Financie v partnerskom vzťahu s podnikateľom
Zaujimalo by ma, ako fungujete vo vztahoch s manzelmi/partnermi, ktori maju sro. Myslim hlavne skrz financovanie beznych veci. A to hlavne v pripade, ze vo firme nijak nefigurujete a mate vlastny prijem. Predpokladam, ze toto coskoro budeme riesit a neviem si asi uplne predstavit co vsetko to obnasa.
Vobec nechapem co myslis.
@anonym_488abc Myslim fungovanie spolocnych uctov ked on ma firemne peniaze, respektive vyplaca dividendy.
@anonym_488abc Myslim fungovanie spolocnych uctov ked on ma firemne peniaze, respektive vyplaca dividendy.
@anonym_autor tak dividendy su jeho prijem tak ako je tvoj prijem vyplata... nech si z toho plati svoju cast...
preco by ste mali mať spoločný učet? to by som nikdy nedovolila
Je to manžel alebo priateľ? A vieš konkretizovať čo presne ťa zaujíma? Kde je problém? Od toho sa odvíja odpoveď.
Viem, čo myslíš. Manželovi chodia peniaze raz mesačne na náš účet, je to akoby jeho výplata. Účet máme jeden spoločný, firemné účty netuším.
@anonym_autor pre firemné peniaze sa používa iba firemný účet. toto nie je osobný účet na financovanie beznych veci
Po A vobec nemusite mat spolocny ucet, po B ved aj on si vyplaca nejaku vyplatu a ak si ju nevyplaca, tak sa dohodnite, ze na spolocny ucet kazdy z vas posle mesacne sumu xy a z toho sa financuje spolocne. A moze ti byt jedno, ci tam poslal z dividend alebo z coho.
A firemne su firemne 🤷♀️
@anonym_autor no ved normalne byvanie na polovicu, ostatne spolocne vydavky tiez, a potom nech si kazdy financuje svoje "radosti" typu posilka, kava, oblecenie, knihy... a je jedno ci ma vyplatu, dividendy alebo je rentier. Ved jest a byvat sa musi tak hadam na mesacne vydavky partner ma a nebudes cakat rok kym si vyplati dividendy
@anonym_autor a teraz to mate ako?
Po A vobec nemusite mat spolocny ucet, po B ved aj on si vyplaca nejaku vyplatu a ak si ju nevyplaca, tak sa dohodnite, ze na spolocny ucet kazdy z vas posle mesacne sumu xy a z toho sa financuje spolocne. A moze ti byt jedno, ci tam poslal z dividend alebo z coho.
A firemne su firemne 🤷♀️
@anonym_28025a Pretoze mame vydavky, ktore su spolocne? Napriklad ideme na dovolenku a je lepsie poslat peniaze na jeden ucet a z neho nasledne platit vydavky na nej.
@anonym_87820b Je to zatial priatel ale planujeme sa vziat niekedy v horizonte 1-2 rokov. Rozmyslam nad tym hlavne preto, ze gro jeho financii zostava vo firme a neviek uplne podrobne ako to funguje v manzelstve v tomto pripade. Minuly rok sme sa stahovali a mali sme s tym spojenych zopar extra vydavkov navyse, ja som na jesen navrhla aby sme isli na zimu do tepla, co by kazdeho z nas stalo tak 4 tisic eur a on ako proti navrh povedal, ze podme az v novom roku, kvoli tym peniazom. Akoze mame sa obaja velmi nadstandardne a samozrejme mame aj niekolko samostatnych uctov obaja ale zatial mal kazdy moj ex tpp a to som vedela viac chapat 😀 Ja som mu samozrejme navrhla, ze tie spolocne vydavky mozem platit ja a on mi to potom vrati ale bol proti.
@anonym_autor a teraz to mate ako?
@kitycat Teraz si kazdy platime svoje vydavky, byvanie napoly. Ale tento rok ale minuli fakt extra vela. Mas na mysli nieco konkretne?
