Máme žiadať preplatenie?
Ahojte mame byt na prenajom (sme prenajimatelia) a sme v tom novacikovia. Ide o to, ze sme tam dlhsie neboli na kontrolu a najomnik mi potom volal ze sa tam objavila plesen. Ano, stava sa to, zili sme tam samy 3 roky a niekedy sa presne v takomto pocasi objavila ale hned sme to riesili. Najomnik to ale nechal zajst do vysokeho stadia ze sme boli nuteny to oskrabat a znova namalovat a celkovo cele osetrit (v najme je rok a 5 mesiacov a vtedy sme vsetko tiez malovali). Plesen aj v sprchovom kute, na balkonovych dverach atd... akoze no hruza :( plus gauc uplne znecisteny. urcite to nie je otazka par dni ale je to tam dlhsie. Moja otazka znie, mame pravo ziadat od neho preplatenie nakladov za opravu?
Ano nasa chyba je, ze sme tam dlhsie neboli, ale pozname sa aj osobne a n vzdy tam mal poriadok. Plus sme strasne vytazeny Ale uz si na to veru najdeme cas.
@colsami dakujem za odpoved 🙂 . Raz som sa ho spytala ci nema problem s plesnou pretoze sa vie objavit. Povedal ze nie. Ale nie som si ista ci som mu povedala narovinu nech nas hned kontaktuje, skor asi nie. Ale vedel, ze sa to moze stat. Tak neviem ako to brat.
urcite ti on nema co praplacat .. nebola to jeho vina.. neupozornila si ich a taketo veci ak vies ze tam su si povinna odstranit
ano, tak sme to hned aj brali. Ale ked sme videli, v akom stadiu to je tak sme boli velmi prekvapeny ze to nechal zajst az takto daleko.
Kazdopadne preto sa pytam lebo sme v tom novacikovia a nechcem spravit nieco, v com nie sme v prave🙂 takze dakujem za odpoved
@syslik81
mozes si dat dodatok k zmluve,ze budete chodit kazdeho pol roka na kontrolu alebo 3 mesiace ... musite si to odsledovat vy .. ale do buducna by ste tu pliesen mali riesit inak ako len oskrabanim a natretim- najst pricinu a vyriesit to,lebo ak podnajomnik zacne mat respiracne problemy z plesne alebo nedajboze ak budu mat dieta tak mozete mat aj vy problemy ..
Plesen je vasa chyba, teda chyba bytu, zdrava stena plesen nechyti, to neviem co by musel robit. Je tam zla izolacia muru zvonku alebo stare okna, preto sa robi plesen. Ak nevyriesis pricinu, plesen tam bude nonstop, nestaci oskrabat a pretriet.
Plesne ste mali aj pred tym, je to na vase triko- odstranenie plesne, mozete byt v podstate radi, ze mu to nevadi. Ja by som osobne do takeho bytu ani nesla, plesne su nezdrave. Nie, ze, by som mala paltit odstranenie.
Keby ofrkal stenu kecupom a vy by ste museli skrabat omietku, tak by to preplatenie nakladov bolo v poriadku, ale ziadat preplatenie nakladov, ktore vam vznikli, lebo mate systemovu chybu stavby je uz drzost. On by mohol ziadat znizenie najomneho pre zdravotne nevyhujuce byvanie, dokonca aj odskodne za poskodenie zdravia
Ja žasnem 😲
Ty si mu oznamila, že ten byt ma nábeh na plesne. Takze to bral tak, že o tom vieš, zrejme ho nenapadlo vás ohľadom toho kontaktovať, naco, keďže o tom viete. Viac inštrukcií si mu k tomu nedala. Pravdepodobne to bral tak, že si ho len upozornila, aby to čakal a teda asi zmiznu alebo čo, keď si mu len spomenula a neriešite to…
A preplatiť by si mu to chcela dať prečo? Lebo sa nasťahoval do nekvalitného bytu, kde ma vlhko a plesne a majitelia to len vedia a nezabezpečili aby sa to nestavalo? 🤯
Dobre ranko, nehnevajte sa, ale podla mna je dost jasne z mojich prispevkov, ze som sa chcela poradit a nie ze to chcem od neho hned ziadat 🙂 nevedeli sme ako to chodi. Prvotne nas to ani nenapadlo ked sme sa o tom dozvedeli. Ale az ked sme to uvideli sme ostali prekvapeny ze je to az takto. Co tam muselo byt uz dlho. To je vsetko, samozrejme od neho nic ziadat nebudeme. Clovek si chce len nechat poradit, lebo je neznaly v danej oblasti lebo je to pre neho nove, vy to tu beriete uz ako samozrejmosť ked sa clovek len nieco spyta.
uz to je divne, ze ste o takom niecom vobec zacali uvazovat. Ci?
