Pocit zbytočnosti medzi kamarátkami
Ahojte.
Nemam sa veľmi s kým o tom porozpravať, prišla som si sem vyliať trošku srdce.
Ide o to že sme tri najlepšie kamarátky zo strednej školy. Od ukončenia strednej prešlo 5 rokov a my sme stale všetky tri spolu v kontakte. Sem tam sa stretneme osobne už aj s našimi partnermi (aj oni si sadli) a cez socialne siete si často pišeme. Ide len o to, že v poslednej dobe pri poslednych stretnutiach som nadobudla pocit, že ked sa medzi sebou všetky tri rozpravame alebo rozoberame nejaku temu, tak mi to príde že moje kamaratky sa viac rozpravaju medzi sebou, aj ked niečo hovori jedna pozera sa na tu druhu na mňa vobec (aj ked to je tema ktoru som načrtla ja) a take maličkosti si všimam, ktoré vo mne evokujú pocit že som zbytočna. Viem že ma majú obidve stale rady, ale taky zvlaštny pocit mam aj keď si pišeme formou sprav cez socialne siete, tak viac medzi sebou ony dve komunikuju aj ked sa ja pripajam. Napišem niečo čo ma trapi a chcem to s nimi poriešit a každá začne písať o tom istom probleme a poradia si vzajomne a ja sa citim vynechana…. Možno je to tym, že teraz riešia podobne veci alebo teda maju momentalne bližšie životne obdobie (jedna ma už dve deti a svadbu za sebou a druhá teraz rieši svadbu, a ja ešte študujem posledny rok na VŠ) tak možno je to aj tym, len sa bojim aby to takto neostalo stále…. Mam ich veľmi rada, sme taky trojlistok a toto ma veľmi trapi. Možno som len precitlivelá a veľmi citlivo to preživam, ale taky ten pocit zbytočnosti/vynechavania v konverzacii ma stale neprechádza.
Chcela som to zo seba len vypisat/prípadne zistiťod Vás nestranny pohľad na tuto danu situaciu, alebo ste zažili niekto niečo podobné?
Ďakujem za prečitanie.
@anonym_autor
Ahoj ja nie ake videla som u kamosiek. Jedna SA zrazu zacala bavit viac s tou, s ktorou Fakt nuc moc kedysi neriesila. A to asi Po dobrych 10 rokoch AZ. Tiez maju podobne zivotne situacie. A nic v zlim, Ty Si na VS a oni ruesia deti, svadbu. To su fak diametralne idkusnevsvety. Jasne ze ich to viac soaja. Avsak zalezi na tebe, ako SA k tomu pistavus. Nemusis byt vzdy pupok sveta a kludne mozes byt ajvuolne mimo. Ked budes mat deti pochopis - fraza na zabitie, viem 😂 Ja Sim myslela ako SA super viznam v detoch a vychove potom ako som bola operka. A Figu...
Ale zase ja som Rada vybehla s babami a ich detmi von, vedeka som, ze to Bude o detoch a nie super pokece ako ked boli este bez nicht. Zalezi Fakt od toho ako to ceke orijmes. Kludne im povedz ako SA citis, a ze aj ked Si uplne mimo ich tem, nerada by si ich stratila 🙃.
3kamosky je cele zle. 1je vzdy navyse.. ale bude to tym, ze riesia podobne temy teraz..
@anonym_autor asi maju toho teraz viac spolocneho, rovnake veci riesia v zivote maju viac spolocnych tem. Predsa len napr o svadbe budu kecat viac medzi sebou ked jedna ma po svadbe a druha pred ... (Ako si spominala) Keby ste dve chodili na VS a jedna nie tak asi vy dve by ste viac spolu komunikovali a ta jedna by sa citila ako ty. Podla mna by si si to nemala brat neako osobne 🙂 a si mlada ked chodis na VS. V zivote sa ti ludia vela obmienaju, jeden den ste najlepsi kamarati a na druhý deň si neviete prist na meno. Jeden den niekomu kryjes chrbat a na druhy den si pred tym dotycnym kryjes ten svoj.
Zišli sa štyri kamarátky na káve, ale nemajú sa o čom rozprávať, pretože prišli úplne všetky
Ste nepar, tak dve sa sparuju a Ty (asi najmenej vyrecna) si zostala trosku na ocot. Priberte stvrtu do partie a budete akurat do kriza. 🙂
Strednu mas skoncenu … hlava by mala dobehnut obciansky. Ludia, zaujmy a zivotne situacie sa menia. Nieco konci, nieco zacina… romantika s filmov od SS po hrob konci titulkami … pozri sa okolo seba a pridu nove kamaratky
Trojka nie je dobra v žiadnom smere a to už hovorím ako človek, čo ich vyskúšal všetky. Vždy je jeden človek navyše.
Nauč sa neviazat na ľudi. Ľudia v živote prichádzajú a odchádzajú. A tak je to správne. Takéto bff kamarátstva od škôlky po dôchodok sú skôr výnimka a ideál podávaný vo filmoch. Kamarátstva pominú, záľuby, priority a preferencie sa menia.
