Je mlčanie a ignorácia partnera tyraniou?
Je mlcanie a ignoracia partnera psychicke tyranie druheho partnera?
Po mojich skúsenostiach, je to hlavne nezrelenost toho, kt. to robí. Ale inak áno
, je to také psychické vydieranie
Po mojich skúsenostiach, je to hlavne nezrelenost toho, kt. to robí. Ale inak áno
, je to také psychické vydieranie
@anonym_008fae nezrelost, alebo porucha osobnosti ( narcizmus, hlavne ten tichý variant )
Kedy ako. Obcas je mlcat zlato. Ak je to ale dlho a casto, tak ano je to forma tyrania.
@anonym_autor Dost taka vseobecna otazka. Mlci kvoli hadke, alebo kvoli tomu,ze ho nieco trapi a nevie to zo seba dostat? V prvom pripade by sa mohlo jednat o pasivnu agresiu (ale treba uviest blizsie info, ako dlho je ticho a kvoli comu hadka vznikla, lebo nie vsetko je len cierne alebo biele) a pokial sa jedna o druhu vec, tak zalezi co ho trapi, chlapi nie su takí, ze dokazu hned vsetko vysypat, obcas si svoje trapenia nechavaju pre seba a snazia sa to vyriesit po svojom, alebo ti to povie neskor, len potrebuje trosku cas kym to sam spracuje a v tomto pripade sa nejedna o pasivnu agresiu. Takze nepridavam sa k väcsine, pokial nenapises o co sa jedna🤷♀️
Ak to trva par hodin tak je to este v norme. Ak potom nastane uzmierenie. Ale ak cely den/dni/tyzdne tak je to pasivns agresivita a tyranie a vacsinou je to porucha osobnosti ako napr narcizmus
@anonym_autor roky som si tým prešla a začal ignorovaním ma, neodpovedanim v komunikácii. Dnes viem, že je narcisticky psychopat a prajem si, aby som ho nikdy nestretla. Všetko dobré na ňom zatienil jeho egoizmus, bezcitnosť, nezodpovednosť a nulová empatia. Zdravý človek isto nebude druhého trápiť, nevydržal by to, svedomie, srdce a empatia by mu to nedovolili. Čiže ide o obrovský red flag.
@anonym_autor je to aj prejav manipulácie. A psychické týranie. Okrem spomínaného ticha by sa mohlo objavovať napr. časté spochybňovanie tvojich názorov, dominancia, výsmech, citové vydieranie atď. Typujem asi máš narcisa partnera. Ak je to pravda uteč zničí ti sebavedomie a bude ťa ovládať.
No vyborne.
Ano, nahneval sa, neodoveda mi, ignoruje ma, akoby som bola neviditelna..
Mohla by si prosim ta dat nejaku konkretnu situaciu, po ktorej ta ignoruje? Opytat sa, ci je mlcanie tyraniou bez sirsieho kontextu je uplne zbytocne. Aby som tomu spravne pochopila, ty za nim ides a snazis sa rozpravat ale on neodpoveda a nekomunikuje? Alebo ocakavas od neho, ze zacne diskusiu po nejakej hadke? Co tej hadke predchadzalo?
To mi pripomína môjho ex...keď sme ho s niečím vytočili-ja alebo syn,ignorácia aj niekoľko dní..
Mohla by si prosim ta dat nejaku konkretnu situaciu, po ktorej ta ignoruje? Opytat sa, ci je mlcanie tyraniou bez sirsieho kontextu je uplne zbytocne. Aby som tomu spravne pochopila, ty za nim ides a snazis sa rozpravat ale on neodpoveda a nekomunikuje? Alebo ocakavas od neho, ze zacne diskusiu po nejakej hadke? Co tej hadke predchadzalo?
@anonym_d713e8 za bars co sa ofuci, zduje, tyra ma tichom-neodpoveda, nereaguje, ignoruje ma..
