Prečo sa my ženy medzi sebou porovnávame?

3. máj 2024

Ahojte drahé žienky!

Už som si tu v minulosti čítala diskusie založené na túto tému, ale chcem sa Vás konkrétne spýtať ako žien, ktoré prežívate rovnaké (možno sú i také, ktoré nie) neistoty v smere k ostatným ženám, priateľkám, známim, ... Sú situácie v ktorých sa automaticky porovnávam s inými ženami, napríklad keď sme s terajším priateľom v meste a on si jednoducho nemôže pomôcť a venuje svoje pohľady ženám, ktoré ho zaujmú a teda nie je ich málo. Nemal by problém osloviť ženu, ktorá ho zaujme, alebo občas tak premýšľam, že keby tam zrovna nie som, či by sa jej prihovoril. To je taká známa, klasická situácia, všakže. Porovnávanie prichádza v zmysle povrchnej krásy, inteligencie či zaujmov,.... Uvedomujem si, že koreň problému je vo mne. Možno vznikol v minulosti z porovnávania od niekoho iného a blízkeho, kedy z toho vzišlo, že to aká som nie je dostatočné,.....každopádne, ako to prežívate Vy? Je Vám to známe? Čo Vám pomáha, ako sa s tým vyrovnávate? Ja som si pred nejakým časom uvedomila, že som sa akoby uzatvorila ženským kolektívom, len aby som nemusela čeliť tomu porovnávaniu v sebe. Dlho akoby som to nevidela a len sa všemožne snažila podobným situáciam vyhnúť a kontrolovať ich. Aby ma náhodou niekto kto mi je blízky, neporovnával napríklad s mojou kamarátkou, ktorá je taaaak.... Stalo sa Vám niečo podobné? Mal strach väčšie oči, keď ste sa tomu napokon rozhodli čeliť? Ďakujem za každú reakciu.

marca12
3. máj 2024

V mladosti som sa porovnavalo. Pramenilo to z nizkeho sebavedomia a vychovy. Moja mama vzdy poukazovala na inych. Pozri ta je lepsia,ta sa lepsie uci,ta sa viac rozprava s mamou a podobne. Vadilo mi to na sebe a tak som to rokmi zmenila. Urcite mi pomohlo aj to,ze mam muza,ktory mi nedava dovod na to,aby som o sebe pochybovala. Dnes mi je uz jedno,ci je niektora lepsia,krajsia,sikovnejsia. Ja som so sebou spokojna a vsetky ostatne zeny su mi ukradnute. Dokonca nemam problem pochvalit inu zenu,ze je sikovna,krasna a tak...

beata_k
3. máj 2024

Hmmm nechcem byt zla, ale nie, nie je to klasicka situacia aby si muz nemohol pomoct a cumel na inu zenu. Jasne, se sa pozrie kazdy chlap, ale aby to bolo tak okate, tak to nie. Aspon nie chlap, ktory si ta vazi a ma ta rad. Mozno z toho prameni ta tvoja nedovera voci sebe.

januska12323
3. máj 2024

Pozerať sa môže ale prečo by sa mal nejakej cudzej žene prihovárať?

minenkak
3. máj 2024

Toto som prežívala len na začiatku puberty, aj to len preto,že som nechápala, prečo začalo niektorým babám šibať a začali sa pretŕčať a maľovať ako jeble, ohovárať a riešiť iných .Mala som jedného jediného partnera čo sa díval po iných ,začala som to robiť aj ja a prestal . Porovnávať sa s inými ľuďmi v tom dobrom ,teda učiť sa od nich ísť ďalej a nové veci je úplne normálne.A aby ma niekto iný porovnával s niekým iným ,tak teda toto nie je môj problém ,ale toho dotyčného a mňa by to aaaabsolutne nezaujímalo a ani ten čo by to robil.Hlavu hore a choď do predu tak ako ty chceš a nerieš nejaké porovnávania, každý z nás má iné prednosti a každý z nás má chyby

svetlonos
3. máj 2024

Ty to máš na psychologa. Ani mne oci nevypichli, tiez pozriem na pekneho chlapa aj zenu. Ked sa cítim celkovo na hooo... Tak sa radsrj nepozerám, napríklad 2 mesiace deti aj ja chora. No ako asi môžem vyzerať v porovnaní so ženami, ktoré sú fit?
Samonasieranie nepraktizujem. Mm mi tiež raz povedal, že aj v meste je vidno, že prišla jar. Samé pekne šaty zeny nosia. To ma nasral, nedalo sa mi chudnut pri kojeni. Dobre nemala sim 250 kg ale o 10 viac ako normálne.
Som sa ho opytala, ci mu mam ukázať chlapov na ktorých pozerám ja 😁. Že mne sa zas páčia oblekači, tak šup, sako kravata košeľa- ahááá, nepasuje už, blbe tie kila naviac, ci?
Že som teda hnusna 😂 No poznali sme to humorne a vybavene. Že by sa mu len páčilo, keby tie šaty znova nosím, aj s kilami navyše.
Ale žeby bol čumím a ja sa porovnávali? No isto. Ci z toho? Vždy bude niekto viac aj menej krajší lepší milsi chudsi/ silnejší atd ako ja!
By ma utrhli, preto vravím- ries seba. A pokial ide o inteligenciu - tak s Tamarou sa trebars bavím o témach ABC, ale s Lujzou aj na témy defg ... pretoze ma väčší prehľad skusenosti, páli jej viac - to tak bude vždy. Ved nie kazdy ma rovnakú výbavu intelektuálnu, to je normálne.

