icon

Mám podporovať vzťah babka a vnučka?

27. mar 2025

Ahojte, často tu čítam, že vzťah babka a vnúča treba podporovať a pracovať na ňom.
Moja svorka má štyri vnúčatá, 5 ročného (flegmatik, kde má dáte tam budem, robte so mnou čo chcete)
Potom ročnú vnučku (živá, aktívna, odišla by aj s čertom ako sa hovorí)
Dvojmesačné bábätko (švagriná žije u nej, takže svokra je ako druhá mama)
A moju dvojročnú dcéru, od narodenia náročné dieťa, malo spávala, dlho trvalo kým sme zistili že má abkm, zje toho málo a veľa toho nemôže, nikdy nechcela byť v kočíku ale len v nosiči, pritom je nekontaktna, nemá rada stískanie, pusinkovanie, odkedy chodí tak ani nosenie. Všetko chce robiť sama , s deťmi a zvieratami sa zahrá ale dospelých nevyhľadáva, teraz má dosť obdobie vzdoru, občas kričí, stále zle spáva a to jedlo je také no slabšie. Pritom je šikovná, celkom pekne rozpráva, vie nejaké farby, snaží sa byť vo všetkom samostatná.
Svokre sa to ale stále nepáči, ona sa nevie hrať s deťmi, ona ich chce len na prechádzky, na mojkanie a nič iné nerobiť.
Svokrovci k nám chodia, aj my k nim ale to je stále len o výčitkách prečo není taká ako ten a ten a to a to dieťa je také a také a naša není a prečo prečo prečo? A stále dookola je všetko zle, viac krát mi svokra naznačila veci, ktoré sa ma dotkli, hovorí že dcéra má určite nejakú diagnózu, že naša výchova ju podporuje v tom aby bola introvert a zlý človek, určite má autizmus, určite z nej nič v živote nebude, kvôli nám ani nevie že má babku atď.
Pritom svokra si to robí sama, napríklad sme na dvore a dcéra donesie loptu, svorka loptu zahodí že ona sa s ňou tak hrať nebude ale môžu ju ísť pokočíkovať, alebo dcéra donesie knihu a svokra ju odloží že čítať si budú až potom ako babku obijme a dá jej pusu, dcéra vždy odíde a ide za niekým iným. Svokra má stále pocit že mi dcére zakazujeme kontakt s ňou, pritom ona je tá čo ju odmieta, sama hovorí že má dve riadne vnúčatá, ktoré môže nosiť na rukách mať ich stale pri sebe, že ona sa nechce hrať ale maznať sa s deťmi. Minule boli u nás a dcéra stála pri bráne, chcela ísť na ulicu, volala som svokru či sa ide s nami prejsť, tak ze pôjde jedine ak bude mať dcéru na rukách, hovorím že chce ísť po svojich ale môže to skúsiť, tak ju dvihla a dcéra sa v sekunde driapala dole a plakala. Zase prišla scéna od svokry že toto normálne deti nerobia a toto je už na doktora. Muž sa s ňou x krát rozprával ale to je márne. Jej deti a ostatné vnúčatá nikdy neplakali, nikdy nemali s ničím problém, všetko vždy zjedli, nikdy nemali alergie, vždy bolo všetko v poriadku len naša dcéra nie, vraj je pozadu a nešikovná. Stále ju porovnáva s ostať vnúčatami, pritom čo sa týka veci ako chodenie, hovorenie atď bola vždy dcéra šikovnejšia ale to nikdy neprizná, proste podľa nej je pozadu a mimo a mali by sme jej ju nechať na prevýchovu.
Už dlhšie sa stretávame veľmi obmedzené, ale nebaví nás to, vždy to skončí pri tom aká je dcéra hrozná. Okrem toho už roztrubuje všade že my jej zamedzujeme kontakt a nedávame jej vnúča, pritom keď sme u nej tak sa chce s ňou baviť len podľa seba.
Snažili by ste sa o nejaký posun v tomto vzťahu alebo sa proste na to vykašľať a prijať že moje dieťa nikdy nebude pre ňu dobré?

