icon

Mám 22 rokov a chcem sa osamostatniť

denis987
26. apr 2023

Dobrý deň, mam 22 rokov a chcel by som sa konečne osamostatniť. Viem si kupiť už konkrétny 1-izbový byt blízko mojej roboty v dobrej lokalite. Byt stojí 72000€. Kompletne prerobený,s veľkým balkónom a s pivnicou,nič sa nemusí dokúpiť, jedine TV a stôl. Náklady ma vyjdu do 100 eur aj s internetom a TV. Mal by som ponuku od Unicredit banky 274€ za hypotéku a okolo 50+ stavebná s možnosťou prefinancovania. Chcem sa vás spýtať či by ste do toho išli kebyže ste na mojom mieste, hlavne v tejto dobe či sa to oplatí.

vamajka
26. apr 2023

@denis987 Urcite do toho chod, nie je na co cakat

mirkava
26. apr 2023

@denis987 si ešte dosť mladá, ale áno išla by som do toho ak máš postačujúci a stabilný príjem...

h2
26. apr 2023

@denis987 Išla by som do toho! Keď tak ešte oslov iné banky, nech nájdeš najvýhodnejšiu hypotéku.

vamajka
26. apr 2023

@mirkava Je to muz

alenah31
26. apr 2023

@denis987 pokiaľ máš stabilnú prác a nejakú rezervu pre prípad nepredvídaných okolností (dlhšia PN, nezamestnanosť) alebo istotu, že ti dočasne vedia kryť chrbát rodičia/súrodenec - určite by som to ja osobne brala.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
19mmm71
26. apr 2023

@denis987 ani nevahaj❤

guiseppinka
26. apr 2023

Samozrejme, hned by som riesila hypo, aby mi byt nepredali... Stale ho vies v pripade potreby prenajat, tieto male byty su na prenajom najlepsie... Nesla by som do toho jedine vtedy, ak by si zarobil 600 netto...

denis987
autor
26. apr 2023

@alenah31 pracujem v lekarni Drmax

alenah31
26. apr 2023

@denis987 tak to máš super...držím ti palce🙂

luccija
26. apr 2023

@denis987 určite áno v najhoršom prípade, ak by bolo zle ho prenajmes.Si farmaceut v 22r máš už po škole?či obchodný zástupca?

guiseppinka
26. apr 2023

@luccija skor laborant

denis987
autor
26. apr 2023

@luccija farmaceutický laborant, teda mám strednú školu a pracujem v Drmax už viac ako rok a pol

kristinka92
26. apr 2023

určite áno! ak ti dajú hypo chod do toho. keby sa hocico stalo vieš to prenajať. za pár rokov pôjdeš aj platovo hore a splátka sa bude zdať menšia a menšia. za mna úplne super, keby mám taku možnosť v tvojom veku neváham. viem že sa bojíš zodpovednosti, ale povedzme si, kto dnes hypoteku nemá?😅

apolka77
26. apr 2023

@denis987 môžem sa spýtať kde sú také lacné byty? Len ma to zaujíma.
Určite do toho chod! Nie je o čom. Nájom by ťa vyšiel cca od 400 eur.

cocolino234
26. apr 2023

@denis987 je to skvelé, určite do toho choď. My sme to riešili pred dvomi rokmi, keď mal priateľ 21. Na tvojom mieste by som si našla (veľmi dobrého a spoľahlivého) finančného sprostredkovateľa, ktorý ti objasní a vybaví za teba skoro všetko, povie ti aj na čo si dávať pozor z dlhodobého hľadiska, my sme kúpu riešili práve prostredníctvom fin. sprostredkovatela, ktorý zariadil komunikáciu s bankou, prepis, zohnal znalca na ohodnotenie bytu a všetko ostatné, veľmi ti to pomôže.

Čo sa týka splácania, tak tam nevidím problém, len si to musíš správne naplánovať. Napr. naši známi si brali hypo vtedy, keď aj my. Mali rovnako 0,5% úrok, lenže príjmy im vychádzali len tak tak. Teraz, keď sa blíži koniec fixácie a takýto úrok už samozrejme nedostanú ale rapídne sa zvýši, tak už nebudú schopní splácať a o rok asi budú musieť predať, nemysleli na to, platy sa im dvihli ale nie dostatočne.

A cena toho bytu je super, my sme vo veľkom meste a pred dvomi rokmi, keď boli aj lacné hypo aj byty, tak stál 75k, dnes sa v našom bytovom komplexe predávajú po 110k, tiež máme jednoizbák. A hlavne ten pocit, že si u seba doma a vždy keď ti mesačne odíde platba, tak vieš, že do tvojho vrecka.. na nezaplatenie. 😀

denis987
autor
26. apr 2023

@apolka77 v Šali sa nachádza

svetlonos
26. apr 2023

@denis987
jasne ani nevahaj! To je smiesna suma pre teba, casom splatis ani nebudes vediet ako! Nemas este rodinu, smelo do toho. Klobuk dole, ze si zodpovedny a neboj, tu sumu zvladnes.

dilino
26. apr 2023

Zvladneš to ked máš prácu stalu dobrý prijem tak to zvladneš a za dobru cenu je celkom ten byt.

modrykonik33
26. apr 2023

Ak chceš žiť v Šali a páči sa ti to mesto tak choď do toho, ja osobne som v Tom veku nevedela kde má vietor zaveje 😁