Prečo ľudia nechcú pracovať na vzťahu a odchádzajú?
Zo vsetkych poslednych diskusii mam pocit, akoby nikto nechcel uz pracovat na laske a vztahu a kazdy by sa len rozchadzal kvoli hocicomu, nedaval druhe sance, hladal niekoho ineho …. Vazne taku maju predstavu vsetci o vztahu? Laska, nie zalubenie, ktora existuje xy rokov medzi tymi danymi partnermi predsa potrebuje starostlivost a ziaden vztah nie je dokonaly.
Pretoze ludia maj aktualne viac slobidnu volu v tom, co chcu. A hlaven, mozu si to dovolit.
Prestanme si basnit, ze v minulosti to viac drzalo po hromade. Skor sa pozrime na to, preco.
Dva hlavne faktory: Lebo minimum ludi malo moznosti zit aj sami, ci odist, ak neico nedunogvalo. A spolocensky tlak.
Naozaj bolo malo vztahov, kde ti dvaja sa lubili az do hrobu.
Dnes este stale “drzia” vztahy, kde jeden nema kam ujst. A potom drzia tie, kde ti dvaja skutocne chcu byt spolu.
V ostatnych ludia nevidia dovod stracat cas. Ked to nejde, idu prec.
Prepáč, ak partner ponižuje partnerku, je tam násilie, to nie je útek, to je nevyhnutný akt.
Ľudia venujúci sa práci s pármi, odborníci hovoria, že vzťah je mŕtvy v momente začatia ponižovanie druhej osoby. To sa zachraňovať nemá, tam treba pomôcť odísť.
@anonym_autor ja mam skor skusenost, ze zo vztahu neodchadzaju, lebo by to bolo prilis narocne a mala si napisat co konkretne mas na mysli, lebo na urcitych veciach sa vo vztahu uz pracovat neda napriklad, ked ide o neveru, tam uz je strata dovery, alebo ak ide o mamickara, tak predsa ak to zena zisti musi odist, lebo tam ak by sa aj pokrajala, tak nikdy nebude na prvom mieste a ani na ziadnom, tam je zena handrou a ak ide napriklad o ponozky na zemi, tak to sa riesit da.
@anonym_autor tiež mám niekedy ten pocit. Dá sem otázku ako niečo riešiť, nič také katastrofálne, ľahko riešiteľné veci, človek tu komponuje odpovede a úplne zbytočne... Neviem čím to je
@anonym_autor niekedy nie je na com pracovat. Strata zaujmu o rodinu, partnerku alebo nevera su dovody, kedy sa druhe sance nedavaju, pretoze pracovat na niecom co nema zmysel je zbytocne. Nasilie, alkoholizmus, psychicke a financne tyranie partnera nenapravi ziadna snaha. Vtedy utekom zachranuje seba, deti, presne rovnako ako ked uteka pred povodnou alebo poziarom. Tak isto budovat a zlepsovat vztah s toxickym jedincom sa jednoducho neda.
Pracovat sa da len ked chcu obaja
@anonym_autor hlavne to musia chcieť všetci zúčastnení,ak nie tak prečo sa ma len časť zo vzťahu snažiť a aké druhé šance ,keď ta niekto zmláti ,že budes ledva chodiť alebo ta obleje studenou vodou v sprche
pracovat na laske? na laske sa nepracuje, laska bud je, alebo nie je.. ak je, tak je aj chut a vola 'pracovat' na vztahu, ak je treba nieco vyladovat.. ja mam skor dojem, ze kvoli laske ludia casto pracuju aj na vztahoch, ktore zmysel nemaju a zbytocne predlzuju vseobecne trapenie..
neviem, ake temy citas, kde sa radi rozchod pre blbosti, ale casto za tymi akoze 'blbostami' je vidno celkovu nefunkcnost vztahu a prave nepritomnost lasky.. lenze to treba vediet aj trocha citat medzi riadkami
Ale samozrejme, ze nemam na mysli vztahy, kde je nasilie a podobne extremy. Ale odchadzam zo vztahu bez komunikacie a snahy ak napr mi vadi ze partner sa nestara o domacnost v takom rozsahu ako ja ? Ze niektore veci pre neho su menej dolezite ako pre mna a naopak? Lebo ja mam pocit ze v aktualnych vztahoch zlyhava komunikacia a ochota pracovat na sebe ako cloveku. Nieco sa mi nepaci, nestaci mi, idem dalej, lebo ved niekto perfektny sa urcite najde.
