt vsetko inak, tak ako som pisala o rozchode, naopak, mozes sa do neho zamilovat, že nebudes vexiet bez neho existovat
@anonym_autor Podľa mňa ten tvoj kamarát by s tebou určite chcel vzťah, len sa asi bojí, že ak by to nebolo opätované, tak by ťa stratil. Inak ako povedať pravdu tvojmu terajšiemu frajerovi to nepôjde. Aj tak by sa skôr či neskôr dozvedel, že si bola v Japonsku s kamarátom. Veď predsa niekomu ukážeš fotky a povieš, že si tam bola. Ešte si vynechala taký technický detail, že budete s tým kamarátom spať v jednej izbe a možno podľa situácie v niektorých prípadoch aj v jednej posteli... či ako to máte vymyslené? Podľa mňa mu to musíš povedať a reakciu nechaj na neho – ale počítaj s tým, že sa s tebou asi rozíde – ak nie hneď, tak možno časom. Môže to byť na druhej strane dobrý filter, že ak ostane, tak si pri ňom asi budeš môcť robiť, čo chceš... alebo si to pomenuj ako „tolerantný“ – to je len uhol pohľadu. A iný uhol pohľadu je, že si nechá brnkať po nose... záleží len na tebe, ako to vidíš (tam hladaj odpoved). Inak, v Japonsku som bol párkrát, je to super zaujímavé, ale ako životný sen by som to teda nenazval. A koniec koncov môžeš povedať tvojmu terajšiemu frajerovi, že buď si kúpite spolu zájazd do Japonska do roka, alebo ideš takto. Tak sa vyhneš nutnosti vybrať si jeden z tých pohľadov na neho, ktoré som tu spomínal. The choice is yours.
V prvom rade sa spoznávate a každý ste mali svoj život, teda aj kamarátov a svoje sny. Treba mu to povedať a samozrejme aj predstaviť svojich kamarátov, kamarátky navzájom.Určite by som nerušila svoj sen a splnila si ho. Otázne je , že za rok sa môže kopec veci zmeniť, môže byť už ex frajer, môžeš otehotnieť alebo niečo iné a tak isto aj na kamosovej strane. Takže spravte si pekný večer a komunikujte.
@anonym_autor treba mu to povedat,ze take plany mate.kamarata predstavit a pripominat riebezne..za rok sa vselico moze zmenit,ale aby nebol zrazu prekvapeny..mozno si aj on nasetri.
Ja by som to povedala úplne normálne. Martin, chystám sa počas leta budúceho roka do Japonska s Milanom. Máme kúpené letenky, naplánovaný výlet, budeme tam 2 týždne. Plánovali sme to ešte keď som ťa nepoznala. Chceš ísť aj ty?
Ja som sa akurát včera dozvedela že môj partner ide na teambuilding na Cyprus. Pôjdu 4 kolegyne a 6 kolegovia. Za mňa je to ok, má príležitosť zadarmo stráviť super dovolenku, nevidím dôvod prečo by mal sedieť doma.
Podľa mňa keď rada cestuješ a veľa lietaš, tvoj partner by mal rád cestovať tiež. Teraz ste síce spolu len chvíľu, takže v tvojej situácii by bolo za mňa v pohode že ideš ešte s dlhoročným kamarátom, ale ak by to malo byť takto stále, že ty budeš cestovať s ním a nie s priateľom a on by sedel doma, že nechce nikde nikdy ísť, to neviem či by ťa bavilo taký vzťah. Takže naozaj mu o tom povedz a uvidíš za ten rok sa možno odváži aj do lietadla na taký dlhší let kvôli tebe. Svokor letel prvýkrát takmer pred 60tkou minulý rok, mal z toho strach a nakoniec sa mu páčilo, tento rok leti zas. 🙂
Ty máš koľko rokov, keď sa kamosite 22 rokov?
Kamarát vie po japonsky?
On má partnerku? Nemá?
Mne to príde vymyslené.
Kamarát vie po japonsky?
On má partnerku? Nemá?
Mne to príde vymyslené.