To mi pripomína môjho ex...keď sme ho s niečím vytočili-ja alebo syn,ignorácia aj niekoľko dní..
@anonym_7f6ed1 odisiel z domu, nic nepovedal, ticho odisiel.. tak toto je uz aj na mna vela..
@anonym_d713e8 za bars co sa ofuci, zduje, tyra ma tichom-neodpoveda, nereaguje, ignoruje ma..
@anonym_autor emocne týranie zanedbávanie a násilie. Ak to takto robí stále v istých situáciách nie je to náhoda ale vzorec a jeho sposob fungovania to sa meni ťažko
@anonym_autor je to manipulácia z jeho strany,ex to tiež robil pomerne často ako malé decko sa zdul,keď sa mu niečo nepáčilo a nebolo podľa predstáv...nedá sa to donekonečna zvládať,vyčerpá ťa to úplne...to sú ľudia,ktorí nedokážu riešiť problémy inak ako odchodom a ignorovaním.
@anonym_autor
cize doma je vsetko v poriadku, neprechadza tomu ziadna hadka ani konflikt, nieco nevypovedane z minulosti. Proste sa prestane rozpravat a ignoruje ta?
@anonym_autor podľa mňa na to nie je jednoznačná odpoved. Ak je nahnevaný, robí to zámerne, chce ti tým ublížiť, vyvolať pocit viny, tak potom áno, je to manipulatívna a ticha agresia. No môže byt aj z hádky unavený, nevie spracovať negatívne pocity, chyba mu pochopenie, vypočutie. Takže sa s tým po tichu vyrovnáva. Môže tiež chcieť zostať radšej ticho, ak je nahnevaný a nechce reagovať podráždene, konfliktne.
Ak chodí oduty, je ticho, možno čaká, kým sa s ním budeš chcieť udobriť, ospravedlníš sa, dodáva si pocit dôležitosti. No nie je to zrelé správanie.
@anonym_autor podľa mňa na to nie je jednoznačná odpoved. Ak je nahnevaný, robí to zámerne, chce ti tým ublížiť, vyvolať pocit viny, tak potom áno, je to manipulatívna a ticha agresia. No môže byt aj z hádky unavený, nevie spracovať negatívne pocity, chyba mu pochopenie, vypočutie. Takže sa s tým po tichu vyrovnáva. Môže tiež chcieť zostať radšej ticho, ak je nahnevaný a nechce reagovať podráždene, konfliktne.
Ak chodí oduty, je ticho, možno čaká, kým sa s ním budeš chcieť udobriť, ospravedlníš sa, dodáva si pocit dôležitosti. No nie je to zrelé správanie.
@anonym_ce1348 celkom s tebou suhlasim. Na druhu stranu treba definovat, co je normalna reakcia? Krik, urazky, nevera, odchod?
No vyborne.
Ano, nahneval sa, neodoveda mi, ignoruje ma, akoby som bola neviditelna..
@anonym_autor najvyssi cas zacat aj ty jeho
@anonym_autor och tiez mam takého, teda mala som. Včera som ho poslala do riti lebo som to uz psychicky nedávala. Tvrdil ako veľmi ma miluje a kľudne ma aj týždeň ignoroval. Je to čistá manipulácia a psychické týranie. Často to robia narcisti
@anonym_ce1348 celkom s tebou suhlasim. Na druhu stranu treba definovat, co je normalna reakcia? Krik, urazky, nevera, odchod?
@anonym_d713e8 myslíš, ak je niekto po hádke nahnevaný? V najlepšom prípade by nemal stratiť kontrolu, ukončiť spor skôr než eskaluje, a začína byt viac o emociach než sa rieši konštruktívne.
Nemusí ignorovať svoje pocity, no nemal by strácať rešpekt a úctu k partnerovi. Môže povedať, že teraz nemá chuť sa rozprávať, potrebuje byt chvíľu sám či byť ticho, ale na základne, vecne otázky by mal odpovedať. Dávať za vinu niekomu druhému ako sa cítime, vedie len k hnevu, no nie k riešeniu problému.
