icon

Manžel je cholerik. Ako zvládnuť jeho impulzívne výbuchy?

27. okt 2025

ahojte, mam manzela a 2 deti, sme spolu 15 rokov. Muz je velmi snazivy, vsetko v domacnosti chce riesit- ucenie, venovanie sa detom, doma upratuje, vari, naozaj 100% spolah na neho, niekedy mam pocit, ze robi doma viac ako ja, samozrejme ho aj necham, ved preco nie😀😀. Este mna nahana ze to treba, tamto treba. Len je velky cholerik a vela krat reaguje impulzivne, ze tak stekavo do mna vybuchne, za minutu je ako keby nic, ale dost mi to vadi, mrzi ma to, dost ma to zaboli, aj mu poviem, ale on si to vobec neuvedomuje, je to proste v nom. povie mi, ved vies aky som, nenedava, to nie, len tak mrzko odvrkne. co by ste poradili?

anonym_21755e
27. okt 2025

@anonym_autor odbremeniť ho?pravdepodobne je impulzívny ma veľa veci v hlave je v strese

enmery
27. okt 2025
@anonym_21755e

@anonym_autor odbremeniť ho?pravdepodobne je impulzívny ma veľa veci v hlave je v strese

@anonym_21755e Väčšiu hlúposť si napísať nemohla, to by bola taká polovica koňa, keďže to všetko ťahá väčšina žien.
Autorka, sám Ti to povedal, že veď vieš, aký je a takého si si ho vzala. Pokiaľ je taký partner a otec a nebije Ťa, nepovažuje, jedným uchom von, druhým dnu. Cholerik sa nezmení.

anonym_411612
27. okt 2025

ja som veru tiež taká prchká. Som z toho sama nešťastná, aj keď na muža nekričím, ale na deti a ani si to neuvedomím...jednak je to asi dedičné (môj otec bol tiež taký uhulákaný) a tiež som v detstve zažila veľmi veľa vypätých situácií v rodine, vynervovaná v jednom kuse, asi aj to malo vplyv na mňa. Snažím sa ovládať, nereagovať prehnane, ale nie vždy sa to dá...

anonym_036a8a
27. okt 2025

@anonym_autor povie ti " veď vieš aký som". Inými slovami, je mi to jedno, ja sa meniť nebudem, si tu nato, aby som sa na tebe uvoľnil, " vyblil sa na teba", kvôli tebe sa ovládať nebudem. Neurobíš s tým nič, lebo on si svoju vinu neprizná. Keby si ty s ním jednala rovnako, tak by sa ho to chudáka dotklo a protestoval by. Radu nemám, lebo toto sa z jeho strany nezmení. Ak si to nepraješ a podstatne sa ťa to dotýka, tak od neho odíď.

anonym_54bb98
27. okt 2025

@anonym_autor dotlacit ho k odborníkovi, aby mu pomohol zvládať emócie aspoň do takej miery, aby sa s ním dalo žiť. Povedz mu ze vieš, aký je, ale to neznamená, že to mienis tolerovať donekonecna

deti95060810
27. okt 2025

tomu len potajme sypať prášok na nervy ráno do kávy. inak sa nezmení. poznám takých .
ich manželia, partneri popr. partnerky si zaslúžia metál .

hopsas
27. okt 2025

@anonym_autor napísala si jednu dôležitú vec a síce že si to neuvedomuje...čiže ja by som mu to trpezlivo pripomínala nech na sebe pracuje lebo vzťah je o kompromisoch a o tom že obaja sa musia snažiť a ten čo má hnusnu povahu sa musí snažiť dvojnásobne. Inak ak všetko funguje nevidím dôvod na nejaké smútky kvôli tomu.

anonym_036a8a
27. okt 2025
@hopsas

@anonym_autor napísala si jednu dôležitú vec a síce že si to neuvedomuje...čiže ja by som mu to trpezlivo pripomínala nech na sebe pracuje lebo vzťah je o kompromisoch a o tom že obaja sa musia snažiť a ten čo má hnusnu povahu sa musí snažiť dvojnásobne. Inak ak všetko funguje nevidím dôvod na nejaké smútky kvôli tomu.