@anonym_69d649 mne to pride ako tructema zo vcera, kde chcel ist manzel na dovolenku s kamoskou. Niekto sa asi bavi.🙂
@anonym_autor Mojmu kamaratovi sa toto stalo, len v opacnom garde - uz bol dohodnuty s kamoskou na ceste do Azie, ked si nasiel priatelku. Isiel, zvladli to, uz su spolu dlhe roky, maju rodinu.
@anonym_autor ani nevies, ci vas vztah prezije do roku 2027. A pre mna by to bolo v tomto pripade uplne lahke - keby mi novy frajer povedal, ze nie je normalne aby som ako zadana zena isla na kavu ci na prechadzku s kamosom, ktoreho navyse poznam podstatne dlhsie ako jeho, tak som opat single a s usmevom na tvari idem do toho japonska.
Ak by bol normalny, tak bud pochopi, ze toto planujete uz dlho a k sviatku ti miesto darceka prihodi par eur do setriaceho fondu, alebo sa prida na vylet.
Ja uz by som sa kvoli chlapovi, navyse nejakemu, ktoreho poznam 3 mesiace a ma sklony ma “vychovavat”, nevzdala nicoho - kamaratov, snov, prace, konickov… to budes v buducnosti len lutovat.
@anonym_autor
Môj názor je, že do vzťahu idem s niekým, s kým si viem predstaviť manželstvo, deti, nieže skúšam ako vymenitelnu vec. Buď si toho človeka vážim, ľúbim a je pre mňa dôležitý, alebo má jeho postoj nezaujíma.
Dôležitý je postoj tvojho frajera. Ak je pre teba výlet ako zadanej s iným mužom dôležitejší ako vzťah s tvojim priateľom, potom ten tvoj priateľ nie je pre teba ten pravý.
Pre mňa by bol názor niekoho koho milujem, podstatný.
Jednoduche : nemas kupene ubytovanie ani letenky, plan je na rok 2027 - to moze byt svetova vojna alebo obmedzene lety kvoli cenam paliva. S partnerom si pohovor o tvojom sne a dalej sa uvidi. Nemozete ist vsetci traja ?
Potom je tu este silne blikajuca kontrolka "troling" :
kto vie po japonsky u nas ?
Jednoduche : nemas kupene ubytovanie ani letenky, plan je na rok 2027 - to moze byt svetova vojna alebo obmedzene lety kvoli cenam paliva. S partnerom si pohovor o tvojom sne a dalej sa uvidi. Nemozete ist vsetci traja ?
@patrike ja sa ucim japoncinu. Su ludia, co ju vedia, lebo ich to bavi. Alebo co tam zili a pracovali napriklad v ramci korporatu.
Ist do Japonska nie je ako ist na Mallorcu, ci na Island.
Je to celkom iny svet. Dost organizovany a dost zasadovy. Este aj nasa rodina, co cestuje na principe: vsak prideme a uvidime, si toto pripravila vopred. Oplati sa.
Vela veci si musis naplanovat, booknut terminy a pod. Niekedy mesiace vopred. Nie preto, ze je to take slavne. Ale preto, ze oni v ramci toho, aby si si to miesto uzil, maju obmedzeny pocet ludi na den a na konkretny cas. Aby sa predislo tomu, ze v nejaky cas je to tam hlava na hlave a inokedy nikto. Pekne to rozlozia na cely den s ty tam mas priestor sa tulat v pokoji a vychutnat si to. Bez otravnych davov.
A podobne.
Takze ak tam autorka chce ist s partiou napriklad buduce leto (odporucam skor, v lete su tam hrozne horucavy, neprijemne vlkhe horko, monzun, mozu zazit kludne par tyzdnov dazdov), treba to riesit uz pomaly teraz. Najneskor na jesen tohto roka.
Ak sa ona rozhodne vtedy este stale vahat, tak ak jej vztah v 2027 krachne, uz sa len tazko k nim prida naspat na vylet, aj keby peniaze mala.
Odporucam frajerovi povedat, ze takyto je plan a je to jeden z jej zivotnych sniv, ktory si ide splnit.
Ak je on co k comu, tak ju v nom podpori.