@doriiis ma pravdu
@anonym_autor - neviaz sa na ludi. A ano, v trojke je vzdy niekto navyse. Mozno na tej SŠ to tak nie je vidiet. Kamaratsva sa vyvijaju, niekedy sa ukoncia, niekedy len utlmia, tie tvoje kamosky su v podobnej etape zivota, preto su si blizsie.
Drviva vacsina priatelstiev vznikne preto, ze su ludia na jednej lodi. Zazivaju to iste, v tom istom case, v tom istom priestore. Okrem toho, ze maju podobny humor a hodnoty, ich spajaju aj rovnake zazitky, rovnake skusenosti (ako inak). Takze maju akoby vela spolocneho, vytvara to pocit porozumenia i bez slov. Hoci drviva vacsina toho je dana zvonka (podmienkami, v akych prave spolocne ziju), nez naozaj dusevnym prepojenim.
A niekedy to trva roky.
To vie pomylit.
To su tie priatelstva na jednej ulici, v jednej triede, v jednej praci,… nebodaj ak nahodne ti ludia ziju na tej istej ulici a chodia do tej istej skolky a skoly. Zrazu takto (nahodne, vdaka podmienkam zvonka) stravia spolu skoro 18-20 rokov. Vobec si to neuvedomuju a maju pocit, ze je to priatelstvom. Ale nie je. Lebo keby mali na vyber a ine podmienky, najskor by to priatelstvo nikdy nevzniklo, alebo nie na takej urovni. Skor by boli len znami, co o sebe vedia, ale nijak sa velmi nedruzia.
A samozrejme tie vztahy maju tendenciu zacat chladnut, az skoncit momentom, ako sa spolocne zdielanie rozdeli. Je to logicke, lebo zmizlo to, co povodne to priatelstvo pohanalo.
A nove podmienky prinesu nove skusenosti, co ma vplyv aj na vnimanie sveta u kazdeho, premyslanie o veciach, ovplyvnuje to uhol pohladu, a tym sa stare spriatelstva rozdelia este viac.
Mozno 1 priatelstvo z tisica toto prezije a trva nadalej. Lebo tych svoch spojilo nieco viac, nez rovnake podmienky.
Takze ludia su potom prekvapeni a sklamani, ze sa to “zrazu” rozpadlo.
A teraz, u vas troch, sa vase povodne spolocne podmienky rozpadaju a tvoje dve kamosky nasli ine nove spolocne podobne podmienky, co maju v zivote, tak maju vdaka tomu k sebe blizsie.
Ale aj toto sa stale moze zmenit. Naprikald otehotnies a budes mat s tou prvou spolocne viac, ako ta, co sa iba vydava.
Zrazu vy dve si budete vymienat tehotenske a mamickovske zazitky, rady, humor a pocity, kdezto bezdetna kamoska sa moze citit odsunuta, lebo jej to nic nebude hovorit. Neumyslene ju budete viac vynechavat. Lebo sami budete mat pocit, ze vam tazko moze do toho povedat nieco prinosne, ked nema skusenost.
Urcite sa teda neupinaj iba na tieto kamosky. Hladaj dalej. Spriaznenu dusu mozes este len stretnut.
Kludne sa s nimi priatel dalej, ale nevkladaj do toho privela ocakavani. Aby si necitila velke sklamanie.
Tipujem, ze po sobasi druhej z vas budes coskoro odlozena na vedlajsiu kolaj este viac, lebo najskor otehotnie. Cim si bude mat este ovela viac co povedat hlavne s tou prvou.
Ale zase, az sa budes vydavat a mat deti ty, mozes znova mat pocit, ze si zapadla, leno zas budete na jednej lodi, teda v podobnej situacii (aj ked zalezi, lebo ak budu mat vacsie deti a ty novorodenca, tiez uz toho az tak vela spolocneho zdielat nebudete).
Takze nesil toto priatelstvo. Udrziavaj ho, stretavaj sa, uzivaj si, co ponuka, bud im nadalej kamaratkou. Ale davaj sancu aj inym v tvojom zivote.
@anonym_autor A ano, tiez mavam taky pocit, ak sme tri na stretnuti. Ale beriem to, ze niekedy zas ja sa s niektoru bavim viac. Osobne vsak uprednostnujem osobne stretka ci cielene konverzacie len s jednou osobou, aj ked mame aj skupinu.
Ja som to tak mávala bežne a je to hrozný pocit.
Ale myslím, že teraz sú si bližšie, keďže riešia rovnaké veci a ty uplne iné. Fakt keby jedna z nich študovala tiež, tak sa isto bavíte viac. Oni žiaľ nevedia ako ty teraz žiješ, o čom je výška a aké reálne problémy ty môžeš mať.
