Ignorancia ľudí

31. mar 2024

Ahojte, pár rokov som bola vedúca prevádzky/oddelenia. Prevádzka skončila. Vedeli sme to dlhšie, že to tak bude. Mala som pod sebou vyše 25 ľudí a posledné mesiace som venovala iba tomu, aby tí ľudia neprišli o prácu. Vlastne sa mi to pre všetkých okrem 1 (stále v procese) podarilo vybaviť. Bolo to extrémne psychicky aj časovo náročné, hodiny som trávila zisťovaním voľných pracovných miest, potom obvolávaním vedúcich, pomocou ľuďom pripraviť sa na pohovory a tak ďalej (vrámci jedného veľkého závodu). Mali sme štandardné pracovne vzťahy. Ako vedúca som si vždy zamestnancov na sviatky nejak “uctila”. Napríklad doniesla Vianoce/Veľká noc koláče … napiekla. Na Mikuláša vždy spravila balíčky pre každého z vlastných peňazí. Organizovala som spoločné aktivity, výlety do hôr, teambuldingy na ktoré ľudia vždy iba zadarmo prišli. Ja som riešila všetky papierovačky, vybavovala, platila a potom čakala mesiace na preplatenie firmou. Späť (odozva) sa mi nedostalo nikdy nič. Na jednej ruke spočítam koľkokrát som počula zato aspoň Ďakujem. Ľudia to berú samozrejme. Nedávno sme mali posledné stretnutie. Každému som darovala malú osobnú pozornosť na pamiatku, opäť vybavila a zaplatila posedenie a viete, čo sa dostalo mne? Jedno veľké NIČ. Úprimne sa v hlave zamýšľam nadtým, či sú ľudia vážne takí sebeckí a ignorantskí a všetci by chceli iba dostávať ale dávať je už ľuďom cudzie. Áno, nikto ma nenútil tie veci robiť, ale mne to prišlo prirodzené a Nie nečakala som víkendový pobyt pre dvoch, ale aspoň jedna kytica by určite potešila. Úprimne sa cítim strašne demotivavane, nedocenene a aj keď je to sčasti moja práca venovať sa ľuďom, strácam chuť ešte niečo robiť. Aj keď už pre iných ľudí. Preto ak sa aj Vy ocitnete niekedy v takej situácii skúste svojich kolegov či nadriadených/podriadenych potešiť a oceniť niečim, čo by im aspoň dalo vedieť, že to robia dobre 💙

mamina7070
31. mar 2024

neviem preco si nieco vobec cakala ked pises ze za tie roky nebola ziadna odozva
mozno si mysleli ze to mas v naplni prace a zaplatene
je asi dobre si uvedomit ze praca je praca a priatelia su priatelia
preco si platila pohostenie mali ste sa predsa poskladat

la_dolce_vita
31. mar 2024

Tiez si myslim co mamina7070, ze to brali ako nieco normalne od nadriadenej. Zalezi aka je zostava tych ludi, staci jeden aktivnejsi a ostatni sa pridaju. Mozno ked sa budete lucit, tak bude kytica, u nas to tak je, aj pri okruhlych narodeninach. Ak to robis pre uznanie a vdaku, tak to nerob, ludia su rozni a nie kazdy je vdacny a oceni to. Rob to pre svoj dobry pocit alebo vobec..

martinkatinka
31. mar 2024

Toto vsetko co si opusala vacsinou financuju aj organizuju firmy bezne. Zamestnanci nemaju odkial vediet, ze ty to financujes a robis nad ramec tvojich povinnosti.
Ked nevidis odozvu, nerob to. Oni sa ta spytaju preco nic nedostali. A vtedy im povedz, ze to ide z tvojich penazi(teda ale nie vsetko).

autor
31. mar 2024

@mamina7070 posedenie si dám preplatiť. A Ty si myslíš o svojom “šéfovi” že jeho náplň prace je nosiť ľuďom 24.decembra na prevádzku koláče? hádam nie, tak ako oni o všetkom riadne vedeli.
@la_dolce_vita o tom píšem vyššie, nič sa nekonalo.

