Financie, rozvod a priezvisko
V prvom rade prajem všetkým šťastný nový rok 😊 a k otázke-AKO ste riešili financie po rozvode? Myslím bežné šeky-elektrina, plyn, voda, poistka na dom-platí sa každé 3mesiace a potom bežne výdavky AKO strava, školské potreby atď. Prácu samozrejme mám, ale neviem, či mi povolia prechod na druhú prevádzku, kde je kratší pracovný čas- celkovo sa tam držia už aktualni ludia a sú radi, že sú tam 😊 alebo budem riešiť opatrovateľka. Budúci ex je pracovne vyťažený a Bohvie aký záujem bude mať o deti. Neviem, či je to z mojej strany len prvotný šok a panika, ale nechám si poradiť od ľudí, ktorí takéto niečo už riešili. A druhá otázka- po rozvode sa chcem vrátiť k môjmu rodnému priezvisku, ale deti sú ešte maloleté. Je s tým nejaký problém? Že treba nosiť rodný list so sebou, alebo to nikde neriešia? Ďakujem za odpovede a ešte raz všetko dobré do nového roku.
@elizabet173 tiež som nepochopila, prečo sa pýta na výdavky na energie a stravu…
Ja osobne by som si nechala priezvisko podľa dieťaťa. Možno je to trápne po rozvode, ale pre mna je to pochopiteľnejšie.
@elizabet173
@daniela1911 nie, ospravedlňujem sa, zle som sa vyjadrila.
V dome ostávam ja a deti. A myslela som to b tom style že už na tieto veci- elektrina, atď dva príjmy, ale len môj a teda nejaké výživné od môjho ex.
Neviem čo myslíš tým “ako riešiť výdavky” - keďže ostávaš v dome s deťmi, tak ich budeš musieť zaplatiť ty. Kde na to vziať - no to už si musíš zariadiť sama. Príjem z práce, výživné (snáď ) na deti, keď tak požiadať o pomoc rodinu. Čo sa týka nákladov na deti - ak sa dá s ex dohodnúť, tak možno prispeje niečo nad rámec rozsudku (ale povinný nie je).
Môžeš znížiť napr paušál na telefon, tv balík, internet, takisto s poistením sa dá pohrať a možno znížiť náklady, prepočítať platby za energie keďže vás bude menej…
Čo sa týka zmeny priezviska - asi praktickejšie je ponechať si po exmanželovi, aj kvôli deťom aj kvôli zmene dokladov, v banke atď, ale ak s ním máš vyslovene problém, tak si ho kľudne zmeň, rodný list so sebou nosiť nemusíš.
Áno, vlastne to pochopila
@sissy27
Nežiadam od neho, aby mi platil šeky, je to len taký môj možno,,vylev " že zrazu bude človek na všetko sám.
Ale zvládli to iné ženy, nie som prvá, ani posledná, tak hádam to nebude tak strašne 😁 to priezvisko- rada by som si vzala spať svoje, keďže už nebudem pani xy. Praktickejšie je nechať si ho, ale z môjho morálneho hľadiska chcem spať svoje
Sprav si normálne rozpočet - koľko zarobíš, koľko musíš zaplatiť a potom si prejdi jednotlivé položky a porozmýšľaj, či ich vieš nejako znížiť. Na výživné sa až tak nespoliehaj - ak nezaplatí na čas, tak ti to nabúra systém.
tak samozrejme sabudeš musieť uskromniť, už to nebudú 2 príjmy ale len 1 a výživné...a všetky náklady budú na teba + ex môže žiadať aj vysporiadanie majetku, teda dom predáte a peniaze si rozdelíte, jeho nebude zaujímať že budeš musieť ísť do prenájmu alebo si vziať na seba hypotéku....alebo môže žiadať vyplatenie polovice domu....takže veľmi by som sa nespoliehala že ťa nechá bývať v dome a nič nebude chcieť.....
Bývalá kolegyňa sa mi takto rozvádzala, najskôr že nechá jej byt aby mala s deťmi kde bývať, teraz po roku ho spracovala priateľka a chce BSP, čiže vyplatenie z bytu...
Keď sa bývalý odšťahuje, prehlásiš všetko platby na seba. Teraz sa ti toho zdá veľa, ale postupne si zvykneš všetko vybavovať sama. Ja mám na všetko obálky velkosti A4, kde si ukladám doklady. Zvlášť ohľadom bytu, zvlášť elektrika, zvlášť plyn, poistenie bytu, poistenie deti a všetko ostatné. Takto v tom mám prehľad. Výživné si treba dohodnúť také, aby ti to spolu s platom vystačilo. Niekedy sa treba uskromniť, ale ten klud, v ktorom teraz žijem, za to stojí.

určite doporučujem zmeniť priezvisko . v dnešných časoch je bežné že deti majú iné priezvisko ako matka