Nemas este nic kupene a ani dokonca len nasporene a ty to riesis ako keby zajtra odlietas. Povedz frajerovi normalne, ze toto planujes s kamosom a je to tvoj sen a zavolaj ho s vami. Ak by si ma nezavolala na jeho mieste zneistiem. Ak budete spolu pojdete vsetci, ak nie tak nie.
Len mne to z toho znie, ze tvojho frajera vobec neplanujes volat s vami a chces ist len s kamosom. To by sa mi nepacilo na mieste tvojho frajera.
A inak normalny kamos by pochopil, ze ak si sa dala do vztahu, tak s nim na dovolenku vo dvojke nepojdes.
A nie je mi jasne kolko mas rokov ked sa s kamosom poznas 25, ja by som podla textu usudila ze mate tak max 20.
@patrike poznam osobne troch ludi, ktori vedia po japonsky 🤷♀️ a teda nie su japonci.
Nemas este nic kupene a ani dokonca len nasporene a ty to riesis ako keby zajtra odlietas. Povedz frajerovi normalne, ze toto planujes s kamosom a je to tvoj sen a zavolaj ho s vami. Ak by si ma nezavolala na jeho mieste zneistiem. Ak budete spolu pojdete vsetci, ak nie tak nie.
Len mne to z toho znie, ze tvojho frajera vobec neplanujes volat s vami a chces ist len s kamosom. To by sa mi nepacilo na mieste tvojho frajera.
A inak normalny kamos by pochopil, ze ak si sa dala do vztahu, tak s nim na dovolenku vo dvojke nepojdes.
A nie je mi jasne kolko mas rokov ked sa s kamosom poznas 25, ja by som podla textu usudila ze mate tak max 20.
@bg92 Autorka nechce a nie je ochotna kvoli vztahu zmenit svoj zivot a uvazovat o "my" namiesto o "ja". Taky vylet je ok, ak ma platonickeho kamosa na vylety a popri tom kamosa alebo kamosov s vyhodami, tam ju jasne pravidla.
Tu hlada ospravedlnenie svojho konania, citi, ako to nie je ok.
Ahoj, tak z toho čo píšeš mi to príde ako keby si neviem akú veľkú vec tajila svojmu niekoľkoročnému manželovi že chceš ísť s kamošom na dovolenku 😀
Veď ste spolu tak krátko, tri mesiace, ako často ste spolu? Vôbec sa nemusíš týmto trápiť, veď je to tvoj dlhoročný sen a predsa toho kamoša nepoznáš chvíľu. Ale každopádne partner by mal byť ten úplne najbližší človek k tvojmu srdcu a aj tvojim snom. Ak by sa mu nepáčilo že ideš na takúto dlho plánovanú poznávaciu dovolenku môže ísť jednoducho s vami, určite ho tam pozývaj, proste sa s ním o tom rozprávaj komunikuj svoje pocity s ním, aby vedel, však ste v takom začiatku vzťahu že vy sa ešte len spoznávate, a toto je práve príležitosť že spozná aj tvoje sny lebo tie sú dôležitou súčasťou teba, nezahadzuj ich, ale zdieľaj ich aj s ním 🤍
V prvom rade sa spoznávate a každý ste mali svoj život, teda aj kamarátov a svoje sny. Treba mu to povedať a samozrejme aj predstaviť svojich kamarátov, kamarátky navzájom.Určite by som nerušila svoj sen a splnila si ho. Otázne je , že za rok sa môže kopec veci zmeniť, môže byť už ex frajer, môžeš otehotnieť alebo niečo iné a tak isto aj na kamosovej strane. Takže spravte si pekný večer a komunikujte.
@cutespider práveže priateľ vie ,že si sporim na Japonsko ( povedala som mu to pred začiatkom vzťahu ) že plánujemE ísť na 2 týždne o rok a dačo. A nič nepovedal na to. Ani sa nepýtal s kým. A potom sme sa dali dokopy a občas som Japonsko spomenula ale on nič ale to sú chlapi 😅
@anonym_22d10b a na dva týždne chceme ísť. Také ideálne, na týždeň sa neoplatí ísť. A vyššie spomínam že som to vravela a priateľ sa vôbec nechytal.