Kolegovia jasne vedia čo im dal závod a čo “ja”. Bežne toto ľudia súkromne určite nerobia. Ale ďakujem za názory.

egonsk
31. mar 2024

Zial ludia sa vacsinou zmenili k horsiemu a vdak nemozno ocakavat, rovnako ako uznanie sa ti dostavi len vynimocne. U nas vo firme sme boli super kolektiv, narodeniny sa oslavovali, meniny tiez boli s nejakym symbolickym darcekom a teraz? Uz nic z toho sa neoslavuje a dokonca aj rozlucka s dlhorocnym zamestnancom (ktory tu bol takmer od pociatky firmy) predbehla podpriemerne, t.j. nemala ani uroven najslabsej oslavy z pred 5tich rokov.

mamina7070
31. mar 2024

u nas to robime inak bud ide o akciu financovanu zamestnavatelom a tu pripravi HR alebo ja v ramci svojej pracovnej doby a povinnosti veducej alebo ide onakciu na ktorej sa s kolegami dohodneme a potom sa zlozime ci uz na darcek alebo kazdy donesie nieco atd atd

ako u nas neni problem
s tym podakovat sa a ocenit, kolegovia spontanne napr naposledy kupili nam kvetinky na MDZ (u nas je menej zien) ale teda nejako zeby si clovek narokoval to nie a zasa balicky a pod by som immsukromne nekupovala (velkonocne mikulas) to kupuje zamestnavatel tym co maju deti

minenkak
31. mar 2024

No práca je práca ,tam netreba moc svojho vlastného srdca ťahať ,ja síce už niesom nadriadena,dobrovoľne som odišla (mám,len jeden život,zdravie a aj nervy)a hocikedy donesiem koláče ,ovocie,sladkosti do práce a asi tak dvaja traja ľudia mi poďakujú, ale jedia všetci a koláče, pečiem doma a nie žiadne rýchlovky

autor
31. mar 2024

@mamina7070 vidíš u nás to zamestnávateľ nerobí, to ľudia vedia. Nič si nenárokujem, píšem len o pocitoch. Samu Ťa určite potešil spontánny kvet na MDŽ.

la_dolce_vita
31. mar 2024

Tak ja si neviem predstavit, ze niekto, tym myslim hocikoho, nielen nadriadeny, nieco donesie do prace a ponuknem sa, ze nepodakujem. Ved to je prirodzenost. Ja dakujem za všetko. Kyticu len tak bezne necakaj od podriadenych, ale pri rozlucke uz je to vhodne. Aj ked si im vybavila nove miesto a riesili ste to, nezaznelo podakovanie? Fakt zvlastni ludia nevdacni..

vanilkovazmrzka
31. mar 2024

Uplne chapem tu frustraciu… taka dobra sefka sa len tak nevidi, a nemat z toho vsetkeho ani dobry pocit zadostucinenia a obycajne slovne podakovanie je fakt smutne.

Podla mna ludia v danej spolocnosti neboli a nie su na take jednanie zvyknuti a nevedeli a nevedia, ako v takej situacii reagovat. Mozno beru vztah s nadriadenym len ako formalny a drzia si odstup. Nevedia, ze si to robila nad ramec, ze si sa o nich tak starala zo svojej dobrej vole. A mozno su to idioti. Tazko povedat. Podla mna si kludne mohla posielat po takychto akciach nieco ako dotaznik spolojnosti, anonymny, a mozno by si nejaku spatnu vazbu dostala.

eeffka
31. mar 2024

Vies tomu sa hovori daj krave seno, osere ti ruku 😐
Bohuzial ludia sa zmenili k horsiemu.
U nas organizuje mkt posedenia a podakuje im tak 10ludi z 250, ved to je ich praca... no nie tak celkom... venuju tomu vela casu aj nad ramec pracovnej doby a este ludia ofrflu...

