icon

Podporujete svojich manželov bezvýhradne a vždy?

13. feb 2026

Podporujete svojich manželov bezvýhradne a vždy? Stojíte pri nich bez námietok, aj keď vidíte, že nejdú správnym smerom?

Včera sme mali s manželom debatu a povedala som mu svoj názor. On mi vytkol, že ho vôbec nepodporujem, že nestojím za ním a necíti vôbec moju podporu.

S mojím mužom som sa zoznámila po skončení VŠ, on v tom čase už pracoval 4 roky a prácu mu vybavila jeho mama. Keď sme sa zoznámili, zarobil viac ako ja - absolventka, bez skúseností, ak nerátam brigády, začala som od piky. Obaja sme nemali vodičák. Ja som si ho spravila, zamestnala som sa neskôr v mojom obore, makala som naozaj na sebe, učila som sa po večeroch svojpomocne excel a všetky pivotky a pokročilé funkcie, chodila som na jazyky a postupne som napredovala, ale veľmi pomaly. Áno, dnes som niekde inde a zarobím viac ako dvojnásobne v porovnaní s ním, ale stálo ma to veľa energie, síl, a môjho času a sebazaprenia. Môj manžel zastal na tom istom mieste, aj finančne. Ja mu to nevyčítam, nikdy som nevytiahla financie, považujem to za naše peniaze, nie za moje.

Včera sa ma opýtal, že kde by sa zamestnal on, keby prišiel o túto prácu.
Povedala som, že to bude mať ťažké, keďže on skončenia školy na sebe nijako nepracoval.
Spomenula som možnosti - obchod, služby, telekomunikácie, predaj. že žiaľ, nemá VP, neovláda jazyky, ani nejako zvlášť IT, že bude musieť vyjsť mimo komfortnú zónu. Povedal, že to on robiť nebude, že to by som predsa nerobila ani ja. Mýli sa... keby som nemala inú možnosť, išla by som predávať telefóny, notebooky, robila by som donášku, taxikárku, predávala by som cez telefón alebo na zákazníckej linke. Nahneval sa na mňa, resp. bol skôr sklamaný. Zrazu akoby som ho veľmi zranila, ponížila, že som ho vôbec nepodporila. Mne je to samozrejme ľúto. Ale chcela som ho v určitom smere popohnať alebo mu povedať, že to takto byť nemuselo, alebo stále byť nemusí, veď vždy je čas na zmenu. Avšak vidím, že on sa stiahol. Ako by ste postupovali vy? Láska znamená to, že ho mám bezpodmienečne podporovať, vždy, za každých okolností? Vnímate to a vy, že som ho ponížila a nezachovala sa ako milujúca manželka?

anonym_a6cee3
13. feb 2026

Mne to príde ako vymyslená téma, žena akú opisuješ, by asi ťažko bola s chlapom bez vodičáku atd. 🙂🙂🙂 No ale ja neviem čo chceš počuť? Prerástla si svojho muža, on sa od strednej nebol nič nové schopný naučit, tak ako by asi mal čítať tvoje myšlienky na čo myslíš… A vlastne to asi nevieš ani ty sama, vymysliš si katastrofický scénar že príde o robotu :D a čakáš od neho že ti bude chrliť jeden nápad za druhým, keď celý život robí to isté?? To ťažko. Fakt divná téma, asi si sa len chcela pochváliť. Tak áno dobrá si .

anonym_45bc75
13. feb 2026

Ano, uplne nemilujuca manzelka

autor
13. feb 2026
@anonym_a6cee3

Mne to príde ako vymyslená téma, žena akú opisuješ, by asi ťažko bola s chlapom bez vodičáku atd. 🙂🙂🙂 No ale ja neviem čo chceš počuť? Prerástla si svojho muža, on sa od strednej nebol nič nové schopný naučit, tak ako by asi mal čítať tvoje myšlienky na čo myslíš… A vlastne to asi nevieš ani ty sama, vymysliš si katastrofický scénar že príde o robotu :D a čakáš od neho že ti bude chrliť jeden nápad za druhým, keď celý život robí to isté?? To ťažko. Fakt divná téma, asi si sa len chcela pochváliť. Tak áno dobrá si .