Ale samozrejme, ze nemam na mysli vztahy, kde je nasilie a podobne extremy. Ale odchadzam zo vztahu bez komunikacie a snahy ak napr mi vadi ze partner sa nestara o domacnost v takom rozsahu ako ja ? Ze niektore veci pre neho su menej dolezite ako pre mna a naopak? Lebo ja mam pocit ze v aktualnych vztahoch zlyhava komunikacia a ochota pracovat na sebe ako cloveku. Nieco sa mi nepaci, nestaci mi, idem dalej, lebo ved niekto perfektny sa urcite najde.
@anonym_autor fakt si myslis, ze niekto, ak mu vadi, ze partner sa napr. malo podiela na domacich pracach, tak mu nic nepovie, len ide rovno napisat na kona, tu mu poradia, nech sa rozide a on sa hned rozide? ozaj?
@anonym_autor kvôli hocičomu, bez druhej šance…v realy to môže fungovať inak, no tu podľa mna ženy hneď niekoho zaskatulkuju a odsúdia, vela si navyše domýšľajú, dotvoria predstavu bez nejakych doplňujúcich otázok, nedokazu rozlíšiť medzi potrebami partnerov a rôznymi spôsobmi ich napĺňania, chyba pochopenie (ktoré je mylne spájané so suhlasom konania), sú malo empaticke a menej emočne inteligentne, samé nevedia akým spôsobom by sa dal problém vo vzťahu inak riešiť, nevidia inú možnosť, lebo nemajú skúsenosť (predsa len nasi rodičia zostávali spolu kvôli deťom, spoločnosti, nevyhnutnosti, nie žeby vedeli spolu komunikovať a efektívne riešiť problémy), nevedia ako ošetriť vzťah či seba, ako sa s emóciami da pracovať, preto často aj skôr než je to potrebné radia rozchod, vzťah ukončiť, nakoľko je to jednak rýchle a jednoduchšie riešenie, každý je schopný to napísať a poradiť (nie sú potrebné žiadne hlbsie vedomosti o vzťahoch a komunikácii). A práve tu takíto ľudia radia, nie sú to odborníci, preto takto vyzerajú aj ich rady.
A preto často vyzerajú tak i rady a prístup k výchove ci hocičomu inému. No si tu na fore, nie je to realita, iba nejaká vzorka.
@anonym_autor Tak záleží podľa kontextu a podľa povahy človeka, ktorý sa má rozhodnúť. Ja osobne pracujem na vzťahu s mojím manželom a je to tak moc fajn.
@anonym_autor ale vies ,ono treba si aj uvedomiť,že niektorí ľudia k sebe nepasujú a vtedy treba ist prec
To čo vadí tebe na partnerovi, ale nie je jeho chyba,ma takú povahu a ty zbyticne chces niečo meniť a je to aj zbytocne,jemu zas môže vadiť,že furt uoratujes a všetko chces riesit, všetko je to uhol pohľadu a obaja mate iný
@anonym_autor áno často ľudia nie sú ochotní meniť sa, pracovať na sebe, hádžu vinu na druhého, vidia problém iba v druhom. Myslia si, že stačí vymeniť človeka. Aj v tomto začal vládnuť konzumný spôsob života.
@anonym_autor kvôli hocičomu, bez druhej šance…v realy to môže fungovať inak, no tu podľa mna ženy hneď niekoho zaskatulkuju a odsúdia, vela si navyše domýšľajú, dotvoria predstavu bez nejakych doplňujúcich otázok, nedokazu rozlíšiť medzi potrebami partnerov a rôznymi spôsobmi ich napĺňania, chyba pochopenie (ktoré je mylne spájané so suhlasom konania), sú malo empaticke a menej emočne inteligentne, samé nevedia akým spôsobom by sa dal problém vo vzťahu inak riešiť, nevidia inú možnosť, lebo nemajú skúsenosť (predsa len nasi rodičia zostávali spolu kvôli deťom, spoločnosti, nevyhnutnosti, nie žeby vedeli spolu komunikovať a efektívne riešiť problémy), nevedia ako ošetriť vzťah či seba, ako sa s emóciami da pracovať, preto často aj skôr než je to potrebné radia rozchod, vzťah ukončiť, nakoľko je to jednak rýchle a jednoduchšie riešenie, každý je schopný to napísať a poradiť (nie sú potrebné žiadne hlbsie vedomosti o vzťahoch a komunikácii). A práve tu takíto ľudia radia, nie sú to odborníci, preto takto vyzerajú aj ich rady.
A preto často vyzerajú tak i rady a prístup k výchove ci hocičomu inému. No si tu na fore, nie je to realita, iba nejaká vzorka.
@anonym_854c1e 👏👏👏👍
Ked sme boli mladi vsetci na nas tlacili to musis tamto musis a mali sme aj nejaky respekt. Teraz mladez nemusi nic. Nikto na nich nerobi tlak a tak su benevolentni ku vsetkemu. Ak budovat vztah.
