Priateľ zabúda, že má rodinu
Ahojte. Potrebujem asi len povzbudiť/poradiť alebo možno len zistiť že ja som na vine a chcem toho jednoducho príliš. Ide o to, že mám pocit, že môjmu priateľovi stále akosi nedošlo, že už je rodič a mal by sa prispôsobiť potrebám dieťaťa. Vysvetlím na konkrétnom príklade. Včera sa začalo v rodine rozmýšľať, že by sme išli na výlet/možno nejaký predĺžený víkend alebo tak. Dnes som sa však dozvedela, že priateľ vlastne rátal s tým že ja s dieťaťom (6 mesiacov) ostanem doma lebo on si naplánoval turistiky a na nás mať čas nebude. A takto to je stále. Vždy si niečo naplánuje nezávisle od nás a berie ako samozrejmosť, že ja budem doma. Nehovorím, že spolu nikam nechodíme to nie ale sú to skôr jednodňové výlety alebo ideme niekam keď niečo vymyslím ja a aj to je často problém lebo veď v práci je veľa roboty. Hlavne, že keď si vymyslí niečo bez nás tak zrazu roboty veľa nie je a všetko ide. Je pravda, že mi povedal nech idem napríklad na kávu alebo ja to nedokážem. Vždy keď mu malú dám a idem niečo robiť, dá ju do kolísky a hrá na počítači. Či plače či nie on proste hrá. Ako teda môžem len tak odísť s tým, že sa o ňu bude takto starať? A proste ja už som z toho unavená. Ani v noci k nej nikdy nevstane.
Aby som ho tu nevykreslila ako úplne hrozného muža ja viem, že nie je zlý. Snaží sa nás finančne zabezpečiť a aj somnou sa snaží tráviť čas. Viem že ma má rád a nikdy na mňa nebol zlý ani nič podobné. Snaží sa robiť aj rôzne drobnosti pre potešenie ako že donesie kvety/koláče z cukrárne/umyje občas riad alebo si často zahráme nejakú spoločenskú hru ale mám pocit akoby stále vynechával naše dieťa. Akoby mu bola skôr prekážkou. Keď sa opýtam či ju má rád vždy povie že jasné že áno ale je to také zvláštne jednoducho. Ešte pre upresnenie už sme sa o tom veľa krát rozprávali ale napriek tomu, že mi to vždy odkýval a ospravedlnil sa, že to takto nevidel, vždy je zlepšenie tak na 2 dni a potom opäť to isté.
Priprav sa na to, že teraz tu bude každá riešiť hlavne to, že nie ste zobratí, že to nie je tvoj manžel a že ti je to vlastne "nič." To iba tak na okraj....
Ale k otázke. Chlapi sú väčšinou trochu mimo z tak malého bábätka a nevedia čo s ním. Skús byť trpezlivá keď trochu podrastie, určite bude jednoduchšie zapojiť ho do spoločných aktivít.
Urcite by som sa s tym nezmierovala. Musi si zvyknut na rolu otca, len nenusel okamzite ako zena musela. Musis to do neho stale hustit, ze je otec a musi sa starat. Uvidis aky bude, ked mala bude viac aktivnejsia
Moj manzel doteraz tazko prijima ten fakt, snazi sa ale stale vidno, ze sa nestal este 100% otcom, ale uz je to lepsie (lenze ja uz som hrozila rozchodom)
Ako to mal on doma? Bol zvyknutý na to, že otec sa zapája do výchovy, trávi s bábätkom čas apd? Sadni si s ním a pohovorte si. Povedz najprv, čo si veľmi na ňom vážiš. Potom plynule prejdi na to že chápeš, že rola otca je pre neho nov životná rola, ale potrebuje sa s ňou stotožniť. Čo všetko by si od neho ako od otca vášho dieťaťa potrebovala, tráviť čas spolu ako rodina spoločne, starostlivosť o dieťa, odbremenenie od nočného vstávania aspoň cez víkend, aby si si aj ty mohla oddýchnuť. Otvorene mu povedz, že potrebuješ aj ty čas sama pre seba, ale bojíš sa mu nechať dieťa, lebo namiesto starostlivosti hraje hry. A sleduj, ako bude reagovať a čo sa bude diať. Držím prsty. Nikto sa rodičom nenarodil, tým sa stávame... učíme sa byť rodičom, manželom apd.
