icon

Operácia a právo na ochranu súkromia

16. nov 2024

Ahojte žienky, idem na svoju prvú operáciu v januári. Bude to náročnejšia operácia čo sa týka zotavovania, aj psychického, preto budem na PN cca 2 mesiace, možno dlhšie.
Bude v PN uvedené na akej operácii som bola? Respektíve má zamestnávateľ právo pýtať sa, na akú konkrétnu operáciu idem? Chcela by som si to nechať pre seba keďže je to pre mňa veľmi osobné a hlavne ako odbit kolegov, ktorí budú vyzvedat? Ďakujem

pribinak
16. nov 2024

Nie, zamestnávateľ nemá právo sa pýtať na akú operáciu ideš.
Ak sa tá budú pýtať, len povieš: je to moje súkromie, ďakujem za pochopenie

autor
16. nov 2024

@pribinak a keď lekár odošle PN, čo tam vidí zamestnávateľ ako dôvod?

mamina7070
16. nov 2024

nie nevidi tam dovod PN ale je seriozne mu lovedat ze doba liecenia predpokladana je dva mesiace aby sa vedel zariadit resp doln svoje trvanie

muchotrafka298
16. nov 2024

Nie si povinna hovorit im nic. Opakujem nic. Casto sa tu objavuje otazka, presne tato ista. Podstupujem operacny zakrok s dobou liecenia XY mesiacov. Oznam to vopred, aby vedeli zabezpecit v praci tvoje zastupovanie.

januska12323
16. nov 2024

Nie, nič nevidí a ty nie si povinná hovoriť. Oznámiš dobu PN nech sa vie zariadiť a to je všetko.

pribinak
16. nov 2024

Nevidí dôvod, bude tam termin kedy nastupujes na PN

madeincssr
16. nov 2024

Vzdy sa na tieto veci pozri aj z druhej strany. Ty ako zamestnavatel (manazer), alebo dobra kolegyna/kolega (ktori ta radi vidia a mozu sa o teba aj trosku bat) by si bola rada, keby pracovnik/dobra kolegyna nikomu nic nepovedala? Ved staci to formulovat nejako vseobecne napr.: narocnejsia operacia traviaceho aparatu s naslednou PN dva mesiace? A ze to nechces detailne rozpitvavat, aby si sa nebala operacie alebo take cosi?

sissy27
16. nov 2024

Ak je to ePN, tak vidi len ci je to PN z dovodu choroby alebo urazu a ci bolo pozitie alkoholu. Na papierovych sa uvadzalo aj cislo dg ak si dobre pamatam, ale tiez len vseobecne nejaka kategoria (napr. Respiracne ochorenie).
A tak ako bolo spomenute, je vhodne a seriozne informovat zamtela o predpokladanej dlzke PN.

lucia147852
16. nov 2024

@madeincssr a prečo by to hovorila? Zamestnávateľ ma pn, povie mu, že predpoklad je cca 2 mes. Jeho do toho nič či jej budú operovať hlavu alebo zadok. Predpokladám, že možno pôjde o niečo ženské. To vedia byt veľmi citlivé veci a cudzích ľudí (pretože to kolegovia aj šéf sú, aj keď sú najsamlepší) do toho naozaj nič

bielasovicka
16. nov 2024

Lekár na PN napíše diagnózu. A podľa toho si zamestnávateľ vie zistiť.

autor
16. nov 2024

@bielasovicka nestačí napísať len operácia?
Tak teraz si nie som istá keď každý tu vraví inak
@lucia147852 áno, presne kvôli ženským veciam si to neprajem

muchotrafka298
16. nov 2024

Fakt je ten, ze v ramci ferovosti oznam nadriademu, ze podstupujes opeacny zakrok s predpokladanou dobou rekonvalescencie XY tyzdnov/mesiacov. Pri elektronickej PN zamestnavatl diagnozu nevidi, na klasickej je napisana. Podla moznosti to oznam vopred, info o zdravotnom stave je doverne a nic ich do toho nie je. Vobec neries zvedavych kolegov alebo sefa.

bielasovicka
16. nov 2024

To neviem. Ja som mala na PN diagnózu.

tykat
17. nov 2024

Na tej casti PN ktora ide zamestnavatelovi dg nie je.