icon

Riešenie konfliktu medzi mamou a snúbencom

kristinam21
17. jan 2024

Ahojte baby, už neviem, kde sa vyrozprávať...
Viem, že už tu taká diskusia pravdepodobne je, ale predsa.
Moja mamina mi už 8 rokov dáva jasne najavo, že som hlúpa, keď som si vybrala "takého partnera, " sme spolu od (mojej) strednej školy. Je o 7 rokov odo mňa starší, pracuje v poľnohospodárstve už 8 rokov, jeho mamina je slušne žijúca a pracujúca Rómka, a je rovnako vysoký ako ja - 1,74 m (pre mňa VRAJ ale nízky)...
Všetko jej na ňom vadí, žijeme spolu už 4 roky, máme spolu dcérku, rozhodli sme sa kúpiť nehnuteľnosť, avšak aj s tým nám museli pomôcť moji rodičia, nakoľko priateľ mal v úverovom registri pár omeškanych splátok zo spotrebáku (ktorý zobral kvôli svojim rodičom, aby si mohli prerobiť interiér domu) a teda mu v žiadnej banke neschválili hypotéku... Keď sa nám konečne po roku podarilo peniaze od banky dostať (zobrali sme ich ja a moja mamina... Inak to nešlo), mamina teraz žiada polovičný podiel na nehnuteľnosti a teda priateľ by bol z toho úplne vyradený, aj napriek tomu, že chystáme svadbu, aj on sa snažil a veľmi, aby nám tú hypo dali, preskákali sme si všeličím, skúšali sme všetko, bola som 3 hodiny po pôrode a musela som zháňať dokumenty pre banku... Nakoniec sme aj tak do toho museli zatiahnuť rodičov. Mamu aj chápem, sú to aj jej peniaze, a ešte k tomu sme museli založiť aj rodičovský dom... Ale nemyslím si, že si môj partner zaslúži takéto správanie... Mňa toto už strašne psychicky ničí, chcem všetkým vyhovieť ale to sa nedá, nechcem si s nikým pokaziť vzťahy... Som zúfalá 😞 ďakujem za každý pozitívny komentár... Majte sa krásne, a nebuďte vystresovane tak ako ja... Je to nanič 🙂

Strana
z2
zaralotuska
17. jan 2024

Mamina sa s tvojím partnerom proste musí zmieriť. Asi jej to bude trvať dlho, možno navždy ale ty predsa s ním žiješ a nie ona. Ak sa ľúbite a on sa k tebe správa pekne nenechaj si to pokaziť, láska je krásna a najmä ak ste spolu už tak dlho, a máte niečo za sebou, poznáte sa a myslím si že máte spolu väčšiu šancu ostať ako iné páry. Neviem ako on berie tvoju maminu čo sa domu týka, v tomto jej musím dať za pravdu a chápem ju. Myslím aspoň z toho čo popisuješ že je tvrdohlavá a preto sa s tým priateľ musí zmieriť tiež. Predsa najpodstatnejšie je to že polovičný podiel má jeho budúca žena s ktorou má kde bývať a nemôžu ju odtiaľ vyhodiť.

januska12323
17. jan 2024

Ani sa jej nečudujem. Frajer má omeškané splátky, hypotéku mu nedajú tak zoberie mama a ty, založíte rodičovský dom, niekedy medzitým ste si stihli zarobiť na dieťa a čakáš ako ho budú tvoji rodičia milovať?
Nebolo by lepšie vyriešiť podlžnosti, zobrať sa a možno potom riešiť svadbu? O dieťati nehovoriac, za tie neplatené splátky môže prísť exekúcia a ktovie ako budete vedieť zabezpečiť dieťa.

isis234
17. jan 2024

Ako píšu vyššie, mama má nárok na polovičný podiel. Založili ste jej dom!!!! Ak by sa náhodou niečo stalo a nebudete vedieť splácať, zoberú jej dom. Kde bude bývať? Vži sa do jej situácie.
Nehnevaj sa na ňu. Pomohla ti veľmi.
Tvoj priateľ nech sa snaží platiť mesačne splátky a urovnajú sa vzťahy v rodine.
Vedel, že zobral spotrebák, tak nemal súhlasiť s kúpou nehnutelnosti.Všetko naraz sa nedá.
Ty potrebuješ teraz kľud. Mal by ti byť oporou.
Prajem nech ste stále finančne zabezpečný a mohli žiť harmonický, šťastný život.
Mysli na niečo pekné, to si pritiahneš.

