Pomôže v tomto prípade manželská poradňa?
Dobrý deň prajem. V manželstve nám to dlhodobo nefunguje. Nebudem bližšie špecifikovať, to nieje teraz podstatné. Postupne som sa dopracovala k tomu, že najlepšie by bolo naše manželstvo a spolužitie ukončiť, manžel to tak však nevidí. Najťažšie na tom je, že máme 2 deti a aj v ich zaujme by som chcela aby sme to vyriešili nejako " normálne". Deti obaja máme veľmi radi, on je fajn otec, má svoje muchy, ale snaží sa naozaj, aj keď starostlivosť je väčšinou na mne. Rada by som navštívila manželskú poradňu, psychológa a poradila sa ako postupovať, aby bolo celé toto obdobie, čo najmenej konfliktné, aby sme to zvládli ako 2 dospelí ľudia, rozumne. Manžel je dosť prchkej, konflitnej povahy. Už sme mali pár debát na túto tému, rozchod, no vždy tam bolo z jeho strany vydieranie, zastrašovanie, rôzny nátlak a urážky, atď atď. Ja keď som v takej situácii akoby som sa nevedela pohnúť ani dopredu, ani dozadu, keď som pod tlakom, akoby som nevedela definitívne povedať, áno chcem rozchod, pretoze sa bojím toho co bude potom muž stvarat, tak to bol stále odďaľujem a trápim sa ja a asi aj on, cíti ze to nieje v poriadku a takto len prežívame v takej agonii... Chcela by som sa dopracovať k tomu, aby sme to všetko vyriešili na úrovni. Nieje v tom nevera, alebo niečo neférové, voči tomu druhému. Aj keď samozrejme manžel má stále podozrieva, že za tým musí byť niekto druhý. No nieje. Typické mužské zmýšľanie, podľa seba súdim teba. Ja sa necítim dlhodobo šťastná a myslím, že sme sa obaja snažili, aby to fungovalo. Naozaj dlho sa snažíme obaja, no nejde to. Už som rozmýšľala, že zostat spolu kým deti nevyrastu a potom sa rozísť, čo mi tiež nepríde fér. Celý čas žiť s niekym, s kým človek vie ze nechce zostarnúť, doslova ho táto predstava desí a nakoniec ho poslať kade ľahšie na staré kolená, nepríde mi to fér. Nech si aj on zariadi život na novo, nech je šťastný. Každý má na to právo. A nieje možné niekoho pri sebe držať nasilu. Len ako to urobiť aby to manžel pochopil, že ubližovať a mstit sa tomu druhému nemá zmysel a nieje to rozumná cesta ani pre mňa a obzvlášť nie pre deti. Kedy vaši ex manželia, s ktorými ste sa rozviedli vy ženy, to v sebe celé nejako vstrebali a spracovali? Koľko to trvalo? Ako vychádzate teraz? Myslím, tie čo máte z takýchto manželstiev dieťa ci deti. A ako to berú, brali deti? Rozchod, rozvod? Nevycitaju vám to? Naše sú dosť malé. Manžel tvrdí, že v škole ich budú vyraďovat z kolektívu, budú ich mat za vyvrhelov a budú centrom posmechu, kvôli tomu, že sú z rozvedenej rodiny. Stretli ste sa s tým, že vaše dieťa bolo centrom posmechu, ta to, že ma rozvedených rodičov? Ďakujem za názor.
Otázka je čo cakáš od rozvodu. Motýlik v brušku ? Zástup obdivovateľov s dvoma deťmi , znížením finančnej úrovne ? Nie jedna žena potom doma medzi 4 roma stenami , bez detí keď sú u manžela sa pohráva s otázkou ...bolo mi to treba ? Plus rozvod - to je zvačša 10x horšie ako si to teraz predstavuješ.....
Sorry ale ja ti az zavidim mat tieto problemy. Ako chapem ze nie je to nic zavidenia hodne ked sa dvaja odcudzia, ale ak uz mate take vacsie deti tak uz ste spolu nejaky ten piatok, tak mi to pride na akusi krizu. Ja by som urcite skusila tu poradnu. Osobne skusenosti bohuzial nemam, ale som za to aby sa manzelstvo vsetkymi moznostami/prostriedkami podarilo zachranit. Myslim, ze ak by vam dvom poradna nepomohla, tak si urcite odtial odnesiete nieco dobre do dalsieho vztahu.
