Prečo babky uprednostňujú deti dcéry?
Uz viac krat som tu citala, ze babky maju radsej vnucata od dcery ako od syna. Mam syna. Jedno dieta. Neviem sa do toho vzit. Ale ved tak isto su geny u vnucat rovnake od dcery ako od vnucat od syna. Je to tym, ze to vnuca porodila dcera, a vnucata od syna v podstate cudzia zena?
Nestretla som sa s týmto vo svojom okolí. Bude to asi vadná genetická výbava jednotlivcov (myslím tým tie babky). Snáď to nie je dedičné, ani nákazlivé.
Ľudia sú rôzni, nemyslím, že je to pravidlo a ani že to je vždy objektívne posúdene mamičkami.
Napr. U nás na dedka mal vplyv viac môj syn, (mám brata, ten má dve staršie deti od nasho), ale pre svoju povahu, naučil dedka ako sa venovať vnúčatám, je veľmi kontaktný a tvrdohlavý a brachovendeti boli ako.male bojazlivejsie, môj ocino moc nevedel čo s malými deťmi, ani s nami sa ako s deťmi nejako nehrával. A ani u svokrovcov nevidím, žeby robili nejaké rozdiely, tie skôr vyzývajú z vekových rozdielov (svagrinine deti strážili, lenže baby sú o 10+ rokov staršie ako môj malý a aj svokrovci už majú svoj vek).
Ja si nemyslim, zeby mali radsej. Skor bude problem v nevestach, ktore su castokrat na svokry precitlivele, vsetko im vadi a pomaly nic im s detmi nedovolia robit. (To hodnotim aj na zaklade x diskusii aj tu na koni). Tak svokry rezignuju a uz sa nesnazia. A ku detom dcery si dovolia viac, lebo muzi vo vseobecnosti nie su taki precitliveli.
myslim, ze dcery maju obycajne blizsi a prirodzenejsi vztah s vlastnymi rodicmi a teda aj deti tento vztah k starym rodicom "odkukaju", su im blizki.
na druhej strane moze byt medzi nevestou a svokrou nejaky odstup, problem a tak matka svojim detom nevie sprostredkovat blizky vztah k babke, kedze ani ona sama ho k nej nema.
svokry si niekedy drzia odstup od deti svojich neviest, lebo nevesta si moze priniest zo svojej rodiny vlastne zvyky alebo odmieta postupy svokry, lebo su jej cudzie a tak su deti nevesty casto len "pozicane-nerozbit" a deti vlastnej dcery su jej "vlastne".
To je jednoduché, o dieťa sa väčšinu času stará matka. Babka má lepší (od narodenia) vzťah so svojou dcérou tak je predpoklad, že bude rozumieť aj jej správaniu k deťom. So ženou, s ktorou sa stretla len pár krát počas niekoľkých rokov nemá taký hlboký vzťah a nevie ako bude vychovávať deti. To je však všeobecne a často to je naopak a neveste si nedovolí mudrovať tak ako dcére. Musia sa snažiť obidve strany aby to fungovalo.
no vo vacsine pripadov maju dcery podobny system fungovania, organizacie atd... nevesty mozu mat uplne ine zvyky. Tiez je jednoduchsie sa pre zenu casto obratit na mamu ako na svokru.
Ako pise vyssie @janetinka27 ale ono to zalezi aj od svokry samej, ak sa nemiesa do vychovy a respektuje poziadavky nevesty, tak nie je dovod.
nie je to pravda.
Lebo košeľa je bližšia ako kabát.
A myslím si, že keby sa tie svokry o polovicu menej starali, poukazovali a osočovanie, vztahy by boli celkom v pohode. No nie každá svokra vie byť objektívna ku dcére aj neveste rovnako. Už pred svadbou si matky synov dovolia hodnotiť, vyberať partnerku pre svojho syna. Tam to už podľa mňa všetko zacina
Je to individualne... Ale dcera sa vzdy taha k mame a nie k svokre.
Ty si pre nu nevesta istotne za nou so vsetkym nechodis ako jej dcera ale radsej sa spytas svojej maminy... Mozno preto 🙆♀️🤷♀️
no iné je ak má dieťa dcéra a iné nevesta....lebo dcére môžeš povedať čo chceš, čo sa ti vo výchove páči, čo ti prekáža, nevesta je na akékoľvek reči a rady háklivá, to vidíš aj tu na MK.....ďaľšia vec, skôr dá malé dieťa povarovať babke dcéra ako nevesta takže aj ten vzťah k dieťaťu je od mala iný.....
Neviem s tým som sa nestretla žeby babky uprednostňovali vnúčatá od dcér, nikdy sme to nepocitovali, ale z vlastnej skúsenosti viem že my ako vnúčatá sme mali radšej babku maminu a viac krát som to počula i od iných 😊😉
@katarinka89 To je pravda. Aj svokre je bližšia dcéra ako nevesta. A čo môže dcéra, to nevesta v žiadnom prípade nesmie.
Ja si pamätám ako som pracovala ešte pred deťmi asi 40 km od domu a svokre sa to nepáčilo, že kto sa bude starať o jej synáčika, že mu treba variť a obskakovať ho. Potom sa jej nepáčilo, že syn sa naučil variť aj upratať, že som ja lenivá tým pádom, keď to aj on robí. Hovorím AJ on, nie LEN on. Ale ako sme si my zariadili, tak máme. A jej dcéra, keď bola na materskej, odišla od muža aj na niekoľko mesiacov aj s deťmi k mame "na návštevu". Každé leto aj na 3-4 mesiace. A už svokre nevadilo, kto sa o jej zaťa postará a dá mu jesť. Tak neviem či to bude iba tým, žeby si svokra k neveste nedovolila. Ja som sa snažili mať rovnaký vzťah aj s mamou aj so svokrou a proste to nešlo. Vždy som bola tá zlá a neschopná.
určite má bližší vzťah mama s dcérou ako svokra s nevestou a s tým to súvisí.