@anonym_28025a Pretoze mame vydavky, ktore su spolocne? Napriklad ideme na dovolenku a je lepsie poslat peniaze na jeden ucet a z neho nasledne platit vydavky na nej.
@anonym_87820b Je to zatial priatel ale planujeme sa vziat niekedy v horizonte 1-2 rokov. Rozmyslam nad tym hlavne preto, ze gro jeho financii zostava vo firme a neviek uplne podrobne ako to funguje v manzelstve v tomto pripade. Minuly rok sme sa stahovali a mali sme s tym spojenych zopar extra vydavkov navyse, ja som na jesen navrhla aby sme isli na zimu do tepla, co by kazdeho z nas stalo tak 4 tisic eur a on ako proti navrh povedal, ze podme az v novom roku, kvoli tym peniazom. Akoze mame sa obaja velmi nadstandardne a samozrejme mame aj niekolko samostatnych uctov obaja ale zatial mal kazdy moj ex tpp a to som vedela viac chapat 😀 Ja som mu samozrejme navrhla, ze tie spolocne vydavky mozem platit ja a on mi to potom vrati ale bol proti.
@anonym_autor na to stale nepotrebujete spolocny ucet, jasne je to pohodlnejsie a chapem ale da sa bez neho existovat, tak ti posle sumu xy alebo si zapisete vydavky do nejakej aplikacie a posle ti kolko sa dohodnete, len ak nechce to je problem, aspon teda za mna. Ved nech plati on a posles ty jemu. Aky rezim by vyhovoval jemu? By ma teda zaujimalo. Co navrhol on?
Inak situacia, kedy ti partner povie podme radsej v januari moze pokojne nastat aj pri beznom zamestnani, lebo ma rocne bonusy, lebo potrebuje odlozit, lebo mal velke vydavky atd.
myslim, ze vacsina zien tu nechape co je sro a aky je z nej momentalne problem vybrat peniaze....
no ono to nie je na polovicu. ako Ti tu pisu baby, predpokladam ..... kedze szco a sro sú dve rozdielne veci a on v podstate pokial si vyplaca len minimálku, proste peniaze sukromne nema, ale ma ich na ucte vo firme.....
predpokladam, ze vies kolko zaraba oficialne / neoficialne..... odporucam sadnut si k tomu. on Ti moze povedat, ze ma vela penazi, ale ma ich na firme, co je teraz problem...... len tak ich nevytiahne. teda pokial nerobi bez blockov, ale toto tu verejne netreba riesit..... to je Vasa / jeho vec.....
sadnite si aj s jeho uctovnickou a nastavte si to. inak pozor teraz pri sro využívanie firemneho auta na sukromne ucely.... sa to menilo
No sro funguje, ze si vyplati zisk za min rok v januari a z toho zije cely rok. Popritom sa vacsinou zamestna vo vlastnej firme a plati si tak ako zamestnanec nejake optimalne odvody (socialne, zdravotne). Plus aby mal kazdy mesiac prijem na bezne vydaje. Jediny rozdiel je, ze mu zisk z firmy nechodi kazdy mesiac, ale raz rocne.
Ja mam svoj ucet, manzel ma svoj ucet a potom s.r.o. ma ucet. Vyplaca si mzdu, tu si posiela na svoj ucet a vlastne, kedze som na RD, tak vsetko plati on. Mam aj kartu od jeho uctu. Z neho ide aj hypo aj vsetko. Ano, zivi mna a deti. Rodicak mam na deti, take mensie vydavky a na svoje hobby.
Ja mam svoj ucet, manzel ma svoj ucet a potom s.r.o. ma ucet. Vyplaca si mzdu, tu si posiela na svoj ucet a vlastne, kedze som na RD, tak vsetko plati on. Mam aj kartu od jeho uctu. Z neho ide aj hypo aj vsetko. Ano, zivi mna a deti. Rodicak mam na deti, take mensie vydavky a na svoje hobby.
