icon

Mám podporiť bratovu cestu zo závislosti?

20. aug 2024

Ahojte, máme v rodine nepríjemnú situáciu.
Brat má do 40 rokov a dlhé roky problém s alkoholom,posledné roky sa to len zhoršuje.
Do práce chodí sporadicky ,po brigádach
Čiže žiaden normálny zárobok
Teraz nastala situácia,že hypotéku sa mu nedarí platiť, príde o strechu nad hlavou.
A tu nastáva ta nepríjemná situácia.
My vlastníme 1izb.byt, akože j akého sestra s mojím manželom,dávame ho do prenájmu.prilepšujeme si mesačne, spláca nám našu hypotéku na dom.
Sestra má veľký dom ,čiže izby na zvyš.
Brat roky sľubuje ,že prestane s pitím..
Matka žije v byte 19m².samozrejme že si ho do jednej izby k sebe nevezme.
Ako sestra to zvládam zle,že ostane asi na ulici alebo čo..
Či mu ponúknuť pomocnú ruku vo forme ,že môže ísť do nášho malého bytu,ktorý s manželom prenajímame..alebo sestra ho vezme do svojho domu,kde má voľné izby..sme všetci z jedného mesta...
Vysrať sa na neho a nechať ho na ulici alebo..ja chápem ,že nerobí ,je alkoholik, dlhy si narobí.o byt príde...
Ale ako sestra mi trhá srdce.
Chápete má niekto , ako to myslím..máme zavrieť oči a nechať ho bezdomovcom ..keď sme rodina .
Ako by ste to vnímali vy,vo svojej rodine..možno si tym niekto prešiel a pomôže slovom ❣️

Strana
z3
pribinak
20. aug 2024

Pomocná ruka? Zaplatila by som mu 2-3 mesiace ubytovňu
Z toho bytu ho už nedostanes

Akú má motiváciu zmeniť svoj život keď bude u sestry na dome alebo u teba na byte ? Absolútne žiadnu !

Dobre vie že ani jedna ho na ulicu nevykopnete a môže chlastat dálej
Vieš ako sa hovorí…cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami

romikk22
20. aug 2024

Pomohla by som mu v pripade ze by súhlasil s tým ze pôjde na protialkoholicke liečenie

haley7897
20. aug 2024

Kolko mu chyba do vyplatenia hypoteky?

eleanor2510
20. aug 2024

@autorka mal niekedy nejakú aj len minimalnu snahu riesit svoj zivot? Lebo pises, ze sluboval a nic z toho. Ak je to naozaj tak, ze cokolvek odmieta, tak ma zaraza, ze vobec o nejakej pomoci uvazujes. Ty prídeš o prijem, v zivote ho z toho bytu nedostanete, este vam ho znici a budete vy na tom horsie. Ako pardon, brat nebrat, niektorí ludia potrebuju padnut na hubu, aby sa uvedomili. Dospely svojpravny clovek je zodpovedný za svoj život sam. Este sa to tebe vypomsti. Za mna kaslat nanho

doriiis
20. aug 2024

Nepomohla by som mu.

bluka2
20. aug 2024

Nejaku zahradnu chatku alebo niečo také nemáte?

katkaseiner
20. aug 2024

Podla vsetkeho on problem "nema" a vidis ho len ty a sestra. Nie nepomohla by som - a kludne ma tu ukrižujte. Tiez prenajimam - plati mi to hypo....a sesterka s muzom sa kvoli ich stylu zivota stali bezdomovci. Aj ja som uvazovala aj ked som velmi rychlo vytriezvela z tej uvahy - nie je to pomoc pre neho/nich. Oni realne musia padnut na same dno a znova sa vystverat - Sami

pribinak
20. aug 2024

@romikk22 taký alkoholik absolvuje kľudne 5-6 liečení a vydrží len krátko abstinovať

Znie to ako dobrý nápad ale …..

autor
20. aug 2024

@haley7897 60.000€

Len roky sľubuje, že prestane.
Ale predsa je to brat. Zle to znášam, že to takto dopadlo

amonet
20. aug 2024

@romikk22 tiez by som sla tymto smerom

ok pomozem ti. nastupis na liecenie, prejdes komplet celym procesom, neopustis ho skor a ked lekar potvrdi ze sa mas zaradit do zivota pozicam ti byt kym sa postavis na svoje nohy. akykolvek iny scenar koncis na ulici

autor
20. aug 2024

@katkaseiner ja to chápem ,že nám by urobil problémy,poničil naše nadobudnuté..ale to že súrodenec.ja to chápem ,že ho máme nechať padnúť na hubu..ja si to neviem predstaviť.

osky
20. aug 2024

Tazka rada
Lebo samozrejme,ludska stranka nam kaze pomahat svojim bliznym.nielen priamym pribuznym.
A povedzme si na rovinu,z alkojolu sa nevylieci zo dna na den.
Tam treba podporu a najmä vlastne pevne presvedcenie a pevnu volu.

