icon

Negatívne vnímanie kontaktu len pri potrebách

23. aug 2025

Ahojte, dajme si na večer trošku filozofickú otázku..
Práve som na inej sieti videla "motivačné" príspevky o sebaucte, hraniciach.. A medzi nimi toto: Pokiaľ sa ozvú len keď niečo chcú... Neodpisuj.

Zamyslela som sa. Ja som presne tiež ten typ, čo napíše ľuďom len keď niečo potrebujem. Som introvert, viesť small talk je občas ťažké, mám len pár kamaratiek, s ktorými si napíšeme len pár krát do roka. Ak nie o potrebujem tak častejšie. Ak sa niekto ozve mne len ak niečo potrebuje, vždy rada pomôžem a ani sa nepozastavujem nad tým, že sa neozval "len tak" keďže ani mne samej to nie je prirodzené.

A tak sa zamýšľam, ako je to myslené?
Ako to máte vy? Ako beriete ľudí, ktorí sa ozvú len keď niečo potrebujú? Prečo je to brané ako niečo negatívne?
A tie ktoré to máte takto nastavené, píšete si úplne s každým koho poznáte len aby sa vám nestalo, že sa ozvete len keď niečo potrebujete? Alebo sa stačí ozvať na narodeniny/meniny a už nie ste v tejto kategórii?

Ďakujem za vysvetlenie 🙂

dskjhfdlkdjhl
23. aug 2025

Ja sa kamoskam a znamym ozyvam aj inokedy, nielen, ked nieco chcem. Ked sa tak zamyslam, tak ja malokedy nieco chcem🙂 A nejako nepremyslam nad tym, ci sa mi niekto ozyva len vtedy, ak nieco chce-ak viem a mozem, tak pomozem, ak to nie je v mojich silach, tak nepomozem. Takze u mna toto az tak nezarezonovalo. Samozrejme, ak by bol niekto, kto len vyuziva, tak by som po case zacala asi ignorovat, ale zatial som nic take urobit nemusela.

diewcatqoo
23. aug 2025

Mam par ludi, ktorym sa ozvem sama - je ich malo. A potom mam par, ktorym sa ozvem, len ked nieco potrebujem - tych je este menej. Vacsinou som ja ta, od ktorej ludia nieco chcu a ktorej sa ozyvaju len kvoli tomu. Ale kedze uz som dospela do stadia, ze bez okolkov poviem nie a vacsina znamych vie, ze som prave doma s malym dietatom, uz sa mi az tolko ludi neozyva, ze odomna nieco potrebuju.

gribka1
23. aug 2025

Veľmi všeobecné, ale ozývať sa každému, len aby to nevyzeralo, že sa ozvem, len keď niečo chcem je od veci, nie je čas ani priestor. Záleží aj na tom, čo konkrétne tá osoba chce. Kto to je. Čo máme za vzťah atď.

ivik4
23. aug 2025

S ludmi ktorych mam naozaj rada, som v kontakte stale. Znamym sa neozyvam vobec, naco...duplom nie ze ked nieco potrebujem. Mne osobne by to bolo sproste a rovnake mi to pride od ludi kt. To robia. Ako napr. Ty ( introvert alebo ako si sa nazvala)

anonym_435c3b
23. aug 2025

@anonym_autor tak urckte sa myslia hlavne take extremy, ze spoluziak zo zakladky sa ozve po 30 rokoch, ked ta chce poistit... alebo vecni vyuzivaci... zase medzi normalnymi priatelmi sa obcas stane, ze sa ozvem ked nieco potrebujem, ale samozrejme sa ozyvame aj ked nic nepotrebujeme... ale to su rokmi preverene vztahy...

zuzinka888
23. aug 2025

Asi viem o ake motivacne video ide- aj mne ho vyplulo. No skor som to pochopila tak- ze npr.suseda/ kolegynaco stretavas kazsy den, ani ta nepozdravy ani neodzdravy a zrazu ked bieco potrebuje je " akcna" a ked to dostane tak sa tvari ze ta nepozna....

anonym_84394b
23. aug 2025

Rodine čiže pár bratrancom a sesterniciam píšem na narodky na fb, ale z veľkej rodiny och ostalo málo s ktorými ostali kontakty. Sú tetovia a ujovia ktorý furt po otcovi na krku lebo on má hento toto tamtoto, vyzná sa v tom a v tom, vie to a to opraviť & urobiť. Otec to už zabrdzil lebo zdravie mu už neslúži ako má. Gólom bolo začiatkom roka bol otec veľmi chorý a jeden môj ujo mu volal že zabíjajú že ho potrebuje 🙈🤦‍♀️ otec vysvetlil a odmietol a môj ujo? Ten sa nasral 🙄🤦‍♀️ no a čo sa týka mňa, mám dobré kamarátky s jednou som každý týždeň v kontakte viac krát do týždňa si píšeme a s druhou tiež raz do týždňa si píšeme voláme, ked nám to pracovne vyjde tak sa aj stretneme. Ale ja nie som taká že by som sa ozvala iba vtedy ak niečo potrebujem.

