Prečo je dôležité prejavovať úctu k starším?
Mna len zaujima logika poniektorych, tak poprosim vysvetlit.
Uctu si vraj treba vybudovat a zasluzit.
Ako si ju zasluzi napr. 70r dochodca, ktoreho vobec nepoznam? To sa teda mozem spravat hocijako k starym ludom, ano?
úctu by sme mli mať všeobecne ku všetkým, si myslím…
Takto ti poviem. Maj uctu a bud slusna ku kazdemu. A nemusis polemizovat o hlupostiach
K cudziemu človeku sa správam úctivo a s rešpektom bez ohľadu na vek. Tých, ktorých poznám viem zhodnotiť ci si moju uctu a rešpekt zaslúžia. Ale aj keď si účtu nezauzia nesprávam sa k nim ako premiér k občanom SR, teda ako posledný hulvat.
To ako vazne takato otazka, ci to je nejaky nevydareny vtip? Aj ty budes raz stara, tak ked ti napriklad niekto mlady neuvolni miesto v autobuse a ty nebudes vladat stat, tak sa nerozculuj, mozno prave bude pisat na kona podobne blbe otazky.
Veľmi jednoduchý dôvod prečo mat uctu ku všetkým ľuďom všeobecne...pokiaľ ju nebudeš mať ty,tak tu uctu ani voči sebe samej nemôžeš očakávať. Ako by sa ti páčilo keby mal každý voči tebe takýto postoj ako píšeš ty? Napr.v zamestnaní a podobne, bolo by ti to príjemné? 🤌🤦♀️
Ku kazdemu sa spravam uctivo,ci je to male dieta,pubertak,dospely alebo senior. Ako sa spravam,to aj dostavam. K seniorom sa vseobecne spravame uctivo,lebo uz cosi prezili,zazili.
@berenika39 ja som toto myslela uuplne inak. Uctu k starsim samozrejme mam a vzdy mat budem. V poslednej dobe sa tu casto objavuje slovo ucta. A casto mnohe zeny pisali,ze uctu si treba vybudovat a zasluzit. Tak ma zaujimalo, akým sposobom teda?? Kedze v niektorych prípadoch ma byt ucta automaticka.
@domkakvet
@veronikah96 Baby,zle ste ma pochopili.
Riadim sa heslom: spravaj sa tak, ako chces, aby sa spravali k tebe. Takze som mila a uctiva. Ale ked sa niekto so mnou bavi arogantne, drzo a bez respektu, spravam sa tak, aby som ho co najviac vytocila. Vekom som zistila, ze na takych ludi najviac plati usmev, slusnost a hranie sa na blbeho. To ich startuje do nepricetna a ja sa na tom potom zabavam. A neriadim sa pritom vekom.
@vanilkovazmrzka polemizujem veru, o blbinach
Účtu treba hlavne prejaviť. Deň účty k starsim vznikol v Japonsku, tam si starých ľudí vážia, pretože niečo pre svet spravili a ich skúsenosti a poznania sú nezaplatitelne. V tomto sa mame ešte co učiť ak vôbec bude mat kto mládež k ucte k starsim viesť. Veľké šance tomu nedávam keď čítam v autorkinej téme dišputu o tom, či niekoho poznám alebo nepoznám a podla toho im účtu prejavim. Podivný myšlienkový pochod. Taka je doba, taká je výchova. Žiaľ.
@aandrea9 mile damy, citajte poriadne! Mna zaujimaju myslienkove pochody ostatnych. Ja som bola vDy slusnq a uctiva. Len prejav neucty je u vela diskutujuch uplne v poriadku, ked citam posledne debaty.
Vieš,len reagujeme na to ako to bolo podané prvotne...keby to bolo ináč napísané,nemyslím,že by si mala takéto reakcie
Ano v niektorych pripadoch by mala byt automaticka napriklad k starsim, ale mala by byt automaticka ku kazdemu s tym, ze starsim napr. aj pomozes, ako bolo spomenute napr. s tym autobusom, mlademu uvolnovat miesto asi nebudes a co sa tyka vybudovania ucty, tak aj vybudovat si ju mozes napriklad tym, ze niekomu pomozes.