Na druhej strane,kym celkom nepadne na hubu,nebude mat absolutne ziadnu motivaciu s tym prestat.

K sebe domov by som ho v ziadnom pripade netahala,ani do ziadneho mojho vladtnictva-mas aj muza,deti?
Nie si na to ssma.
A kym bude mat uplnu istotu,nic nezmeni...znici aj vas

Skuste tu ubytovnu-tam ma pravidla,nema istotu,musi sa snazit...
A cim skor vybavit liecenie.
Treba ist na to tvrdo,rozhodne,bez emocii

mimikarol
20. aug 2024

Áno nechala by som ho padnúť na hubu. Možno práve to potrebuje. Klesnúť na dno aby sa postavil na nohy a mal snahu neznicit si celkom život

autor
20. aug 2024

@pribinak ojoj pravdu máš.mame v rodine niekoľko generácií problém s alkoholom..niekoľko krát má liečení,daktori sa dostali z toho,niektorí nie

januska12323
20. aug 2024

Ak ti nevadí prísť natrvalo o byt kľudne ho tam nasťahuj.

autor
20. aug 2024

Ide o tú ľudskú stránku, predstaviť si súrodenca takto dopadnúť.aj keď vlastným zavinením.ono je to ľahko povedať , je to strašné zažívať pri blízkej osobe

pribinak
20. aug 2024

@mimikarol ja som tvrdý realista v týchto veciach …..niekedy je to že ten človek padne na hubu asi to najlepšie čo sa mu môže stat

Všetko pekne, že ho všetci chcete zachranit, ale to musí chcieť v 1. rade on

eleanor2510
20. aug 2024

@autorka tak ine si predstav. My sme prenajimali byt jednemu, nebola to rodina, normálne najomnik, slusny človek, az neskor sa prejavil, ze si rad vypije. Raz zaspal ozraty vo vani, okrem toho, ze sa sam skoro utopil, vytopil dve poschodia pod nami. Druhy raz pusteny plyn, malo chybalo, aby dom vyletel do vzduchu. Takze sa opytaj sama seba: vies si predstavit, ako chodis po sudoch, ako nedajboh zo svojich penazi splacas nasledky, nedajboh niekto príde o zivot? Ty prides o dom? Toto si vieš predstavit?

autor
20. aug 2024

@eleanor2510 tak ako si neviem predstaviť tvoj scenár.tiež si neviem predstaviť ,že ho všetci necháme padnúť na hubu.. je to ťažká situácia.

alickapusinka
20. aug 2024

A ak bude bývať vo vašom voľnom byte tak kto bude platiť nájomne, plyn, vodu, elektriku.Takže ak nemá prácu platenie bude na koho na vašej peňaženke.Píšeš že si privyrabate tak že prenájom peniaze vám pomôžu.Potom kto to bude platiť či brat bude len bývať a vy platiť. Snad nie si dojna krava.Kto vie koho si tam bude vláčiť kadejaku zberbu z ulice budu robiť bordel zdevastuje byt narobí dlhy a kto to potom dá do poriadku.Nie nech sa pouči. ON musí padnuť na hubu aby sa pozbieral.A protialkoholicke liečenie mu môže a nemusi pomôcť mám dvoch kolegov ten jeden bol raz na Prednej Hore a prestal ten druhý slobodný bezdetný bol 15 krát na Prednej Hore a až potom prestal.Takže nie je pravda že pôjde dajme tomu raz a prestane.Kto bude všetko platiť byt režiu kto to bude dotovať ked píšeš prácu nemá.Ked s adoteraz ensnažil nebude ani teraz.Prečo by mal však sestra ho poľutuje dá mu byt an uživanie bude to sestra platiť prečo by sa mal snažiť.Prosili ste ho aby prestal a vidiš nič s toho prečo by sa mal snažiť ked vie že bude mať bývanie a nebude to mať s čoho platiť.Už ho potom nedostaneš odtiaľ. Ver mi.

