icon

Strata priateľov po sťahovaní

3. máj 2025

Ahojte, kedysi som mala vzdy par dobrych priatelov a okrem nich este nejakych fajn kamaratov a znamych. Po vyske som sa prestahovala za pracou do ineho mesta a po case som sa stahovala este 2x. S niektorymi kamaratmi sme ostali v kontakte, pisali sme si, aby sme o sebe vedeli, co zazivame, obcas sme si zavolali a mozno raz do roka sa stretli, ked som bola znova v danom meste. Pribudlo aj par novych priatelstiev, ale uz nebolo tolko volneho casu a nove kamaratstva boli prijemne, ale uz nie take hlboke, ako napriklad tie z detstva. Po poslednom stahovani a covide sa ako keby priatelia z mojho zivota postupne vytracali a zostali skor znami. Vzdy som bola vyrovnana a myslim si, ze aj sebavedoma zena, ale potom, co sa mi rozpadol aj dlhorocny vztah sa citim osamela a uz nie su ani kamarati, aby vyplnili prazdne miesto. Viem, ze vacsina ma svoju rodinu a nie je tolko volneho casu, ale aspon obcasna sprava/stretko? Ked je priestor, ja sa snazim byt aktivna, ale proste ostala som sama a iba som chcela vediet, ci sa to v dospelosti bezne deje s kamaratstvami, ze sa casom popretrhaju, lebo uz zacinam pochybovat aj sama o sebe a svojej hodnote. Myslela som si, ze som fajn clovek, ale ked vlastne nikomu nechybam, tak ja uz neviem. Je to dobou, ci mnou? Ma to niekto tak?

biba_18
3. máj 2025

dobou..

deedol
3. máj 2025

je to vekom (ludia maju rodiny, male deti, menej casu) a aj tym stahovanim. nemyslim, ze je to dobou, mojej mame sa to stalo tiez (tiez sa viackrat stahovala).

biba_18
3. máj 2025
@deedol

je to vekom (ludia maju rodiny, male deti, menej casu) a aj tym stahovanim. nemyslim, ze je to dobou, mojej mame sa to stalo tiez (tiez sa viackrat stahovala).

@deedol ja po covide nemám absolutne chuť spoznávať nových ľudí. ani pred covidom to nebolo bohvie čo, ale teraz už vobec…

evienmk
3. máj 2025

Ahoj, ja som pocítila stratu priateľov najmä po skončení vysokej. Všetci sa rozutekali a ostala už len sem tam mailová komunikácia. Neskôr sa zase kamošky z detstva v mojom meste tiež sťahovali, prichádza tiež rodina a človek stráca taký kontakt na kamarátky.
Ale ak mám byť úprimná, tak v poslednej dobe mi to už ani nechýba. Toho voľného času zase nie je vždy veľa. A kto pracuje s ľuďmi, tak cez voľno si dokáže užiť aj samotu, či koníčky doma.
Ak Ti chýbajú kamošky, tak sa skús ozvať nejakým, možno Ti pomôže aj telefonát s kamoškou, ak býva ďaleko. Alebo možno natrafíš v práci na niekoho na rovnakej vlnovej dĺžke 🙂

vilma7
3. máj 2025

Niekto stratí priateľov po sťahovaní, a niekto zas, keď porodí deti.
Žiaľ priority ľudí sa menia a tých ozajstných kamarátov je čím ďalej tým menej. .

euka210
3. máj 2025

Je to vekom a aj stahovanim. Ja som odisla prec z rodneho mesta a vydala sa. Par rokov som este bola v kontakte s kamaratkami, aj sme sa stretli, ale ako siel cas tak spojenia slabli...aj oni uz maju ine vlastne zivoty, rodiny, aj ja uz. Este pocas RD to slo, ale uz deti skola, praca, dom, zahrada...mame problem sa stretnut aj s rodinou. A tu aj ked sme chceli kontakty, rovnako mam len zname mamicky, ale kamosku len jednu a aj to som zistila, ze ide prec, takze zijem pre rodinu.
A covid oslabeniu vztahov "pomohol".

mandzula
4. máj 2025

Aj tu plati "zide z oci, zide z mysle". Jednak sa stahujes, jednak sa ludom menia priority a proste ked maju rodinu, casu je pochopitelne menej, a casto maju aj uplne ine temy, ktore chcu riesit, to je fakt. Plus si uvedom jednu vec - kym si mala vztah, venovala si sa im, udrziavala si vztahy tak, aby napredovali? Alebo len teraz, ked si sama, mas zrazu pocit, ze ti niekto chyba a "valas" svoju osamelost na nezaujem priatelov?

ivangeline
4. máj 2025

Okruh známych sa mení. Priatelia zvyčajne ostávajú, ak nenastanú rapídne zmeny v hodnotovom rebríčku, nastavení,… ale ďalší sa dajú nájsť a to už je o tebe.

amore_suomi_kawaii
4. máj 2025

Áno mám to tak aj ja ... Neviem síce či ti to nejako pomôže, ale budeš to musieť prijať... Sustred sa sama na seba a na veci, ktoré ťa bavia, ak sa dá...
Držím palce. A pamätaj: vždy je lepšia inteligentná samota ako sprostá spoločnosť😉

autor
4. máj 2025
@mandzula

Aj tu plati "zide z oci, zide z mysle". Jednak sa stahujes, jednak sa ludom menia priority a proste ked maju rodinu, casu je pochopitelne menej, a casto maju aj uplne ine temy, ktore chcu riesit, to je fakt. Plus si uvedom jednu vec - kym si mala vztah, venovala si sa im, udrziavala si vztahy tak, aby napredovali? Alebo len teraz, ked si sama, mas zrazu pocit, ze ti niekto chyba a "valas" svoju osamelost na nezaujem priatelov?

@mandzula Ano, ja som bola vzdy typ cloveka, co sa snazil udrziavat dobre vztahy s kamaratmi...aj na dialku. Ked som bola vo vztahu, tak mi ta obcasnost streti s kamaratmi menej vadila, teraz zial to pocitujem viac.