Strana
z2
zuzanka.zuzu
27. mar 2025

vždy to skončí pritom aká je dcéra hrozná ... toto až pri srdci pichá 😢 1.dcera je normálna (o babke mám pochybnosti) 2.aj keby nebola, tak ju bude menej ľúbiť? očividne áno 🙈 to je šialené 🙈

tarvika
27. mar 2025

asi by som tento kontakt nepodporovala. dcera casom zacne rozumiet tomu co svokra hovori, ze je zla, pozadu hlupa atd, to by som pre svoje dieta nechcela. nech si svokra roztrubuje co chce. Mozno by som dala predtym este vazny rozhovor, ze chces chranit svoje dieta a ak sa nezmeni, kontakt bude obmedzeny.

luciaruz
27. mar 2025

Je až priam komické, že v jej vysokom veku si nevie uvedomiť, že každé dieťa je iné. Že na prevychovu...kokos tam by u mna skončila. By som jej povedala jasne. Kym neprestane urážať a ohovárať mňa a moje dieťa, sme skončili. A ešte by som jej jasne povedala, ze podla lekara je uplne ok a nema ona viac vedomosti ako lekar. Bam. Dovidenia.

lucka_ke
27. mar 2025

láska s podmienkou - budem ťa ľúbiť len ak budeš taká a taká... nikdy to nebude fungovať, ja by som sa (aj som sa podobne) odstrihla a netrápila seba ani dieťa
musíš si uvedomiť, že chyba je v nej a nie vo vás

dixitka
27. mar 2025

Ako matka takmer 2-ročného chlapčeka ti môžem povedať, že keby mi niekto povedal “určite z neho nič v živote nebude”, tak by som spravila takú scénu, že by sa dotyčný už nezmohol na slovo. A viac by som tam neprišla.

A tie negatívne komentáre hovorí v jej prítomnosti? Lebo 2-ročné dieťa rozumie a pamätá si viac, než si ľudia obvykle myslia. A že bude jej čítať, až keď jej dá pusu, akože wtf 🫣

andrea_82
27. mar 2025

My mame tiez dvojrocneho a VSETKY deti v jeho veku v okoli sa driapu z ruk dole, ked ideme na ulicu na prechadzku. Boze, nozik sa mi vo vrecku otvara, ked toto citam. Jednu takuto poznamku by svokra alebo aj moja mama mala, tak by nas velmi dlho nevidela. Obdivujem ta, ze toto tak dlho trpis.

kitycat
27. mar 2025

Myslim, ze muz by mal svoju mamu raznejsie upratat... rovnako asi svokra nema skratka uz tu trpezlivost, chce pojodicku, ktorej sa jej dostane u inyvh vnucat.
Takze nech si odpusti komentaze, vyzadovanie oblizovania a neviem akych sladoskych prejavov a teda nech sa zabava z gauca alebonpremoze na prechadzku na zmrzlinu

biba_18
27. mar 2025

ja som zvyčajne za udržiavanie kontaktu ak je starý rodič v podstate normálny ale využíva povedzme nevhodné spôsoby komunikácie alebo nie je schopný zmeniť niektoré svoje zvyky a názory pokiaľ nie sú nebezpečné ...
ale v tomto prípade by som sa nijak nesnažila - táto babka nevyzerá že by mala byť pre dcéru prínosom ... bohužiaľ ☹
aj keby malo vaše dieťa nejaké postihnutie, chorobu, poruchu - babka sa správa ako neempatická krava, sorry ☹

skumavka
27. mar 2025

Svokre by som povedala, ze sama si vnučku svojim správaním odháňa a ze teda nech si užíva zvyšné " dokonale" vnúčence. A výrazne by som obmedzila kontakt. Bud sa spamätá, alebo s mojim dieťaťom nebude. Co kde roztrubuje, by ma vôbec netrápilo. Buď vďačná, že manžel je na tvojej strane a rozvijajte malej vzťah radšej s druhou babkou- tvojou mamou, ak sa dá.
Nie každý starší clovek je aj múdry. Niektorí holt sprostí aj umrú.