jazula
17. jan 2024

Ahoj, no uprimne…mamina by bola hlupa, keby mala len povinnosti (hypo) bez práv (podiel na nehnuteľnosti. Rozumná žena je to. A má ťa určite veľmi rada, keď súhlasila zobrať hypo pre vás a založiť vlastný dom… Kto platí vlastne splátky tej hypotéky, keď vravíš, že “sú to aj jej peniaze”? Tvoj priateľ by mal vlastniť taký podiel na nehnuteľnosti, v akom sa podieľal na kúpe…

mimi3008
18. jan 2024

Nic v zlom, ale niektori vekovo dospeli asi nikdy nedospeju a neprevezmu zodpovednost za svoj zivot...nechodi ti mamina este aj varit nahodou? Vravi sa - kazdy nech sa takou perinou prikryva, na aku ma...a nie ziadat od mamy zalozit dom a vziat na seba tvoju hypoteku. Ked na hypoteku raz nemam bonitu, tak si ju neberiem a netaham do toho pol rodiny. My ked sme sa obzerali 6-7 rokov dozadu po dome, moji rodicia nam nukali moznost, nech staviame a zalozime ich dom, ale to sme samozrejme odmietli, to by som nikdy nespravila. Vidis, sama sebe si teraz narobila komplikacie. Samozrejme, ze mama nie je nadsena z tvojho partnera, ked nedokaze zabezpecit teba a tvoje dieta. Teraz kde byvate? A este jedna vec, cim sa nechcem nikoho dotknut, ale napriek tomu, ako sa dnes bojuje proti rasizmu a pod., tiez by sa mi nepacilo, keby si moje deti raz za zivotneho partnera vybrali romku/poloromku. Laska nelaska, ale geny su geny...

lenkag21
18. jan 2024

Jedna vec je,že ak tebe partner sedí,rozumiete si,máte sa radi a ty si s ním ok,tak ostatní sa s tým musia zmieriť aj keď im sympatický byť nemusí.Je to tvoj partner,ty s ním máš rodinu,ty s ním žiješ a chceš žiť.

Druhá vec je,že každý by mal fungovať s tým,na čo má...a ideálne sám za seba,lebo hlavne keď vzťahovo nevychádzate (rodičia,partner..)ešte toto riešenie,ktoré ste zvolili môže narobiť dobudúcna šarapatu.Plus vyhodené na oči to môžete mať obaja xy krát.
Chápem,že chceš normálne žiť s partnerom,mať rodinu a spokojne si nažívať v dome...
Ale mama,vďaka ktorej si ten dom môžete kúpiť,ktorá založila svoj dom'-má len ticho sedieť a modliť sa aby sa nič nepokazilo,aby neprišla o dom?
A partner,ktorý by sa k domu svojpomocne nedostal,zrazu bum má pol domu?
Ja tiež chcem každému dobre,všetkým vyhovieť...ale to sa nedá...nikdy nevyhovieš naozaj všetkým...keď spravíš A ,tak druhý by chcel B,tretí C...
Pevné nervy pri vyriešení tejto záležitosti ti prajem.
🙂

miadi
18. jan 2024

Netrap sa. Koli jednemu chlapovi. Skus to brat z ineho uhla ze mama to robi koli tebe a pre teba hoci sa ti to nepaci . Mama ta mà velmi rada. A koli tebe riskuje viac ako tvoj partne. Mas v nej istotu ze vzdy bude tvoja mama a ten dom bude tvoj . Ty mas pocit ze je to nefer voci nemu no je to fer voci nej . Ked budete mat hypo splatene potom sa mozes zacat trapit ked tu svoju polku mama neprepise nanho . Momentalne bud rada ze vam mama tak pomohla, Aj ked si jej teraz zaviazana. Tvoja mama o tuto situaciu nestala . Vy ste si takto skomplikovali zivot . Najprv ste mali riesit dom svadbu dieta. Ale vy ste to chceli mat po svojom. Mat najprv dieta potom dom.. a toto Je cena ktoru za to platite. Nie je to az take Strasne aby si sa koli tomu trapila.

