Pomohla vám manželská poradňa alebo párová terapia prežiť krízu vo vzťahu?
Ahojte. V manželstve máme asi 2.5 roka trvajúcu krízu za (minulý rok prehĺbenú už maximálne) z dôvodov, ktoré sú vážne, ale nejedná sa o mimomanželské vzťahy. Mám pocit, že sme jedného dňa šli každý svoju frekvenciou a nemôžeme sa stretnúť.
Predpokladám, že manžela už nemilujem, aj to vie. Neviem, či je to len múr na sebaobranu alebo to naozaj tak je. Pocity nemám žiadne, akurát tak zúfalstvo, že kam som to dopracovala a utapam sa v tom, čo som si predstavovala (bežný život) a čo mám.
Za najväčší problém považujem to, že manželovi neverím, čakám, kedy príde problém, cítim sa ako antilopa, čo musí byť nonstop v strehu.
Osobne by som sa aj rozviedla a už to jednoducho nenaťahovala... lenže nie je to také jednoduché, dve deti v MŠ. Pracujem v odvetví, kde nehrozí zvýšenie platu, sú to tabuľkové platy, v podstate by to bolo o úplnom živorení. Organizačne si to tiež neviem predstaviť. Už teraz to s mužom naozaj ledva lepíme, pretože choroby, karantény, malé deti... Neviem si predstaviť, že by som to musela dať sama. Opatrovanie v našom meste - úplne nereálne. Rodičia nepomôžu. Ďalej otázka bývania - aktuálne bývanie by sa predalo s malým ziskom, vyplatila by sa hypotéka. Bohvie, ci by mi vôbec dali hypotéku na nejaký kamrlík (pri dnešných cenách, u nás 2i okolo 90 000...), Prenájom? To sa smejem, nereálne. :D Jednoizbak okolo 400€ a stále by som mala pocit, že som jednou nohou na ulici...
Takže, aktuálne to beriem tak, že natahujem čas, kým deti aspoň nebudú bývať také choré... A uvidíme. Stále je to o tom, že predstava, ako si striedame deti, ma desí. Stále by som bola najradšej, keby sa to nejako vyrieši. Preto ma ešte napadla poradňa, keď si sami nevieme pomôcť... Poznáte ľudí alebo máte skúsenosť? Ďakujem.
@rebekamarcusko ďakujem. Ako to prebiehalo? Mávali ste nejaké pravidelné sedenia atď? U nás by muž isto išiel, keby to navrhnem, preto sa tým zaoberám.
a nie je to len tým, že máte dve maličké deti a život je iný ako si čakala? deti vyrastú a prídu lepšie časy (poznám to, môj syn bol chorľavý od 3 rokov do 2. triedy ZŠ a bola som vtedy zrelá na psychiatriu), určit skúste tú poradňu
@lucka_ke myslím, že je to strašne komplexný problém. Muž narobil veľké prešlapy. Tými ma zabil. Prešľapy vznikajú v podstate z toho, že nezvláda tlak a nevie sa ventilovať. Potom sú tu také veci, čo ma rozčuľujú ale asi je cesta skôr akceptovať to, ako sa denne rozčuľovať. Ja som ostala zatrpknuta, zamračená, extrémne racionálna, zároveň vystresovaná, mám neopodstatnené problémy so žalúdkom, nedokážem prejaviť voči mužovi city, ak nejaké mám. (osobne by som so sebou už nebola, manžela nechápem, čo na mne akoze tak strašne miluje)...
manzelstvo sa da obnovit, aj laska v nom, ale musia chciet obaja. Treba bojovat, budovanie vztahu je niekedy tazke.
Ci parova terapia pomoze alebo nie zavisi od vasich problemov. V niektorych pripadoch sa parova terapia vyslovene neodporuca. Kazdopadne, terapiu mozes absolvovat aj sama, mozno sa ti otvoria nove pohlady na problem.