Podla mne to tak nie je. Jedine v pripade matiek(babiek) ktore maju extremne dobry vztah so svojimi dcérami mozno pre niekoho az chorobne, v zmysle ze si volaju pisu 100x denne a so synom taky vztah nemaju.
U nás je to presne naopak.
Väčšina neviest v mojom okolí jednoznačne viac inklinuje k mame a má rezervovanejší vzťah k svokre, takže reakcie svokier sú potom len odozvou.
Akurat je tu velka debata na tu temu a velmi vela zien tam potvrdilo ze ich babky robia rozdiely vo vnucatach, ale vyslovene ze okate. Davaju drahsie dary vnucatam od dcery, travia s jej detmi viac casu a nie preto ze by dcera nosila deti k babke castejsie, ale preto ze o deti od nevesty jednoducho nemaju zaujem. Nechapem to. Je to smutne.
Babka ma mat vztah s vnutacatami nezavisle od ich rodicov.
Moja svokra mala 5 synov. Potom sa narodila prva a jedinna vnucka a to bol pre nu poklad. Kratko na to jej syn opustil manzelku aj dceru, koli tehotnej milenke. Milenka porodila syna. Trvalo jej asi rok kym si nasla cestu k tomu vnukovi ale potom ho mala rovnako rada ako vnucku. Nikdy nerobila rozdiely medzi vnukom od nenavidennej milenky a vnuckou od milovanej nevesty.
ved je uplne prirodzene, ze dcera ma lepsi a blizsi vztah k matke ako k svokre. svokra je v podstate cudzia zena. rovnako ako ta nevesta je cudzia zena pre svokru. tie vztahy k vnucatam su potom casto len zrkadlenim toho vlazneho vztahu svokra-nevesta. a ano, aj v mojom okoli to tak je, ze vnucata od dcery su stelesneni anjeli a vnucata od syna su proste len deti. take extremy, ako tu casto citam, vo svojom okoli nemam, ale rozdiely medzi vnucatami sa robia. a robia to aj take zeny, ktore rovnako ako ty, dusovali sa, ze rozdiely by nikdy nerobili, lebo aj dcera aj syn su rovnako jej deti.
to je skor tym,ze si to citala od neviest .... tie vacsinou svokry ohovaraju,nevedia im prist na meno a vsemozne zakazuju sa stretavat s vnucatami pripadne im rozkazovat co mozu a co nie a ak to babka nespravi hned je o nej tema na konovi
Moja svokra má dvoch synov,tým pádom dve nevesty .A uprednostňuje vnúča dievča čo sa narodilo mladšiemu synovi.Ja mám synčeka.Mozno preto má radšej vnučku lebo nemala dcéru len synov,ktovie.No dáva to dosť najavo.Vnucku zasypava darčekmi aj ju postráži barskedy cez prázdniny,keď je chorá a každý víkend je u nej aby si rodičia oddychli.Mojho synčeka občas mu niečo kúpi,strážiť ho nechce vôbec.Ked sme u nich chvíľu sa s ním zahrá,no príklad nepozve ho ani na zmrzlinu, nič.
@januska12323 veľmi pekne a múdro napísané
Ja mám lepší vzťah so svokrou mama si presadzuje svoje a sme stále v sebe.Zalezi kto má aku povahu, ale je pravda, že svokra má 2 synov a je milá, dobrosrdečna nekonfliktna a má rada nevesty.Vsetko záleží od povah svokrovciv, deti.Moj muž je tvrdas po svokrovi veľká huba nevymachana tak svokra sa z nás teší, že sa má s kým porozpravat a byť pre koho nápomocná
moja mama dostala od svokry vysvetlenie....
vnučky a vnuci sú od dcér "pravé "
mamu to tak urazilo, že keby nemala domov 200 km tak sa vyberie domov peši....😀
Moja mama ma 3. Vnukov a dve vnučky a v živote medzi nimi nerobila rozdiely,skôr to asi záleží na konkrétnej "babke",ktoré vnúča považuje za svoje úplne a ktoré len z polovice
opytaj sa jej
To je o cloveku uz
ja chapem, ze ma s vnucatami od dcery iny/lepsi vztah ako s vnucatami od syna, cize nevesty. ale ze aby tie deti menej lubila, to je pre mna trochu zvlastne... mozno to suvisi s tym, ze by s nimi travili menej casu? neviem. kazdopadne ja mam ovela lepsi vztah s babkou od otca ako od mamy. aj ked moja mama nema bohvie aky vztah so svojou svokrou.
@anetka34
Súhlasím, všimla som si, že veľa svokier na nevesty nadáva ako sa im o synácika nevedia postarať a sú to mrchy lenivé, ale keď tak isto fungujú ich vlastné dcéry, tak sú to chudery, ktoré si vôbec neoddýchnu.

No u nás nie, svokra zbožňuje nášho prvorodeneho syna a s deťmi svojej dcéry nemá skoro žiaden vzťah keďže bývajú mimo a nenavstevuje ich skoro vôbec.