Prečo sa ženám vyčítajú emócie vo vzťahoch?
Uz dlhsie sa zamýšľam nad jednou vecou. Preco sa považuje za normálne iba to, ked je žena silná, tolerantná, vo všetkom priam dokonala, co sa tyka vzťahov. Postrehla som jeden rozhovor, kde jedna žena normálne zhadzovala emocie zeny a nechápala, ze preco vlastne zeny žiarlia na svojich partnerov? Ako keby to bola nejaka extrémne hrozna emócia. Teraz nikto nehovorí o prehnanom a chorom ziarleni. Ide o normálne, zdrave ziarlenie. Ja nechápem, to uz žena ma ist ako stroj, v kazdej chvíľke sa tváriť ako ta najsilnejšia bytosť na svete? To naozaj sa tie zeny, co to zhadzujú nikdy necítili nesebavedome a neisté? Lebo normálne v komentároch sa jedna pred druhou predbiehali, ake maju oni vztahy, ako si navzájom doma rozprávajú príbehy, kto s nimi cez den flirtoval, kto sa im prihovoril, navzájom obzerajú v meste ine zeny spolu s partnermi :D a mam sa citit zle za to, ze sa občas bojim a cítim sa neistá? Co to ma spolocne s mojou hodnotou? Moja hodnorlta je iba vtedy, ked sa cítim natolko úžasná, ze mne sa nikdy nic nemoze stat? To naozaj je tolko žien, ktore su tak nad vecou? Ja sa teda priznám, ze ja tak nad vecou nie som. A nepokladám sa za ziadnu nesebavedomu chudinku, ktora je ustrachana a neverí svojmu manželovi. Ale mne pride neprirodzene, pokial pociťujem žiarlivosť, aby som sa to snažila zahnať a nahovárať si, ze to nie je spravne a spravne je len to, ked žena je vzdy sebavedomá a nikdy nepocíti strach. Mne to pride proste nereálne. A teda nedošla som asi do takej Fáze života, ze mi je vsetko jedno. Ano, verim si, ze ako kazdy predošlý rozchod, by som zvládla aj rozvod, ale nebudem sa tváriť, ze mi je ukradnuté, ak by ma muz podviedol, flirtoval s inými ženami a pod. Lebo tieto vevi sa lahko tliachaju do vetra v podkastoch, ako im potom reálne celit. A kebyže mne manžel hovori doma, ako spoznal niekde dve zeny, ktore ho chválili, a ja sa budem tváriť strašne nad vecou, ako mi to je uplneee jedno, lebo som si sebou natoľko ista, ze preco by ma malo nieco take zneistit. A v komentároch chvály na danu zeny, ze takto vyzera sebavedomá a vyrovnaná zena. To znamena, ze ked taka nie som, tak som nevyrovnana a nsebavedoma, lebo som pocítila žiarlivosť v dany moment a trosku strach, ze coak sa moze nieco stat. Mne pride prirodzene hlavne u žien, ze my sme tie emočne, citlivé a zraniteľné. To uz natoľko maju niektoré zeny v sebe tu mužskú energiu, ze su tak nad vecou ako chlapi? Lebo ja neverím, ze existuje žena, ktora by bola 24/7 nas vecou a nikdy nic ju nedokáže zraniť. Tak preco sa stale maju niektore zeny potrebu hrať na tie dokonale pre spoločnosť a muža?
@anonym_autor protiotazka... preco sa stale hovori, ze chlapi su nadrzani a myslia iba na to jedno, ked je to ich prirodzenost... tak je nutne najst nejaky "sweet spot"... nie sme zvery, aby sme nechali sebou lomcovat hormony a emocie, ale uplne prirodzenost na oboch stranach neubijes... Takze vsetko vramci normy... 🙂
@anonym_3eeb1d ja napríklad netvrdím, ze vsetci muži su takí, pretoze sama som mala vzdy partnerov, ktori neboli natoľko zdivoceni, ze zvládli aj vzťah bez sexu, ked som mala zdravotne problemy a pod. Takze tvrdit, ze všetci muži su takí, je hlúposť. Takisto tvrdit, ze kazda žena, ktora žiarli alebo sa špara Mužovi v mobile (ked ma na to dovod) je ta chybná. A ano, aj ja by som sa pozrela mužovi do mobilu, ak by si zrazu mobil vsade so sebou bral, ked to doteraz nerobi. Lebo konfrontovať ho s tym mi pride divne, nakolko urcite by sa kazdy chlap hned priznal :D
Nečítala som to celá, len začiatok, ale mám opačnú skúsenosť...nie som moc emotívna, psychicky skôr silnejšia, sebestačná a od chlapov som veľakrát počula že som chladná.... Pritom ja si to nemyslím...