mamina7070
31. mar 2024

ale ved zamestnavatel to financuje ci?

ja osobne samozrejme podakujem aj kolegovia a ocenenie mne osobne nechyba od nich
tiez by som ako nadriadena zvazila anonymny dotaznik pre spatnu vazbu mozno to nevnimaju tak pozitivne ako si myslis ty

ckocka
31. mar 2024

Ja sa idem roztrhať a nikto to neocení.
No tak to nerob.

diewcatqoo
31. mar 2024

Aby clovek bol dobrym nadriadenym, sa da dokazat aj inak, nez robenim takychto gest, ake robis ty a na ktorych si ty osobne stratova. Chapem, ze chces s kazdym vychadzat a byt s nimi kamoska, ale nezabudaj, ze vzdy tam je ten vztah nadriadeny-podriadeny. Kamaratstvo je kamaratstvo a praca je praca. Mat fajn vztahy na pracovisku je ok, ale hrotit to tak, ako to hrotis ty, je tvoja blbost, prepac.

autor
31. mar 2024

@diewcatqoo hrotit 🙂 zaujimave … jedny komentare, že čo robím je úplne normalne a robí to každý zamestnávateľ a potom zase že som blbá že to takto hrotim a robím si kamarátov. Nie niesu to moji kamaráti ani náhodou, vzivote ma to ani nenapadlo. Ide o základnú slušnosť poďakovať sa ak pre Teba urobí niekto niečo navyše.

anketkarka
31. mar 2024

Je to smutné a chápem ako sa citiš. Bola si super šéfka a oni to zistia vtedy, keď začnú pracovať inde. Ale dnes vďaku od ľudí nečakaj. Ide to všade rokmi dolu vodou. Tiež nechápem prečo, ale je to tak. Ty si si dala záležať na budovanie teamovej atmosféry a keď Ťa to ukľudní, tak to si mala šťastie na ľudí čo sa tomu aspoň nebránili. U nás sa všetko musí ohundrať, skritizovať, ale nič sa neurobí pre to, aby bolo lepšie. Človek potom ani nemá snahu niečo organizovať a budovať atmosféru, keď vidí tie kyslé ksichty a intrigy. Práca s ľuďmi je náročná a nikdy ocenená nebude. Človek sa môže nastaviť len tak, že vie, že urobil dobrú vec a že to nerobí pre vďačnosť a ocenenie od iných.

ckocka
31. mar 2024

Ale chápeš že toto je až také agresívne - já vám budem pomáhať a vypekať pre vás a robiť bohvie čo aj keď ma o nič nežiadate, a vy sa budete tváriť vďačne a budete dávať najavo ako si to ceníte, lebo si ma neželajte.
Ty si naplňaš nejakú svoju potrebu byť oceňovaná, a ludia na to pristúpiť možu alebo nemusia. Porozmýšlaj prečo to robíš, kryštalicky čistý altruismus to evidentně nie je.

diewcatqoo
31. mar 2024

Za mna to hrotis. Pretoze im platis posedenie z vlastneho a kupujes darceky z vlastneho. Ano, posedenia a darceky su normalne, ale nebudem to ako nadriadeny platit pre kazeho z vlastneho vrecka. Tiez mam podriadenych a aj nadriadeneho nad sebou. Tiez mi nadriadeny da kvet na MDZ a tiez dam svojim babam kvet - ale plati to firma. Tiez chodime na posedenia, ale ak ideme ako tim, plati to firma, neplatim to ja z vlastneho. A ak si ideme sadnut baby, ktore si rozumeju viac, tak si plati kazda za seba. Tiez oslavujeme sviatky, ale nekupujem ja ako nadriadena kazdemu nieco, ale skladame sa viaceri. Tiez obcas niekto prinesie napecene len tak..
Ano, padne dobre, ak sa ludia podakuju. Ale vdaku si od nikoho vynutit nemozes. A vzdy budes pre nich nadriadena, aj ked mate medzisebou najsamlepsie vztahy.

