icon

Problémy so zamilovaním sa

9. aug 2025

Ahojte. Mám taký problém. Proste sa bojím, že som aromantic (to je niekto, kto necíti romantickú príťažlivosť k nikomu, nevie sa asi ani zamilovať, resp. tvorit romantický pár s niekym). Bojím sa, že to je aj môj prípad😞 Podľa mňa som ešte nikdy zamilovaná nebola, čo je vzhľadom na môj vek asi dosť divné (mám 20). Neviem prečo keď sa rozprávam s hocikým o vzťahoch tak cítim akúsi úzkosť akoby mi to nebolo úplne príjemné rozoberať s ľuďmi. Ja si často predstavujem to, aké by to bolo s niekym byť vo vzťahu. Práveže mám pocit, že mám v sebe veľkú túžbu niekoho ľúbiť, niekomu dať lásku, starať sa oň, tráviť s niekym takým čas. Bojim sa, že to neviem a že to ani nedokážim voči niekomu cítiť. Myslím človeka, ktorý by raz mohol byť môj partner. Viem, že určite niekedy v ďalekej budúcnosti by som rada mala rodinu. Ale desí ma predstava, že skončím úplne sama. Často analyzujem svoje pocity až do momentu, že necítim nič, a to ma ešte viac vystraší.
A ak by niekto prejavil voči mne city, tak sa zľaknem a som schopná ujsť. Alebo dokonca, ak začnem mať ja pocit, že by sa mi mohol niekto páčiť, akoby som si to zakázala a potom to radšej ani nechcela. Možno si ani neviem predstaviť, že by mňa niekto ľúbil, a že by som tú lásku prijala. Keď vidím ostatných, vždy ma to tak vnútorne zabolí, a v dobrom im závidím, lebo ja asi nie som schopná vôbec niečo cítiť. Čo ak sa mi to páči len v mojej hlave ale v realite nebudem schopná ani žiadneho fyzického kontaktu s druhou osobou? Niekedy mám pocit, že asi ani nerozumiem vzťahom. Mám pocit, že každému to ide tak ľahko. Začínam sa cítiť pred ostatnými strašne hlúpo. Je to vec nad ktorou premýšľam každý deň a trápim sa kvôli tomu, už som rozmýšľala aj nad tým, či to nemôže byť nejaká moja ďalšia forma OCD. Neviem, či som moc divná alebo som naopak normálna? Je to niečo na čom mi záleží, asi preto som sa na to moc upla a spôsobuje mi to celkom úzkostné pocity….Cítili ste niekedy niečo podobné?

januska12323
9. aug 2025

Máš len 20 rokov, je úplne normálne ak si zatiaľ nemala žiadny vzťah. Ale normálne nie je to rozoberanie všetkého možného do detajlu.

13uzivatelka11
9. aug 2025

No tam bude určite dáky blok z detstva alebo minulosti. Dá sa s tým určite niečo robiť a je na tebe akou cestou na to pôjdeš, ale samé od seba sa to nenapravi. Buď to budeš riešiť nejakou terapiou alebo inými alternatívnymi spôsobmi, ale určite sa to vyriešiť dá. 🙂

autor
9. aug 2025
@13uzivatelka11

No tam bude určite dáky blok z detstva alebo minulosti. Dá sa s tým určite niečo robiť a je na tebe akou cestou na to pôjdeš, ale samé od seba sa to nenapravi. Buď to budeš riešiť nejakou terapiou alebo inými alternatívnymi spôsobmi, ale určite sa to vyriešiť dá. 🙂

@13uzivatelka11 ja len netuším, čo by to mohlo byť. Lebo niekedy mám pocit, že tiež mám len možno nejakú traumu alebo niečo a inak som úplne normálna…

13uzivatelka11
9. aug 2025
@anonym_autor

@13uzivatelka11 ja len netuším, čo by to mohlo byť. Lebo niekedy mám pocit, že tiež mám len možno nejakú traumu alebo niečo a inak som úplne normálna…