Akoby si písala o mne a mojom mužovi, presne. Keď som spomenula rozvod, jeho vyhrážky a vydieranie ma úplne paralyzovali. Rok som sa nevedela pohnúť z miesta. Teraz mam žiadosť podanú, ale bojím sa veľmi toho ako bude reagovať. Tiež mám tie isté otázky ako ty.
@janette2021 a on o tom vie? Ze si už podala papiere. Ja si neviem predstaviť takto fungovať ďalších 20 a viac rokov. No on je ten typ, že všetko rieši extrémnym spôsobom. Raz jeden extrém, raz druhý. My aspoň nemusíme riešiť spoločný majetok. A aj s deťmi, povie ze teda on pôjde do bytu, po mame a ze bude platiť, ale zaklincuje to tým, že deti nechce vidieť a deti ho majú radi. A prácu má takú, že robí 2 dni, je úplne mimo domu, potom príde na 2, 3, 4 dni je doma. Deti sú zvyknuté, že ho nevidia každý deň a sú malé, skolkari obaja. Takže by si v pohode zvykli na to byt s nim každý druhý víkend, mimo to si zavolať cez video hovor a v neparny týždeň byt spolu jeden ľubovoľny deň po skole. Tu majú pri dome hneď školu, škôlku, krúžky. A podľa mňa fakt nieje dobre si deti striedať, ešte by som to brala keby sa rozhodol bývať niekde v blízkosti, že ich do tej školy do budúcna zavedie aj sam. Ale nie, že by ich vlacil úplne mimo. Tak sa dá fungovať na víkendy, nie cez týždeň. On si to aj uvedomuje. Mňa na mojom mužovi odrádza to, že je nervak, cholerik, malo kedy sa dá s nim rozprávať s kľudnou hlavou, pokiaľ to je niečo, o čom sa on rozprávať nechce pripadne ma iný názor. Preto si myslím, že možno taka poradňa by pomohla v našom prípade. My sme spolu už 9 rokov, manželmi sme 4 roky, a mali sme krízy pred tým. Manžel mi viac krát klamal a mal aj iny vzťah, ktorý doteraz popiera. Ja som si myslela, že to dokážem spracovať ale stále ma zozieraju veci
@janette2021 zozieraju tie veci, hlavne z toho dôvodu, že on to nikdy nepriznal. Možno by mi odľahlo viac, keby sa prizná. Ďalej ma strašne hnevá, že sa nedrží svojho slova. Zavádza ma aj teraz, aj keď už nie takým spôsobom. Jednoducho v našom manželstve je vážne narušená dôvera, rešpekt voči tomu druhému. Ja už ho neľúbim, ani ho nemám rada a nevážim si ho, už po tom všetkom. On si myslí, že teraz fungujeme relatívne normálne okolo detí a chodí domov, neklame mi, zaujíma sa, že to bude dobre. A ze nič zlého nerobí, ale už to nestačí. On to berie tak, že sa nemám obzerať spať, ale nejde to. Stále sa stane niečo, čo mi to všetko pripomína. Nedodrží slovo, zase začne zavádzať a podobne. A mne sa to všetko vynorí opäť.. A plus do toho je nervak, často zúri, za totálne maličkosti. Ja som už z toho unavená. Nevidím v tom perspektívu
@modry1985 vôbec nerozumiem tým prvým riadkom. Píšeš tak ironicky. Rozvod je vážna vec, ja si to všetko uvedomujem. Uvedomujem si všetky následky. A co je na tom, že by som bola rada, pokiaľ by nám niekto odborne vedel v tejto situácii pomôcť aby sme si neublizovali zbytočne, pokiaľ nemusíme a dokázali vychádzať, máme deti. To však neznamena, že sme teraz k sebe prikovany dokonca života. Ja niesom za unáhlené závery, k tomuto som sa dopracovala postupne za mesiace, až da sa povedať roky, že by bolo najvhodnejšie to ukončiť radšej skôr, ako neskôr, alebo nikdy.
@modry1985 Tvoje slova iba potvrdzuju tvoje sklamane nastavenie. Kazdy ma svoje dovody, pre ktore sa pre rozvod rozhodol. Ano, niektore veci prekvapili aj mna, netusila som, ze muz, ktory mal predtyn min.2 roky trvajuci pomer a city mi nijako neprejavoval bude z rozvodu taky ublizeny a nahnevany. Ale mnoho, mnoho veci po rozvode je lepsie. Neda sa to generalizovat. Kazdy to mame inak. Je to vazne rozhodnutie. U mna som podavala o rozvod na 3.krat..dve pripravene podania na sud nesli a pri tretom som uz nemala najmensie pochybnosti, mala som to cele v sebe uz uzavrete. Ziadne city, nadeje, pochybnosti. Bol uz v mojej hlave koniec.