@anonym_3eeb1d ja napríklad netvrdím, ze vsetci muži su takí, pretoze sama som mala vzdy partnerov, ktori neboli natoľko zdivoceni, ze zvládli aj vzťah bez sexu, ked som mala zdravotne problemy a pod. Takze tvrdit, ze všetci muži su takí, je hlúposť. Takisto tvrdit, ze kazda žena, ktora žiarli alebo sa špara Mužovi v mobile (ked ma na to dovod) je ta chybná. A ano, aj ja by som sa pozrela mužovi do mobilu, ak by si zrazu mobil vsade so sebou bral, ked to doteraz nerobi. Lebo konfrontovať ho s tym mi pride divne, nakolko urcite by sa kazdy chlap hned priznal :D
@anonym_autor no, super, takze si pochopila narazku... na tvoju druhu vetu "Preco sa považuje za normálne iba to, ked... "... takze to evokuje, ze "kazda zena"... a to som presne chcel vypichnut... Za to, ze to niekde niekto povedal, tak to nic neznamena....
Presne tak, to, že to niekto tvrdí, neznamená, že to tak je. Netreba všetkých hádzať do jedného vreca, každý sme iný. Ja sama to mám raz tak, raz tak. Som náladová a ani emócie nevyjadrujem vždy rovnako. Niekedy viac, niekedy menej a niekedy vôbec, keď na to už nemám ani energiu napríklad. Chlapi detto - nie sú všetci rovnakí, ja sama mám skúsenosť s rôznymi typmi.
Prečo tak veľmi prežívaš nejakú poznámku? Máš právo cítiť sa ako sa cítiš a druhí majú to právo tiež.
ľudia nemajú radi emócie.. a už tobôž nie negatívne.. každý ich má, ale nie každý ich vie priznať.. celé naše detstva nám bolo vstepovane, že sa nemáme stazovat, že máme byť len mile a poslušne.. no a teraz v dospelosti to mnohé stále považujú za cnosť - to potlačenie si myslia že je sila.. dokonca ani nevidia, že určitá žiarlivosť (nie extrémna) je len budovanie hraníc.. no a keďže mnohým je veľmi nepríjemne pociťovať negatívne emócie, majú potrebu ponižovať tie, ktoré tieto emócie priznajú.. každé ponizovanie poukazuje skôr na toho kto ponižuje ako na toho kto je ponizovany..
ľudia nemajú radi emócie.. a už tobôž nie negatívne.. každý ich má, ale nie každý ich vie priznať.. celé naše detstva nám bolo vstepovane, že sa nemáme stazovat, že máme byť len mile a poslušne.. no a teraz v dospelosti to mnohé stále považujú za cnosť - to potlačenie si myslia že je sila.. dokonca ani nevidia, že určitá žiarlivosť (nie extrémna) je len budovanie hraníc.. no a keďže mnohým je veľmi nepríjemne pociťovať negatívne emócie, majú potrebu ponižovať tie, ktoré tieto emócie priznajú.. každé ponizovanie poukazuje skôr na toho kto ponižuje ako na toho kto je ponizovany..
@jana_eyre_2 krásne napísané a plne suhlasim 👌🏼🙏🏼
Prečo tak veľmi prežívaš nejakú poznámku? Máš právo cítiť sa ako sa cítiš a druhí majú to právo tiež.
@januska12323 to nebola poznámka na mna, ale nieco, co sa pusta do eteru a považuje sa to za spravne. Preto ma to hneva, ked nejaka žena ide zhadzovať druhu zenu zato, ked jej nie je ukradnuté, ked jej chlap flirtuje s inou ženou. A mala by v tej situácii byt ta, co je nas vecou a uz vobec by ju to nemalo nejako zasiahnuť. Lebo ona je ta úžasná sebavedomá kráľovná, ktorú nikto nikdy nepusti zato, aka je skvelá. Problem je, ze ked sa chlap rozhodne podviest, tak to urobí hocijakej zene. Ci tej ziarlivke alebo tej nad vecou
Ja sa vyjadrím k tej žiarlivosti ,ako načo prečo žiarliť ,to že je to pre teba prirodzene nemusí to byt pre kazdeho
Ja teda som rada keď sa nestretávam s emočne prexpandovanymi ludmi čo všetko zbyticne prežívajú všetko a dávajú to všetkým vedieť
Poviem to takto. Sú len dve veci, ktorých sa bojím.