@anonym_a6cee3 manžela milujem, nebrala som si ho kvôli peniazom, kvôli postaveniu, nepotrebovala som niekoho, kto ma bude podporovať finančne. Prečo katastrofický scenár? Lebo je dosť vysoká pravdepodobnosť, že do konca roka príde o prácu. A preto bola táto téma na stole.

gab
13. feb 2026

chlapi nemaju radi kritiku. nepotrebuju rady typu, co by mali urobit, co by bolo keby... potrebuju uznanie, respekt, dôveru.
A mozno treba iny spôsob komunikacie a vyriesilo by sa to v pohode bez urazania sa.

beata_k
13. feb 2026

Tak zalezi ako si mu to povedala. Ja ked niekoho chcem podporit tak to neotacam na seba aka som skvela, ze si ma brat priklad zo mna. Skor sa snazim najst riesenie pre daneho cloveka. Zistit ake su jeho moznosti. Neviem v com konkretne mala byt podpora ked si vymenovala vlastne superlativy.

autor
13. feb 2026
@gab

chlapi nemaju radi kritiku. nepotrebuju rady typu, co by mali urobit, co by bolo keby... potrebuju uznanie, respekt, dôveru.
A mozno treba iny spôsob komunikacie a vyriesilo by sa to v pohode bez urazania sa.

@gab ja som nehovorila nič o sebe, keď som hovorila s ním. Nijako som ho neurážala. Len som mu povedala, že si myslím, že má veľa možností, kde sa vie uplatniť... a vymenovala som, ktoré ma napadli, vyššie spomenuté ( naschvál som nehovoria nič výrobe). Na čo on povedal, že to by som nerobila ani ja. A moja odpoveď bola, že by som robila, ak by som inú možnosť nemala. Ale že ak to nechce robiť, tak môže na sebe ešte pracovať, stále má možnosť ako to zmeniť...

anonym_c83683
13. feb 2026
@anonym_autor

@gab ja som nehovorila nič o sebe, keď som hovorila s ním. Nijako som ho neurážala. Len som mu povedala, že si myslím, že má veľa možností, kde sa vie uplatniť... a vymenovala som, ktoré ma napadli, vyššie spomenuté ( naschvál som nehovoria nič výrobe). Na čo on povedal, že to by som nerobila ani ja. A moja odpoveď bola, že by som robila, ak by som inú možnosť nemala. Ale že ak to nechce robiť, tak môže na sebe ešte pracovať, stále má možnosť ako to zmeniť...

@anonym_autor poradit neviem, nechapem tie komentare co si zatial dostala. Len chcem povedat ze fandim takymto schopnym ludom a obzvlast zenam ako si Ty

nika23t
13. feb 2026

@anonym_autor nemusíš ho podporovať za každú cenu. Mali by ste byť k sebe úprimní a manžel by to mal prijat. A keď máš tento pocit, tak prečo mu to nepovedať. A súhlasím s názorom, že moje sympatie majú ženy, ako si Ty. Pracovala si na sebe,mne sa to páči. Držím palce.

marca12
13. feb 2026

@anonym_autor Ja som tak vdacna za mojho muza,ze sa mozme akokolvek otvorene rozpravat a diskutobat a nikto sa neuraza. Podporujeme sa,ale ak jeden z nas vidi,ze ten druhy vymyslel blbost,tak si to povieme. Nepodporujeme sa za kazdu cenu. Vo vztahu musis mat aj spatnu vazbu a zdravu kritiku,to ti nastavuje mantinely a tym chranis toho druheho. A uz je na nom,ci zvazi rizika alebo ide do toho s neistym vysledkom. Tvoj muz je slaboch,ked takto s tebou komunikuje.

gab
13. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor
"Povedala som, že to bude mať ťažké, keďže on skončenia školy na sebe nijako nepracoval." Mohol to pochopit tak, ze ho kritizujes, ze je vlastne lenivy. Mozno skôr cakal, ze mu povies, ze ho budes podporovat, nech sa akokolvek rozhodne. Nie kazdy clovek je ambiciozny a studijny typ.
Takto je tazko radit, nepozname povahu tvojho muza a ani spôsob komunikacie medzi vami.