Osobne si myslim, ze su muzi, ktori sice su dobri otcovia a lubia svoje deti, ale k babatkam si jednoducho nikdy vztah nenajdu. Beru ich mozno skor ako pritaz v situaciach, ktore aj ty opisujes. Nehlada sposob, ako ist aj s dietatom, ale dovod, preco neist. Dovodov moze byt vela, mozno ma aj proste dojem, ze si to tak neuzije, nevie si s tym malym budovat vztah a pride to, az ked podrastie a bude skor partakom nez teraz.
Alebo druha a horsia moznost - nie je to rodinny typ a to uz nezmenis. Clovek dobry, starostlivy, zabezpeci, co bude treba, ale volny cas len vy spolu, tak zabudni. Viem, o com pisem, a je to velmi smutne, ked cas radsej travi s kamosmi ako s rodinou. A pritom, kto pri cloveku stoji v najhorsich casoch, s kym zije najviac?! No s rodinou (zvacsa), ale tak takito ludia to nikdy, holt, nepochopia a mozes sa aj zblaznit.
Tvoj priatel je proste standardny muz. Vacsina chlapov takto zmysla. Rozhodne to nenechaj tak. Musite fungovat ako tim a nie ze on sa povezie lebo vsak dieta je s matkou.
@anonym_autor Kolko ma rokov? Pripada mi ako dieta, ktore este stale nepochopilo, ze uz ma dieta.
@anonym_autor musíš ho teraz stavať do role otca. Lebo ak sa to nevyrieši teraz, tak po rokoch sa to už nezmení. Na tu kávu si kľudne chod keď tá posiela, naplanuj si tiež nejaký výlet s kamoškami. Na začiatok jednodňový. Malú mu daj s tým, že si nepraješ, aby hral v tom čase hry, nech trávia spolu plnohodnotne čas. Musí sa naučiť o ňu starať a musia si na seba zvyknúť, že budú občas sami. Inak to nejde, keď mu dieťa nenechas. Ty sa musíš naučiť tiež to krátke odlúčenie prekonať, lebo sa nikam z domu nedostneš ešte pekne dlho. Ja som takto chodila do školy na skúšky keď bol môj syn asi pól ročný. A to som odchádzala na 2-3 dni na opačnú stranu Slovenska… čo sa týka jeho aktivit, ak zvládne starostlivosť o malú a dopraje aj tebe čas na koníčky a oddych, tak prečo nie. Manželstvo nie je väzenie. Ale adekvátnu voľnosť by mali mať obaja rodičia.
No,je načase plne presunúť niektoré povinnosti okolo dieťaťa na neho.Nie že na pár hodín,ale na cele dni.Od prebaľovania až po kŕmenie,uspavanie.Ano,zvládne to,len mu jednoducho treba vysvetliť,že odteraz to bude robiť,či sa mu to páči,alebo nie.
A s výrokom,že každý mu je taký absolútne nesúhlasím.Su aj muži,ktorí sa starajú,majú záujem.A nemusia byť vôbec manželia.
@anonym_autor určite by som sa s tým len tak nezmierila. Normálne nech má vymedzený čas na hry, kamarátov, veď treba mať aj svoj čas ale proste nech chodí s malou von, nech sa vie postarať, zapájaj ho. Aj do domácnosti, to že nosí peniaze a donesie kvety nie je všetko, nemusíš robiť všetko ty. Skúsila by som na začiatok to chodenie von, tam ho nemá čo rozptyľovať. A choď pravidelne preč, na kávu, na výlet, k rodičom. Predlžuj mu ten čas s malou, lebo dopadneš tak že on si bude chodiť kde chce a ty budeš furt doma. Aj pre malú to bude dobre. Nech nie je furt na tebe nalepená. Keď by si mala druhé dieťa alebo sa ti niečo stane tak čo? Musí sa vedieť postarať o vlastné dieťa.
Neviem teda, koľko má dieťa. Ale chlapi toto bábätkovanie často nemusia. Môj manžel sa staral ale tiež tak mechanicky. Žiadne ťuli-muli. Urobil čo bolo treba a bolo. Keď chlapci podrastli, už si ich postisa, vymazna,... Toto by som ako veľký problém nevidela že nevie to dieťa zabaviť.
Ale to že si robí program bez vás? 😅 No tak to by mu u mňa nekvitlo ani náhodou. S tým by som si asi urobila poriadok hneď na začiatku.