@anonym_autor veď na to sú tie terapie aby si to zistila. Ak to nie je nič z detstva, môže to byť kľudne aj niečo z minulého života. Regresna terapia je už bežná prax vyštudovaných psychológov 🙂 ale je veľa technik, musíš si nájsť len tu svoju.

autor
9. aug 2025
@13uzivatelka11

@anonym_autor veď na to sú tie terapie aby si to zistila. Ak to nie je nič z detstva, môže to byť kľudne aj niečo z minulého života. Regresna terapia je už bežná prax vyštudovaných psychológov 🙂 ale je veľa technik, musíš si nájsť len tu svoju.

@13uzivatelka11 to je zaujimave, akože neviem, či verím na minulé životy, asi hej, ale ze by to malo nejaky fakt vplyv?😦

sova7
9. aug 2025

Každý lásku prežíva inak. Nemusí to byť niečo na sposob romatickych pribehov tie sú skôr mimo realitu. Nedavaj sama sebe limity ako by sa mala láska romantika a blizkost prežívať. Môžeš ju prežívať na xy sposobov nie je žiadny správny a nespravny. A pochybné terapie liečiteľov by som neriešila. Sú to len vyťahovaci peňazí. Prídu vzťahy skúsenosti sama uvidis. Ak máš pocit že by si mohla mať nejakú traumu z niečoho radšej skús dobrého psychológa a pár sedení ale nič divné ani nenormálne na tom čo cítis nie je každý máme svoje vnímanie a je to tak ok. Skôr asi necitaj cukrikove príbehy

13uzivatelka11
9. aug 2025
@sova7

Každý lásku prežíva inak. Nemusí to byť niečo na sposob romatickych pribehov tie sú skôr mimo realitu. Nedavaj sama sebe limity ako by sa mala láska romantika a blizkost prežívať. Môžeš ju prežívať na xy sposobov nie je žiadny správny a nespravny. A pochybné terapie liečiteľov by som neriešila. Sú to len vyťahovaci peňazí. Prídu vzťahy skúsenosti sama uvidis. Ak máš pocit že by si mohla mať nejakú traumu z niečoho radšej skús dobrého psychológa a pár sedení ale nič divné ani nenormálne na tom čo cítis nie je každý máme svoje vnímanie a je to tak ok. Skôr asi necitaj cukrikove príbehy

@sova7 prečítaj si to celé ešte raz. To nie je len o tom, že by nenašla dakeho schopného chlapa, ktorý by jej bol hodný toho sa zamilovať. Ona ich odháňa, boji sa zalubit a myslí si že si to ani nezaslúži. To úplne normálne nie je a kým na tom nezačne pracovať tak to bude dosť ovplyvňovať jej vzťahy, ak by aj si teraz niekoho našla, chvílu by jej to pomotalo hlavu, ale ak si to nejako nezačne riešiť, budú trpieť potom vo vzťahu obaja a hovorím to na základe vlastnej skúsenosti.

13uzivatelka11
9. aug 2025
@anonym_autor

@13uzivatelka11 to je zaujimave, akože neviem, či verím na minulé životy, asi hej, ale ze by to malo nejaky fakt vplyv?😦

@anonym_autor áno môže. Ale dosť nás ovplyvňuje detstvo.. mne mama stále hovorila aká som škaredá a ako by ma mohol niekto chcieť a dlhé roky som tomu verila. 🙂 Písať o tom že v detstve mi bolo prejavovane minimum lásky by som písala na dlho, ale dosť ma to teraz ovplyvňuje. Ale pracujem na sebe.

marianarem
9. aug 2025

@anonym_autor Ja som mala tiez problem so vztahmi, pokial som sa nenaucila poriadne rozumiet svojim pocitom a strazit si svoje hranice. Pomohla mi v tom psychoterapia. Zrazu to, co nikdy neslo, tak normalne islo.