Ano raz za mesoac sme mali pravidelne spolocne sedenia cca 2 roky. Rozpravate co vas trapi,co jeden od druheho ocakavate,ak sa to tam strhne v hadku,vas stopne. Nase 1sedenie trvalp hodinu a pol.
Nie, nepomohla.
Tvoj muž, keď ma za "ušami"pristúpi na čokoľvek.Davaj si pozor či chce také niečo absolvovať, lebo chce riešiť problém, alebo sa boji, že ho opustis..deti...strach zo samoty... a preto Ti aj tvrdí ako Ta miluje.Ak by si sama uživila deti a nemala tie problémy, ktoré píšeš zostala by si s ním?
Je dospelý to každý môže povedať, že nezvláda stres a môže piť, rozbíjať veci, hrať automaty, vyvolávať hádky...vyfackat ženu, kričať po deťoch...nech ide zatiaľ na terapie sám.
@makova333 az v dalsom prispevku pise o manzelovych velkych preslapoch. Tak tu je tazko radit, nevieme o co ide. Zbytocne tieto vseobecne temy, najprv vseobecne informacie a na tretej, piatej strane sa vyjavia tie podstatne informacie ktore celkom menia charakter povodneho prispevku.
Tiež sa mi zdá, ze vaše problémy su všeobecne písané, takže ťažko radiť. Skús napísať aspoň oblasť kde máte problémy.. Peniaze, komunikácia, nevera, žiarlivosť.. To čo opisujes vyššie, su také ako prežíva skoro Každý. U nas to bol začiatok konca,...
No však ale ked obaja mate zaujem zachraniť situaciu, nie je o čom, to je najlepšia cesta, kompromisy na oboch stranach, horšie ked sa len jeden snaži a druhy ignoruje a preťahuje agoniu
@rebekamarcusko Dobrý den. Mohli by ste mi prosím napísať u koho a kde ste boli na tej pásovej terapii. Súrne niekoho hľadame a radšej pôjdem ku niekomu s kým mal niekto iný dobrú skúsenosť ako zase iba na slepo skúšať. Vopre veľká vdaka.
@beatamilova zuzana hradilekova a je to na Laurinskej 🥰
@rebekamarcusko, a boli ste spokojni, prosim? Tiez hladame niekoho v BA, kto ma dostatok skusenosti s parovou terapiou a berie novych klientov.
Pani Hradilekova davala rovnaky priestor vam obidvom, ked ste rozpravali, aktivne pocuvala? Navrhla vam konkretne rady, ako zlepsit manzelstvo? Robila vam aj "rozbor" osobnosti (povaha, silne a slabe stranky)?
Dakujem vopred za odpoved.
@camelie12 bola úplne nestranna ,podľa mňa je to veľmi skúsená poradkyňa a vie co robi. Áno vždy vždy dávala konkrétne rady co a ako robit,aj domáce úlohy dokonca,ktoré sme do následnej hodiny museli splniť.rozbor osobnosti začala robiť potom ako sme dali naše manželstvo ako tak doporiadku a začali sme chodiť každý individualne
@rebekamarcusko, dakujem za odpoved. Aj ked viem, ze je to individualne, ale aj tak sa spytam. Kolkokrat ste u nej boli ako par, prosim?
Ak sa este mozem spytat, ake je vase manzelstvo teraz? Pomohla vam parova terapia?
Pred akym casom ste tam chodili?
Prepacte, ze sa tolko vypytujem, ale uz som na konci so silami :(
@camelie12 my sme tam chodili pravidelne 2 roky,môžem povedať,že naše manželstvo je teraz veľmi pekne. Samozrejme, postiepime sa,sem tam pohadame,ale to je úplne normálne. Ale.kozem povedať,že sme spolu šťastní. Určite nám pomohla a prestali sme chodiť cca pred rokom a pol.

Nam manzelska poradna pomohla. Zachrabilo nam to manzelstvo