@petamich Prepac ale ja som si naozaj vedoma, ze nepotrebujeme spolocny ucet. Nie je to predmetom diskusie. Dakujem za nevyziadanu radu 🌸
@lucik194 No mna v tomto pripade zaujima, ze vlastne ak sa vezmeme, tak vsetky peniaze, ktore zarobim ja budu spolocme ale vsetky tie, ktore zarobi on, tak nie. Spravne to chapem? Zda sa mi to zvlastne a chcela som vediet ako to maju ostatne zeny.
ano presne tak to je.
kedze sro bola zalozena pred manzelstvom, narok nemas
odporúčam zajst za právnikom a popytat sa na bsm a jeho zrusenie, ako to v tom pripade potom je(kvoli tvojej vyplate)
my nie sme manzelia, takze toto neriesim. detto muz je sro len par rokov, predtým bol szco a normalne zamestnany ....
@petamich Prepac ale ja som si naozaj vedoma, ze nepotrebujeme spolocny ucet. Nie je to predmetom diskusie. Dakujem za nevyziadanu radu 🌸
@lucik194 No mna v tomto pripade zaujima, ze vlastne ak sa vezmeme, tak vsetky peniaze, ktore zarobim ja budu spolocme ale vsetky tie, ktore zarobi on, tak nie. Spravne to chapem? Zda sa mi to zvlastne a chcela som vediet ako to maju ostatne zeny.
@anonym_autor z prvotneho prispevku nebolo vobec nic jasne, na co konkretne sa pytas. Pytala si sa, ako fungujeme, napisala som Ti...Neradim Ti mat spolocny ucet.
Ja Ti teda neviem poradit, ako to spravit, aby ste sli presne na ferovku podla prava. My toto neriesime. Ak optimalizuje, a teda ani si neplati odvody ako zamestnanec napr., tak je to tazsie. Moj muz je normalne zamestnany vo svojej s.r.o. a tym padom ma vyplatu ako kazdy iny zamestnanec. A potom dividendy, prijmy z licencii atd., to ma raz rocne a dava to na svoj ucet, kde ma aj sporiacu cast.
Ale ja viem, coho sa bojis. Ze Tvoje peniaze pojdu na vsetky spolocne vydavky a on v kuse "nema"...No ale toto si treba vydiskutovat a radsej potom asi neist do manzelstva, ak to nemieni zmenit. Alebo riesit s pravnikom zuzenie BSM...Netusim, takze radit sa v tomto neodhodlam.
Len som Ti pisala, ako to mame my. Ale ak je to nevyziadana rada, tak to prejdi a porad sa tam, kde vidis zmysel sa radit.
@anonym_autor firma je jeho, na to narok nemáš. Zvyšok je o dohode.
Hlavne si všetko treba nastaviť pred manželstvom. Aby tvoje peniaze neboli spolocne a tie "jeho" iba jeho.
ano presne tak to je.
kedze sro bola zalozena pred manzelstvom, narok nemas
odporúčam zajst za právnikom a popytat sa na bsm a jeho zrusenie, ako to v tom pripade potom je(kvoli tvojej vyplate)
my nie sme manzelia, takze toto neriesim. detto muz je sro len par rokov, predtým bol szco a normalne zamestnany ....
@lucik194 Dakujem za objasnenie
Pri firemných a zároveň partnerských peniazoch je to dosť ťažké, najmä keď sa vyplácajú malé dividendy a klasická spotreba sa topí vo firme.
Kľudne sa pýtaj čo ťa zaujíma, ja mam svoju firmu a muž má tiež svoju.
@anonym_autor otázka nie je ako fungujú iní... tu ide o to, aby si tvoj partner proste poriešil financie tak, aby mal každý mesiac určitý disponibilný príjem. Môže si vyplácať mzdu, môže si vyplácať odmenu konateľa, môže si po skončení roka vyplatiť dividendy zo zisku, môže si z firmy požičať peniaze, môže ich vybrať do firemnej pokladne a minúť... môže si založiť živnosť a poskytovať eseročke služby, atď, atď... možností je veľa, on si musí zadefinovať ako chce fungovať... modrý koník ti v tomto nepomôže.