@anonym_autor Áno sú aj také vzťahy uznávam..keď už necítia motýle v bruchu,vzťah zovšednie a spoznajú sa navzájom lepšie a zistia, že sa vlastne vôbec nepoznajú a,že sú úplne rozdielny radšej odchádzajú..Nemyslím si,že si myslela tie týrané ženy, ktoré žijú s tyranmi,alkoholikmi.
Je to tým, že jednoduchšie je nájsť si iného ako riešiť problémy vo vzťahu a na vzťahu pracovať. Dnes su väčšina žien finančne nezávislé a tie to majú jednoduchšie. Rovnako sú natom muži. Veľa mužov chcú mať síce mama hotel, ale pritom nie puťku v zástere a v teplákoch. A na vzťah vždy musia byť dvaja!
@anonym_autor Dobre, on neupratuje nič, (príklad) všetko je na Tebe, deti, chodíš do práce, druhá šichta doma. On možno sem tam niečo opraví, ale ako často potrebuje človek sprchu?Každý deň, takisto aj odniesť za sebou veci s upratať. Človek skutočne neopravuje veci každý deň 3 hodiny. Ak to môj partner mesiace, roky nerobí, všetko je na mne, príde frustrácia, hádky, nechuť na intimnosti a on nič MENIT NECHCE, takže podľa Tvojej logiky s ním mam ostať a byt frustrovsnou šluzkou do smrti?
@anonym_autor pracovat na vztahu maju dvaja, obidvaja musia chciet na nom pracovat. Tak ako jeden nestaci na lasku, nestaci ani snaha jedneho vztah zlepsit, nie to este ho udrzat. Ak sa niekto rozhodne vztah ukoncit, ak to nie je len z rozmaru. Vacsinou je to dosledok dlhej marnej snahy, castokrat len jednostrannej. Castokrat sa hovori o tom, ze ludia nevedia spolu komunikovat. Ano, je aj to kusom pravdy. Lenze ked komunikacia znamena len hadzanie hrachu na stenu, tak co v taky cas ked ten druhy ani nepocuva...
LASKA sa po tolkych rokoch aj vytrati ... a ostava realita, kazdodenne potreby a tento stresujuci moderny svet. Ak nie je tolerancia, respekt a priatelstvo vo vztahu, tak je aj darmo snaha o jeho zachranu. A hlavne, ako sa tu aj pisalo, vztah je vzdy o dvoch - ak to chce len jedna strana, tak nie je co zachranovat.
zalezi co ti ten druhy robi, ak ta odrbava na zoznamkach, flirtuje a tvari sa ako nezenaty, co s nim chces pracovat? priklad
@anonym_autor co tu citam vztahove problemy tak vacsina je na utek a rozvod, a vacsina este niekolko rokov caka a premysla ci sa to zmeni ked sa budu este viac podlizovat a ponizovat aby ich falosna iluzia vztahu trvala vecne.
mozno tie vztahy neboli pre nich dolezite,,, velakrat ludia do vztahu- do hocijakeho vztahu s hocikym,, len, aby neboli sami,,,, velakrat to vidno aj tu na MK,,, niektore su dokonca ochotne mat dieta s hocikym, len aby vobec mali dieta....tak potom o taketo vzthay sa nebojuje,, su to len prestupne stanice, kym nepride nieco lepsie....
Kym nie su deti tak by som na vztahu nepracovala, načo? Veď ked si nesedíme tak ideme od seba, načo strácať čas? Keď už je rodina s deťmi tak by partnerom malo záležať aby boli vzťahy pekné, ale tiež to netreba hnať "cez mrtvoly".
Tu často čítam, že žena mala s mužom deti lebo veď čakala, že sa zmeni, no figu borovú. Nezmení. Ani s deťmi. ani bez nich.
Lebo je to jednoduchšie?
@anonym_autor Nemáš ani tušenie, koľkokrát som sa už pokúšal o dospelý rozhovor so ženou, len aby sa na mňa smutne tvárila ako šteniatko. Dospelosť ide obojsmerne. Spoločnosť je mäkká a ľudia už nie sú zodpovední za svoje činy. Musíme všetko tolerovať. Takže sa nečudujme, ak sa to prejaví aj v iných aspektoch života.

... pretože ľudia nechcú pracovať na ničom 🙂 a hlavne čo nechcú je pracovať na sebe. To vidno naprieč akýmkoľvek tématikám, nie len tým vzťahovým. Vyhráva komfort a "zázračné" rýchle riešenia.
Samozrejme, že to neplatí na každého. Samozrejme, že ak je vzťah naozaj nefunkčný, či až toxický, tak odchod je naj riešenie, ale vo všeobecnosti to vidím tak ako som napísala.