icon

Je povinnosť starať sa o súrodencov?

yzomandias
17. feb 2024

Ahojte ja viem ,ze mne do toho nic nie je.
Ale mam najlepsiu kamaratku.A ona ma 3 mladsich surodencov.Jej rodicia si neuzili pubertu a tak si chcu uzivat teraz.Stale ju nutia starat sa o jej surodencov.A v domacnosti nahradza akokeby ich matku.Ja viem ,ze to bude zniet divne ale tak castokrat nerobi nic.A o väcsinu veci v cetne surodencov,varenia,prania sa stara kamoska.A nie len ,ze by pomohla ina to urobit musi.Nikam ju nechcu pustit a ked uz ano tak je vycitaju ,ze ona si chodi a oni nechodia nikam.Stale ju vidieraju,ze keby nebolo ich ani ona by tu nebola.Za vsetko co tu robi a verte mi robi toho ozaj dost nedlstane ani dakujem.Len vecny krik a blak.O tom aka je neschopna a kedze oni sa o nu starali ked bola mala teraz ma preukazat vdak a starat sa ona.
Isla na strednu a tam aj na internat niekolkokrat jej pisali ,ze na nich zabudla ,ze sa na nich vykaslala.Nedavno som isla za nou,ze si spolu trochu uzijeme mesto.A isli sme spolu do BB nic zle sme neurobili a pekne sa vratila spat na intrak.No vecer ked som si s nou pisala zistila som ,ze mala opat zle ,ze ona si uziva a jej mladsi brat lezi doma v bolestiach pretoze ho bolia zuby.Je mi to luto ona je strasne zlata i ked svojska.Nehovorim ,ze im nema pomahat ale mozno by si uz aj ona zasluzila trochu kludu.
PS:Ked som tu spravaju sa celkom v pohode.No aspon tolko nekricia.

medda_beda
17. feb 2024

Tak to je na tvojej kamoške čo všetko si nechá.
Ja mať takých rodičov tak by som im z fleku povedala, že keď nechceli nemali si robiť deti.Pomôžem im, ale nebudem celý svoj život prispôsobovať súrodencom.

Toto som vždy zbožňovala keď niekto fňukal koľko toho má a starší súrodenec má pomáhať a zaujímať sa.
Ako keby ten súrodenec tie deti chcel.
A žiadne dieťa rodičom nedlží nič pokiaľ sa správajú ako hlupáci.Deti sa na svet nepýtali.Rodičia mali použiť ochranu keď deti nechceli.

zuzi0911
17. feb 2024

Je uz na strednej ,uz nech sa odpúta od rodiny . Ak sa jej dá nejaká brigáda atď a nech sa pomaličky osamostatnuje. Toto už nie je normálne. Beru ju ako služku. A takéto citové vydieranie doslova psychické týranie je strop vsetkeho .
Sama mam staršie deti a mladšieho a som vďačná keď malého zoberú pohrať sa atď. Ten vzťah je podľa mňa dôležité si tvorit ,ale nie nahrádzať matku vo všetkom. No túto to skôr bude odpor ako pekný vzťah. Mrzí ma cim si prechádza kamarátka, ale nech sa necíti vínna v nicom . Je mladá a nech si uziva život. Držím jej palce

gejb
17. feb 2024

@medda_beda dobre a teraz sa vrátime na zem. Chcem vidieť 16rocnu stredoskolacku, ktora toto povie svojim rodičom, že kašlem na vás sú to vaše deti 🤦‍♀️
@yzomandias kamoška nemá povinnosť sa starať. Je však zatiaľ súčasťou domácnosti a pre pokoj v rodine by pomáhať mala. Nie však nechať sa citovo vydierať. Keď sa ide zabávať nech to nevesia rodičom na nos...ja by som na jej mieste ešte chvíľu vydržala keďže je od nich aj financne závislá. Keď bude staršia môže ísť na vysokú školu do ineho mesta, nájsť si tam brigadu, čiastočne sa zacat osamotatnovať. Len nech ju rodička nezlomia a nepresunu celu zodpovednosť na nu. Nech neostáva s rodičmi kvôli nátlaku.. Ma nárok na svoj vlastný život.