@anonym_autor otázka nie je ako fungujú iní... tu ide o to, aby si tvoj partner proste poriešil financie tak, aby mal každý mesiac určitý disponibilný príjem. Môže si vyplácať mzdu, môže si vyplácať odmenu konateľa, môže si po skončení roka vyplatiť dividendy zo zisku, môže si z firmy požičať peniaze, môže ich vybrať do firemnej pokladne a minúť... môže si založiť živnosť a poskytovať eseročke služby, atď, atď... možností je veľa, on si musí zadefinovať ako chce fungovať... modrý koník ti v tomto nepomôže.
@morpheuss vysvetlila som to, ze som narazala hlavne na to, ze vsetky peniaze, ktore zarobim ja budu spolocne ale naopak nie.
@anonym_autor moj muz je szco a ja na rd. Vacsinu veci plati on. Mozno si urobime spolocny ucet ale tie firemne financie mi tam robia chaos takze tiez este neviem
@morpheuss vysvetlila som to, ze som narazala hlavne na to, ze vsetky peniaze, ktore zarobim ja budu spolocne ale naopak nie.
@anonym_autor tak urobte si jeden ucet kde budete obaja posielat rovnaku sumu kazdy mesiac plus si nechajte kazdy svoj na rezervu a vreckove
@anonym_autor moj muz je szco a ja na rd. Vacsinu veci plati on. Mozno si urobime spolocny ucet ale tie firemne financie mi tam robia chaos takze tiez este neviem
@anonym_0e857e uz citam ze nechces spolocny 🙈 nic som nepovedala
@anonym_0e857e ale szčo a sro sú odlišné veci z pohľadu bsm
@anonym_0e857e ale szčo a sro sú odlišné veci z pohľadu bsm
@anonym_87820b aj ked podnikanie vzniklo pred nasim manzelstvom? Tiez ma firemny ucet, ale kedze nemame nejak vela penazi neriesim na co mam pravny narok
Za mna rpi tomto je dobre nemiesat hrusky s jablbkami, podnikatelske ucty su podnikatelske. Tie penizae tam moze clovek povazovat za cudzie = resp. ako keby niekto zamestnavatelovi pozeral na ucet a tak. SZCO a aj konatel sro a ine druhy podnikatelov pre svoje fungovanie by mali mat sukromne ucty samostatne. Idu im vyplaty, dividenty, cokolvek akokolvek to nazvete, pri szco sa normalne posuvaju financnie z jedneho na druhy ucet (velmi to odporucam klientom, najma ak partnerky radi povazuju pri szco za financie "rodinne" a ak maju pristup k tomu, nie raz sa stalo ze sa financie minuli zrazu a nebolo na uhrady. My doma mame na spolocne veci spolocny ucet, ale k tomu kazdy svoj vlastny. Na spolocny posleme financie na hypo, energie a spolocne veci.
A co myslis, tym ze vsetky finanice co zarobi nepojdu na spolocny ucet?? MA sro, to nezaraba ON, to zaraba pravnicka osoba s.r.o., z toho jemu patria dividenty, pripadne mzda a to uz je jeho prijem. Vyhody a nevyhody fungovania s sro, necham tak, to je ina debata :D ty ako parnerka, hlavne ries, ze CO ak sa nebude firmicke darit, kto bude naklady hradit a ci on vie zabezpecit prijem potom kazdomesacne, na vydavky. CIze napr dohodnut sa kolko kazdy mesiac prispeje on, kolko vam treba na setrenie na dvolenky, tvorbu rezervy a to POSLE na spolocny ucet. Mna by to kolko celkovo zarobi a kolko prispeje do spolocneho take vrasky nerobilo, najma ak by som tiez castou prispievala. Tam je spravodlive zohladnit potom aj vysky prijmov a ine veci, nie len to aby bolo vsetko 50:50

Vobec nechapem co myslis.