autor
3. máj 2024

@beata_k Ahoj, v poriadku nie si zlá, pretože ani nevieš že mi trošku padlo vhod, že si to napísala. Snažím sa tolerancii a neobmedzovaniu slobody toho druhého, snažím sa nebyť žiarlivá a aj keď mám zranenia z minulosti ktoré ma prenasledujú a vynárajú sa, snažím sa pripisovať korene týchto pocitov sebe. Na druhej strane nie si prvá, ktorá poznamenala, že napriek tomu, že nechceme obmedzovať toho druhého a vážiť si jeho slobody a spokojnosti, tak nám práveže nemusí poskytovať dotyčný človek pocit bezpečia a istoty, ktoré sú v živote človeka tak dôležité. Ja som si to dlho neuvedomovala ani v predošlých vzťahoch. Keď som sa ohradila, zvyklo sa všetko otočiť na mňa. Si príliš žiarlivá, a pod., ale nikdy tomu človeku nezáležalo na tom, aby som sa tak cítiť nemusela, aby som tým neistotám nebola vystavovaná. Vo všetkých mojich vzťahoch sa to opakovalo a až v tomto aktuálnom po rovnakom poznamenaní blízkych osôb, začínam pripúšťať i skutočnosť, že si ma iní, najčastejšie partneri nevážia. Pretože si nevážim samú seba a znášam práve tú neistotu, ktorá mi je tak dôverne známa.

sissy27
3. máj 2024

ako prepáč, ale aby chlap až tak okato očumoval iné ženy a keby si tam nebola, tak nemá problém ich osloviť - toto je trošku moc aj na mňa, a to som naozaj tolerantná. Mne pripadáš (a neber to prosím zle, len neviem nájsť vhodnejší výraz) tak trošku zúfalá, že si rada, že máš aspoň jeho, a tak mu budeš tolerovať čokoľvek, len aby si bola za dobrú a on ťa neopustil... Vieš, tak ako sa ty snažíš byť tolerantná k nemu, tak by aj on mal robiť niečo preto, aby ti neubližoval a neurážal ťa svojim správaním - ale jemu na tom asi extra nezáleží. On s tebou láskavo je a dáva ti najavo, že nebudeš ty, bude iná, jemu to je vlastne jedno... Ja nehovorím, že chlap má byť slepý, ale jednoducho nech to nerobí tak, aby sa to partnerky nejak dotklo, alebo to v nej vyvolalo pochybnosti o nej samej...

beata_k
3. máj 2024

Tvojho chlapa nepoznam, ale z mojich skusenosti si prave taki muzi hladaju submisivnu zenu akou sa zdas byt ty. Taku zenu staci zahriaknut a je ticho a on si moze veselo ocumovat ine zeny a este je na seba pred kamosmi pysny aku "dobru a tolerantnu" zenu ma doma. Najdi si niekoho, kto ta bude ozaj lubit a nie ta len udupavat do zeme.

beata_k
3. máj 2024

Tolerantna zena vie, ze chlap sa pozrie a milujici muz sa pozrie tak aby si to jeho zena nevsimla.

rorino
3. máj 2024

Ty si si aj sama odpovedala😉

miadi
3. máj 2024

Neporovnavam sa. Mam sa rada taka aka som. Uvedomila som si to davno. Na zske ma deti šikanovali hnet od 2triedy ako som zacala nosit okuliare. Ze som skrata mam popolniky 4oci som had zralok čeluste ( ked sa smejem je mi vidno dasna) ze som bola chuda.. atd atd. Jedna z tych hnusnych potom bola miss Svk . A ja som Isla na castingy robila trosku aj modelling hostesku atd. A tam boli baby krajsie vyzsie kazda druha mala celulitidu a casto tie najkrajsie mali nizke sebavedomie anorexiu atd. Pozerali do zrkadla a “ fuj aka som tucna.” Len aby Im druhy hovorili ze nie je ze je uzasna. Clovek nie je len to povrchne ale aj to vnutorne co z teba vyzaruje. A poznala som aj Podla klasickych meritok az nepekne zeny no ich sebavedomie iskra mali nieco extra do seba co putalo pozornpst a prebili aj krasavice šarmom jedinecnostou. Ale tebe vobec nepomaha ze tvoj frajer je tak slizky ze okato očami hodnoti ine pekne ženy. Toto mà vzdy odpudzovalo ked isiel okolo parik drzali sa za ruky a chlap dobre ze si hlavu nevykrutil za mnou . Alebo ked idem s muzom ocividne zadana a Niekto čumi ako vyhladovany na kus masa. Mozno je problem v tebe ale Mozno aj on ti nedava pocit ze si prenho dost . Ked je chlap zalubeny tak si prenho najkrajsia na svete . Ale je aj kopec takych co maju vztah a popri tom lezernym stylom hladaju nieco “ lepsie.” Podla mna muzi co tak okato obdivuju ine zeny pred partnerkou maju nizke EQ .

autor
4. máj 2024

Ďakujem žienky, takto ako opisujete mi bolo prirodzené fungovať roky. Pomaly sa mi otvárajú oči, pomaly prestávam vinu dávať len sebe. Fungovala som tak že,, teraz a hneď", ale s takouto perspektívou do budúcna, to by bolo trápenie nie len na chvíľu a nateraz, ale vždy . Ďakujem pekne, za spätné väzby.