Je to pasívna agresivita, rovnako zlá ako krik. Tiež je to prejav nezrelosti človeka. Prípadne aj pokus o manipuláciu alebo citové vydieranie.
@anonym_d713e8 myslíš, ak je niekto po hádke nahnevaný? V najlepšom prípade by nemal stratiť kontrolu, ukončiť spor skôr než eskaluje, a začína byt viac o emociach než sa rieši konštruktívne.
Nemusí ignorovať svoje pocity, no nemal by strácať rešpekt a úctu k partnerovi. Môže povedať, že teraz nemá chuť sa rozprávať, potrebuje byt chvíľu sám či byť ticho, ale na základne, vecne otázky by mal odpovedať. Dávať za vinu niekomu druhému ako sa cítime, vedie len k hnevu, no nie k riešeniu problému.
@anonym_ce1348 myslela som to tak, ze kazdy ma svoj sposob reakcie a obrany na vypetu situaciu ci uz je to krik alebo ticha domacnost. V konecnom dosledku stale ide v tu chvilu o ublizenie tomu druhemu inymi slovami isty prejav agresie. Malo kto sa vie hadat vecne bez emocii.
Ked moj muz vybuchne a vynada mi, hoci viem, ze to nemysli vazne a hovori to len preto lebo je vytoceny, tak ma to aj tak zaboli a radsej by som uprednostnila reakciu tichej domacnosti.
Jedna sa o to, ze bez pochopenia situacie je tazko davat rady a vraviet co je a nie je normalne.
Povedzme ze autorka udrela svojho partnera, podviedla ho alebo minila spolocne uspori a on sa prestane rozpravat na tyzdne aj ked sa mu ospravedlni.
Stale budeme tvrdit ze je on ten tyran?
Samozrejme, ak ju ignoruje bez dovodne tak je tym tyranom on.
@anonym_ce1348 myslela som to tak, ze kazdy ma svoj sposob reakcie a obrany na vypetu situaciu ci uz je to krik alebo ticha domacnost. V konecnom dosledku stale ide v tu chvilu o ublizenie tomu druhemu inymi slovami isty prejav agresie. Malo kto sa vie hadat vecne bez emocii.
Ked moj muz vybuchne a vynada mi, hoci viem, ze to nemysli vazne a hovori to len preto lebo je vytoceny, tak ma to aj tak zaboli a radsej by som uprednostnila reakciu tichej domacnosti.
Jedna sa o to, ze bez pochopenia situacie je tazko davat rady a vraviet co je a nie je normalne.
Povedzme ze autorka udrela svojho partnera, podviedla ho alebo minila spolocne uspori a on sa prestane rozpravat na tyzdne aj ked sa mu ospravedlni.
Stale budeme tvrdit ze je on ten tyran?
Samozrejme, ak ju ignoruje bez dovodne tak je tym tyranom on.
@anonym_d713e8 áno, pre každého človeka sú jeho reakcie normálne, pocity skutočne, z niečoho pramenia a v istom zmysle sú v poriadku. Ako ich vieme regulovať závisí od rôznych veci - povahy, výchovy, prace na sebe, situácie, aktuálneho stavu…
Rozhodujúce podľa mňa nie to, ci niekto v istom momente kričí alebo je ticho a tým niekomu v danej chvíli ublíži. Ale to, či to robí dlhodobo, vedome, či v tom pokračuje, aj keď to druhému vadí, necíti sa za to vinu, používa to skôr ako prostriedok, nesnaží sa s tým niečo urobiť.
Tvoj muž prekročí bod, keď by ešte hnev vedel ovládať, potom to už žiaľ nedokáže. On by sa mal sledovať a v istom momente radšej zostať ticho, odísť, nie v hádke pokračovať. Nejde to zo dňa na deň, ale dá sa to. Sú na to dokonca aj rôzne kurzy “zvládania hnevu”.

Áno. Je ticha agresia a manipulácia