@hopsas všetko je OK🥴, akurát na ňu štekavo vybuchne a ju to zabolí. Ale inak je to v poriadku. 🥺

@anonym_autor aj na kolegov si dovolí? Na predavačky? Na vedúceho v práci? Na susedov? Či vtedy sa vie ovládať?

anonym_87a90a
27. okt 2025

@anonym_autor môj muž je tiež taký prchký ... Už som mu to miliónkrát hovorila, on si je toho vedomý, ale nevie to v danej chvíli ovládať ... Mňa to voľakedy tiež trápilo, ale momentálne po skoro 20 rokoch mi to už je aj jedno ... Alebo teda, neriešim, jedným uchom dnu, druhým von ....

anonym_21755e
27. okt 2025
@enmery

@anonym_21755e Väčšiu hlúposť si napísať nemohla, to by bola taká polovica koňa, keďže to všetko ťahá väčšina žien.
Autorka, sám Ti to povedal, že veď vieš, aký je a takého si si ho vzala. Pokiaľ je taký partner a otec a nebije Ťa, nepovažuje, jedným uchom von, druhým dnu. Cholerik sa nezmení.

@enmery veď aj hulakaju, alebo dostanú tetaniu😀cholerik sa pri deťoch ešte viac zmení, lebo podnetov je veľa.

enmery
27. okt 2025
@anonym_21755e

@enmery veď aj hulakaju, alebo dostanú tetaniu😀cholerik sa pri deťoch ešte viac zmení, lebo podnetov je veľa.

@anonym_21755e Ha reagujem iba na to, z čoho ona písala...keby tam bolo ponižovanie,bitky, ataky tak je to samozrejme iné.

anonym_036a8a
27. okt 2025

@anonym_autor je fascinujúce na týchto ľuďoch, že v práci sa vedia ovládať, aj v obchode, taký nápomocní , milí, ale práve tá ich žena ich tak neuveriteľne a hlavne pravidelne naštve, že po nej štekaju ako po psovi. Ja osobne nemám s týmito ľuďmi zľutovania. Na ženu to psychicky nepôsobí dobre, aj keď si povie, že si to nebude všímať. To sa jednoducho nedá vstrebať a čakať ktorú sekundu mu práve prepne a pošle ženu do ... aj s patričným komentárom. Deti to samozrejme počujú a sú z takého konania rodiča v strese a majú strach. Zažila som na vlastnej koži. Nevedela som si to vysvetliť a pravdu povediac dosť často som premýšľala, čo tá moja mama tak strašlivo zle robí. Neskôr som takéto chovanie tolerovala u partnera až kým ma to psychicky nedostalo a odvtedy viem, že mužovi chýba rešpekt a láske k žene keď si takto dovoľuje a netolerovala by som grobianov už za žiadnu cenu.

autor
28. okt 2025

@anonym_autor je to tazko dievcata , deti ho maju velmi radi, x krat som si hovorila, ze od neho oddidem, aj si myslim, ze casom to tak bude

letfenixa
28. okt 2025
@anonym_036a8a

@anonym_autor je fascinujúce na týchto ľuďoch, že v práci sa vedia ovládať, aj v obchode, taký nápomocní , milí, ale práve tá ich žena ich tak neuveriteľne a hlavne pravidelne naštve, že po nej štekaju ako po psovi. Ja osobne nemám s týmito ľuďmi zľutovania. Na ženu to psychicky nepôsobí dobre, aj keď si povie, že si to nebude všímať. To sa jednoducho nedá vstrebať a čakať ktorú sekundu mu práve prepne a pošle ženu do ... aj s patričným komentárom. Deti to samozrejme počujú a sú z takého konania rodiča v strese a majú strach. Zažila som na vlastnej koži. Nevedela som si to vysvetliť a pravdu povediac dosť často som premýšľala, čo tá moja mama tak strašlivo zle robí. Neskôr som takéto chovanie tolerovala u partnera až kým ma to psychicky nedostalo a odvtedy viem, že mužovi chýba rešpekt a láske k žene keď si takto dovoľuje a netolerovala by som grobianov už za žiadnu cenu.

@anonym_036a8a moja mama je cholerik, ale neovláda sa nikde.

anonym_036a8a
28. okt 2025
@letfenixa

@anonym_036a8a moja mama je cholerik, ale neovláda sa nikde.

@letfenixa tak to je úplne v prdeli s ňou. Šťastie, že je mama a nie partner.

anonym_477358
28. okt 2025

@anonym_autor ani sa mu necudujem ked je vsetko na nom

lentakyterapeut
28. okt 2025

A je taky moja rada v ten den ked je na teba neprijemny nech ti uz da pokoj. Razne mu povedat porozpravame sa opat zajtra. Rano ma opat sancu byt mily. Nauci sa.