Nevie, že som podala. Ja to mam takisto, čo sa týka mojich citov k nemu, a môj takisto si myslí, že keď sa trochu posnaží, všetko bude ako ma byt. Ale z mojej strany už nie. Tiez mi dozretie do tohto rozhodnutia trvalo mesiace až roky, tiež bol tak málo s deťmi, že by si rozvod ani nevšimli. Ale odkedy vie, že u mňa už skončil, že sa chcem rozviest, vyhráža sa ze on ma pravo byt s deťmi nonstop a bude bojovať o ne. Nič mi nebude platiť, z bytu neodíde, atď atď. Nedá sa s ním dohodnúť, ale už som si zvykla ze on sa vykruca, prekruca pravdu, zavádza. Manipuluje často, aj deťmi. Ja sa bojim ze taky boj o deti im ublíži viac. Kiežby môj povedal, to co tvoj, že odíde z bytu a bude platiť. Ale to, čo ti hovorí, že deti nebude chcieť vidieť, je upne hnusne, myslíš ze to aj reálne urobí? Lebo môžno sa ti len vyhráža, aby si ostala s nim. Vidí, že na deti myslíš viac ako na seba. Ak používa vyhrážky, vydieranie, ak vyvoláva výčitky a strach s cieľom dosiahnuť, čo chce, je to manipulovanie a je ťažké sa mu brániť. Pohľadaj si niečo o tom, aj ako sa brániť. Ak je to manipulátor, odporúčam pohľadať pomoc pre seba, poradňa nepomôže. No ak nie je, poradňa môže pomôcť.
@dadis vás rozvod trvá 2,5 roka? Fakt? Ako to môže trvať tak dlho?
@janette2021 Podane 9/2019, prve pojednavanie 3/2020- kvoli kovidu zrusene, potom zmena sudcu (sudkyna isla do dochodku), takze realne sme sa prvylrat videli na sude 9/2020. Nemali sme podpisanu rodicivsku dohodu, deti od zimy, kedy boli vypocute, zmenili nazor na starostlivost. Takze dalsie pojednavanie 12/2020. Deti sa vyjadrili, ze nechcu striedavu, muz nechcel suhlasit, aby deti bi v mojej starostlivosti a ziadal psychologicky posudok. Takze kym sme sa dostali k psychologovi - 5/2021, posudok bol hotovy 7/2021. Sud poslal posudok na vyjadrenie stranam tusim 11/2021. V decembri mal vyjadrenie od vstekych 3 stran vratane koliznej. Termin pojednavania nam teraz vo februari urcili na 4/2022. Tu v Ba su sudy brutalne pretazene v tejto rodinnej agende. Ale ak by sme mali spisanu rodicovsku dohodu, tak najneskor v tom 9/2020 by nas rozviedli. No moj muz najprv nechcel a chcel az ked uz deti zmenili nazor a v striedavke byt nechceli
Milá Autorka! Ja som chodila do manželskej poradne s bývalým manželom. Dve psychologičky sedeli nad nami, ale nebolo to o tom, aby sme sa dohodli, ako dvaja dospelí s chladnou hlavou o rozchode. Tlačili na situačné a iné hry, aby sme napravili nás vzťah. Apelovali na trpezlivosť a spoločnú prácu na vzťahu. Mňa to veľmi frustrovalo. Dali mi za pravdu, aj stanovili diagnózu bývalému, aj ho poslali na individuálnu terapiu k psychiatrovi, ale snažili sa udržať vzťah pri živote.
Neviem, či má niekto iný skúsenosť. Možno áno. Ale ja na vašom mieste by som neočakávala, že v poradni vám uľahčia komunikáciu ohľadom rozvodu.
@mamacita88 ďakujem za názor a skúsenosť. Tiež som skôr naklonená k tomu, že veľký zmysel to mat nebude a presne podobný scenár som si predstavovala na nejakej terapii či poradni. Tým pádom to nema zmysel.
@dadis preboha, si ma vystrašila úplne. Čakám už tri mesiace, kedy mu konečne príde papier, chcela som to mat rýchlo za sebou. Plánujem žiadať posudok naňho, ale nielen psychologicky, ale odborný, ale teraz neviem. Ak sa to ma preto ťahať tak dlho...