Ze zomrie môj muž alebo deti. Nič iné ma fakt nedokáže rozhodiť. Ziarliva nie som, lebo je to zbytočne. Ak ta niekto chce podviesť, tak to urobí. A je úplne jedno, či si najdokonalejšia žena na svete. Vernosť,lojalita a láska sú rozhodnutie, nie okolnosť.
A čo sa týka emócií. Je rozdiel byť emotívny a hystericky, hasterivy, utlocitny, urážlivý a s emóciami ako na hojdačke.
Neznášam emočne labilnych ľudí,ktorí sa nedokážu ovladat
Nečítala som to celá, len začiatok, ale mám opačnú skúsenosť...nie som moc emotívna, psychicky skôr silnejšia, sebestačná a od chlapov som veľakrát počula že som chladná.... Pritom ja si to nemyslím...
@anonym_aebc87 mam podobnu skusenost, ked sa nerucam z emocii tak je mi to vycitane, ze som chladna ako psi cumak a fungujem ako stroj. Pritom ja emocie mam, rozne, len ich okato neprejavujem, skor ich prezivam vo vnutri
Ja sa vyjadrím k tej žiarlivosti ,ako načo prečo žiarliť ,to že je to pre teba prirodzene nemusí to byt pre kazdeho
Ja teda som rada keď sa nestretávam s emočne prexpandovanymi ludmi čo všetko zbyticne prežívajú všetko a dávajú to všetkým vedieť
@minenkaa jasne, ja to plne rešpektujem, ja tiez poznám ludi, ktorym proste vyhovuje mat nejaky odstup a nemaju radi emocie.
Poviem to takto. Sú len dve veci, ktorých sa bojím.
Ze zomrie môj muž alebo deti. Nič iné ma fakt nedokáže rozhodiť. Ziarliva nie som, lebo je to zbytočne. Ak ta niekto chce podviesť, tak to urobí. A je úplne jedno, či si najdokonalejšia žena na svete. Vernosť,lojalita a láska sú rozhodnutie, nie okolnosť.
A čo sa týka emócií. Je rozdiel byť emotívny a hystericky, hasterivy, utlocitny, urážlivý a s emóciami ako na hojdačke.
Neznášam emočne labilnych ľudí,ktorí sa nedokážu ovladat
@doriiis lenže o emočne labilnych ľuďoch ten prispevok vobec nie je ;)
len rozdiel je žiarliť a žiarliť. to že je muž blbec a flirtuje s inými ženami neznamená že nemôžeš mať hranice kedy to už tolerovať nebudeš. ale keď žiarliš lebo medveď, to je už o inom…
@doriiis lenže o emočne labilnych ľuďoch ten prispevok vobec nie je ;)
@anonym_autor takze teraz tu riesime len ziarlivost? (aby bolo jasno, k comu vlastne chces pocut odpovede)
@anonym_autor takze teraz tu riesime len ziarlivost? (aby bolo jasno, k comu vlastne chces pocut odpovede)
@moonlight1210 tak prioritne sa riesila tato tema, ako nieco, co nie je v poriadku. A ja si zas nemyslím, ze ked nejaka žena pociťuje žiarlivosť, tak je pokladana za nestabilný a podobne. Ja mam pocit, ze sa tu zaa vyťahujú extrémy. Ako nejaka žena hádže po Mužovi taniere, lebo sa pozrel ma susedu. Ale o tom moj prispevok nie je. Skor som narazala na ten podkast, kde dotyčná nechápala, ako moze nejaka žena žiarliť, ze jej partner pride z fotka, hovori o tom, ako s nim flirtovali zeny a ona ho este povzbudzuje, ze super. A druhe zeny ju tam vychvalovali, ze takto sa ma.spravat správna žena. Ja narážam na to, ze preco by malo byt len toto spravne? Preco nemoze byt spravne aj to, ze žena dostane prirodzený strach, ze coak tato reakcia vyvolá nejaku akciu? Dokonca tam v komentároch jedna zena napísala svoju skúsenosť, ze jej ex tiez kedysi takto ,,nevinne" flirtoval, az kym si dotycne zeny nezacal vyhľadávať na sociálnych sieťach. Takze ja len reagujem na ro, ze mat emocie a aj nemať emocie je uplne v poriadku a nech sa nepodsuva len jedna reakcia, ako ta spravna
len rozdiel je žiarliť a žiarliť. to že je muž blbec a flirtuje s inými ženami neznamená že nemôžeš mať hranice kedy to už tolerovať nebudeš. ale keď žiarliš lebo medveď, to je už o inom…
@biba_18 ano, ja som aj preto napísala, ze nehovorím o chorobnej žiarlivosti. Ale mne pride prirodzene žiarliť napríklad na to, ked ma muz novu peknú kolegyňu a zrazu ju doma casto spomina. Mna by takáto vec nenechala chladnou. Preto nechápem tolko hrdiniek, ktore odsudzujú zeny zato, ze vobec nejaku emociu daju von
@anonym_autor ak ju často spomína a ty budeš vyšilovať - rozmýšľam k čomu to pomôže ... ale mne nevadí keď ty budeš žiarliť ...
