Je drzé chodiť na návštevu s prázdnymi rukami?
Čaute, len ma zaujíma vás názor... Chodíte na návštevu s prázdnymi rukami? Ja mám vo zvyku vziať aspoň niečo slane, sladké, kávu/víno... Ide o to že mi je čudné, že my sa síce v rodine extra nedarcekujeme...ale naši vždy dajú vnúčatám dar alebo peniaze na narodeniny,meniny,Vianoce,Mikuláša...nám dospelým deťom ako kedy alebo na okrúhle narodeniny niečo hodnotnejšie. Boli sme u rodičov, prišiel tam brat do ženou a deťmi, naši dali ich dvom deťom na Ježiška po 60€, tak ako aj mojim deťom. oni nepriniesli nič. Ani fľašu vína. Samozrejme sa posedelo, vypilo niečo. Ale prišlo mi to také čudné...smutné... Lebo je to tak vždy... Vždy len vezmú a nič nedajú, nrprinesu... Keď ideme ku k nim, tak či ha alebo naši vezmeme tiež niečo na posedenie alebo tak...Nie je to trochu drzé alebo vychcane? Aky máte na to názor?
A čo povedal brat na to, keď si sa ho pýtala, či mu nie je trápne chodiť k rodičom na sviatky na prázdno? Či brata sa neopýtaš, len tu kričíš do prázdna?
Cez Vianoce davame rodičom (babkovcom a dedkovcom) darceky. Ked ideme len tak k nim na navstevu, ktoru ale neberieme ako navstevu, ale ako ze ideme domov, tak nenosime nič. ale bežne cez rok ked sme u nich tak donesieme hocičo ked mame,,,,domace klobasy, pasteky, slaniny, jablcka.
@lukbe no akože tiež mi to tak príde, preto tu píšem, či nie som ja tá čudná .. pritom v ich rodine viem že si dávajú dary ja každý sviatok. Naši niečo nechcú... Ale ja by dom sa hanbila vždy len vziať či darčeky alebo nemale peniaze a prísť akože úplne naprázdno. Veď aspoň fľaša vína, chipsy, káva do 5€
@melanta nie nepýtala a kde tu kričím? Slušné sa pýtam na názory ostatných, kričíš skôr ty...
@zojazoja tak toto bolo že prídu na návštevu,veď ako na sviatky, chodí sa na návštevy, vedia že deťom dajú ..
@zojazoja napr naši nechcú darčeky, že majú všetko. Ja im vždy kúpim aspoň maličkosti, krížovky, kozmetiku čo viem že používaju, vitamíny... Keď viem že dajú mojim deťom, príde mi to tiež slušne
No kričíš tu, lebo takýto príspevok je len a len výkrik do tmy. Nijako situáciu nevyrieši. Vyrieši ju to, keď budeš o tom hovoriť s bratom.
@melanta a ty nás aku názor? Je to slušne, vychcane či aké?
@melanta a ty máš názor aký? Je to vychcanost, lakomost alebo je to slušne? S bratom to asi riešiť nebudem, on je dosť na peniaze a to nie je jediná situácia kde sa to prejavuje a švagriná dopraje iba svojej časti rodiny.
ano, chodim na navstevu aj s prazdnymi rukami. Aj teraz cez Vianoce k partnerovym rodicom. Oni mi doniesli dva drobne darceky a ja im nic. Ale mame natolko blizke vztahy, ze to vobec nikto neriesi. Ked mam co dat, tak dam, ked nemam, tak nedam.
Nepripadam si ani drza, ani vychcana.
A myslim, ze je uplne cez ciaru, ze sa do toho staras.
Pokial za Tebou rodicia prisli a poprosili Ta o pomoc s nevychovanym bratom, tak chapem, ze riesis, inak Ta do toho nic nie je, len sa potrebujes citit lepsia ako on
Uplne bezne chodime k svokrovcom ci surodencom na navstevu bez hocicoho. Pravdaze ked nejdeme gratulovat.
Ani oni nam nenosia hluposti - ved sme rodina. Nie je to o lakomosti, ale fakt načo??? Dôvod?
Na viancoce, narodky, meniny vzdy prinesieme aj darcek, kyticu, ale bezne stretnutia, to nie.
@zmrzlinka2021 no veď keď príde len tak cez týždeň,tak to teda mi príde ok. Ale vravím o Tom že napr naši vždy dajú Ježiška a oni neprinesú ani fľašu vína?
@soldi zaujímavé, jedna mi tu píše že to mám riešiť s bratom, ty píšeš že to nemám riešiť. S nim to riešiť nebudem, ale pride mi to voči rodičom neúctivé, keď oni vždy dajú na sviatky vnúčatám a niekto nie je schopný doniesť fľašu vína za 3€
@zmrzlinka2021 presne ako píšeš, nevravím o bežnom stretnutí hociktorý deň keď prídu ..
Autorka,
chápem ta, ale dar je nieco co bud chcem dat alebo nie - nie to, ze za to nieco ocakavam. Pre mna osobne najvacsim darom je cas s danou osobou, komunikacia s nou, to je to najcennejsie. Nepotrebujeme ziadne flase vina, ziadne bonboniery, ziadne haraburdy z pepca... potrebujeme zaujem a lasku.
@zmrzlinka2021 ale veď rodičia nechcú ani nečakajú dar. Ale prídem keď viem že rodičia dajú vnúčatám dokopy 120€, pohostia má a ja prídem len tak? Teda neviem...