@viestta ako pisem, prvotne nas to ani nenapadlo. Ale ked sme videli v akom stadiu to je, boli poskodene aj ine veci. Zamrzelo nas, ze nam to nedal vediet skor a mohlo sa tomu predist. Ale ako som napisala je nasa chyba ze sme tam dlhsie neboli a ze som mu nepovedala ze nech sa hned ozve. Dakujem teda za uzitocne informacie ktore som tu dostala a uz budem vediet ako postupovat. Niekedy by to ale slo aj bez tych ustipacnych poznamok. Chcela som len poradit. 🙂
Po prvom raze by som neziadala, ale ak by to aj nadalej nechal zajst do takeho stadia, tak ano. Inak ja celkom nechapem tym kontrolam. 10 rokov byvame v najmoch, celkovo sme prestriedali 4 byty a nikdy sme nemali ziadnu kontrolu. Mne osobne by to velmi vadilo. Mam tu svoje sukromie a nevidim dovod, preco by mal ist niekto ocumovat, ako mam upratane a podobne.
A k tej plesni, my sme mali tiez jeden byt, kde sa objavila plesen v spalni, akurat sme mali doma novorodenca. Ale teda my sme to riesili sami, majitelku sme s tym neotravovali. Susedia vedla mali ich byt len ako dovolenkovy apartman a plesen sa objavila po ich odchode. Normalne sme oskrabali, natreli protiplesnovou farbou.
Ja sa vyjadrím k tomu, že píšeš, že ste dlhšie neboli na kontrole. Prečítaj si zákon. Ak prenajmeš byt, nemáš tam čo chodiť. Nájomník je chránený, on si ten byt prenajíma, žije tam. Ani majiteľ tam nemá čo loziť. Za celý rok mi nenapadne ísť kontrolovať byt po nájomníkoch. Majitelia si myslia niektorí, že môžu. Ale nie. Vyrieš pleseň tak, aby ten problém nevznikal a nebude potrebné báť sa o byt.
uha, skôr na jeho mieste by som zvažovala, či nechcieť zľavu z nájomného za pleseň
@melanta paragraf 665 OZ hovorí okrem iného toto:
Prenajímateľ je oprávnený požadovať prístup k veci za účelom kontroly, či nájomca užíva vec riadnym spôsobom.
Nemôže do svojej nehnuteľnosti vstupovať (okrem život ohrozujúcich situácií) bez vedomia toho, komu nehnuteľnosť prenajal a bez jeho prítomnosti - vtedy by sa dopustil trestného činu porušovania domovej slobody vo vzťahu k právam nájomníkov.
Bezne byva v zmluve klauzulka, ze podnajomnik sa do urcitej sumy podiela na opravach zavad vzniknutych s uzivanim. Ak je to suma cca 100eur (zvycajne), tak to pokryva priebezne osetrenie steny SAVOm, alebo inym pripravkom, ktore vydrzi aj par mesiacov.
Mlade baby castokrat peru a susia vnutri a aby nemali prievan a usetrili na kureni, tak maju furt zatvorene okna, cim zvysia neumerne vlhkost a plesen dostava podu pre zivot.
Ak je navyse nevhodna farba pouzita (tzv. lacne hlinkove farby), tak tam plesne porastu lepsie ako v pohnojenej zahrade burina.

V Tvojej situacii by som neziadala, ako hovoris, on to sice zanedbal, ale Vy vo Vasom zaujme ste tiez zanedbali kontrolky (pripadne tuto informaciu?). Asi by mi to bolo blbe 🙂
Respektive - bol by mi dolezity jeden fakt. Povedali ste najomnikovi ze vas byt ma nabeh na plesne a ak sa znova objavia, ma to (s vami) riesit? Alebo ste ho na to ani neupozornili, len ste sa na to spolahli ze to prirodzene bude riesit a vas kontaktovat?
Ano clovek si povie ze vsak najomnikovi to snad dopne a zalezi na tom... zial nie vzdy, kedze to "nie je jeho".