mandinka
27. mar 2025

hmmm, s vekom vždy neprichádza múdrosť. ďalší príklad. Z vlastnej veľmi podobnej skúsenosti môžem povedať, že tvoja dcéra nikdy nebude dosť dobrá

negymama
27. mar 2025

az natu alergiu sme to mali obdobne.
najstarsi vnuk pasivne zasedene, mlciace dieta, ktoremu stacilo jedlo do rukz a pocuvat na zadku co rozpravaju rodicia, dalsie vnuca zive male skoro rozpravajuce dievcatko.
a medzi nimi moja dcera.
svokra jej nevedela dost na chut, ona je manipulativna osoba, sla na deti presne v tom primitivnom style uplatkz a vyhrazky, ...daj mi pusu, nedas? fuj skareda si, nechcem ta, zjedz to a to, inak to dam psikovi, ked nebudes robit to, tak bude tamto. ..
Nasa na to nebola zvyknuta, uplatit sa nedala, vyhrazok sa bala. Tiez malo spala, radsej pobehovala ako sediet pri starej babke a pocuvat jej reci, ak chcela so svokrou nieco aktivne. tak vzdy svokra, teraz nemam cas, toto nechytaj, priklad mala chcela s nou robit kolace, tak svokra ju udrela tupou stranou noya po prstoch nech nechzta cesto, alebo ked nieco vyrobila, tak svokra ten "pokazeny" kolac pred dietatom hodila do kosa. ..
a tiez furt tie kecz, preco ona toto robi a tamto nerobi, lebo vnucik sx sedi v kostole a "modli sa" , bla bla.
Doslova na nej hladali chybu.
Aj ja som urobila chybu... ze som ich hned od zaciatku neposlala do teplych krajin a bol by klud. K dcere si nikdz nenasli cestu ani k nasim druhym detom.
Boli sme naivni a roky dufali , ze sa to zlepsi a prd.

deti95060810
27. mar 2025

kontakt by som ešte viac obmedzila... keby aj dieťa malo diagn. je snáď horšie ako iné vnúča? zvláštna babka.

heminepa
Autor odpoveď zmazal
biba_18
27. mar 2025

pýtala si sa síce na babku - ale ako si na tom so zvyškom rodiny? že aspoň s bratrancami a sesternicami aby malo dieťa vzťah ...

brankovamama
27. mar 2025

@negymama to je také smutné, až mi slzy vyšli
By som ten nôž obrátila proti nej.

biba_18
27. mar 2025

@heminepa jasne že nebude 🙂 toto robila aj moja svokra - keď čistila žalúdok môjmu synovi a porovnávala ho s otcom, svojim synom - a ja jej, keď chce porovnávať, nech porovná aj svojho syna so mnou ... tak sa urazila 😂

simona92101
27. mar 2025

Muza by som poslala za svojou matkou a nech hodi vazny rozhovor,a nech prestane zhadzovat vase dieta pred cudzimi ludmi,inak ste skoncili...otrasne

oblecenieavecicky
27. mar 2025

Chodí svokra do kostola?

negymama
27. mar 2025

@brankovamama no mohla by som vypravat pripoviedky, niektore az absurdne a pre deti zivot ohrozujuce...ako napr. svokra poslala muza oberat ovocie na vysoky strom a mna poslala na druhy koniec zahrady oberat ribezle, s tym ze ona ostane s malym.
a tak ho strazila, ze sla do domu pozriet nejake jedlo na sporaku a nechala 11 mesacne! o vsetko sa tahajuce dieta pri jednoplatnicke na hokerliku, kde bol postaveny obrovsky hrniec s vriacou kukuricou. Visela z neho predlzovacka. Muz aj keby skocil zo stromu na nohy /a dochramal sa/ nezachrani dieta.
dojdem s ribezlami a krvi by ma nedorezali - maly pri tom hrnci sa staval na nohy...
svokra uplne flegmaticky utrusila, ze ON MA VEDIET, ze sa snury a horucich veci nema dotykat. 11 mesacne batola, ktore v bytovke s take veci ani nevidelo. nieze skusilo.

