icon

Kedy je ideálny čas na civilný sobáš?

lenicka2506
31. aug 2025

Dobrý deň, Chcela by som vedieť názor niekoho iného. S priateľom sme spolu 11 rokov. Ja mám 13 ročného syna z bývalým partnerom, ktorý sa absolútne nezaujíma ani neplatí výživné.
Ja a priateľ sa chceme zosobášit, malý civilný sobáš. Problém je, že nemáme vlastné bývanie. Chceme si podať žiadosť o Pridelenie mestského bytu. Môj príjem je Príspevok na opatrovanie ZŤP syna , priateľov invalidný dôchodok.
Mame počkať na pridelenie bytu a až potom mať sobáš alebo mať sobáš skôr a ako manželia požiadať o byt? Zatiaľ bývame každý u rodičov.
Ja rodičom prispievam 150 eur na byt, platím smeti za seba aj syna + robím bežne nákupy do domácnosti + výdavky súvisiace so starostlivosťou o syna.
Priateľ prispievam mame 140 eur na byt.

Strana
z3
sweet20
31. aug 2025

Ja by som sa zosobasila a tak ziadala.. ale mozno niekto, poradi naopak.. ale ja by som to tak urobila

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@sweet20

Ja by som sa zosobasila a tak ziadala.. ale mozno niekto, poradi naopak.. ale ja by som to tak urobila

@sweet20 ďakujem za odpoveď. Ja by som tiež sa zosobášila hneď, aj priateľ chce no začal tému, že čo ak nám byt nepridelia. Navyše je tu skutočnosť, že byt kde býva priateľ s mamou je viazaný na priateľov invalidný dôchodok, byt je písaný na mamu. Ani neviem či ho môžem uviesť do Žiadosti o pridelenie

sweet20
31. aug 2025
@lenicka2506

@sweet20 ďakujem za odpoveď. Ja by som tiež sa zosobášila hneď, aj priateľ chce no začal tému, že čo ak nám byt nepridelia. Navyše je tu skutočnosť, že byt kde býva priateľ s mamou je viazaný na priateľov invalidný dôchodok, byt je písaný na mamu. Ani neviem či ho môžem uviesť do Žiadosti o pridelenie

@lenicka2506 poznam kopec ludi co su manzelia a maju normalne mestsky byt.. je to len na vas

sweet20
31. aug 2025
@lenicka2506

@lenicka2506 zosobasila by som sa, vybavila doklady do dvoch dni a poziadala o byt

gribka1
31. aug 2025
@lenicka2506

@lenicka2506 Že priateľ váha, či vám byť dajú ako manželom? Či som zle pochopila.

anonym_447929
31. aug 2025

To sa zoberiete a každý bude naďalej bývať pri svojej mamičke? Chápem tomu dobre?

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@gribka1

@lenicka2506 Že priateľ váha, či vám byť dajú ako manželom? Či som zle pochopila.

@gribka1 nevie či nám ho určite pridelia. V našom meste sa Mestské byty vôbec nastavajú. Aktuálne je vyše 60 žiadateľov o pridelenie bytu.
Navyše byt kde teraz priateľ býva s mamou je viazaný na jeho invalidný dôchodok, jeho mama musí každý rok dokladovať či stále poberá invalidku

sweet20
31. aug 2025

Ak je taka dlha cakacia doba tak poziadajte teraz a zoberte sa potom

anonym_a71757
31. aug 2025
@lenicka2506

@lenicka2506 u nás v obci mám na starosti obecné byty. Tu v obci by pri podaní žiadosti bolo fuk či ste manželia, partneri alebo brat a sestra

sweet20
31. aug 2025
@anonym_a71757

@lenicka2506 u nás v obci mám na starosti obecné byty. Tu v obci by pri podaní žiadosti bolo fuk či ste manželia, partneri alebo brat a sestra

@anonym_a71757 dolezity je prijem podla mna a nie status

gribka1
31. aug 2025
@lenicka2506

@gribka1 nevie či nám ho určite pridelia. V našom meste sa Mestské byty vôbec nastavajú. Aktuálne je vyše 60 žiadateľov o pridelenie bytu.
Navyše byt kde teraz priateľ býva s mamou je viazaný na jeho invalidný dôchodok, jeho mama musí každý rok dokladovať či stále poberá invalidku

@lenicka2506 Ak sa chcete vziať, len kvôli bytu, tak to nerobte.