Toto isté mám v práci s kolegyňou, s ktorou som 2 roky len tak existovala a zrazu keď riešila krátko po mne svadbu, rovnako sme riešili bývanie a aj rodinu, v rovnakom čase vodičáky a ešte aj psov, naraz sme dokonca otehotneli a mnoho ďalších naraz, tak sme si dosť blízke a asi s nikým iným z práce si nemám toľko co povedať, keďže ostatné kolegyne buď mladé dievčatká alebo už staršie ženy s odrastenými deťmi, niektoré vnúčatami. Aj tie staršie kolegyne sú strašne super, avšak tie keď spustia o vnúčatách, tak ja tam sedím a pozerám do blba a oni idú medzi sebou, pretože tie vnúčatá sú ich život a ja o tom nič neviem. Občas sa zo slušnosti spýtam niečo, avšak ony medzi sebou vedia o svojich vnucatach navzájom všetko. Ja neviem ani len ich mená. To je len jeden príklad.
Ale zasa keď doštuduješ, tak to budú super ,,staršie skúsenejšie kamky," ktoré ti so všetkým rady poradia na základe vlastných skúseností. Napr aj ja som tejto mojej kolegyni radila a pomáhala so svadbou a toto nás najskôr zblížilo.
Je podla mna uplne prirodzene ze ludia s momentalne navzajom podobnymi zivotnymi situaciami prirodzene maju viac spolocnych tem.
Toto mi pride ako z piateho rocnika zakladnej skoly.Presne toto v tomto veku riesia.Az mi tazko verit ze toto pise dospela zena.
Zaujímavé, že u chlapov to tak nieje 🙂
@anonym_autor ľudia sa vplyvom prostredia a životných udalosti menia… to je normálne, niektorí sa niekam posunu, ini nie, niektorí sa posunu iným smerom… to, čo vás spájalo na strednej je preč. Ich stále spája rodinný život, ty si niekde inde. Je to v živote bežne… nájdi si nové kamarátky… dokonca tvoje outsiderstvo si možno ono dve ani nevšimli, ale ty to vnímaš, lebo už funguješ v inom prostredí…
Ďakujem Vám každej/každému za odpoveď. Asi to len príliš preživam… samozrejme mam aj ine kamaratky aj z detstva aj tu z VŠ, z brigady na ktoru chodim popri škole…. Ale tieto dve mi vždy boli ako sestry preto ma to tak veľmi trapi a zakladam tu pre niekoho detsku diskusiu …. Chcela som to len zo seba vysypať…. Každopadne rada sa s nimi stretnem, pokecam, vypočujem si ich strasti toho už dospelackeho života a nebudem si vsugerovavť ze som vynechavana…. Aj ked to bude asi ťažké
@anonym_autor jEDNOZNACNE ANO..
Ďakujem Vám každej/každému za odpoveď. Asi to len príliš preživam… samozrejme mam aj ine kamaratky aj z detstva aj tu z VŠ, z brigady na ktoru chodim popri škole…. Ale tieto dve mi vždy boli ako sestry preto ma to tak veľmi trapi a zakladam tu pre niekoho detsku diskusiu …. Chcela som to len zo seba vysypať…. Každopadne rada sa s nimi stretnem, pokecam, vypočujem si ich strasti toho už dospelackeho života a nebudem si vsugerovavť ze som vynechavana…. Aj ked to bude asi ťažké
@anonym_autor podla mna ked su 3 kamosky, tak nakoniec aj tak vznikne situacia, ze 2 maju k sebe blizsie a tu tretiu odstrcia. Aj mne sa stalo nieco podobne, pocas materskej sme sa zoznamili dokopy, oni dve sa poznali kusok dlhsie, ale stretavali sme sa spolu a naraz a bolo to cca vyrovnane, aj ked oni dve si asi pisali castejsie, ja som nastupila do prace, oni este zostali doma, jasne ze doobeda sa stretli ked som bola v praci, to som im nezazlievala, ale oni sa uz neozvali ani poobede, ked vedeli ze po 15 sme uz doma a s dcerou idem na ihrisko. Obcas som ich stretla na ihrisku nahodne, obcas videla z auta ako idu spolu po chodniku, ked som iniciovala stretnutie ja, tak sme sa stretli dokopy , oni ma uz nezavolali. Dlho ma to mrzelo, snad aj niekolko rokov, najma vzdy ked som ich nahodne stretla, kedze potom nasledne prisiel covid a budovanie novych vztahov bolo narocne. Teraz po 6 rokoch, cez spolocnu znamu som zistila, ze uz aj oni sa rozkmotrili pre dalsiu inu "kamosku". Tak ide zivot proste,maloktore vztahy su na cely zivot, aj ked nam je to casto velmi luto....
My sme boli nerozlučná 4 ka. Časom to životná situácia zariadila tak, že kým oni mali brigády a nestálych partnerov, tak ja som riešila spoločné bývanie a neskôr svadbu. S tou jednou som sa stretávala, aj neskôr. No keď už má človek prácu, manžela a domácnosť, do toho prerabanie bývania. Už ozaj nebol čas na nič. Teraz už mám deti a som rada, keď sa stretneme s rodinou. Užívaj si ešte VŠ, potom už budeš mať zase zmenu po nástupe do práce.😊

Nauč sa neviazat na ľudi. Ľudia v živote prichádzajú a odchádzajú. A tak je to správne. Takéto bff kamarátstva od škôlky po dôchodok sú skôr výnimka a ideál podávaný vo filmoch. Kamarátstva pominú, záľuby, priority a preferencie sa menia.