olimuc
18. jan 2024

Tvoja mama ma rozum a pravdu. Polovica nehnutelnosti jej patri nakolko ste zalozili jej dom. Okrem argumentu, ze je nizky (moze byt aj pasikavy, tebe sa musi pacit, lubit a mat rodinu … nemusi jej byt sympaticky ona s nim nezije) s nou suhlasim. Problem ale nie je v tvojej mame, ale ty si si nastuduj majetkove pravo. Nakolko obidvaja nebudete nejake hviezdy, co sa tyka financnej gramotnosti, bud rada, ze Ti pomohli rodicia a splacaj hypo na cas, aby ste neostali na ulici. Co sa tyka priatela, nicim neprispel nema narok na nic … to je matematika zo ZS … mam 0€ co si kupim …. Asi tak

vlado818
18. jan 2024

Casto nepisem sem ale dnes sa pridam: mamke mozno budete v zivote vdacna neskutocne ziada/urobit naj vec aku mohla. Pomohla a uchranila vas. Byt bude nadobudnuty pred svatbou takze priatel si potom moze ... Krasne elegantne riesenie. A vy sa cudujete ze mama je proti??? Ja ako rodic snou suhlasim na 200%. Vy ste mali 16 on 22 ked ste zacali spolu chodit. V 20 sup dieta. A vy sa cudujete mamke??? A klobuk dole pred rodicmi ktori zalozia byt/dom ( neurazte sa) takemuto paru. Ja by som to bral ze mate neskutocnu doveru rodicov pri tom vsetkom s bonusom uvazovania triezvo do buducnosti.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
sense
18. jan 2024

Tvoja mama ma pravdu, ja by som takjri podmienku dala dcére rovnako. Sk by som jej pomohla bola spolu dlžníkom na hypo a založila astnu strechu nad hlavou tak by som trvala na to resp by som na toto pristúpila vtedy ze výlučným majiteľom by bola dcéra a ja, rovnakým dielom
To ze toto tvoja mama žiada nemá nic spoločne s tým ci ma alebo nemá tvojho partnera rada ale je len opatrná a robí to preto aby si jedného dňa neostala s deťmi na ulici.
Partner nech da snaží aj naďalej, šetrite a časom ten podiel od mami od kúpte aj s hypotékou aby bola ona vynata a bol jej dom zbavený záložného práva.
A to nemám ani nič proti pracujúcim romom/pólo Rómom alebo ľuďom pracujúcim v polhohospodarstve. Len uvažujem triezvo. Vzhľadom na to ze dotyčný ma záznam v úverovom registri. Aj keď teda asi sa neomaskal so splátkou jeden dva dni a nie jeden alebo dvakrát keď sa tam dostal
Rozdiel medzi tebou a mamou je ten ze ty máš ružové okuliare a nevidis svet reálne co ona ano

babulkomale
18. jan 2024

@kristinam21 ďakuj bohu za taku predvidavu mamu.
Este jej podakujes.
Skoda, ze jej vychova nepadla na urodnu podu.

roja01
18. jan 2024

Museli ste zlozit ciastku min.20% a zvysok je uver. Kto dal tu hotovost? Celu, alebo cast? To malo byt jedno hladisko pre posudenie, kto by mal byt majitel. Druhe je samozrejme i rucenie za uver. No tam by sa mozno dalo zamenit rucenie maminou nehnutelnoustou za rucenie uz kupenou nehnutelnostou. A kto bude splacat uver? Ak vy, da sa to urobit nasledovne. Da sa napriklad pred notarom podpisat dohoda, ze ak partner splati banke za podmienok stanovenych bankou polovinu z uveru (ak nie ste manzelia) a pociatocneho vkladu, bude automaticky prevedena mamina l1/2 nehnutelnosti na jeho meno. Na to je nutne si doklady o splatkach pravidelne a dosledne odkladat. Mamka v sucasnej dobe ma pravo pozadovat cast nehnutelnosti do vlastnictva.

mishka81
18. jan 2024

Kym je mamin dom zalozeny kvoli vasej hypoteke, tak ma narok na polovicny podiel na nehnutelnosti a bodka. Je to rozumna zena.