anonym_3beb89
23. aug 2025

Najlepšie kamarátky- jasne ze voláme keď mame sviatky, pripadne pozvanie na kavu a či niekam nevybehnem. S nimi mame aj chatove skupiny a zdieľame si tam keaviny na zasmiatie.
Blízki priatelia- zablahoželam cez nejaky messenger, krátka konverzácia
Kamaráti- keď nieco dajú na sociálnu siet tak olajkujem, pochválim, pár viet.
Ostatných iba sledujem možno na sociálnej sieti ale blizsi kontakt nemám.
Ono by to fakt nemalo byt ze iba napises Ahoj, potrebujem…

majus2323
23. aug 2025

@anonym_autor nevadí mi keď sa niekto ozve len keď niečo potrebuje. Mám 5 dôležitých ľudí s ktorými som nepretržite v kontakte a mi bohato stačí. Rada pomôžem ak viem. Je to podľa mňa úplne normálne. Blízky ľudia keď to robia to už ok není..

anonym_c2cb1c
23. aug 2025

@anonym_autor s rodinou si píšem častejšie, nie len keď niečo potrebujem, no stalo sa mi, že si ma pridali spolužiačky, s ktorými som bola v kontakte možno ešte rok po maturite, už viac ako 20 rokov nie...a zrazu "ahoj moja, ako sa máš, vidím, že si vydatá, máš krásne detičky a bla bla....a asi po 10.vete...pocula si už o kozmetike XY? 😀 Odpíšem, áno robím s tým, chceš niečo z katalógu 🤣 (nerobím, ani nebudem) a už sa neozve 🙈 veľa takých podobných...
Alebo potom peniaze chcú požičať, alebo ohovárať niekoho.

lucia13022023
23. aug 2025

S kamoškami som v kontakte denne, píšeme si, voláme, posielame hlasovky. So známymi v kontakte nie som, ale áno, napíšem im keď niečo potrebujem rovnako tak ako oni mne. Teraz som tak písala známemu ktorý je DJ. Nepoznáme sa dobre, poznáme sa z videnia a par krát za stalo, že sme spolu boli vonku, viac ludi ako partia, a nevidím dôvod načo s nim udržovať nejaký kontakt. Teraz potrebujem DJ, napadol mi on, tak som mu napísala, dohodli sme sa na dátume, cene atď.. Nevidím na tom nič zlé.

autor
23. aug 2025

Ďakujem ešte raz za odpovede, asi som to naozaj zle pochopila alebo vzala osobne, vzťahovačne. Každopádne vaše príspevky mi pomohli sa na to pozrieť inak 🙂

anonym_c26a32
23. aug 2025

Ahoj🙂,
ja do tejto kategorie radim ludi, ktori by ma na ulici ani neodzdravili a zrazu uz sa velmi liskaju, ked nieco chcu. Toto je za mna tak nechutne dvojtvarne a vypocitave spravanie, ze taky clovek si nezasluzi nic ine ako ignor.

Ak sa ozve nejaka stara kamoska, s ktorou sme si rozumeli, ale zivotne cesty sa nam rozisli a nekontaktujeme sa, a slusne poprosi o pomoc a viem, nemam problem. U mna vela urobi aj to, ci ten clovek pride s pokorou a vie poprosit a neberie to ako automatiku, ze ja som povinna .. a je vdacny. Samozrjeme, ak by to bolo casto a zachadzalo do extremov, to by som jz stopla.

anonym_d21e75
24. aug 2025

Som z tých ľudí čo veľmi málokedy od niekoho niečo chcú. Skôr chcú ľudia niečo odomňa. To, že som tiež introvert s tým nemá nič spoločné. Ak niečo chcem od niekoho kúpiť alebo opraviť a je to môj známy alebo kamarát, tak mu napíšem. Normálne mu zaplatím, ale to nepovažujem, že sa ozvem len keď ničo potrebujem. Poznám však aj v rodine takých čo sa ozvu, len keď niečo potrebujú.

anonym_b436a2
24. aug 2025

@anonym_autor citáty nejakej blbky ta nemusia trápiť, máš vlastný mozog, či? 😅

la_dolce_vita
24. aug 2025

Ja mam zasa skusenost, ze iste tzv kamosky ma doslova atakuju, ked maju problemy, najma s partnerom. Vtedy robim vrbu, je to dost otravne a z ich strany aj nevhodne, kedze v casoch pohody ignoracia. Uz sa nad tym zamyslam, cim to je a ako to riesit, momentalne to prebieha so spoluziackou zo zakladky zijucou 300 km odo mna. Zatial nepomaha nic a ja som bohuzial empaticka osoba. Osobne som malo kontaktna s zasadne nikoho neotravujem ani s problemami ani ked nieco potrebujem.

anonym_9c220c
27. aug 2025

Ja mam najradsej, ak mi nikto nepise a ja nemusim.na oplatku odpisovat. Ak mi zavolaju, tak v pohode a je mi jedno, ci nieco potrebuju, ci len tak. Pokecam, pomozem. Ja mam stale.nejake aktivity, ja to tieto dopisovacky nestiham. Za to moj muz, ten ma kazdy den pisatelske okienko 🙈