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@anonym_447929

To sa zoberiete a každý bude naďalej bývať pri svojej mamičke? Chápem tomu dobre?

@anonym_447929 ja bývam s rodičmi no prispievam na nájom aj robím nákupy potravín, potrieb do domácnosti . Starám sa o ZŤP syna, jeho biologický otec sa nijako nezaujíma ani neplatí výživné. Samozrejme, že sa chcem osamostatniť no sama by som komerčný nájom kde je napr. 650 eur nájom (aj via) z príspevku na opatrovanie neutiahla. Len na terapie pre syna treba 300 eur mesačne + lieky + liečba. Najprv som si podala sama žiadosť o Pridelenie bytu pred vyše rokom no byt mi pridelený nebol.

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@gribka1

@gribka1 nechceme sa vziať len kvôli bytu. Chceme spolu bývať. Priateľ ma už dávno požiadal o ruku, bol to jeho návrh či sa už zoberieme. Vziať si ma chce , len keď bývanie nemáme. Boli sme aj na obhliadke nejakých bytov , posledný bol nájom 560 eur za 2 izbový byt čo mu prišlo veľa keďže v mestskom byte majú nájom 290 eur. Aj moji rodičia majú okolo 300 eur za 3 izbak

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@gribka1

@gribka1 priateľ sa sám vyjadril, že si ma chcel vziať. Že keby máme vlastný byt ( prenájom) neváha ani minútu.
A to už sme mali termín na matrike. Ja som povedala, chce sobáš odložiť nech tam ide bezo mňa

anonym_447929
31. aug 2025
@lenicka2506

@anonym_447929 ja bývam s rodičmi no prispievam na nájom aj robím nákupy potravín, potrieb do domácnosti . Starám sa o ZŤP syna, jeho biologický otec sa nijako nezaujíma ani neplatí výživné. Samozrejme, že sa chcem osamostatniť no sama by som komerčný nájom kde je napr. 650 eur nájom (aj via) z príspevku na opatrovanie neutiahla. Len na terapie pre syna treba 300 eur mesačne + lieky + liečba. Najprv som si podala sama žiadosť o Pridelenie bytu pred vyše rokom no byt mi pridelený nebol.

@lenicka2506 prečo neriešiš výživné pre syna?

Nevidím zmysel manželstva keď každý bude bývať u mamičky ? Čo tak spoločný nájom?

sweet20
31. aug 2025

Podla mna tu je x problemov naraz a vase manzelstvo s bytom je asi posledne.. vyzivne pre syna ma otec zo zakona povinne.. ked das to na sud tak ti to schvalia... atd , vsetko sa da vyriesit.. a ked sa vsetko vyriesi az potom by som riesila byt

gribka1
31. aug 2025
@lenicka2506

@gribka1 nechceme sa vziať len kvôli bytu. Chceme spolu bývať. Priateľ ma už dávno požiadal o ruku, bol to jeho návrh či sa už zoberieme. Vziať si ma chce , len keď bývanie nemáme. Boli sme aj na obhliadke nejakých bytov , posledný bol nájom 560 eur za 2 izbový byt čo mu prišlo veľa keďže v mestskom byte majú nájom 290 eur. Aj moji rodičia majú okolo 300 eur za 3 izbak

@lenicka2506 Tak sa vezmite, byt už je iná vec, či budete mať šťastie, ako dlho sa čaká alebo vymyslieť niečo iné, iné mesto, ktovie.

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@sweet20

Ak je taka dlha cakacia doba tak poziadajte teraz a zoberte sa potom

@sweet20 ďakujem za príspevok. Myslím, že to bude teraz pre nás lepšia možnosť najprv požiadať o pridelenie bytu a až keď bude byt potom sa zosobášit

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@anonym_447929

@lenicka2506 prečo neriešiš výživné pre syna?

Nevidím zmysel manželstva keď každý bude bývať u mamičky ? Čo tak spoločný nájom?