konikmodry111
18. jan 2024

A čo si zaslúži tvoj partner ? Aby pre nič za nič nanho napísala mama polku domu či ? Najprv ste si mali poriešiť tie dlhy a potom sa obzerať po hypo. Mamu úplne chápem ved založila svoj dom pre boha 🤦🏼‍♀️ a nemá to absolútne nič s tým spoločne že ho nemá rada

kristinam21
autor
18. jan 2024

@jazula splátky odchádzajú z môjho účtu, priateľovi odchádza inkaso z jeho účtu na môj a potom si to banka stiahne

kristinam21
autor
18. jan 2024

@konikmodry111 ale má 🙂 ja hovorím, že ju chápem, ale ona mi vyslovene povedala, že nechce aby niekedy v živote bol ten byt na polovicu jeho aj napriek tomu, že si ideme zaplatiť znalca, ohodnotiť ten byt, do ktorého ideme teraz bývať a prepísať záložné právo na náš byt, aby ťarcha už nebola na ich dome. 🙂

kristinam21
autor
18. jan 2024

@mimi3008 nie, mamina mi nechodí variť, odsťahovala som sa od nich v 18tich a viem sa o seba postarať, a takisto aj partner sa vie o nás postarať, zas si nemyslite, že on neviem ako nesplaca pre boha, ma v registri 2 OMEŠKANÉ, nie nezaplatené splátky... My sme tu hypotéku riešili odkedy som zistila že som tehotná, finančná poradkyňa nam povedala ze nie sme komplikovany prípad pretože sme mali obaja super plat a napriek tomu sa to ťahalo až dovtedy, kym nam naši nenavrhli že nam pomôžu

kristinam21
autor
18. jan 2024

@vlado818 "takémuto páru... " wow 🙂 mala som čo napísať, pekný zvyšok dňa.

mimikarol
18. jan 2024

Vidím že tu veľmi pochopenie nenájdeš. Píšeme ti ženy, matky, ktoré majú už čo to za sebou. Takže áno, veľa z nás je na strane tvojej mami, ja tiež. A možno keď budeš mať dieťa dospelé, pochopis aj ty že mama mala pravdu.

kristinam21
autor
18. jan 2024

@lenkag21 Ďakujem Vám, keby to tu všetci napísali tak šetrne, citila by som sa oveľa lepšie 🙂 prajem pekný deň 🩷

kristinam21
autor
18. jan 2024

@vlado818 A v 21 rokoch sme sa rozhodli mať dieťatko preto, lebo neskôr by to už u mňa žiaľ nebolo možné a takmer som sa zrútila keď som sa to od doktorky dozvedela, pretože deti som vždy chcela mať, a bolo mi jasné že na to nie je vhodná doba... Ale dcérka je zabezpečená, má kde bývať, má krásne nové oblečenie každý mesiac, má čo papať a má skvelého otca a skvelú mamu, ktorí sa v živote ani len nepohadali... Je nám jasné, že sme veci riešili naopak, ale keby som nemohla mať svoju dcérku (ktorá bude naše jedine dieťatko), tak by som radšej nebývala nikde... 🖤

atinkaa
18. jan 2024

@kristinam21 ja myslim, ze je uplne fer, ak mama zalozila nehnutelnost, tak ze chce mat podiel u vas, neviem na co je priatel nazlosteny, ale Rom/Nerom, pokojne mu to daj precitat, ak nebol schopny zabezpecit byvanie sam, ale dokazal ti urobit dieta, tak nech je rad, ze mate kde byvat - papierovy vlastnik by ho mal trapit najmenej a ja na mieste tvojej mami, pri takej situacii by som chcela kludne aj cely podiel len ja, kym sa vy dvaja date dako dokopy, pretoze uprimne polovica, ak sa stane nieco zasadne neriesi jej situaciu a ano, ona tu musi sebecky pozerat aj na seba, ak nechce ostat na ulici sama, ci s vami. Teda splatky a zalozeny byt si viem predstavit bez podielu skutocne len v idealnom pripade a v situacii kedy by mala stopercentnu istotu, ze to budete stopro davat/splacat a ano 2 omeskane splatky to nenasvedcuju, inak neviem ci v registri svietia prave taketo, ci tam nie je viac na rovasi, ked svieti v registri nejaka osoba. Nie som bankar, len mi to pride zvlastne a zamyslela by som sa nad tym aj ja, ak by to bola moja situacia.