ESte doma som sa triasla od stresu, a svokruska pohoda jahoda, vsak sa nic nestalo.

negymama
27. mar 2025

@oblecenieavecicky co s tym ma kostol - mnohe tieto tetuse nechodia do kostola pre moralku a poucenie, ci nedajboze laske k bliznym sa priucit. Ale pre zvyk a dobre meno v dedine.

oblecenieavecicky
27. mar 2025

@negymama No práve cez ten kostol by som to skúsila. Či jej hovorí niečo miluj bližneho svojho. Či sa tam niekde spomína, že má milovať len v prípade, že je dotyčná osoba podľa jej predstáv. Či si to neuvedomuje. Alebo ak tam chodí len pre ten druhý prípad, čo by sa aj viac sedelo, že čo by na to povedali susedia, keby vedeli ako sa správa k vlastnej vnučke. Čo by na to povedal farár...

autor
27. mar 2025

@negymama to mi je ľúto, viem čo si zažívala
@biba_18 čo sa týka ostatných tak nemáme problém, svokor si tiež myslí svoje o nás ale ten je aspoň ticho
@simona92101 takých rozhovorov už bolo, ale to je zbytočne ona si myslí že nič nerobí zle len nás upozorňuje lebo už videla XX deti tak vie keď dieťa nie je v poriadku
@oblecenieavecicky vieš čo, ona chodí do kostola tak 6x do roka...nemá k tomu nejaký vzťah, tvrdí že je kresťanka ale nechce sa jej tam chodiť

autor
27. mar 2025

@dixitka vieš čo, ako kedy občas to hovorí aj pred dcérou a občas mimo, nejako si nedáva na toto pozor

oblecenieavecicky
27. mar 2025

To bol len nápad. Je mi ľúto, čo prežívaš. Nie je to normálne. Určite by som obmedzila vzťah. Ubližuje vám to a časom to začne aj ubližovať aj malej, keď si začne viac uvedomovať. Je doslova toxická a takú osobu si treba držať radšej od tela.

dixitka
27. mar 2025

Inak, ty si tu už nepísala párkrát kvôli tomuto, aj keď mala dcéra rok? Ak si to ty, tak by som to už vážne riešila obmedzením kontaktu, lebo zjavne sa len trápiš dokola tým istým a žiadna zmena k lepšiemu neprichádza.

autor
27. mar 2025

@oblecenieavecicky no my sa už cca pol roka stretávame veľmi sporadicky, nebavilo nás to počúvať, rozmýšľame však že to utneme úplne
@dixitka nie, píšem prvý krát, čítala som tie diskusie čo asi myslíš, sú to dosť podobné prípady, mne však ide o tie reči čo sú od narodenia, vlastne si stále myslí že dcéra musí mať diagnózu a nie je normálna pritom podľa mňa sa takto bežné deti chovajú

mabenn
27. mar 2025

Precitala som asi polovicu a odpoved je: nie...ani by som dietata nevystavovala kontaktu s takym clovekom

mabenn
27. mar 2025

No tak som to docitala...tvoja svokra nie je v poriadku psychicky...nevystavuj dieta choremu cloveku

1gramofon
27. mar 2025

To skôr svokra sa správa mimo, hlúpo a pozadu. Rozmýšľanie nie je jej silná stranka. Keby bola postihnutá tak asi by mala problém s rečou a aj pohybom. Už keď je postihnutie aj to, keď dieťa napredujr rýchlejšie, tak to už ako zle na tom sme...
Nie je príjemné byť tým zlým a divnym deckom, ktoré má úžasných súrodencov či bratrancov... Berie to sebavedomie keď ťa stále porovnávajú a nevidia na tebe nič dobré.

heminepa
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2