@biba_18 ano, ja som aj preto napísala, ze nehovorím o chorobnej žiarlivosti. Ale mne pride prirodzene žiarliť napríklad na to, ked ma muz novu peknú kolegyňu a zrazu ju doma casto spomina. Mna by takáto vec nenechala chladnou. Preto nechápem tolko hrdiniek, ktore odsudzujú zeny zato, ze vobec nejaku emociu daju von
@anonym_autor a čo keď sa takolegyna tomu chlapovi nepáči?
normálne, zdrave ziarlenie neexistuje
nemusi sa ta dotknut vsetko co vidis online, kazdy to ma trochu inak.
inak nemyslis teraz rozhovor s tou Dominikou co ma tu apku zena zenam? kym sa venovala len cviceniu a strave tak ok, ale kvoli tymto kouc reciam a stale len tlacenie na sebahodnotu, selfhelp, sebazlepsenie, som ju prestala sledovat.
@anonym_autor prirodzene žiarliť, že ma muž peknú kolegyňu? Prepáč, nie je to prirodzené ani normálne. Hovorím ti to úprimne , otvorene, nechcem ťa zhadzovať, ani nič. Pre mňa je to neprirodzene. Nehrám sa na lepšiu, tvrdšiu, ani nejakú hrdinku. Hovorím ti ako to mám ja a síce, nežiarlim na pekne, múdre ženy, kolegyne a pod. Som rada, že spoločnosť má také ženy, múdre a poviem si že aj ja som taká kedysi dávno bola, mladá, krásna. Teraz som už len krásna a spokojná. 😁
@anonym_autor prirodzene žiarliť, že ma muž peknú kolegyňu? Prepáč, nie je to prirodzené ani normálne. Hovorím ti to úprimne , otvorene, nechcem ťa zhadzovať, ani nič. Pre mňa je to neprirodzene. Nehrám sa na lepšiu, tvrdšiu, ani nejakú hrdinku. Hovorím ti ako to mám ja a síce, nežiarlim na pekne, múdre ženy, kolegyne a pod. Som rada, že spoločnosť má také ženy, múdre a poviem si že aj ja som taká kedysi dávno bola, mladá, krásna. Teraz som už len krásna a spokojná. 😁
@anonym_ff6d77 Áno, žiarlivosť je prirodzená emócia – v určitej miere ju zažíva takmer každý človek. Má dokonca evolučný základ: vzniká v situáciách, keď máme pocit ohrozenia vzťahu alebo niečoho, čo je pre nás dôležité.
Dôležité je však ROZLÍŠIŤ dva typy žiarlivosti:
✅ 1. Zdravá žiarlivosť (prirodzená)
Je to ten pocit, keď ti na niekom záleží a nechceš o neho prísť.
Prejavuje sa jemne:
obava o vzťah,
nepríjemný pocit, keď je partnerovi niekto “až príliš blízky”,
potreba uistenia, že všetko je v poriadku.
Tento typ žiarlivosti vie dokonca posilniť vzťah, ak sa o tom partneri rozprávajú.
❌ 2. Nezdravá žiarlivosť
Je neprimeraná, prehnaná a často vzniká:
z nízkeho sebavedomia,
z minulých skúseností (napr. nevera),
zo strachu, že “nie som dosť dobrý(a)”,
z potreby kontroly.
Prejavuje sa:
kontrolovaním,
obviňovaním,
zákazmi,
dramatickými reakciami bez dôvodu.
Tento typ dokáže vzťah veľmi rýchlo ničiť.
---
🔍 Prečo človek žiarli?
Lebo má pocit ohrozenia – či už reálneho, alebo iba vo svojej hlave.