@mimicka2013 hej veď to. Ale keď už som vo vzťahu počítam s tým že je to na dlhšie ,alebo proste navždy. Neskúšam vzťah z mojej strany. A áno možno nebudem chcieť ísť bez neho, len veci budú kúpené. Nechcem sa vzdávať sna.
@anonym_f527ff nieee, ja som mu nechcela klamať, nikde to nepíšem ,že pôjdem akože s kamoškou nejakou :D preboha, to by som nikdy neurobila :D. Vo vzťahu neklamem...keby áno, nepíšem sem dilemu a poviem mu dovi dopo,idem s kamoškou. Blbosť celé.
@ovaaa áno ,ja s tým počítam. No tehotná ťažko 😅 to už svetová príde skôr ako ja otehotniem. S terajším partnerom totiž ešte nebol sex... Bavili sme sa o Tom a že chce ísť na to pomaly ( ešte nemal vzťah, má 27 pomaly, som jeho prvá ) a je trochu ehm viac tak pribratý,takže si neverí..( ja váhu neriešim až tak,páči sa mi hlavne on ). A toto tiež akurát riešim ,že mi to už príde dlho...nezažila som ešte takú dĺžku bez intimity ( nič v posteli sa nedeje a už prespavame dlhšie u seba,priestor máme ,súkromie máme ) .. aj na toto mi povedzte prosím názor... On sa toho stráni ešte. A mám pocit že ho nepriťahujem,lebo ako ho hladim pomaly a istotne cielene,tak no....dole nič sa nedeje
Ja by som to povedala úplne normálne. Martin, chystám sa počas leta budúceho roka do Japonska s Milanom. Máme kúpené letenky, naplánovaný výlet, budeme tam 2 týždne. Plánovali sme to ešte keď som ťa nepoznala. Chceš ísť aj ty?
Ja som sa akurát včera dozvedela že môj partner ide na teambuilding na Cyprus. Pôjdu 4 kolegyne a 6 kolegovia. Za mňa je to ok, má príležitosť zadarmo stráviť super dovolenku, nevidím dôvod prečo by mal sedieť doma.
@anonym_af108f to je super! 😊 A to ti povedal iba včera a ako dlho ste spolu?
Podľa mňa keď rada cestuješ a veľa lietaš, tvoj partner by mal rád cestovať tiež. Teraz ste síce spolu len chvíľu, takže v tvojej situácii by bolo za mňa v pohode že ideš ešte s dlhoročným kamarátom, ale ak by to malo byť takto stále, že ty budeš cestovať s ním a nie s priateľom a on by sedel doma, že nechce nikde nikdy ísť, to neviem či by ťa bavilo taký vzťah. Takže naozaj mu o tom povedz a uvidíš za ten rok sa možno odváži aj do lietadla na taký dlhší let kvôli tebe. Svokor letel prvýkrát takmer pred 60tkou minulý rok, mal z toho strach a nakoniec sa mu páčilo, tento rok leti zas. 🙂
@13uzivatelka11 nie nie, iba Japonsko a ja už s tým kamošom nikde nepôjdem. Toto je vyslovene plán čo bol dlho. Ostatné ak by ma najkamoš zavolal, bohužiaľ nepôjdem bez partnera minimálne a ani sama... Jedine toto Japonsko ako posledné
Kamarát vie po japonsky?
On má partnerku? Nemá?
Mne to príde vymyslené.
@anonym_69d649 nechápem prečo stále píšete že by to malo byť vymyslené 😅 a ja mám 28 a kamoš 27 . Partner 27 bude mať tento rok.
@anonym_69d649 mne to pride ako tructema zo vcera, kde chcel ist manzel na dovolenku s kamoskou. Niekto sa asi bavi.🙂
@anonym_648979 hej čítala som to. A nie nie som ona 😅 mi to pripomenulo moju situáciu,ktorú som chcela už mesiac napísať,tak reku napíšem teda
@anonym_autor Mojmu kamaratovi sa toto stalo, len v opacnom garde - uz bol dohodnuty s kamoskou na ceste do Azie, ked si nasiel priatelku. Isiel, zvladli to, uz su spolu dlhe roky, maju rodinu.
@marianarem wow. A priateľka bola s tým pohode?

*22r,preklep. Píšem to neskoro v noci.