Máte doma egoistu, narcistu alebo samoľúbca?
Viete mi niekto laicky vysvetliť tieto pojmy? Viem, že google existuje, ale zaujímajú ma napr. aj osobné skúsenosti. Je rozdiel, keď je niekto samoľúbi, egoista a keď narcista? Alebo to je v podstate to isté a sú to stupne inzenzity?
Mám totiž podozrenie, že priateľ má nejakú z týchto “diagnóz” a chcem vedieť, či to môže mať v budúcnosti dopad na náš vzťah, prípadne aký.
Skúsim to napísať, čo najstručnejšie, ale aby som vystihla podstatu.
V prvom rade je taký uhundraný, stažuje sa, dosť vecí mu vadí. Rýchlo sa dokáže vytočiť na hocijakých blbostiach. Ale hlavne mám z neho pocit, že si myslí, že je dokonalý a že on môže všetko a ostatní nič. Akoby nevidel vlastné chyby.
Uvediem príklady: On si zo mňa robí napr. srandu, že mám brucho, tak sa zasmejem. Keď mu to poviem ja, tak sa urazí. Takéto sa deje najčastejšie, že on povie niečo v rámci srandy a je to v pohode. Keď ja poviem to isté, už je zle.
Druhý príklad: Je vyučený kuchár. Ako často varí, to netuším. Ako chutne varí, to netuším. Býva s mamou, takže predpokladám, že väčšinou varí ona. Párkrát som bola pri tom, keď jedol niečo, čo ona navarila. Ona tam vtedy nebola. Raz bola polievka málo vyvarená a druhýkrát bolo mäso presolené. Prišlo mi to však, že jej by to možno priamo ani nepovedal, ale len tým chcel dať najavo, že on by to urobil lepšie.
Tretí príklad: Mám suchú pleť. Niekedy sa mi urobia také šupinky na tvári. Tak ma tak raz ráno “skritizoval”, nech si to natriem krémom, že mám na sebe šupiny. Takým tónom, akoby on mal dokonalú pleť.
Viete mi niekto povedať, či má niektorú z tých “diagnóz” a či sa mám obávať toho, čo ešte príde? Alebo to ja príliš hrotím a správa sa normálne?
a ty planujes byt jeho partnerka, alebo terapeut? lebo ak partnerka, tak by mi bolo vysostne u prdele, ci ma nejaku diagnozu a aku, stacilo by mi, ze sa chova ako idiot, na rozhodnutie, ze jeho partnerkou nebudem..
a k otazke - ano, samolubost a egoizmus su znaky narcizmu.. narcizmus je psychicka porucha.. nie kazdy, kto ma sklony k samolubosti, to musi dotiahnut na uroven psychickej poruchy.. a ano, je to o stupni intenzity, okrem ineho
Prve dve, to je ako v tej Jandovej pesnicke... Ja, ja, ja, jenom ja👿
Narcizmus, ked uz tebe ide po krku s cielom vytrieskat co najviac pre seba na ukor toho druheho. 🌿
Priklad jedna je vztahovacny a neempaticky….
Priklad cislo 2: zalezi ako to zhodnotil ci vysmievacne alebo len cisto pragmaticky-> ak navarim polievku a je malo slana a povie mi to dotycny/a poviem dakujem a nabuduce to zmenim(ak si myslim,ze je akurat tak nie) … v tejto situacii by ale mam pocit ze polka konika zacala bliakat nech si teda navari sam ked je taky mudry…
Situacia 3: idem von a mam supiny na tvari tak je v mojom zaujme vyjst reprezentativne a nech na mna nepozeraju ako na lepracku->zase tu mame osadenstvo konika ktore bude tvrdit ze kazdeho je prd do toho ako vyzeram ci mam mastne vlasy,spinave topanky,3 den to iste na sebe(lebo ved je to ciste)… kazdy mame inak nastavene standardy ak ti nevyhovuje ako sa s tebou bavi preber to s nim…
Mne z tych sitacii skor vychazda tvoj komplex,lebo ked ma niekto upozorni na chybu(ze idem ako supinata ryba von) tak poviem och jasne alebo viesco mne to nevadi,som sa prirodzenost…
Nezistuj ktoré z uvedených porúch ma,radšej zbal kufre a preč od neho,lebo on sám o sebe je diagnóza🤦
Diagnoza debilizmus a ON debil ale už narodenia nie od prírody. Príroda za to nemôže.
Negativne spravanie sa vekom zintenzivny. Tak si predstav,ze budes starsia s vraskami mozno skilami, mozno sedive vlasy a ten chmulo Ti toto bude rozpravat po cely vas vztah? No naco?? A dobrovolne toto trpiet. By som ho za jeho hovadske spravnie nakopala do riti.
No ja by som z tohto priateľa spravila bývalého priateľa....😀 S ním život bude len utrpenie...a keď ešte budete mať aj deti, ešte väčšie.

Ja by som pobedala, ze ma dignozu blbec. Ostatne pridruzene diagnozy by ma nezaujimali, s blbcom by som nestracala cas.