Žiarlivosť je často viac o našich vnútorných pocitoch, nie o partnerovi.
@anonym_ff6d77 takze, prosim, netvrd tu, ze to normálne nie je ;) predpokladam, ze ani partnera nemas alebo si natoľko znechutena a sklamaná vzťahmi, ze ti uz pride vsetko nenormalne 🙂 ja som nepísala, ze ziarlit na peknú kolegyňu, ale žiarliť na to, ked o nej niekto neustále rozprava....neprekrucaj
@anonym_ff6d77 takze, prosim, netvrd tu, ze to normálne nie je ;) predpokladam, ze ani partnera nemas alebo si natoľko znechutena a sklamaná vzťahmi, ze ti uz pride vsetko nenormalne 🙂 ja som nepísala, ze ziarlit na peknú kolegyňu, ale žiarliť na to, ked o nej niekto neustále rozprava....neprekrucaj
@anonym_autor ja mám partnera a nežiarlil,ešte raz sa pytam prečo a načo
@anonym_autor čo už, tak žiarli. Ja to tak nemám, nežiarlim. Partnera, dokonca manžela mám. Teraz napríklad mám emóciu, že nie som na tom až tak zle, ako niekto iný. 😂.
@moonlight1210 tak prioritne sa riesila tato tema, ako nieco, co nie je v poriadku. A ja si zas nemyslím, ze ked nejaka žena pociťuje žiarlivosť, tak je pokladana za nestabilný a podobne. Ja mam pocit, ze sa tu zaa vyťahujú extrémy. Ako nejaka žena hádže po Mužovi taniere, lebo sa pozrel ma susedu. Ale o tom moj prispevok nie je. Skor som narazala na ten podkast, kde dotyčná nechápala, ako moze nejaka žena žiarliť, ze jej partner pride z fotka, hovori o tom, ako s nim flirtovali zeny a ona ho este povzbudzuje, ze super. A druhe zeny ju tam vychvalovali, ze takto sa ma.spravat správna žena. Ja narážam na to, ze preco by malo byt len toto spravne? Preco nemoze byt spravne aj to, ze žena dostane prirodzený strach, ze coak tato reakcia vyvolá nejaku akciu? Dokonca tam v komentároch jedna zena napísala svoju skúsenosť, ze jej ex tiez kedysi takto ,,nevinne" flirtoval, az kym si dotycne zeny nezacal vyhľadávať na sociálnych sieťach. Takze ja len reagujem na ro, ze mat emocie a aj nemať emocie je uplne v poriadku a nech sa nepodsuva len jedna reakcia, ako ta spravna
@anonym_autor ziarlivost ako taka nepopieratelne existuje a asi na par vynimiek, ju pociti za zivot kazdy aspon raz. Ak nie viackrat.
Tu sme si vsetci rovni.
Co neznamena, ze je to OK emocia. Vobec nie je. No nezbavime sa jej, lebo je to vlastne taky vonakjsi prejav/ukazovatel nasho ega, ako citlivo vnimame hodnotu svojej osoby (a jej ohrozenie).
Taky jazycek na vahach. Cim sme na seba citlivejsi, zranitelnejsi, tym byvaju prejavy horsie. A aj mensie impulzy ju vyvolaju.
A to je to, v com sa odlisujeme. Ako s nou vieme pracovat (zvladat ju).
A na toto najskor dana zena poukazovala - aj ked nevhodnym sposobom, ked vyzdvihovala sebaovladanie voci prejavom ziarlivosti, voci tym, co to tak nezvladaju.
Cim skor asi chcela ukazovat na uroven sebavedomia (kedze to ma dost vysoky vplyv na uroven ziarliosti).
Ale myslim, ze nie je imunna a aj ona ziarlivost uz pocitila a mozno nie raz. Akurat ju asi neprejavila navonok. Spracovala ju v sebe (ci vhodnym, alebo nevhodnym sposobom a raz to kdesi buchne ako pretlakovany parny kotol, to uz zalezi na nej).
Kazdopadne jej vyjadrenia nicomu nepomohli a nezlepsili propagaciu toho, ze so ziarlivostou sa musi v prvom rade vediet pracovat.

@anonym_autor protiotazka... preco sa stale hovori, ze chlapi su nadrzani a myslia iba na to jedno, ked je to ich prirodzenost... tak je nutne najst nejaky "sweet spot"... nie sme zvery, aby sme nechali sebou lomcovat hormony a emocie, ale uplne prirodzenost na oboch stranach neubijes... Takze vsetko vramci normy... 🙂