icon

Je férové rozdelenie domácich prác s rodičmi?

14. jan 2025

Tí čo ste ešte relatívne po škole a bývate s rodičmi,ako máte rozdelené domáce práce ? U nás mama varí a ja robím všetko okolo nákupy, upratovanie,umývanie riadu,smeti prakticky všetko okrem varenia,je to podľa vás takto ok alebo robím toho veľa ?

pribinak
14. jan 2025

Veď keď sa ti to zdá veľa, odsťahuj sa. Nepíšeš či ešte prispievaš na energie, alebo či robíš vserky nákupy za svoje

Ale ak mi niečo nevyhovuje tak urobím zmenu

eva8
14. jan 2025

Mamka robila vsetko okolo kuchyne a kuchynu, aj vacsinu nakupov, ja som pratala izby (okrem jej izby), pranie - kedy ako. Kym som studovala, neprispispievala som, ked som robila, financne som dobrovolne pravidelne prispevala, aj ked mamka nic nepytala, pripadne nakupy boli za moje. Mala som pomahat viac ❤️

mandzula
14. jan 2025

Toto, co robis, som robila, odkedy som to zvladala, okrem varenia (pri tom som, samozrejme, pomahala). Uz pocas gympla som plnohodnotne vedela "obgazdovat" celu domacnost plus ponatierat vsetky ploty, brany, hrabat seno, rubat drevo, kosit travnik, okopavat zemiaky... Ked som si po vyske zalozila vlastnu domacnost, akoby som nasla. Takze nie, nerobis toho vela.

januska12323
14. jan 2025

To sa musíte dohodnúť doma. My nemáme nijak rozdelené práce, každý spraví čo práve treba.

hipuska
14. jan 2025

@eva8 tá posledná veta je krásna - mala som pomáhať viac....

nynia
14. jan 2025

Ja uz zijem sama ale rozdelene sme to nemali krd som varila varila som pre vsetkych, ked upratovala tak aj inde ako svoju online izbu rovnako tak s riadom, nakupmi ked som aj len sebe isla daco kupit do. potravin alebo drogerky vzdy som volala domov ci nieco netreba... Nikdy mi nenapadlo sa zamyslat, ci je to vela alebo malo alebo delit to, prislo mi to ako samozrejmost.

eva8
14. jan 2025

@hipuska dakujem. Clovek mlady, rozlietany, sebecky....
Ale ako bolo aj tu pisane, kazdy popritom porobil to, co videl, ze treba 🙂 Najdolezitejsie je darovat tomu druhemu pritomnost

luccija
14. jan 2025

Máš súrodencov, otca?mne sa to zdá dosť, ale vies neviem ako často upratujes denne, ako mama pracuje koľko x vari atď...

marsmykkok
14. jan 2025

No najideálnejšie je, ak sú všetci členovia domácnosti takí, že pomôžu ak sú doma a majú čas a nemusí sa robiť rozpis ako pre 5 ročné deti že v utorok vynášaš smeti ty, v stredu otec, v štvrtok mama. Len to chce aby aj dieťa dospelé nechcelo mamahotel a zároveň rodičia nechceli slúžku. Pre mňa ideál je, že svoju izbu si upratuješ ty, rodičia si upratujú spálňu, ak mama varí, tak kuchyňa detailnejšie upratovanie by mala skôr ona, spoločné priestory ako kúpeľňa, obývačka, chodba na striedačku. Ak je niekto doma (či ty, či mama, či otec) a ostatok v práci nemal by byť problém povysávať celý byt alebo strieť dlážku alebo dať prať všetkým a pomôcť si navzájom.

biba_18
14. jan 2025

môj syn nerobí nič z toho čo robíš ty - ale úkolujem ho na veci mimo domácnosti - odniesť na poštu, priniesť od tety, ísť s babkou vybaviť veci, prísť po mňa na večierok a podobne… a samozrejme základ - nerobiť bordel v byte, teda prádlo do koša, odniesť zo stola, nenechať v kúpelke ako po výbuchu…

bg92
14. jan 2025

moj brat zije s rodicmi a nerobi nic okrem starania sa o svoju izbu. ja keby som tam zila musela by som robit vsetko.

rozculena
14. jan 2025

keď som začala zarábať,robila som,čo bolo treba,nemali sme nič podelené.Akurát som nedávala veci do práčky,to mi mama nedovolila😂

michaela329
14. jan 2025

Upratovali sme so sestrou každá jedno podlažie. Mama chodila do práce a varila. Svoj neporiadok si každý riešil sám, zehlila a prala som si od strednej školy sama. Veľakrát sme počas ich dovolenky urobili aj veľké práce - úprava dvora, maľovanie a výmena podlahy, veľké upratovanie... veď sme boli mladší.

idamia
Autor odpoveď zmazal
biba_18
14. jan 2025

@idamia o jeho izbu sa nestarám a keďže tam riadne žije a nevynáša špinu, tak si ju zjavne upratuje sám… otázka bola čo robí z domácich prác ako nakupovanie, upratovanie bytu, umývanie riadu alebo pranie a žehlenie…

maximiliana
14. jan 2025

Uz v predchadzajucich dvoch temach si sa dozvedela, ze nerobis nic svetoborne, nakolko nepracujes ... takze zacni pracovat, odstahuj sa a budes aj platit aj varit 🤷‍♀️

idamia
Autor odpoveď zmazal
nelka93
15. jan 2025

Ja sok toto nikdy neriešila, lebo hneď po strednej som sa odsťahovala 300km z domu. Ale segra robila domáce práce a prispievala aj na chod 300eurami. Ak ti to príde veľa, máš možnosť sa odsťahovať a všetko robiť sama 🙂

annamivo
16. jan 2025

Robíš taký priemer. U nás to bolo, že skončením 3 ročníka sme nabehli na služby- umývanie riadu, vysávanie, umývanie podláh, utieranie prachu, záhradka - okopavanie, rôzne práce na poli- okolo sena, zemiakov, obilia. Bývame na dedine, neboli také technické vymoženosti ako dnes... Áno umakali sme sa .. ale keď sa dnes pozriem späť tak som rada, ovládam všetky - možné práce okolo domu, viem byť aj potravinovo ako-tak sebestačná. Takže upratovanie je za mňa malina, nepíšeš či tie nákupy aj platíš, alebo iba nakupujes. Bývate v dome? Byte?

123profil321
18. jan 2025

Už ako 8ročná som vysávala, prach utierala, riady pratala, v záhrade polievala, od 12tich aj okopávala a ďalšie veci v záhrade, sama prala, vyvesila, ožehlila, odložila, každú sobotu sme si rozdelili so súrodencami kto vygruntoval ktorú časť domu, od 15tich som robila aj väčšie nákupy (mamina nechala zoznam a peniaze, ja som odkladala bločky z nákupov). Od 18tich brigáda. Keď už som mala normálne prácu, nie brigádu, a ešte bývala doma, prispievala som našim 200€, raz za týždeň ešte nákup väčší za svoje, plus všetky domáce práce ktoré aj dovtedy. Dá sa povedať, že čím sme boli starší, tým viac našim ubúdalo starostí okolo domu a s domácimi prácami. A aj tak mám pocit, že som toho mohla robiť viac a lepšie.