Aha, tak potom jsi příspěvek špatně formulovala. Ok.
@veronikah96 nechcelo sa mi to rozpisovat, myslela som,ze to bude pochopitelne z prvych riadkov ,ale nestalo sa
@berenika39 ano.
Ach tak si čítaj príspevky, prepáč. Mňa vychovali k úcte k starsim bez ohľadu na to, či ho poznám alebo nie. Koniec mojho myslienkoveho pochodu.
"To sa teda mozem spravat hocijako k starym ludom, ano?" Bez urážky,ale z tejto vety to neznie vôbec dobre a nie tak ako by si ty chcela, skôr opačne... a to bez urážky, len naozaj keď si človek prvotne prečíta tento príspevok,tak to vôbec neznie nejako dobre....
@berenika39 ja som tymto narazala napriklad aj na chalana ,co nepodal ruku prezidentovi. Ze mu to ludia schvalovali, lebo uctu si treba zasluzit. (Ako si ju ma zasluzit, ked je to pre mna stale cudzi clovek, rovnako ako nejaky dedko -sused, aj ked ano, pozname,ho (prezidenta) z medii, tak mam pocit,ze je nas stary znamy.Nema prezident teda vek a dostatocne postavenie,ze by to malo byt automaticky? Ale nechcem zas rozoberat tie iste veci dookola, ked to aj tak nema vyznam a ani riesenie.
@aandrea9 ved aj mna vychovali takto. Bez ohladu na rasu, postavenie..
@veronikah96 jasne, ta veta bola myslena ironicky, len to sa tazko vycita z riadkov.
Správanie sa slušne a s rešpektom k ľuďom okolo by malo byť samozrejme normálne a automatické... to o čom hovoríš, teda že úctu si treba "zaslúžiť" sa podľa mňa dá aplikovať iba na konkrétne situácie a nedá sa to vytrhnúť takto z kontextu, teda napríklad, keď sa ku mne začne dôchodca v obchode správať neúctivo, okrikovať ma, nadávať mi, nesklopím uši a nebudem ticho šúchať nohami len preto, že je starší
@veronikah96 keby si ludia druhych uctili a respektovali, bez ohladu na nazory, hned by bol svet krajsi.
Vidíš, vychovali ťa. Sama si si odpovedala na otázku myšlienkových pochodov. Niekoho skratka vychovajú tak a druhého onak. Nie vždy ma zmysel zaoberať sa myšlienkovými pochodmi iných. Myslím to v dobrom.
@aandrea9 ano, asi to nema ani vyznam, len mi je smutni z toho.
Nemá to z prvom rade žiaden zmysel pre teba, iba samu seba deptáš. Vlastná skúsenosť. Nik nie je ako ty. A nekonajú ako ty. Mne to pre vlastné dobro stačí.
Prečo len úcta k starším? Úcta by mala byť všeobecná - ku každému. Veď sme ľudia a živé bytosti. Každý ma nejaké postavenie, každý si niečím prešiel. Slušnosť, rešpekt a úcta sú uplne normálne hodnoty. Ja aj svoje maličké deti učím úcte k iným deťom, rodičom, mladým aj starým.
Neprechovávam špeciálnu úctu k starším. Snažím sa správať s úctou ku všetkým, či už je to dieťa alebo senior... Ale je možné, že moja úcta voči niekomu na základe jeho správania, vyjadrovania atď. klesne, čo neznamená, že sa budem správať hulvátsky, skôr sa takým ideálne vyhnem, odignorujem alebo ak treba asertívne sa vyjadrím - slušnosť/určitú úroveň si chcem zachovať, úctivosť nie (asi tak by som to napísala). A aj to bez ohľadu na vek. Nevidím dôvod mať k starším alebo vyššie postaveným alebo čokoľvek nejakú "špeciálnu úctu" len skrz toto...

Všichni ti starší než ty přeci vychovali generaci... i tebe. Proč by neměli mít úctu? Ne, neměla by ses chovat ke starším jakkoliv, ale jen slušně, s respektem... jak víš, co mají za sebou...Jen btw.. i ty budeš jednou stará a když se k tobě bude někdo chovat "na hulváta", jak se budeš cítit? Nebo jsi to myslela jinak?