Prehnané obavy matky: Ako jej pomôcť?
Ahojte..moja mama cely zivot sa strachovala o nas s bratom...zial dospela som do veku kedy uz som si uvedomila, ze zrejme nie je v poriadku...brat ma syna a ked pridu k mame na navstevu tak uz svojmu vnucatu strasne casto umyje ruky...ak napr. Otca bolelo hrdlo par dni pred navstevou ich vnuka, nuti ho, aby nosil rusko a vobec sa na maleho ani nepozrel...proste take tie prehnane strachy, vedela by som Vam ich tu napisat milion takychto pripadov...podla mna uz prehana....citala som tu nedavno diskusiu o prevarenych vajciach ( 30 min) , no moja mama ich vari hodinu len preto aby sa nedajboze nam nieco stalo, zo vsetkeho mozeme skoncit v nemocnici..netvrdim ak by sme si v lese odtrhli malinu, to by zrejme dostala infarkt...ako jej pomoct? Je typ cloveka, ktory nikdy k psychologovi ani psychiatrovi nepojde..:(
Čiste ruky a rúško mi prídu úplne ok. Vajcia a maliny už nie.
@mamamasama no ale ona umyje aj 10x za dve hodiny, maly stvornozkuje a pred tym ako pridu vyumyva podlahu dokladne...mna hocikedy zaboli rano v hrdle...poobede to prejde a nikdy by som manzela nenutila nosit rusko doma...staci ked nebudem bozkavat niekoho ci?
Zrejme ma chorobu OCD, aj moja mama to ma...
@natalia_r dakujem Vam...idem to studovat..vasa mamka sa lieci nejako ? Ako to zvladate?
Toto môže byt aj nejaké úzkostná porucha či fobia.
Nelieci sa, este nas presviedca ze je uplne ok, ze len ma rada cisto a ze to neni choroba a tak. A naucili sme sa s tym ako rodina zit a respektujeme ju v tom. Rokmi sme zistili ze to nema zmysel.
@natalia_r chapem...ved aj my.... ale moja mama ma skor prehnany strach, ze niekto umrie atd...riesim to uz preto, lebo svagrina sa dost vytocila uz....pravom samozrejme..maly mal silnejsiu nadchu a crp v poriadku a mama jej vypisovala smsky, ze ci je normalna, ze nebefie ziadne antibiotika, ze je nezodpovedna atd...pri tom u lekarky boli 2x a samozrejme ho to preslo po tyzdni aj bez antibiotik...to upratovanie riesi vo velkom len ked oni maju prist na navstevu, inak je v tomto ,, normalna"
A keby ste ako rodina zasadla dosliva vsetci v obyvacke a ze v dobrom to mami myslime, bojime sa o teba atd.?
Podla mna to iba ignorujte, ked prehnane poupratuje, alebo dlho vari vajcia, myslim, ze to nie su veci, co by sa ta mali nejako vazne dotykat a ked ju to bavi, tak nech si vari a upratuje.
Z tym podla mna uz teraz nespravite nic, bez nejakeho odbornika, a mozno ani ten nic nezmoze. Pokial si mama neuvedomuje svoje obsesie 🤷♀️
Pustite jej Monka, nech vidi, ako ju vnima okolie 🙂
@domkakvet to boli len priklady...nepisala som o prevarenych vajciach ako.takych 😀..ale kvoli comu to robi a ako by reagovala, ak by sa varili napr. 10 minut...dostala by hystericky zachvat ze vsetci umrieme na salmonelu...takze si asi nepochopila moj prispevok
@vanilkovazmrzka ale to je dobra rada s tym Monkom 😀
@natalia_r ona len povie...tak viete, mam strach, aby sa Vam nic nestalo.....viac si neuvedomuje...
Odpoved ostava rovnaka.
@domkakvet oukey
Hej preháňa aj s tými úbohými na smrť prevarenymi vajciami a aj tým chorobným umyvanim a strazenim dieťaťa pred každým kúskom spinky a bacilov bohužiaľ je to kontraproduktivne pre imunitu 😐
@pochod ano my si to uvedomujeme, aj ju s tym poucujeme, vysvetlujeme, odborne clanky citat davame, nic nepomaha....stalrle si ide svoje

Bez toho ,,netvrdim " 😃