jana_eyre_2
31. mar 2024

Neviem baby, vám sa zdá normálne že niekomu čosi (čokoľvek) dáte a ten za to nepovie ani ďakujem? Neviem si to predstaviť, je základná slušnosť poďakovať aj za to čo mi dá niekto bez toho aby som si to pýtala.. podakujem aj za to ak urobí niečo v rámci svojej náplni práce, vôbec by ma nikdy nenapadlo nepodakovat.. aj predavačke podakujem za obsluhu, aj keď za to má plat..

to už čo je obhajovať a chapat také konanie.. 😳

autor
31. mar 2024

@ckocka nechápem, možno by bolo kebyže si to “vyžadujem” Ale mna len úprimne mrzí ignorancia dnešných ľudí a iba som to chcela dať von. Ja by som to tak určite ani z tej druhej strany neurobila.
@anketkarka veľmi pekne ďakujem za podporu.

ckocka
31. mar 2024

No tak už si poučená že nemáš robiť nič nad rámec, lebo sa ti nedostane toho čo očakávaš.
Kúp si psa, ten ti bude prejavovať vďačnosť už len za to že existuješ, a ak mu niečo dobré ponúkneš bude to priam explózia lásky.

tana85
31. mar 2024

podakovat je slusnost ci od kolegu alebo kamarata. v praci sa stale nieco organizuje, u nas su na to teamy a aj tak ked sa zucastnim, tak podakujem lebo proste kazdeho to potesi, dava to praci zmysel. uplne ti rozumiem, citila by som sa rovnako asi. lepsie pre teba ak sa na to pozries inak - ty si to urobila z vlastneho presbedcenia, chcela si pomoct, asi by si to urobila aj ked by si vedela, ze sa nedockas ziadnej vdaky. alebo nie?

ckocka
31. mar 2024

@tana85 No toť práve otázka, prečo to roky robí a pritom sa užiera že neďakujú.

autor
31. mar 2024

@ckocka nevadilo mi to, ja som taká. Pravdepodobne to budem robiť aj ďalej. Len som zhrnula čo som robila pre opis celej tejto situácie aby si nikto nemyslel že čakám niečo “len tak”. Skôr išlo o tie posledné mesiace, koniec prevádzky a posledné stretnutie ako pre mňa dopadlo. Nič viac.

klementinka58
31. mar 2024

mozno nie si oblubena, tak preto je to take bez odozvy. Ked mas sviatok tak sa ti skladaju, gratuluju, spomenu si?

ckocka
31. mar 2024

Tak skús zamerať tú svoju potrebu byť užitočná a pomáhať tam, kde si to spoločnosť viac cení. Pomáhaj v útulku, v charite, v domovech dochodcov, hendikepovaným... Neviem aké sú možnosti tam kde žiješ.

zeldia
31. mar 2024

Je mi ľúto čo sa ti stalo a rozumiem co pises. Bohužiaľ ty si dobrá citlivá duša ktorá je pravdepodobne vychovaná tak že sa dokážeš rozdať. Nie všetci su takí, sme rôzni. V každom prípade doporučujem sa riadiť heslom: “daj ak chces a okamžite zabudni” mysli sa to tak že nikdy nic za nic nečakaj ak nechces nedaj ale pre svoje vlastne dobro nic nečakaj ani dakujem nic…

sheila121
31. mar 2024

Chcela by som ťa za šéfku 🙂 musíš byť skvelá šéfka 🙂

barborachors
31. mar 2024

ziadny zamestnavatel ta nedoceni, nie si elon musk a ani to nikde necakaj. Môžeš sa docenit len ty sama a robit sama na seba, to je najväčšie docenenie. Čakať, ze ma zamestnavatel doceni je ako cakat na 30 rocneho Brada Pitta, ze ma popyta o ruku a odvezie na lamborghini do svojej vily na floride. Hned zajtra.

mamina7070
31. mar 2024

je to pasivne agresivne ak to nerobis na prikaz vedenia