@anonym_447929 výživné syna riešim. Siedmy rok je súdom určené výživné 90 eur. Vo februári 2025 som si podala Návrh na zvýšenie výživného no sudkyňa pojednávanie odročila na neurčito keďže nevedia kde je biologický otec. My niesme v žiadnom kontakte, on sa vôbec nezaujíma, syna nikdy nevidel. Výživné posiela exekútor ako zrážku no nie pravidelne

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@sweet20

Podla mna tu je x problemov naraz a vase manzelstvo s bytom je asi posledne.. vyzivne pre syna ma otec zo zakona povinne.. ked das to na sud tak ti to schvalia... atd , vsetko sa da vyriesit.. a ked sa vsetko vyriesi az potom by som riesila byt

@sweet20 súdom určené výživné je už 7 rokov vo výške 90 eur, posiela exekútor ako zrážku výživné ale nie pravidelne. Vo februári 2025 som podala návrh na zvýšenie výživného no sudkyňa hneď pojednávanie odročila keďže nevedia kde biologický otec presne je. Pred rokmi ušiel do Nemecka. Nemám na neho žiadny kontakt, vôbec neviem kde je ani nemám žiadne prostriedky to zistiť.

oriesocek
31. aug 2025

A ešte si overte, aby ste ten byt dostali vôbec. Ako ma priateľova mama pridelený byt, keď musia dokladovať jeho invalidný - ako píšeš. Majú to oni dvaja nejako zažiadane a dostali?

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@gribka1

@lenicka2506 Tak sa vezmite, byt už je iná vec, či budete mať šťastie, ako dlho sa čaká alebo vymyslieť niečo iné, iné mesto, ktovie.

@gribka1 syn chodí vzhľadom na postihnutia do špeciálnej školy pre deti z postihnutím takže iné mesto nehrozí

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@lenicka2506

@anonym_447929 výživné syna riešim. Siedmy rok je súdom určené výživné 90 eur. Vo februári 2025 som si podala Návrh na zvýšenie výživného no sudkyňa pojednávanie odročila na neurčito keďže nevedia kde je biologický otec. My niesme v žiadnom kontakte, on sa vôbec nezaujíma, syna nikdy nevidel. Výživné posiela exekútor ako zrážku no nie pravidelne

@sweet20
@lenicka2506 ešte mi povedala sudkyňa, že pravdepodobne mi výživné vôbec nezvysia keďže biologický otec môže byť hospitalizovaný pre schizofréniu v Nemecku. Z Nemeckého príjmu sa nepodarilo ani dlžne výživné cez Centrum pre medzinárodnú právnu ochranu detí.

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@oriesocek

A ešte si overte, aby ste ten byt dostali vôbec. Ako ma priateľova mama pridelený byt, keď musia dokladovať jeho invalidný - ako píšeš. Majú to oni dvaja nejako zažiadane a dostali?

@oriesocek od priateľa viem, že jeho mama si podala žiadosť o Pridelenie bytu. Zisťovali koľko pobera zo sociálnej poisťovne invalidku a podla toho pridelili. Každý rok sa zmluva obnovuje a každý rok musí priatelova mama dokladovať, že priateľ poberá stále invalidku

gribka1
31. aug 2025
@lenicka2506

@oriesocek od priateľa viem, že jeho mama si podala žiadosť o Pridelenie bytu. Zisťovali koľko pobera zo sociálnej poisťovne invalidku a podla toho pridelili. Každý rok sa zmluva obnovuje a každý rok musí priatelova mama dokladovať, že priateľ poberá stále invalidku

@lenicka2506 No a keď sa odsťahuje od mamy, čo potom jeho mama?

anonym_a71757
31. aug 2025

Prečo vlastne neriešiš výživné/ eckúciu na výživné/ náhradné výživné?

oriesocek
31. aug 2025
@lenicka2506

@lenicka2506 takže on už je teda žiadateľ alebo spoluziadatel? Toto si doriešte, aby ste nevyrobili ešte viac problémov….

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@gribka1

@lenicka2506 No a keď sa odsťahuje od mamy, čo potom jeho mama?

@gribka1 však to. Nechcem aby ju vysťahovali kvôli nám

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@oriesocek

@lenicka2506 takže on už je teda žiadateľ alebo spoluziadatel? Toto si doriešte, aby ste nevyrobili ešte viac problémov….

@oriesocek. Na zmluve je uvedená jeho mama. Priateľ mi povedal, že chodí každý rok podpisovať keď sa predlžuje nájomná zmluva

lenicka2506
autor
31. aug 2025
@anonym_a71757

Prečo vlastne neriešiš výživné/ eckúciu na výživné/ náhradné výživné?

@anonym_a71757 exekúcia je od roku 2013. Už som tu písala, že exekútor posiela zrážku výživného. Myslím, že začiatkom septembra príde zrážka výživného za august keďže v auguste neprišla ( bol tam sviatok)

Strana
z3