yzomandias
autor
17. feb 2024

@gejb Ona ani nechce.No ona by aj odmietla ale potom ju nenechaju ist doslova nikam.Nic jej nedovolia.Ked sa ide zabavat nesmie lebo ju nepustia.Teda väcsinou.Ked idem ja s nou tak ju pustia.Len no.Niekedy ako napriklad aj vcera ich znami mali oslavu a oni si tam isli uzit vecer a opat ju nechali s detmi samu.Ja som jej prisla pomoct.A argumenty na to su ,ze ved naucis sa a v buducnosti budes vediet.Nehovorim ,ze ju namaju radi aj jej kupia aj zoberu do obchodu ale tak.No a jej otec je mnoho deti a sam hovori ,ze aj on sa vzdy musel starat o svojich surodencov.Oni su vsetci pocetna rodina a vsade sa ti starsi staruju o mladsich.A stale jej davaju za priklad sesternicu ktora sa tiez starala o svojich surodencov.

gejb
17. feb 2024

@yzomandias no jedine vydržať kým zmaturuje. Potom smer vysoká...co najďalej.

yzomandias
autor
17. feb 2024

@gejb ja viem ,ze niesu jedina rodina, v ktorej je to tak.Len ma to obcas stve.

0silvia0
17. feb 2024

@yzomandias ved ked je na intraku, ako moze strazit doma deti? Ci uz nie je na strednej?

januska12323
17. feb 2024

Je na intraku takže väčšinu času sa o nich nemusí starať, jedine cez víkend. To nie je také zlé. Len ju podpor a občas rodičov ukecaj nech môžete ísť von. Keď ide von cez týždeň nech im nič nehovorí a nebude mať vynadane.

yzomandias
autor
17. feb 2024

@0silvia0 myslim vikendy a prazdniny

0silvia0
17. feb 2024

@yzomandias no tak vikendy vymyslite tak, ze v sobotu ju pojdes vypytat von ty, ked ju s tebou pustia. A v sobotu doobeda a v nedelu nech pomoze. A na vysoku co najdalej od bydliska

yzomandias
autor
17. feb 2024

@0silvia0 no to ano ale problem je ,ze potom jej to vycitaju ,ze ona si chodi kade tade a surodenci su doma.

zuzinka888
17. feb 2024

Nie je fer ked dieta musi zastavat rolu rodica. No kamoska okrem dohovoru, ze ma pravo na svoju" mladost" alebo odstahovania sa(ak ma18)nema. Byva u rodicov tak " musi" posluchat,pomahat.....

slovenka753
17. feb 2024

Takto, kamarátka je očividne na strednej a na internate. Teda aktívne sa zúčastňuje na domácnosti maximálne dva dni v týždni. Zvyšok je na internáte a všetko sa deje bez nej ! Ak má mladších súrodencov, tak je normálne ak pri starostlivosti o nich pomôže. Ak máte 6 členku rodinu tak je normálne domáce práce rozdeliť. Zároveň si treba uvedomiť že dieťa má povinnosť sa pri starostlivosti o domácnosť zapájať primerane veku, nie je to tak že ak musíš naplniť práčku ide o týranie detí ale o normálnu vec ktorá je upravená aj v zakone.

Pokiaľ chce chodiť po vonku je potrebné si s rodičmi sadnúť a dohodnúť pravidlá. Napríklad že v piatok môže ísť von od 4 do 8.

Nepíšeš koľko máte rokov, to je tiež dosť podstatná vec.

yzomandias
autor
17. feb 2024

@slovenka753 ma 15 rokov.Ano pomoct ano.Ale napriklad vcera oni sa isli vecer odreagovat k svojim znamym a ju nechali samu starat sa o deti cely vecer.

svetlonos
17. feb 2024

@yzomandias
kolkoze maju tych deti?? Nebude orva ani posledna, ktoru rodicia takymto spisobom vystvuvz domu. To je super, urobime si operku a potom dalsie deti. Ešte 3 roky a po maturite moze okamzite odist. Napriklad na tu vs alebo za operku, trochu posetri, nauci sa jazyk a mozno v zahranici ostane a vs si urobi tam. To by bol pre nu idealny stav. Byt dostatocne daleko. A psychovydieranie nech neriesi, surodencov maju na zodpovednost rodicia! Pokial nezvladaju, najst opatrovatelku. Ja mam taku jednu dobru vetu - co by robili, keby ona zomrela? Chran Boh! Ale aj vtedy by sa museli zariadiť.