A aj ked sa ti to nepocuva dobre Kristinka, tak nie nevies sa o seba postarat, lebo ak by tomu tak bolo, tak nepotrebujes mamu, zalozne pravo na jej byvanie a este ste obaja vytoceni ze co si to ona predstavuje....precitajte si to vklude a potom nech ti partner povie, komu kazdemu by to napr, z rodiny bez obav dovolil, komu by si to dovolila ty. Mudruje sa lahko, ale mame aby si za 2-3 roky nedakovala, za to, ze tam budete napisane vy dve.
A ani on sa asi nevie postarat, ked ty 3 hodiny po porode zhanas dokumenty pre banku. Ako chapem, laska je vsemocna ale co vtedy robil on? sedel na priedomku a fajcil, ci ake povinnosti mal, ze to nevedel vybavit sam. A ak to vidi tvoja mama, tak sa jej necuduj, skus si predstavit po porode ktory mas za sebou, svoju dceru, ako lieta a vybavuje, ako pre nu zakladas svoje byvanie aby nespali pod mostom, lebo pan velkopolnohospodar robi prave co? ....Teda ma dovod mat nanho aj tazsie srdce, ja myslim, ze ano. Len vy dvaja by ste to museli vidiet realne vo farbach v akych to je, nie na oblaciku iba v ruzovkastych tonoch.

kristinam21
autor
18. jan 2024

@atinkaa ja chápem čo mi chcete povedať, my nie sme na nikoho nazlostení, sme radi že po roku a pol vybavovania bude mať naša dcéra konečne niečo vlastné.. On kde bol? V práci, a my sme to riešili cez finančnú poradkyňu ktorá vždy volala mne, a nevadilo jej ani to že som po pôrode a vedela o tom, pretože som jej poslala fotku malej 🙂

kristinam21
autor
18. jan 2024

@atinkaa a nikam som nebehala, behal vždy on, zaplatil znalecký posudok aj na nás byt aj na rodičovský dom, snažili sme sa všetci ako to len šlo 🙂 ja už chcem mať iba kľud, ale už to vidím tak, že ten budem mať asi až v hrobe

oli18
18. jan 2024

Presne, ako pises, autorka
Po kupe vasej nehnutelnosti sa prenesie zalozne pravo na vasu nehnutelnost. Takze sa mama nemusi obavat, je to len na prechodny cas.

atinkaa
18. jan 2024

@kristinam21 tak ja by som aj ako mama bola rada, ak by take veci vybavoval on, muz, nie ze necha zenu riesit, behat 3 hodiny po porode, tusis vobec, ze to nie je ani vhodne, ani zdrave a teda ani hrdinske? ci ked by sa ti nieco stalo, tak by ostal mimo prace a staral sa o vas a o cely manazment takto hrrr fungujucej rodiny by sa staral kto? - mama, tak uz asi chapes, preco by si zasluzila aj cely podiel. Lebo ak pol domu vezme banka, tak ten druhy by zaplatila z coho prosim ta?

a ja reagujem len na tvoje vety - obhajovat sa nemusis - ''bola som 3 hodiny po pôrode a musela som zháňať dokumenty pre banku... '' to si napisala ty, nie ja.

atinkaa
18. jan 2024

@kristinam21 no mas dieta, teda klud si si velmi nevybavila, mozno to chcelo najprv premyslat o veciach, ktore robim, odisla si od mami, chcela si byt velka a to s kludom nekoresponduje. Takze ano plati ako pises, niekedy v dochodkovom veku si snad aj oddychnes, teraz bude potrebne sa starat.

Kazdopadne nech nekoncime negativne, drzim palce nech to vsetko otocite, aby partner dokazal tvojej mame, ze je ten pravy a aby ste mali cas si chvile s dietatkom aj uzit. Vsetko dobre prajem.🙂

kristinam21
autor
18. jan 2024

@atinkaa dobre, nejdeme sa chytať za slovíčka, všetko, čo je napísané vyznie trošku inak než ako to v skutočnosti bolo 🙂 krásny deň je pred nami, tak si ho užite ❤️

kristinam21
autor
18. jan 2024

@atinkaa viem že sa treba starať, a starám sa, ale nie som na to sama, viem si aj oddýchnuť nakoľko keď je priateľ doma môžem ísť s kamarátkou na kávu alebo ísť sama na prechádzku vyvetrať si hlavu... Skôr by som povedala, že si moja hlava nevie oddýchnuť od myšlienok.. Všetci v rodine ho majú radi, iba mojej mamine to vadí... Vždy mu dá najavo, že k nám nepatrí

Strana
z2