anonym_773856
13. feb 2026

Poviem ti moju skúsenosť. Ja som bola tá veľmi myslela do budúcna. Vedela som, že chcem čím skôr vlastné bývanie, deti, dobrý štandard a chcem na to makať. Aj som sa snažila robiť všetko pre to. Môj manžel na druhej strane nebol nikdy taký. Žil tu a teraz. Aj som mu to nenápadne vyčítala. Nebol neschopný, zarábal dobre a snažil sa, ale nemal také to myslenie do budúcna, prehnanú dravosť. No a nastala taká vec že jeho odvetvie malo pokles dopytu a vtedy zistil že musí makať. Pretože ja som na rodičovskej a do práce od dieťaťa nepôjdem. A je ako vymenený. Snaží sa, hľadá čo by mohol robiť, kurzy si robí, rieši, predáva sa a povedal, že sa neuspokojí s málom. Že si chce vybudovať perfektnú karieru a čo najlepšie nás zabezpečiť. Je velmi múdry a šikovný, len mu chýbalo niečo, čo by ho nakoplo. Takže istí chlapi, len potrebujú takéto nakopnutie, tvoj to zatiaľ nemusel riešiť. Ale možno taký typ chlapa nie je. Možno by si našiel prácu za podpriemerný plat lebo veď ty utiahneš domácnosť. Môj by nezniesol, keby ja zarábam výrazne viac, takže aj to je jeho motivácia. Podporujem ho v tom, že v neho verím ale viem ho slušne a oprávnene skritizovať a on sa naštastie neurazí. Možno si je tvoj dobre vedomý toho čo hovoríš a že máš pravdu ale mužské ego je ranené.

anonym_161bfe
13. feb 2026

@anonym_autor nie, tiež nie som ten typ, ktorý zakaždým podporí chlapa. Môj už si zvykol, ale býva u nás obojstranne dusno, on tiež je niekedy "autista", že zadrie veci, že tiež mám pocit, že ma nepodporí. Potom si to väčšinou nejak vydiskutujeme (predýchame) a čo ja viem, nejak ideme ďalej, že proste každý máme iný pohľad na vec a nemusíme to radšej moc pitvať, lebo aj tak sa nezhodneme.

anonym_490deb
13. feb 2026

Ja celkom nechápem v čom si ho mala podporiť akože, čo od teba vlastne očakával? Opýtal sa, kde by mohol pracovať, keby prišiel o prácu. Ty si mu dala typy. Ja mám pocit, že buď chcel "chlácholenie", že neboj sa o prácu neprídeš, resp. si šikovný, určite si prácu nájdeš. Alebo čakal, že povieš nevadí, však ja budem ťahať za obidvoch....

anonym_495b13
Včera o 07:39

@anonym_autor takto otvorene zhadzovat muza nieje dobry napad, to ako by on tebe povedal ze nevies varit, nevies upratat a si v posteli chladna a nehybna ako kus zeleza. Su temy ktore treba s druhou stranou preberat otvorene ale s rozumom.

anonym_0be868
Včera o 08:58

No a kde pracuje teraz?

kavasmliekom
Včera o 08:59
@anonym_490deb

Ja celkom nechápem v čom si ho mala podporiť akože, čo od teba vlastne očakával? Opýtal sa, kde by mohol pracovať, keby prišiel o prácu. Ty si mu dala typy. Ja mám pocit, že buď chcel "chlácholenie", že neboj sa o prácu neprídeš, resp. si šikovný, určite si prácu nájdeš. Alebo čakal, že povieš nevadí, však ja budem ťahať za obidvoch....

@anonym_490deb a prečo by nemohol byť šikovný v tom, čo robí teraz? Ani môj ex nemá vodičák, a je šikovný, vyhľadávaný vo svojom obore. A robí to, za čo sa vyučil

karolinakr
Včera o 22:07

ked nema ine možnosti a prve miesto ziskal protekciou, tak hadam mu nebude stavat vzdušne zamky, bude riaditel medzinarodnej firmy za 10 000, ked neovlada jazyk? musi vychadzat z jeho možnosti. nech nerobi taxikara, ale navrhne, čo vlastne chce robit? od skusenosti sa vyvija plat, ak nema tlačenku za sebou, musi sa prebojovat sám ..
ak sa citi na viac, musi sam dokazat, že na to má a to miesto získať

karolinakr
Včera o 22:13

@anonym_autor alebo ked ho nechceš ranit, a ho ponižit, povedz mu, že je skvely a zasluži si teda robit toho riaditeĺa a hned v prvom kole vypadne a pride s dlhym nosom, ale ty budeš čista, že si ho podporila