@janette2021 a prečo chceš žiadať posudok? Inak ak je niekto cholerik, nervak. Ťažko zvláda vypätá situácie, potom často zúri. Fyzicky neublížije nám, ale dokáže ublížiť sebe, pripadne poškodí veci. Berie dlhodobo, roky lieky na panicku poruchu a úzkosť. O deti by sa zvládol postarať, ale ja niesom za to aby boli svedkami takýchto stavov. Skôr som naklonená k tej starostlivosti cez víkendy, že by bola na ňom ak tak. To by mohol zvládnuť byt v kľude. On to nerobí náročky, že by chcel niekomu ublížiť, ale nieje si schopný ani pripustiť, že tým škodí svojmu najbližšiemu okoliu a ovplyvňuje to aj povahy a správanie deti do budúcna a to čo považujú za vzorové správanie. Môže toto zavážiť proti nemu, keby trval na striedavej? Co si nemyslím, že by trval, ale človek musí vedieť na com je.
Samozrejme, ze musí zavážiť to, ze berie lieky! Vieš to dokázať? V tom prípade by som trvala na tom ze bude mat deti cez víkendy, aby nemusel riešiť stresové situácie ako je škola, úlohy, kruzky. Ale ja nie som pravnik. Porad sa s právnikom o tom. Určite.
Otázka je aké lieky. Na depresiu ? Znižujú koncentráciu ? V prípade súdnoznaleckého by bola preskúmaná jeho diagnóza. Lieky na depresiu napr.ktorá počas manželstva postihuje veľa párov nema vplyv na starostlivosť.....svojprávnosti nie je pozbavený nie ? Pracuje ? Má vodičák ? To zistí a rozhodne súd.....
@janette2021 ....neviem aký posudok chceš žiadať ale posudkom ak to bude nevyhnutné prejdete obaja. Pôjdete k súdnemu psychológovi a v prípade že sa u váj objaví patologický stav môže vás poslať za odborníkom. Sudca ti povie totižto - prečo si nežiadala posudok na muža pred tým ako si sa rozhodla s ním mať deti...ak by každú histerku a každého blbca mali súdy posielať na psychiatrické vyšetrenie - psychiatrov na Slovensku potrebujeme násobne viac....
Moja terapeutka som mnou opakovane konzultovala, čo potrebujem, aké sú moje plány a podobne. Najskôr som chcela manželstvo zachovať, tak mi ukázala stratégie, ktoré situáciu doma pomáhali ukľudniť. Ale keďže manžel bol napriek tomu čoraz agresívnejší, začala som uvažovať o rozvode, vtedy mi ukázala techniky, ktoré mi pomohli sa rozhodnúť, čo vlastne chcem. Keď som sa rozhodla pre rozvod, ponáhľala mi zase sa vyrovnať s tým. Podľa mňa záleží, na akého terapeuta človek natrafí. Lenže ak tvoj manžel nebude chcieť, len ťažko ho niekto presvedčí k spolupráci.
Vaše deti určite nebudú mať za vyvrheľov a ani sa im nebudú smiať. Dnes je toľko detí z rozvedených rodín, že sa to berie úplne normálne.
Takze toto tvrdenie by som od tvojho manžela brala ako ďalšie zastrašovanie z jeho strany. Bohužiaľ ak dôjde k rozvodu, asi sa môžeš na takéto útoky na psychiku od neho pripraviť. Asi je ten typ, ktorý sa s rozvodom nikdy nezmieri. Čiže ak čakáš že od rozvodu budeš mať od neho pokoj, asi to nebude celkom tak. Stále vás budú spájať deti - povedzme striedavá starostlivosť a pod.
@rolexka ak chceš napíš správu. Mňa by zaujímala ta poradňa.

1. Moj manzel rozvod velmi zle zvlada, je to 2,5r co sa rozvadzame a zle. 2.Deti zo zaciatku tazko, raz chybal jeden rodic raz druhy a stale dufali, ze sa to nejako opravi. Nase hadky, i ked sme sa snazili mimo nich, bohuzial zachytili. Mali 10 a 12r, zazili sme aj mierny regres vo vyvine, obaja sa upali k plysovym hrackam na nejaky cas. Aj pol roka to trvalo. 3. Nikto sa im za to nikdy nevymsieval ani nevyclenoval, beru to normalne, maju aj kamaratov/spoluziakov z nekompletnych rodin