cacianka
17. feb 2024

@yzomandias no a ? to je úplne normálne, tvoja kamoška je súčasť rodiny a rodina si pomáha, dokonca aj podľa zákona o rodine musia aj deti prispievať primerane svojmu veku a schopnostiam k chodu domácnosti a rodiny. Nerob z nej otrokynu len preto že má povinnosti doma. Má 15, tak už by mala zvládať či ovládať vela činností okolo domácnosti a rodiny. Asi ju doma nederu z kože , keď je 5 dní na intraku, a doma 2. Keď ma pomahat pri praní, upratovaní, varení, to je bežná súčasť rodinného zivota. Veď aj ona využíva výsledky tejto práce .
Tie výčitky rodičov že ona je niekde na výlete a mladšie deti doma, tie nie sú celkom ok, veď rodičia môžu a majú tým deťom urobiť program nezávisle s ich sestrou.
Neviem prečo ju riešiš ty, či ju huckas proti rodičom, alebo ty doma nemáš žiadne povinnosti, netušíš že deti nemajú iba práva ale aj povinnosti ?

stanislavicenka
17. feb 2024

@gejb ak ma 16, je tazke vidiet nieco inak, ked to nezazila

medda_beda
17. feb 2024

@gejb Mala som menej rokov keď som po celom dni povedala rodičom, že za sestrou nebudem behať celý deň tak nech sa jej venujú oni kedže je to ich dieťa a mňa to nebavilo.
Pochopili sme sa a nikto mi to nikdy nedával príkazom.

yzomandias
autor
17. feb 2024

@cacianka nie nie.Ja rozumiem ,ze musi pomoct doma.Ale takto.Nieze pomaha jej o oco je v robote.Jej mama lezi v posteli a ona musi varit.Ked su obaja doma tak idu k svokrovcom a aj tam beru len tie starsie deti a toho najmensieho vzdy nechaju doma.Lae napriklad vcera vecer jej oco isiel dolu k svojmu bratovi.A mama isla ko znamej lebo mala meniny.Nechali jej 3deti doma ty okup , uprac a daj ich spat.Ked prisli opat len krikze je neschopna,ze co robi.Stale len kricia.

yzomandias
autor
17. feb 2024

@medda_beda Ale oni davaju.Bola som tam mama po nej kricala ,ze su to jej surodenci a je jej povinnost postarat sa o nich.
Alebo v lete moja rodina chodi na dovolenku minuly rok sme kamosku zobrali.Cely tyzden jej mama vyvolavala ,ze je nevdacna ,ze zasa mysli len na seba.
A tento chceme ist opat a povedali mi ak chceme zobrat aj kamosku tak ,ze nech vezmeme rovno aj jej sestru.Lebo predsa ked berieme jednu tak vezmeme aj druhu.

medda_beda
17. feb 2024

@yzomandias Tak matka je asi labilná osoba a závidí vlastnej dcére mladosť a bezdetnosť.
Lebo toto už nie je o pomoci rodičom, ale o výčitkách ako si ona vôbec dovoľuje užívať dospievanie.

yzomandias
autor
17. feb 2024

@medda_beda no vlastne presne tak je to.A hned pri väcsich hadkach jej velakrat povedala ,ze by ona uz mohla by keby ju nikdy nemala.Pretoze potom by nemala ani tolko deti.Akoze niekedy su ok no potom zasa toto.Ja sa jej tiez snazim s nimi pomoct.Ale tak mrzi ma to a hlavne to ,ze jej nemam ako pomoct.

medda_beda
17. feb 2024

@yzomandias Je možné, ale to sú len moje domnienky a skúsenosť kedy som o niečom takom počula.Je možné, že nebola plánované dieťa a jej rodičia sa s tým nevyrovnali a takto jej to dávajú pociťovať.
Je normálne pomáhať si v rodine, ale nie niekoho vydierať.

yzomandias
autor
17. feb 2024

@medda_beda nie je to len domnienka ale je to tak.Ja som sa len potrebovala vypisat.Viem,ze s tym nic neurobim len ma to mrzi.