Na bezne stretnutie k rodicom nic nenosime, pokial vyslovene nemame nieco co im chceme dat (manzel je polovnik, tak ked mame cerstve maso alebo vypaleny alkohol). Takisto cez vianoce
Dary sa davaju lebo chcem potesit, nie ze za to nieco ocakavam
Ja som v tomto prakticka, blbosti nedavam, takze ked nemame, co priniest, nenesieme nic, nikto sa z toho nepototo, ani ja nic neocakavam, ideme na navstevu aby sme sa videli a nie nosit blbosti, co aj tak potom podarujes dalej 🙄 tak isto aj navsteva ked k nam pride, nikdy som nic neocakavala, bolo by mi jedno keby nic nedonesu, ja sa predsa tesim na nich a nie na tu flasu🙄🙈
Vieš čo,úprimne,keď niekto povie,že si nič neželá,tak si nič neželá,kozmetiku a kávu si vedia podľa mňa kúpiť aj sami. To je tvoj pocit,tvoj názor. Každé dieťa má so svojimi rodičmi svoj vzťah,telefonujú spolu,komunikujú samostatne. Vieš ty zaručene,že im nič nedal len tak hocikedy cez rok,nezobral ich k dr,neriešil nejaké problémy? Ja naozaj nechápem,ze riešiš druhých. Niekto ti povie,nie ďakujem a ty aj tak dáš. Tvoja vec. Brat nedal,jeho vec. A k nám keď ide hocikto a poviem,prosím nič nenoste,tak to myslím vážne. Vôbec ma nepoteší,keď mi niečo,niekto dovlece. K rodičom sa bežne chodí bez káv a bonbenier,aspoň u nás. Podľa mňa ešte bude dosť priestoru sa angažovať v.pomoci. keď budú starší a by budú reálne potrebovať pomoc.
tak na vianoce veru mohli priniest aspon vino a tak ak uz nie darcek
osobne by som si pomyslela svoje ale neriesila a vasim detom davaju darceky a vy im? moznomsu uplne bezdarcekovy
Bez urážky, ak mi chce niekto doniest tebou spomínanú fľašu vina za 3e “len zo slušnosti” lebo sa to patrí , to radšej nech fakt nenosí nič.
Polož si sama sebe otázku, prečo ti správanie tvojho brata vadí. Nie je to viac o tebe ako o ňom? Možno si to nepripúšťaš, ale aj toto môže byť prejav závisti. Že rodičia k vám pristupujú rovnako, že ťa neuprednostňujú, hoci sa cítiš “lepšia”, “vychovanejšia”, lebo ty niečo dávaš a tvoj brat nie… Ak to nie je o tvojej závisti, ale je ti ľúto rodičov, že od brata nič nedostávajú, tak ak máte normálne vzťahy, povedz mu medzi štyrmi očami, že by mohol rodičom niečo priniesť, že sa to patrí. A čo rodičia na to, keď dostávajú darček od teba? Poďakujú, tešia sa, alebo komentujú, že načo si nosila, že im nič netreba? Ak poďakujú slušne, tak s tým brata oboznám, že nech aspoň pochutiny donesie, ak komentujú, že im nič netreba, tak to nerieš, naozaj im nič netreba.
Ale ty nechápeš,že tvoji rodičia možno nechcú fľašu za tri eurá? Či tu ide bonto,aby tam proste brat strašil s darčekom taškou za pár eur s lacnými haraburdami? Ja sa osobne vždy poteším návšteve a nie fľaši za tri eurá. Pretože,to pri všetkej úcte,možno do pečenia,varenia nanajvýš...
Je to tvoj brat tak prepana otvor ústa a opýtaj sa ho. Ja by som ho normálne zjazdila kľudne aj pred švagrinou. Čo nemáš ústa? 🤷 Ako ti pomôže táto konverzácia na MK? Už len kvôli rodičom by som mu riadne naložila.
Ešte jeden aspekt výchovy tu je - čo vidia deti. Vnúčatá by mali vidieť lásku a úctu svojich rodičov k ich rodičom, lebo tým sa učia. Ako vidia svojich rodičov, tak sa budú správať neskôr aj ony. Dary treba vedieť dávať a aj prijímať. Ale najviac si aj tak zapamätajú to, ako sa cítili. Či bola pohoda, radosť, smiech, úprimné rozhovory a láska, alebo to bolo strojené a formálne. Aj o tomto to je. Resp. hlavne o tomto. Či nám je všetkým spolu dobre.
Na základe tejto diskusie som sa nad tým zamyslela. Ja chodím k rodičom veľmi často. Väčšinou nenosím nič, občas vezmem víno, čo spolu vypijeme, alebo ak mám niečo zaujímavé doma (med od včelára, domácu klobásku a tak). Neberiem to ako návštevu, skôr im tam urobím veľký nákup, keď som na víkend.
Brata som asi nevidela nikdy doniesť nič, ale nám sa podarí málokedy zladiť a prísť naraz. Nikdy som sa nad tým ani nezamyslela, ale keby sa mi napr mama zmienila, že jej to prekáža, normálne by som sa pobavila s bratom.
Tvojim rodičom to asi neprekáža, tak to nerieš.
ja nenosím nikdy nič - ale ani neočakávam že niekto niečo prinesie, dokonca mi to aj vadí ... nosím iba vtedy ak sa na tom vyslovene dohodneme - a detto ak niekto donesie niečo na čom sme sa vopred dohodli ... takže nie, @lukbe, ani nevychovanosť, ani vychcanosť, obyčajná asertivita ...
K rodicom na návštevu “pozornosť “ nenosim nikdy . Ale gratulujeme si na narodky, meniny a na Vianoce im vždy niečo dáme, hoci nikto nič nepotrebuje a vie si to kupit sám .

Asi obyčajná nevychovanost alebo chamtivosť.