Máloktorý chlap sa prispôsobí režimu a potrebám malého bábätka. Väčšinou sa v tomto spoliehajú na ženu a pre ňu, by to malo byť v ich ponímaní samozrejmosťou. Ono to dieťa prvé roky je dosť veľká guľa na nohe. V prípade, že má ešte nejaké zdravotné znevýhodnením je to ešte o to ťažšie. Treba sa vždy rozprávať s partnerom, ešte pred založením si rodiny, aké má predstavy o fungovaní s posielaní sa na starostlivosti o dieťa. Ono, je to vždy určitá obeta a nikto je ochotný sa obätovat a vzdávať svojho zaužívaného.
Nehladaj problém tam kde nie je. Proste je chlap, možno ešte nie zrelý na otcovstvo. Časom príde aj to
Napíš mu čo konkrétne má s dieťaťom robiť kým si na tej káve. Postupne zvyšuj nároky a čas. Keď sám nepochopil, že je otec musíš mu to vysvetliť. Turistiku naplánuj ty podľa toho čo zvládnete celá rodina a ďalší deň môže ísť na ťažšiu bez vás, ale úplne vás nechať doma?
@anonym_autor kolko ma rokov? ak ti to nevyhovuje urcite to nenechaj tak a komunikuj. Aj chlap sa vie naučiť starat o dieta ked chce. Moj muž sa staral o dcéru od začiatku kúpal prebaloval uspaval, niekedy som sa az hanbila ze sa stará viac ako ja. Dokázali zvládnuť dni uplne bezomna a doteraz su skvelí partaci. Držím vam palce 🙂
@anonym_autor Kolko ma rokov? Pripada mi ako dieta, ktore este stale nepochopilo, ze uz ma dieta.
@dskjhfdlkdjhl presne to mi prvé napadlo. Správa sa ako dieťa, sebecky, bez zodpovednosti.
@anonym_autor mne sa nepaci to ospravedlnovanie muzov, ze oni nie su na babatkovske obdobie a zena ma cakat kym podrastie.Dofrasa! A od zeny sa automaticky ocakavat,ze sa z babatkovskeho obdobia sa nezruti a bude mat vsetky povinnosti ona na krku. Autorka, tiez mam nieco obdobne doma, a vobec nemozem ppvedat,ze je to vekom lepsie. Su podla mna muzi, ktori nie su na otcovstvo stavani a nikdy deti mat nemali. Jedneho mas ty,,druheho ja. Neostava nic ine len rozvod.
@anonym_autor mne sa nepaci to ospravedlnovanie muzov, ze oni nie su na babatkovske obdobie a zena ma cakat kym podrastie.Dofrasa! A od zeny sa automaticky ocakavat,ze sa z babatkovskeho obdobia sa nezruti a bude mat vsetky povinnosti ona na krku. Autorka, tiez mam nieco obdobne doma, a vobec nemozem ppvedat,ze je to vekom lepsie. Su podla mna muzi, ktori nie su na otcovstvo stavani a nikdy deti mat nemali. Jedneho mas ty,,druheho ja. Neostava nic ine len rozvod.
@anonym_8a3518 ale ake ospravedlnovanie. Je to tak. Rovnako ako su aj zeny ktore si babatko uplne neuzivaju. Akoze hned radit rozvod. Chlap je automaticky debil, kopnut do prdele. Konikovska klasika.
@anonym_8a3518 mne sa to tiež nepáči, že to je štandardný muž. Tak ja mám potom veľmi netypického muža.
@anonym_8a3518 prečo hneď rozvod? Prečo nie rada, že aspoň vie, že druhé dieťa s ním nemá mať? A možno je to ten typ, ktorý treba zaúkolovať, vysvetliť, nechať zoznam. Možno po iných stránkach - ako partner, nie je zlý 🤷🏻♀️
Malo ho zapajas. Ako to,ze iba obcas umyje riad? To, ze si doma, neznamená, ze budes robit uplne vsetko+ starostlivost o dieta. Prebalovat nemusi, ale ako sorry, kocikovat, ponosit, uvarit mlieko musi vediet! Zatial to u vas vsak vyzera,ze mas doma len dalsie decko na krku, ktore si navyse zije svoj vlastny zivot dalej. Ak to nezmenis teraz, potom uz tazko.
Priprav sa na to, že teraz tu bude každá riešiť hlavne to, že nie ste zobratí, že to nie je tvoj manžel a že ti je to vlastne "nič." To iba tak na okraj....
Ale k otázke. Chlapi sú väčšinou trochu mimo z tak malého bábätka a nevedia čo s ním. Skús byť trpezlivá keď trochu podrastie, určite bude jednoduchšie zapojiť ho do spoločných aktivít.