sense
20. aug 2024

Nie nenastahovala by som si ho do domu/bytu. Súhlasím s @pribinak zaplatila by som na 2-3mesiace ubytovňu.. a potom je už na ňom čo urobí zo svojím životom. Ty ako sestra nemáš žiadnu povinnosť voči bratovi...a hlavne myslí na to aby ti takáto pomoc neznicilq manzelstvo
Zažila som niečo podobné...preto to nie sú len tvrdé slová...ale takýto človek keď padne na dno sa buď odrazí alebo nie ...ale ku dňu bude ťahať vás všetkých kým budete mať súcit s budete pomáhať človeku ktorý pomoc nechce

maranco
20. aug 2024

Musí padnúť na dno aby si vôbec uvedomil že má problém a treba s tým niečo urobiť, lebo tadiaľ cesta nevedie. Takto sa bude len pretĺkať a však čo niekto mi vždy pomôže, stačí keď nasľubujem hory doly a svoju lásku fľašku neopustím.

petulda333
20. aug 2024

Ja ti rozumiem,je to tazke. Ja by som mozno sa dohodla s nim na predaji bytu,vyplati hypoteku a zvysok da vam a vy ho date do vasho bytu. Bude si akoby strhavat z tych penazi najom. Ak bude robit problemy,zbalit mu veci a zvysne peniaze a nech sa postara sam

maranco
20. aug 2024

@eleanor2510 u kamošky v bytovke ožran večer robil praženicu a zaspal, hasiči potom liezli rebríkom cez balkón, prežil neudusil sa

1andrea111
20. aug 2024

Nedá sa predať byt čo má, vyplatiť hypo a ak by niečo zostalo kúpiť napríklad nejakú záhradnú chatku, starý dom a podobne kde by býval?

ukgirls
20. aug 2024

nemoze jeho byt dat do podnajmu -splatit z toho zvysok hypo a dlh ak neaky ma a sam ist na ubytovnu? ak nema dlhy mozno by mu z prenajmu par korun ostalo a dolozite mu so sestrou na ubytovanie.. byt mu nedavaj- lebo najom ti platit nebude .. a sestra si akurat tak zruinuje rodinu .. on pokial sam nechce prestat neprestane ... a keby chcel uz to spravi

biba_18
20. aug 2024

ja som môjmu bratovi pomohla - lebo sám chcel. býval s mamou v garsonke, lebo prišiel o byt a už to bolo na hrane - a raz mi zavolal - potrebuje pomoc, musí ísť na protialkoholické, či mu to vybavím, či ho tam vezmem a či ho podporím keď tam pôjde… zavolala som, vybavila, zaplatila som 90€ ( akože vážne, ktorý alkoholik má len tak 90€??), odniesla som ho - a odvtedy je čistý. už asi 10 rokov. postavil sa na nohy, odsťahoval sa od mamy, začal znova robiť. som na neho hrdá že to zvládol - ale - on to chcel… takže moja rada? či bude brat chcieť aby ste mu pomohli… ak bude chcieť, samozrejme pomôcť. protialkoholické je základ…

lenicka298
20. aug 2024

Je to naozaj ťažká situácia. Moj ocino je momentálne po liečení pár mesiacov, takže viem, aké je to ťažké s alkoholikom. Požiadal Vás o pomoc? Uvedomuje si vážnosť situácie? Pokiaľ mu hneď ponúknete pomoc, nebude mať ani snahu niečo zmenit. Ved načo, keď sa vy so sestrou o neho postarate. Potrebuje padnúť na hubu, a je len na ňom, či sa pozbiera, alebo nie. Mužov brat (mladý chalan) je gambler. Dostáva sa do riadnych sraciek. Ja som si ho posadila a povedala som mu, že ak bude potrebovať pomoc, sme tu pre neho, a pomôžeme mu s liečením. S peniazmi nech u nás nepočíta. Pár krát to skúšal, no neúspešne. Hra sa na frajera, ako všetko zvládne sám. No dlží nebezpečným ľuďom, plno ex, zachviľu príde aj o bývanie.... Svokra ho vždy pár tisíckami zachráni, aby neboli reči. A mladý veselo hra ďalej. Veď načo by niečo menil, keď mu maminka vždy pomôže? My sme s mužom v tomto odhodlaný, že ho necháme na ulici. Žiaľ, musí si to uvedomiť on, a poprosiť o pomoc.
Ja byť na tvojom mieste, nechám ho tak, až kým nebude na ulici, a potom by som zašla za ním, že ak chce pomôcť, zaplatiš mu ubytovňu na 2 mesiace keď sa vráti z liečenia...

autor
20. aug 2024

Ďakujem za pochopenie a rady 🙀

janka2927
20. aug 2024

Prežili sme ako rodina niečo podobné...ale chce vôbec brat riešiť svoju situáciu?

Strana
z3