icon

Je vhodné požiadať o ruku počas štúdia?

Dnes o 16:36

Dobrý deň, mám 23 rokov a priateľka 20. Sme spolu 3,5r. Chcel by som ju už požiadať o ruku, pretože som si 100% istý, že toto je žena, ktorú chcem mať po svojom boku už navždy. Ja mám pred sebou posledný ročník na VŠ, ona len tento rok začala vysokú.. No ale hneď ako skončím, chcem nám najst byt a ísť s nou bývať, takže asi by to nebol nejaký problém. Trocha sa ale predsa len bojim, či to nie je skoro? Hlavne na ňu, aby nemala pocit, že ju niekam tlačím ( aj keď mi sama začala hovoriť, že by zásnuby prijala ). Prosím, len seriózne názory, vďaka. 😇

anonym_63a381
Dnes o 16:40

Ty sa s ňou rozprávaš, ty musíš vedieť, aký má ona postoj. Ja som s mojim teraz mužom, vtedy priateľom preberala nespočetne veľa krát, že kedy asi by bolo vhodné sa zasnúbiť. Otázne je, kedy by ste sa brali. Nemám to tip top naštudované ale kým dieťa študuje, živia ho rodičia. Ale sobášom sa tieto veci menia ak sa nemýlim. Takže si ujasnite, či sa chcete brať a hneď plánovať svadbu alebo byť zasnúbení počas jej štúdia a zobrať sa potom.

anonym_6486e1
Dnes o 18:02

Budem mať 21, budem už rok zasnúbená. Vekovo snúbenec jak ty. Chodíme spolu 4 roky, a rozprávali sme sa o tom veľa krát ako bude ďalej a vedeli sme, že sa chceme zasnúbiť a vedel, že ja to chcem aj v tomto mladom veku. Takže mal by si sa s ňou o tom
porozprávať, alebo ak nechceš tak ti povie nie alebo ano.
Nemusíte mať ani svadbu hneď. My nebudeme mať svadbu do roka ale uvidíme ako budem ešte študovať keďže tiež som v 1 ročníku.

anonym_526a08
Dnes o 18:07

Indivudálne... poznám páry, čo sa zasnúbili počas VŠ, poznám páry, ktoré sa aj zobrali počas VŠ, ale napríklad my sme mali odkomunikované, že až po skončení školy, no boli sme v rovnakom ročníku... vedeli sme, že svadbu počas štúdia nechceme a ja som nechcela byť zasnúbená xy rokov... komunikujte, komunikujte, komunikujte

anonymes
Dnes o 18:20

Ja mam 23 sme zasnúbení mali sme svadbu a mame ročne dieťa už 😁

maranta_leuconeura
Dnes o 18:25

Tak hlavne asi je, co tym sledujes? Ci jej chces len vyslovene dat prislub, ze si ju raz chces vziat alebo realne sa planujete v dohladnej dobe zobrat? Niektorym dievcatam nevadi byt zasnubene aj 5 rokov, mne to pripada divne sa priznam. My sme sa zasnubili, ked sme sa chceli zobrat a do pol roka sme sa aj vzali.

A s tym byvanim by podla mna bolo fajn, keby ste ho financovali obaja. Da sa brigadovat ci dnes dokonca uz aj robit na ciastocny popri vysokej, zvazuje to priatelka?

To, ze ty budes zarabat, je pekne, tak mozes toho platit viac. Ale radim ti nedostat sa do situacie, ze ju budes zivit, len preto, ze studuje. Nie je to dobre ani pre teba a ani pre nu - dostanes ju tak do zranitelnej situacie, kvoli ktorej napriklad nebude chciet odist zo vztahu, hoci na to budu dovody. A nikdy nepociti, co je to mat skutocnu zodpovednost (aj financnu) za seba.

Takze nie je jedna spravna odpoved, to si musite vy vydiskutovat.

autor
Dnes o 18:45
@maranta_leuconeura

Tak hlavne asi je, co tym sledujes? Ci jej chces len vyslovene dat prislub, ze si ju raz chces vziat alebo realne sa planujete v dohladnej dobe zobrat? Niektorym dievcatam nevadi byt zasnubene aj 5 rokov, mne to pripada divne sa priznam. My sme sa zasnubili, ked sme sa chceli zobrat a do pol roka sme sa aj vzali.

A s tym byvanim by podla mna bolo fajn, keby ste ho financovali obaja. Da sa brigadovat ci dnes dokonca uz aj robit na ciastocny popri vysokej, zvazuje to priatelka?

To, ze ty budes zarabat, je pekne, tak mozes toho platit viac. Ale radim ti nedostat sa do situacie, ze ju budes zivit, len preto, ze studuje. Nie je to dobre ani pre teba a ani pre nu - dostanes ju tak do zranitelnej situacie, kvoli ktorej napriklad nebude chciet odist zo vztahu, hoci na to budu dovody. A nikdy nepociti, co je to mat skutocnu zodpovednost (aj financnu) za seba.

Takze nie je jedna spravna odpoved, to si musite vy vydiskutovat.

@maranta_leuconeura priateľka študuje medicínu, takže vôbec by mi nevadilo ťahať veci, kým študuje, bolo by odo mňa sebecké od nej žiadať popri takejto škole, aby šla na brigádu, pre mňa je podstatne, nech ma vytvorené vhodné podmienky na štúdium. Dávnejšie sme sa rozprávali, že ona by sa chcela aj vydať už počas štúdia, čiže to by nejak extra problém nebol..
Ale ďakujem všetkým za vaše skúsenosti😇

anonym_ef8aaf
Dnes o 18:45

Môj názor, skúste si každodenné spolužitie so všetkým, čo k tomu patrí (s deťmi ešte počkajte) a keď doštudujete a obaja budete mať chuť ostať naďalej spolu, potom sa vezmite. Ste mladí, máte čas na zásnuby.

autor
Dnes o 18:47
@anonym_ef8aaf

Môj názor, skúste si každodenné spolužitie so všetkým, čo k tomu patrí (s deťmi ešte počkajte) a keď doštudujete a obaja budete mať chuť ostať naďalej spolu, potom sa vezmite. Ste mladí, máte čas na zásnuby.

@anonym_ef8aaf áno, toto mi aj ona vravela, že si chce vyskúšať spoločné bývanie pred svadbou. Preto rozmýšľam, či ju už teda požiadať o ruku teraz, alebo až potom. 😇

beata_k
Dnes o 19:16

@anonym_autor Dali ste sa dokopy ako "deti". Ona teda v 17 urcite. Este je prilis skoro na zasnuby. Clovek sa vekom meni, nachadza v zivote ine priority. Dostudujte, byvajte, zamestnajte sa. Rieste v zivote realne problemy a potom uvidite, ci vam to spolu funguje.

anonymes
Dnes o 19:25

Ak to tak cítiš prečo nie? Ak aj ona preco nie? Vek je len číslo. Ale jedna vec, vy spolu nebývate? Skôr nad tým by som porozmýšľala. Je to úplne niečo iné keď spolu bývate, a spoznavate sa tak. Možno keď spolu budete bývať a budete sa vidieť “24/7” sa vás vzťah zmení a nebude taký dobrý ako je. To iba príklad. Ale ak cítiš že chceš si pripravený požiadaj ju o ruku, a svadbu môžte mať aj potom kľudne. Tiež nám to trvalo kým sme mali svadbu. Zasnúbili sme sa skôr.