Si normalna vziat si ho? To by urobila chybu. To ju ani nenahovaraj. Ked frajer uz teraz je takyto, načo by sa ona viazala?
Tvoj priatel je proste standardny muz. Vacsina chlapov takto zmysla. Rozhodne to nenechaj tak. Musite fungovat ako tim a nie ze on sa povezie lebo vsak dieta je s matkou.
@really8
Ak on nebude mat zaujem o svoje dieta, ona si nepomoze. Zbali sa a necha ju opustenu.
Toto su veci, ktore by zeny mali mat čeknuté ešte pred svabou/detmi - ako má vyvinutu empatiu, zodpovednost, vnímavost, ochotu... Toto nie je vecou "proste mu to nedojde" - lebo jemu dojde to, co ON chce a čo JEMU vyhovuje. Zrazu v tom je genialny.
@anonym_autor
Normalne sa s nim porozpravaj, kde sa on vidi v zivote vasho spolocneho zivota. A ci ma vobec zaujem pokračovat vo vztahu so zenou, ktora to dieta ma (aj ked je jeho) a tym to prinasa aj vela ustupkov, kompromisov, povinnosti, uplne iny styl zmyslania.
Aj kebyze sa s tebou rozide, otcom bude navzdy. Ano, nikto ho neprinuti k starosltivosti, to nejde, ale pride o niečo velmi cenne a to je vztah s dietatom.
Ďakujem veľmi pekne všetkým za názory a rady. V prvom rade chcem povedať, že rozchádzať sa nechcem. Nemyslím si, že je to až také vážne keďže v iných ohľadoch je dobrý chlap a najmä dobrý človek. Je pravda, že mi kedysi hovoril, že predtým než bol somnou ani nerozmýšľal, že by mal niekedy dieťa a taktiež nikdy nemali žiadne mladšie dieťa než bol on sám v rodine. Vlastne netušil do čoho ideme keď som bola ešte tehotná.
Ale je pravda, že do domácnosti nie je zapojený vôbec. Príde z práce a tam to končí. Skúsim ho teda viac zapojiť a uvidíme čo z toho bude. Raz už som urobila na protest, že som prestala doma čokoľvek robiť a čakala som či začne upratovať sám a vtedy to pomohlo 😀. No potom som urobila chybu asi ja, že som začala upratovať všetko opäť ja.
Ale je pravda, že do domácnosti nie je zapojený vôbec. Príde z práce a tam to končí. Skúsim ho teda viac zapojiť a uvidíme čo z toho bude. Raz už som urobila na protest, že som prestala doma čokoľvek robiť a čakala som či začne upratovať sám a vtedy to pomohlo 😀. No potom som urobila chybu asi ja, že som začala upratovať všetko opäť ja.
@anonym_autor dieta nebolo planovane?
Ako to mal on doma? Bol zvyknutý na to, že otec sa zapája do výchovy, trávi s bábätkom čas apd? Sadni si s ním a pohovorte si. Povedz najprv, čo si veľmi na ňom vážiš. Potom plynule prejdi na to že chápeš, že rola otca je pre neho nov životná rola, ale potrebuje sa s ňou stotožniť. Čo všetko by si od neho ako od otca vášho dieťaťa potrebovala, tráviť čas spolu ako rodina spoločne, starostlivosť o dieťa, odbremenenie od nočného vstávania aspoň cez víkend, aby si si aj ty mohla oddýchnuť. Otvorene mu povedz, že potrebuješ aj ty čas sama pre seba, ale bojíš sa mu nechať dieťa, lebo namiesto starostlivosti hraje hry. A sleduj, ako bude reagovať a čo sa bude diať. Držím prsty. Nikto sa rodičom nenarodil, tým sa stávame... učíme sa byť rodičom, manželom apd.
@anonym_5ba10d super odpoved 👍
@anonym_autor Ach, toto je smutne... je fakt, ze kopa chlapov si nevie poradit s malym dietatom (ani moj muz nevedel), no ked ju zlozi do postielky a ignoruje plac hrajuc si na pc, tak o je teda tvrdy hardcore. Osobne by som sa na takeho chlapa uz davno vykaslala, no ak to chces skusit, skusaj mu davat presne navody, co (ne)robit, ako ju ukludnit, preco ju nenechat lezat placucu v postielke a pod.

Otázka teda znie: Ako to riešiť? Alebo sa proste zmieriť s tým, že to takto proste bude?